Γάζα: Tο Ισραήλ «τα μασάει» για τη Ράφα – Απαραίτητη η εξάλειψη της Χαμάς επιμένει ο Νετανιάχου

Must Read

Για «περιορισμένης» κλίμακας και διάρκειας στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα κάνει λόγο το Ισραήλ, διαβεβαιώνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μοναδικός της στόχος είναι να «κόψει» τις προμήθειες όπλων στη Χαμάς.

Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, επανέλαβε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον παραμένει αντίθετη σε μια «μεγάλη» χερσαία επίθεση στη Ράφα και θέλει να ξανανοίξει «το συντομότερο δυνατόν» το σημείο διέλευσης για την ανθρωπιστική βοήθεια στα αιγυπτιακά σύνορα, το οποίο έχει κλείσει ο ισραηλινός στρατός. Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα επιτευχθεί «πολύ σύντομα» μια τελική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, προειδοποίησε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να «εντείνει» τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στο παλαιστινιακό έδαφος. «Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε για να φέρουμε πίσω τους ομήρους, όμως αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα εντείνουμε την επιχείρηση σε όλη τη Λωρίδα – στον νότο, στο κέντρο και στον βορρά», δήλωσε ο Γκάλαντ, εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, όπου το Ισραήλ έστειλε αντιπροσωπεία, έπειτα από εβδομάδες άκαρπων συνομιλιών.

«Η συμφωνία πρέπει να αφορά κυρίως την ανταλλαγή Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ, με ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από παλαιστινιακά ένοπλα κινήματα, μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρησή του στην πόλη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας, μέχρι να καταστραφούν οι δυνάμεις της Χαμάς στην περιοχή ή το ισλαμιστικό κίνημα παραδώσει τους Ισραηλινούς ομήρους που συνεχίζει να κρατά», υπογράμμισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.




Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας που αποδέχτηκε η Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της «διάλυσης της Χαμάς» έκανε λόγο σε σημερινή δήλωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφερόμενος στην κατάληψη του περάσματος της Ράφα, ενώ πρόσθεσε ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για «την επιστροφή των αιχμαλώτων μας».

Υποστήριξε δε ότι η πρόταση για κατάπαυση του πυρός, στην οποία συμφώνησε η Χαμάς,  «υπολείπεται κατά πολύ των βασικών απαιτήσεων του Ισραήλ» και είχε «σκοπό να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα». «Το Ισραήλ δεν θα της επιτρέψει να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, προκειμένου να συνεχίσει να εργάζεται προς την καταστροφή μας», πρόσθεσε ο Ισραηλινός ηγέτης και τόνισε πως «το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί μια πρόταση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών μας και το μέλλον της χώρας μας».

Ο Νετανιάχου επισήμανε ότι έδωσε εντολή στην ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα που βρίσκεται στο Κάιρο να «παραμείνει σταθερή» στους όρους του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων και στις απαιτήσεις του για την ασφάλεια.

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό, προειδοποίησε ότι, εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Οι δηλώσεις του Χαμντάν έγιναν την ώρα που αντιπροσωπεία της Χαμάς, έφθανε στο Κάιρο από τη Ντόχα, προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η παλαιστινιακή οργάνωση που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας.

«Διαβεβαιώνουμε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, εάν πραγματοποιηθεί από το Ισραήλ, δεν θα είναι πικνίκ για τον (ισραηλινό) στρατό», δήλωσε ο Χαμντάν και πρόσθεσε πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο του Νετανιάχου», τονίζοντας ότι η τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς «αντιπροσωπεύει το ελάχιστο που ικανοποιεί τις απαιτήσεις του λαού μας και της αντίστασής μας». «Το πέρασμα της Ράφα ήταν και θα παραμείνει ένα καθαρά αιγυπτιακοπαλαιστινιακό πέρασμα», κατέληξε ο αξιωματούχος της Χαμάς.

Σημειώνεται πως, στο Κάιρο κατέφθασαν αντιπροσωπίες του Ισραήλ και της Χαμάς, οι οποίες διεξάγουν συζητήσεις με τους διαμεσολαβητές της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ. «Οι αντιπροσωπείες του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζουν τις συνομιλίες τους με την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία και την αντιπροσωπεία της Χαμάς», για να συζητήσουν για την κατάπαυση του πυρός, μετέδωσε το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο».




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This