Διακριτικό «άδειασμα» του ΕΛΙΑΜΕΠ στον Βερέμη: «Εξέφρασε προσωπική άποψη»

Επιστολή-απολογία στη «δημοκρατία»

Must Read

Η αποκάλυψη της «δημοκρατίας», που έγινε πρωτοσέλιδο το περασμένο Σάββατο, όπως φαίνεται έφερε σε πολύ δύσκολη θέση το ΕΛΙΑΜΕΠ, που αισθάνθηκε την ανάγκη να στείλει σχετική επιστολή στην εφημερίδα.

Σε αυτή, παρότι δέχεται ότι είναι αληθή όσα αναφέραμε για τον κ. Βερέμη, διαπιστώνει ότι διαστρεβλώσαμε την πραγματικότητα, κάτι που φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει. Παράλληλα, στο κείμενο-απολογία που μας εστάλη υπάρχει και ένα διακριτικό «άδειασμα» στον κ. Βερέμη, αφού σημειώνεται ότι εξέφρασε προσωπική άποψη, που δεν δεσμεύει το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, η «δημοκρατία» έγραψε επακριβώς όσα ανάφερε ο κ. καθηγητής για τα περί απόβασης των Τούρκων στο Καστελόριζο και κατάληψης του νησιού μετά βεβαιότητας. Ποτέ δεν ανέφερε το ενδεχόμενο να αποκρούσουμε πιθανή επίθεση ή να επικρατήσουμε. Γι’ αυτούς τους λόγους επισημάναμε ότι αυτή η ομιλία συνιστούσε «μάθημα ηττοπάθειας». Ελπίζουμε να διαπίστωσε -εκ των υστέρων- και ο ίδιος το λάθος του.

Αναλυτικά η επιστολή του ΕΛΙΑΜΕΠ αναφέρει:

«Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία” το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου σχετικά με ομιλία του καθηγητή Θάνου Βερέμη, αντιπροέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, στο συνέδριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, το ΕΛΙΑΜΕΠ ούτε έχει ούτε δίνει “γραμμή”. Ολοι οι συνεργάτες, ερευνητές και στελέχη του εκφράζουν ελεύθερα και ενυπόγραφα τη δική τους προσωπική άποψη και δεν δεσμεύουν το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ειδικά ο ομότιμος καθηγητής Θάνος Βερέμης, συνιδρυτής του ΕΛΙΑΜΕΠ και διακεκριμένος πνευματικός άνθρωπος της χώρας, στη μακρά διαδρομή του έχει κερδίσει το δικαίωμα να έχει άποψη και να τη διατυπώνει όπως ο ίδιος επιλέγει.

Είναι προφανές, όπως μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε ακούσει το σχετικό ηχητικό, ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας σας διαστρεβλώνει πλήρως το περιεχόμενο της ομιλίας του καθηγητή Βερέμη.

Ολη η τοποθέτηση του Θ.Β., αναφέρεται στη μεγάλη απειλή που συνιστά σήμερα η Τουρκία για την Ελλάδα και πώς πρέπει η Ελλάδα να κάνει τα πάντα για να ενημερώσει τους εταίρους της για τη σοβαρότητα αυτής της απειλής. 

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ο Θ.Β. σε ένα ακραίο υποθετικό σενάριο “απονενοημένης ενέργειας” του Ερντογάν, επίθεσης εναντίον του Καστελόριζου ως κίνησης αντιπερισπασμού προκειμένου να ξεφύγει ο Ερντογάν από τα εσωτερικά του προβλήματα και τον κίνδυνο “ακόμα και φυλάκισης”. Ρητά αναφέρει ο Θ.Β. ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας απονενοημένης ενέργειας θα ήταν καταστροφικές για την Τουρκία. Σαφώς επίσης περιορίζει το χρονικό περιθώριο μιας τέτοιας απονενοημένης ενέργειας στο σύντομο διάστημα πριν από την παραλαβή των Ραφάλ, με τα οποία η Ελλάδα ισχυροποιεί πολύ τις ένοπλες δυνάμεις της. Κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο Θ.Β. ασκεί επανειλημμένως σκληρή κριτική στη Γερμανία που εκτιμά ότι στηρίζει την Τουρκία για λόγους οικονομικών της συμφερόντων. 

Ο ισχυρισμός της εφημερίδας σας ότι ο καθηγητής Βερέμης μπορεί να προέβη στις δηλώσεις του αυτές προκειμένου να υποσκάψει το εθνικό φρόνημα και να καλλιεργήσει κλίμα ηττοπάθειας, δεδομένου του περιεχομένου της ομιλίας του, είναι προσβλητικός και συνιστά πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Κατά σύμπτωση την ίδια ημέρα το ΕΛΙΑΜΕΠ έδωσε στη δημοσιότητα σημαντική μελέτη διεθνούς πανεπιστημιακού που τεκμηριώνει πως η Ελλάδα εδραιώνει την παρουσία της ως ανερχόμενη γεωπολιτική δύναμη στη Μεσόγειο.

Με εκτίμηση, 

Οντίν Λιναρδάτου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This