Ταμείο Ανάκαμψης: Μόνο το 1/3 των χρημάτων έλαβαν οι χώρες για την πανδημία – Κινδυνεύουν να χαθούν 500 δισ.

Oι κυβερνήσεις πιέζουν την Επιτροπή να μειώσει τη γραφειοκρατία

Must Read

Λιγότερο από το ένα τρίτο του αρχικού ποσού των 723 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ που προορίζονταν για την ενίσχυση των χωρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19 έχουν λάβει οι κυβερνήσεις των χωρών, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico.

Πλέον, τα κράτη της ΕΕ απαιτούν από την Επιτροπή να μειώσει το βουνό της γραφειοκρατίας που τις εμποδίζει να πάρουν στα χέρια τους το μερίδιό τους εκφράζοντας παράλληλα φόβους ότι το μεγάλο ποσό των 500 δισ. κινδυνεύει να χαθεί.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα μετά από την αποκάλυψη σκανδάλου για απάτες και κατάχρηση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά συνελήφθησαν περισσότεροι από 20 ύποπτοι σε  Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία στο πλαίσιο έρευνας για απάτη άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Επιτροπή διερευνά τρόπους για να επιταχύνει τη διανομή μετρητών, ωστόσο οι αυστηροί έλεγχοι εξαιτίας του σκανδάλου έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό. 

Όπως αναφέρει το Politico, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ έχει ήδη μειώσει το συνολικό διαθέσιμο ποσό από 723 δισεκατομμύρια ευρώ σε 648 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού οι κυβερνήσεις απέτυχαν να υποβάλουν αίτηση για δάνεια σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από την ενδιάμεση προθεσμία στο τέλος του 2023.

Η Ισπανία, η οποία υποτίθεται ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης μετά την Ιταλία, έχει λάβει μόλις 340 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια – ένα μικρό κλάσμα των 83 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε προβλεφθεί το 2021.

Όπως τονίζεται, οι  χώρες πρέπει να υποβάλουν ένα «σχέδιο ανάκαμψης» που να καθορίζει πώς θα χρησιμοποιηθούν τα μετρητά και ποιες μεταρρυθμίσεις θα προωθήσει σε αντάλλαγμα.

Παράλληλα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Επιτροπή βλέπει το ταμείο ως εργαλείο για να εξαναγκάσει τις κυβερνήσεις να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά ζητημάτων – συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων και των δημοκρατικών προτύπων – που βρίσκονται στο επίκεντρο για χρόνια.

Οι οικονομολόγοι Τίτο Μποέρι και Ρομπέρτο ​​Περότι προειδοποίησαν σε συνέντευξή τους στο politico ότι η κατάχρηση μετρητών ανάκτησης απλώς θα επιβεβαίωνε σε λιγότερο χρεωμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, ότι ο νέος κοινός δανεισμός είναι γεμάτος με υπερβολικό κίνδυνο. «Πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίληψη των φειδωλών χωρών για το εάν τα χρήματα δαπανήθηκαν σωστά από τις χώρες που έλαβαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση», είπε ο Perotti. «Τα επόμενα τρία χρόνια είναι κρίσιμα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Απορία : Μήπως ένα μέρος απο αυτά τα λεφτά πήγαν για να καλύψουν τα 60 δις στην Γερμανία του χερ Σολτς που καίγοταν να τα βρει στον προϋπολογισμό της, προκειμένου να μην χρεοκοπήσει ?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This