Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Μηταράκης: Αποσυνδέουμε τον υπολογισμό των εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα

Την εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και του ασφαλιστικού συστήματος, υποσχέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στον Real Fm, για την καταβολή των αναδρομικών, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς ποιους αφορούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, είπε: «Ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι καθαρογραμμένες αποφάσεις του ΣτΕ. Οι αποφάσεις απ’ ό,τι φαίνεται παραδέχονται ως συνταγματική τη βάση υπολογισμού των συντάξεων όπως καταβάλλονταν στις 31/12/2019. Υπάρχουν διφορούμενες απόψεις για το τι σημαίνει αυτό για τα αναδρομικά και μέχρι να δούμε τα τελικά κείμενα δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια ξεκάθαρη άποψη. Αυτό που είναι δεδομένο είναι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Είναι αυτονόητο ότι θα τηρήσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ

Αναφορικά με τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών σημείωσε: «Εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τελική εκτίμηση του κόστους των όποιων αναδρομικών μπορεί να προκύπτουν. Θα αποπληρωθούν με έναν τρόπο, που σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει σε κίνδυνο το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα. Είναι δεδομένο ότι θα γίνει με έναν τρόπο που δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομική αστάθεια».

Ο υφυπουργός Εργασίας είπε επίσης ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η αποσύνδεση του υπολογισμού των εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη στιγμή είχαμε καταδικάσει την μετατροπή του ασφαλιστικού σε φορολογικό. Έχουμε οδηγηθεί σε απόλυτη συρρίκνωση των δηλωθέντων εισοδημάτων. Αυτό το μήνα θα επιστρέψουμε 160 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, διότι στην προηγούμενη φορολογική τους δήλωση δήλωσαν λιγότερα από την αμέσως προηγούμενη, παρότι θεωρητικά η ελληνική οικονομία είχε δείξει κάποια σημεία σταθερότητας».

Σχετικά με τις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό και ερωτηθείς πότε αυτό θα είναι έτοιμο, ο κ. Μηταράκης είπε: «Μόλις καθαρογραφούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, αμέσως θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας που εντός λίγων μηνών θα πρέπει να καταθέσει το προσχέδιο. Από εκεί πέρα χρειαζόμαστε αναλογιστικές μελέτες και πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεν θα επαναλάβουμε λάθη που έκανε ο κ. Κατρούγκαλος και τελικά οδήγησαν στην κατάπτωση του δικού του ασφαλιστικού, επειδή δεν είχε φροντίσει για τις απαραίτητες μελέτες».

Τέλος, για τη ρύθμιση των 120 δόσεων ανέφερε: «Δεν υπάρχει πρόθεση να δώσουμε άλλη παράταση. Είναι μια πάρα πολύ καλή ρύθμιση, είναι μια τελευταία ευκαιρία για φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία βίωσαν μια δεκαετία κρίσης να την αφήσουν πίσω, με χαμηλότερο επιτόκιο, χαμηλότερες δόσεις και αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Στις περιπτώσεις του ΕΦΚΑ – επειδή το σύστημα θεωρητικά είναι ενιαίο, αλλά ουσιαστικά έχει ακόμα 23 ξεχωριστά πληροφοριακά συστήματα και υπάρχουν προβλήματα στον υπολογισμό οφειλών- η αίτηση μπορεί να γίνει σε δύο στάδια. Να υποβάλουν σήμερα αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση και να την οριστικοποιήσουν όταν το σύστημα θα είναι σε θέση να προσδιορίσει τις οφειλές».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ