Ερντογάν: «Η συμφωνία εξασφαλίζει τα θαλάσσια σύνορά μας με την Ελλάδα» – Τον… αδειάζουν Λιβύη, Αίγυπτος

Must Read

Με τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, Φάγεζ αλ Σάρατζ, συναντήθηκε πάλι χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, λίγες μέρες μετά τη συμφωνία τους, που καταδικάζεται από το σύνολο των Ευρωπαίων. Η επαφή των δύο έγινε κεκλεισμένων των θυρών και προφανώς είναι στο πλαίσιο της υποστήριξης της Άγκυρας στον αλ Σαράτζ, που πιέζεται από τις αντίπαλες λιβυκές δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ.

Αμέσως μετά ο «Σουλτάνος» προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις λέγοντας πως: «Η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα» και ακόμη «Ο Σάρατζ είναι νόμιμος πρόεδρος της Λιβύης και ο Χαφτάρ δεν έχει καμία νομιμότητα. Τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες. Όλα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Μάλιστα, απείλησε ότι θα κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ, «εάν είναι αναγκαίο».

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη», δήλωσε ο Ερντογάν που πρόσφατα είχε δηλώσει πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη για να υποστηρίξει τον Σάρατζ».

Δείτε επίσης: Κατατέθηκε στην τουρκική Βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη

Τα τρία χτυπήματα στον Σάρατζ

Στο μεταξύ ο επικεφαλής του Λιβυκού Κοινοβουλίου, ο Σάλεχ καταδίκασε τις τελευταίες συμφωνίες μεταξύ Σάρατζ και Τουρκίας τονίζοντας πως είναι άκυρες, εφόσον το Κοινοβούλιο δεν τις έχει εγκρίνει.

Επίσης, υποστήριξε ότι θα ζητήσει την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Σάρατζ κατά την προσεχή συνεδρίαση του Αραβικού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου.

Τέλος, αναφερόμενος στη στάση της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής «εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, το οποίο απέρριψε τελείως τις τελευταίες συμφωνίες»

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπτνέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, τόνισε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να κυβερνήσει και να λειτουργήσει αυτόνομα γιατί είναι όμηρος ενόπλων δυνάμεων και τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια και ο λόγος που η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αυτά που θέλει εκεί, είναι επειδή (η κυβέρνηση) είναι όμηρος ομάδων ενόπλων και τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τρίπολη», ευποστήριξε ο αλ Σίσι.

Ακολούθησε ένα ακόμη χτύπημα στον Σάρατζ από τον πρωθυπουργό της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης, Αμπντουλάχ Αλ Τάνι, της κυβέρνησης που πρόσκειται στον Χαφτάρ. Τον κατηγόρησε ότι έχει οδηγήσει τη Λιβύη στην καταστροφή και ότι η συμφωνία με τον Ερντογάν, αποδεικνύει τη διαφθορά που υπάρχει στους κόλπους της κυβέρνησής του.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This