Τρεις ακόμα σορούς ομήρων βρήκε ο στρατός του Ισραήλ

Αναμένεται η απόφαση του Διεθνές Δικαστηρίου της Χάγης για το τέλος των μαχών

Must Read

Πριν λίγες ημέρες οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ εντόπισαν τις σορούς τριών ομήρων, μεταξύ των οποίων και της Σάνι Λουκ. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, τρεις ακόμα σοροί ομήρων ανέσυραν από τη Λωρίδα της Γάζας.




 

Όπως αναφέρει η Haaretz, οι όμηροι κατονομάστηκαν ως ο Μισέλ Νισενμπάουμ, 59 ετών, ο Χανάν Γιαμπλόνκα, 42 ετών και ο Οριόν Ερνάντες Ράντο, 30 ετών.

 

Σύμφωνα με τον στρατό, οι τρεις σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινό έδαφος έξω από το Κιμπούτς Μεφάλσιμ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα ή πριν μεταφερθούν στη σήραγγα όπου βρέθηκαν.

Αναμένεται η απόφαση του Διεθνές Δικαστηρίου της Χάγης για το τέλος των μαχών

Χωρίς σταματημό συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια στιγμή το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να αποφανθεί για το αίτημα να σταματήσει η στρατιωτική επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), ο Καρίμ Χαν, ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης ισραηλινών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, και κορυφαίων στελεχών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της στη Λωρίδα της Γάζας, του Γιαχία Σινουάρ.

 

Εν μέσω πολεμικής μετά την ανακοίνωση αυτή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσκλήθηκε να απευθύνει ομιλία «σύντομα» στο αμερικανικό Κογκρέσο, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μάικ Τζόνσον.Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντέδρασε εξάλλου κατακεραυνώνοντας την ανακοίνωση του εισαγγελέα Χαν.

Εντός της ημέρας, το ΔΔ αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το αίτημα της Νότιας Αφρικής —που κατηγορεί το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας— να διατάξει να κηρυχθεί «αμέσως» κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο.

Παρότι οι αποφάσεις του δικαστηρίου, με έδρα τη Χάγη, που καλείται να επιλύει διαφορές μεταξύ χωρών, είναι στη θεωρία νομικά δεσμευτικές, δεν έχει κανέναν τρόπο να προχωρήσει στην επιβολή της εφαρμογής τους.







Εκρήξεις

Η Πολιτική Προστασία στην πόλη της Γάζας (βόρεια) ανέφερε χθες Πέμπτη πως δυο αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους 15 παιδιά. Τα δεκαέξι από τα θύματα σκοτώθηκαν σε πλήγμα στο σπίτι τους, τα υπόλοιπα δέκα σε βομβαρδισμούς τζαμιού και σχολείου.

Μαίνονταν παράλληλα οδομαχίες στην Τζαμπάλια (βόρεια) ανάμεσα στους ένοπλους βραχίονες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ και στοιχεία του ισραηλινού στρατού. «Το μοναδικό που ακούμε είναι εκρήξεις και πυρά» στον καταυλισμό προσφύγων, είπε ο Μαχμούντ αλ Σαρίφ, Παλαιστίνιος 31 ετών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν στη Λωρίδα της Γάζας, με πηγές σε νοσοκομεία να κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά).

«Προσοχή και ακρίβεια»

«Διεξάγεται πόλεμος εναντίον των νοσοκομείων της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δρ. Χαλίλ Αλ Νταρκάν, εκπρόσωπος του νοσοκομείου των μαρτύρων του Αλ Ακσά στη Ντέιρ Αλ Μπάλα, προειδοποιώντας πως η δομή υγείας αυτή ενδέχεται να αναστείλει τη λειτουργία της εξαιτίας έλλειψης καυσίμων.

Αφότου ξεκίνησαν χερσαίες επιχειρήσεις στις αρχές Μαΐου σε τομείς της Ράφας και καταλήφθηκε η παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης στα σύνορα με την Αίγυπτο, ο ΟΗΕ διαπιστώνει πλήρη παράλυση των παραδόσεων καυσίμων, που είναι απόλυτα απαραίτητα για να τροφοδοτούνται οι γεννήτριες των νοσοκομείων και τα οχήματα με τα οποία διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Όσο για το άλλο κρίσιμο σημείο εισόδου εμπορευμάτων, το Κερέμ Σαλόμ, «προς το παρόν δίνεται προτεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα» και όχι στον ΟΗΕ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα την 7η Μαΐου, με διακηρυγμένο στόχο να εξολοθρεύσει τα τελευταία, κατ’ αυτόν, τάγματα της Χαμάς και να διασώσει ομήρους, αψηφώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις για τους αμάχους. Συνέπεια: 800.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Δεν κάνουμε εκκωφαντική (εισβολή) στη Ράφα, επιχειρούμε με προσοχή και ακρίβεια», διαβεβαίωσε χθες ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.




Περιμένοντας τον διευθυντή της CIA

Παράλληλα με τη δικαστική δραστηριότητα στη Χάγη και τις εχθροπραξίες στη Γάζα, το Ισραήλ βρέθηκε αντιμέτωπο την Τετάρτη με ήττα σε διπλωματικό επίπεδο, την απόφαση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας να αναγνωρίσουν κράτος της Παλαιστίνης.

Χθες Πέμπτη ο διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Ιακώβ Μπλίτσταϊν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους πρεσβευτές των τριών χωρών πως η απόφαση των κυβερνήσεων θα έχει «σοβαρές συνέπειες» και υποστήριξε επίσης πως κάνει «πιο δύσκολη» τη σύναψη «συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων».

Έπειτα από τη μετάδοση βίντεο στο οποίο εικονίζονται νεοσύλλεκτες που απήγαγαν μαχητές της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε πάντως διαταγή στους ισραηλινούς διαπραγματευτές να «επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να εξασφαλίσουν την επιστροφή των ομήρων», σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο.

Στις αρχές Μαΐου, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ/Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ δεν επέτρεψαν να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας και παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, ο διευθυντής της CIA, ο Γουίλιαμ Μπερνς, αναμένεται να ταξιδέψει «τις προσεχείς ημέρες» στην Ευρώπη για συνομιλίες με τον επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, στο πλαίσιο προσπάθειας να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, επικαλούμενο «υψηλά ιστάμενη πηγή», το μέσο ενημέρωσης Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, μετέδωσε πως «ισραηλινή θέση εξακολουθεί να μην ευνοεί» το κλείσιμο συμφωνίας «κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων».

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This