Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2023

«Εστία», η ώρα της αναγέννησης!

Κυκλοφορεί αύριο το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας που μετράει τρεις αιώνες ιστορίας!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ηταν τρεις αιώνες πριν, εκεί κάπου στο 1876, όταν πρωτοκυκλοφόρησε το εβδομαδιαίο λογοτεχνικό περιοδικό με το όνομα «Εστία». Διευθυντής του ο Παύλος Διομήδης.

Πολύ γρήγορα, την ίδια εκείνη χρόνια, ο Διομήδης παραδίδει τα ηνία της «Εστίας» στον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη, που μετατρέπει το περιοδικό σε εφημερίδα. Ετσι ξεκίνησε η ιστορία, να γράφει τα κεφάλαια μιας εφημερίδας, της «Εστίας», που πέρασε από τον Δροσίνη, στον Αδωνη Κύρου το 1898, στους γιους του, Αχιλλέα και Κύρο, το 1918, και εντεύθεν, για να φθάσει στο σήμερα. Περνώντας από σαράντα κύματα, ανά τους αιώνες, επέζησε και τώρα, πάει μπροστά στο μέλλον.

Αυτή η ιστορική εφημερίδα ζει και βασιλεύει, εν έτει 2021. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάνει ένα ακόμη βήμα στη σύγχρονη εποχή, στην οποία πλέον ανήκει. Αύριο 24 Οκτωβρίου κυκλοφορεί η «Εστία της Κυριακής», το κυριακάτικο φύλλο της ιστορικής εφημερίδας! Τοποθετείται εκ νέου στον «ρου της ανανέωσης», αφού, ως γνωστόν, ότι «δεν αλλάζει, πεθαίνει». Γιατί, όπως χαρακτηριστικά λέει ο σημερινός διευθυντής της Μανώλης Κοττάκης: «Δεν πεθαίνουν οι εφημερίδες. Η σκέψη πεθαίνει».

Ο σημερινός διευθυντής της Εστίας, Μανώλης Κοττάκης

Η «Εστία», λοιπόν, αποφάσισε να μην αφήσει την σκέψη να πεθάνει, παρότι η εποχή δεν ενδείκνυνται για αλλαγές, και είναι για τον Τύπο η δυσκολότερη από ποτέ…

«Η εποχή αλλάζει, δεν είναι εύκολη. Δεν προσφέρεται για “ηρωισμούς”. Τόσο ο εκδότης του Ομίλου “Εστία Επενδυτική” Ιωάννης Φιλιππάκης, ο οποίος είχε την ιδέα, όμως, όσο και όλοι εμείς που αναλαμβάνουμε το βάρος ευθύνης της έκδοσης, πιστεύουμε βαθιά μέσα μας σε ένα πράγμα: Δεν πεθαίνουν οι εφημερίδες. Η σκέψη πεθαίνει! Και εμείς θεωρούμε ότι με τις δυνάμεις μας μπορούμε να αναστήσουμε την σκέψη. Μπορούμε να ταράξουμε τα λιμνάζοντα ύδατα. Μπορούμε να επιστρέψουμε στη δημοσιογραφία που αναδεικνύει τα σπουδαία και τα σημαντικά. Τη δημοσιογραφία που έχει άποψη και δεν διστάζει να “πλοηγήσει” τον αναγνώστη σε νέους δρόμους» υποστηρίζει ο Μανώλης Κοττάκης.

Η απόφαση των ιθυνόντων της εφημερίδας να κάνουν το επόμενο βήμα δεν ήταν εύκολη και πάντως πέρασε από τη βάσανο της σκέψης ότι τα πάντα… έχουν μεταφερθεί στο διαδίκτυο.

«Ποια τύχη μπορεί να έχει η έκδοση μιας ακόμη εφημερίδας όταν οι Ελληνες έχουν εγκαταλείψει το χαρτί και “χαϊδεύουν” όλη μέρα σκυφτοί το κινητό τους αναζητώντας πληροφόρηση στη μικρή τετράγωνη οθόνη του; Με ποια επιχειρήματα μπορεί να πείσει κανείς τη νέα γενιά να σπεύσει έως το πλησιέστερο σημείο πώλησης να αγοράσει εφημερίδα όταν εκείνη καθηλωμένη ξενυχτά μπροστά στον υπολογιστή της για να μαθαίνει τα νέα από ασύντακτες συλλογικότητες και από ερασιτέχνες ρεπόρτερ μέσω του facebook με τη γνωστή διαδικασία της διασποράς που αγγλιστί ονομάζεται Share; Είναι δυνατόν το “τυπωθήτω” να ανταγωνιστεί την “google”; Αυτές τις ερωτήσεις κάναμε στους εαυτούς μας όταν λάβαμε την απόφαση να προχωρήσουμε στην έκδοση της κυριακάτικης έκδοσης της “Εστίας”» συμπληρώνει ο Μανώλης Κοττάκης.

Και είναι αλήθεια ότι διαδίκτυο ενισχύεται, το νεανικό κοινό απομακρύνεται από το γραπτό κείμενο, επεκτείνεται η κουλτούρα τού δωρεάν, γενικεύεται η πειρατεία. Ο γραπτός Τύπος εγκαταλείπεται από τους αναγνώστες και τους διαφημιστές. Ολοι μιλούν, και δικαίως, για κρίση του Τύπου.

Ομως η απάντηση των εκδοτών της «Εστίας» σε όλα αυτά, και με ένα στόμα, είναι η εξής: «Εμείς θεωρούμε ότι με τις δυνάμεις μας μπορούμε να αναστήσουμε την σκέψη. Μπορούμε να ταράξουμε τα λιμνάζοντα ύδατα. Μπορούμε να επιστρέψουμε στη δημοσιογραφία που αναδεικνύει τα σπουδαία και τα σημαντικά. Τη δημοσιογραφία που έχει άποψη και δεν διστάζει να “πλοηγήσει” τον αναγνώστη σε νέους δρόμους. Τη δημοσιογραφία που έχει την πληροφορία και δεν την κρύβει, δεν τη “θάβει”. Τη δημοσιογραφία της εμπιστοσύνης. Θεωρούμε ότι οι εφημερίδες έχουν μέλλον αν αποκαλύπτουν τις ειδήσεις, και δεν τις αποσιωπούν. Αν έχουν επιρροή και παρέμβαση στις κοινωνίες. “Επίδραση”, πιο σωστά, για να χρησιμοποιήσουμε μια λέξη του σπουδαίου Γιώργου Θεοτοκά».

Η εφημερίδα «Εστία» είναι ένα από τα τελευταία οχυρά σε μια Ελλάδα όπου η απαλλαγή της γραφής από την ιστορική της μνήμη, τα πνεύματα και τους τόνους, θεωρείται πρόοδος και η αναπαραγωγή της «καρέτα-καρέτα» σημαντικότερη από τη διατήρηση του γλωσσικού μας πλούτου.

«Με τις σκέψεις αυτές, ως πυξίδα και με προίκα μας τα 145 χρόνια εγκυρότητος και τους 3 αιώνες προσφοράς προς την πατρίδα προχωρούμε από τις 24 Οκτωβρίου στην έκδοση της “Εστίας της Κυριακής”. Μιας εφημερίδας σαράντα σελίδων, σε μεγάλο σχήμα, που σχεδίασε ο άλλοτε συνεργάτης του Χρήστου Λαμπράκη και του Παύλου Μπακογιάννη, Κώστας Γεωργίου. Φιλοδοξούμε να περιγράψουμε έναν κόσμο τη στιγμή που αλλάζει χωρίς να μας ξεφεύγει τίποτε. Και αν μπορούμε, στο μέτρο του δυνατού, να αξιοποιήσουμε αυτόν τον ιστορικό προμαχώνα του Τύπου που μας παραδόθηκε άθικτος από την οικογένεια Κύρου έπειτα από 3 αιώνες αδιάκοπης κυκλοφορίας για να επιδράσουμε στο μέτρο του δυνατού στη διαμόρφωσή του. Δεν θα είναι εύκολο, θα το παλέψουμε. Είθε να σας έχουμε δίπλα μας. Μότο μας η σκέψη της Λίνας Νικολακοπούλου: “Ελλάδα είναι το βλέμμα μου, ο τρόπος που κοιτάζω τον κόσμο”» είναι τα αισιόδοξα λόγια του διευθυντή της Μανώλη Κοττάκη.

Η «Εστία της Κυριακής» έχει αξιολογότατους συνεργάτες, όπως ο Ελευθέριος Σκιαδάς, ο Διαμαντής Σεϊτανίδης (διευθυντής σύνταξης), η Ζέζα Ζήκου (σύμβουλος έκδοσης), οι Μάκης Δεληπέτρος και Δημήτρης Θωμάς (αρχισυντάκτες) και ένα επιτελείο εκλεκτών συνεργατών,

μεταξύ των οποίων οι έμπειροι Μύρνα Νικολαΐδου, Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Δημήτρης Καπράνος, Γιώργος Κουρής, Κώστας Καββαθάς, Ιωάννα Κλεφτόγιαννη. Γιώργος Αποστολίδης κ.ά.

Η «Εστία της Κυριακής» θα κυκλοφορεί κάθε Κυριακή με ένα ειδικό ένθετο, επιλογές από τη μακραίωνη πορεία της στον Τύπο που θα επιμελείται ο Ελευθέριος Σκιαδάς και οι συνεργάτες του, και θα συνοδεύεται από ανατυπώσεις παλαιοτέρων φύλλων. Θα αναδεικνύει μέσα από τις σελίδες της τέχνης την Οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού. Θα αποκαλύπτει μέσα από τις σελίδες της οικονομίας τις ισχυρές διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό μιας χώρας που οδεύει προς τη μετάβαση σε νέα σχήματα και στην επανεκκίνηση. Θα φωτίζει με τόλμη τις αθέατες πτυχές μιας γεωπολιτικής αναμέτρησης που προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες αλλά και προκαλεί τεράστιους κινδύνους για την πατρίδα μας. Θα ταξιδεύει στην άγονη γραμμή του Αιγαίου, στην παραμεθόριο, στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη και στον Απόδημο Ελληνισμό. Και βεβαίως θα «ζωγραφίζει» μέσα από τις σελίδες της πολιτικής μια κοινωνία που σταδιακά αλλάζει αμφισβητώντας την τρομαγμένη ελίτ. Κάθε μήνα η εφημερίδα θα κυκλοφορεί με την ειδική πολυτελή έκδοση «Εστιάζω» που διευθύνει η Εμιλυ Παπαπαναγιώτου.

Διεθνείς αλλά και εγχώριοι αναλυτές του Τύπου θεωρούν πως το μεγαλύτερο όπλο των εφημερίδων σήμερα είναι η σοβαρή και καλή δημοσιογραφία – όχι με ειδήσεις που θα είναι ήδη γνωστές από τα ηλεκτρονικά μέσα, αλλά με αναλύσεις, έρευνες και σχόλια που θα δίνουν το πλεονέκτημα στους αναγνώστες εφημερίδων.

Η κρίση θα περάσει. Η ανάγκη για σωστή ενημέρωση είναι μόνιμη. Το στοίχημα των εφημερίδων δεν είναι να είναι πρώτες με την είδηση, αλλά καλύτερες στην ερμηνεία, στην ανάλυση. Και οι καλύτερες θα επιζήσουν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Γκρέμισε» το διαδίκτυο η τραπ απάντηση των Ράδιο Αρβύλα στο τραγούδι του τουρκικού στρατού

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει εδώ και λίγα 24ωρα η εμπνευσμένη απάντηση των Ράδιο...

Μάγκας ο Νίκος Μάνεσης

Πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα Δημοκρατία και το newsbreak.gr δημοσιοποίησαν κατ’ αποκλειστικότητα το...

Μήνυση υιού Θεοδωρικάκου κατά Λαμπρόπουλου, όχι όμως κατά Mega

Ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου, Δημήτρης, εξουσιοδότησε τον Αλέξη Κούγια να προχωρήσει σε μηνύσεις...

Για εκφοβισμό δημοσιογράφων καταγγέλλει τον Αλέξη Κούγια η ΕΣΗΕΑ

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ΕΣΗΕΑ και τον ποινικολόγο Αλέξη Κούγια, τον οποίο κατηγορεί...

Λάκης Λαζόπουλος: Εγώ δεν ξέρω, εσύ δεν ξέρεις, αυτός δεν ξέρει (Επεισόδιο 6ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις 19:00 Απολαύστε τον πύρινο λόγο του,...

Ναυσικά Γερακουλάκου: Αυτή ειναι η νέα παίκτρια που μπαίνει στο “My Style Rocks”

Ένας νέος κύκλος εμφανίσεων ξεκινά σήμερα στις 17.00 για τις fashionistas του My Style...

Όταν η Εύα Καϊλή τηλεφώνησε στον Τζέιμς Καφετζή του Survivor – Τι του πρότεινε

Αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή, την οποία δεν κατονομάζει, αλλά «φωτογραφίζει» ξεκάθαρα, έκανε ο...

Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον Κόσμο

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο, έως σήμερα, γεγονός του 21ου...

Σωτέ στην TV η Δάφνη Λαμπρόγιαννη

Η σκληρή σεφ Σωτηρία «Σωτέ» Βοκάκις... έρχεται αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+, με τη Δάφνη Λαμπρόγιαννη...

Το Twitter «κράζει» την ΕΡΤ για τον 16χρονο που θα μας εκπροσωπήσει στη Eurovision...

Κατακεραύνωσαν την ΕΡΤ οι χρήστες του Twitter για την επιλογή της να στείλει στην...

O Xριστόφορος Παπακαλιάτης αποκάλυψε όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για το δεύτερο κύκλο του...

O Xριστόφορος Παπακαλιάτης, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται»  της Ναταλίας Γερμανού το...

Απόψε στη «ΔΙΚΗ»: Η παρέμβαση της δικαιοσύνης για στημένα ελληνικά ματς που στοιχηματίζονται στην...

Η «Δίκη στο Open», στη νέα εποχή.Το μακροβιότερο talk show, σήμερα, στις 9 το...

Τρελάθηκε από την χαρά του ο Άρης Πορτοσάλτε μετά την κοσμοσυρροή στη Λάρισα

Ο γνωστός δημοσιογράφος παραδέχτηκε μόνος του ότι η παρουσίαση του βιβλίου του στη Λάρισα...

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση βιβλίου. Δεν ήταν καρτούν, αλλά...

Βίκυ Μιχαλονάκου: Η αιρετική της TV ξαναχτυπά

Λίγα 24ωρα πριν η Βίκυ Μιχαλονάκου μπει στη δική της «Αρένα της ζωής» στα...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Βγήκε στο Κολωνάκι με ρόμπα και γούνινες παντόφλες

Έχει τον τρόπο να κάνει «φασαρία» και να γίνεται...

Κατέρρευσε πάνω από τον τάφο του σμηναγού Τσιτλακίδη η αρραβωνιαστικιά του, Μαρία

Δεν άφησε από την αγκαλιά της την φωτογραφία του αρραβώνα τους

Σοκ! «Δεν προήλθε από ασφυξία ο θάνατος της Ίριδας!» – Τι κατέθεσε η Αγγελική Τσιόλα

Αλλάζει το τοπίο η νέα συμπληρωματική κατάθεση που κλήθηκε...

Φρούριο το Κολωνάκι για το δείπνο της Σακελλαροπούλου

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 30 Ιανουαρίου, ανήμερα των...

Δύσκολες ώρες για την Πάολα – Εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Ανησυχία στους θαυμαστές της Πάολα έχει προκαλέσει η είδηση...

Αυτή τη στιγμή το «τελευταίο αντίο» στον σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη

Υποβασταζόμενη έφτασε η σύντροφός του - Θα μοιραστούν κουφέτα και μπομπονιέρες - Στεφάνι από την οικογένεια του Γ. Μπαλταδώρου - Το συγκινητικό αντίο στην 117 Πτέρυγα Μάχης
spot_img

NEWSROOM