Πώς θα επιλέξουμε μόνοι μας την σύνταξή μας – Όλες οι κατηγορίες και οι κλίμακες

Must Read

Την δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες να επιλέξουν την σύνταξη που θα πάρουν δίνουν οι νέες ασφαλιστικές κλίμακες που θα έρθουν πολύ σύντομα στην Βουλή μέσω του νέου ασφαλιστικού σχεδίου νόμου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση από την τρίτη κλίμακα και πάνω οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα εξασφαλίσουν μια καλύτερη σύνταξη από αυτή που παίρνουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Απόλυτη ελευθερία επιλογής

Ειδικότερα φαίνεται πως η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από την 4η κατηγορία και πάνω, δηλαδή 297 ευρώ το μήνα, θα πρέπει να επιλέξουν από την 1η Ιανουαρίου του 2020 όσοι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ με παραμονή στην αγορά εργασίας από 35 έως 40 έτη.

Όσοι επιλέξουν να καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά της πρώτης κατηγορίας, ύψους 155 ευρώ, θα λάβουν 779 ευρώ μετά από 40 χρόνια ασφάλισης για το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ όσοι επιλέξουν την ανώτατη ασφαλιστική κατηγορία για 40 χρόνια καταβάλλοντας 500 ευρώ το μήνα θα λάβουν σύνταξη 1.659 ευρώ.

Με το νέο σύστημα διαρθρώνεται εντελώς διαφορετικά ο τρόπος επιλογής του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών από το προηγούμενο καθεστώς, καθώς οι μη μισθωτοί θα έχουν πλέον την απόλυτη ελευθερία επιλογής της μελλοντικής σύνταξης τους. Ο κάθε ασφαλισμένος με δραστηριότητα άνω των 5 ετών θα επιλέγει ελεύθερα το Δεκέμβριο κάθε έτους το επίπεδο των εισφορών του για το επόμενο έτος.

Η επιλογή του επιπέδου των εισφορών θα καθορίζει και το επίπεδο της μελλοντικής σύνταξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιλογή του ελεύθερου επαγγελματία θα καθορίζεται σε ετήσια βάση αρχικά από την οικονομική του δυνατότητα, αλλά και από τις δυνατότητες βελτίωσης της προσδοκώμενης σύνταξής του.

Οι νέες κλίμακες μηνιαίων εισφορών

Οι νέες κλίμακες μηνιαίων εισφορών για τον κλάδο σύνταξης από την 1η Ιανουαρίου  και μετά για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή είναι:

• 1η κατηγορία 155 ευρώ
• 2η κατηγορία 186 ευρώ
• 3η κατηγορία 236 ευρώ
• 4η κατηγορία 297 ευρώ
• 5η κατηγορία 369 ευρώ
• 6η κατηγορία 500 ευρώ

Το ύψος της σύνταξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους υπολογίζεται με τους ίδιους κανόνες που εφαρμόζονται για τους μισθωτούς. Αναλυτικά, οι συντάξιμες αποδοχές με βάση τις εισφορές διαμορφώνονται ως εξής: 1ο επίπεδο 775 ευρώ, 2ο επίπεδο 930 ευρώ, 3ο επίπεδο 1.180 ευρώ τον μήνα, 4ο επίπεδο 1.485 ευρώ, 5ο επίπεδο 1.845 ευρώ, και 6ο επίπεδο 2.501 ευρώ τον μήνα.

Δείτε επίσης: Φορολογική ενημερότητα ακόμα και χωρίς εξόφληση οφειλών προς το δημόσιο

Το ποσό των συντάξεων προκύπτει με βάση το σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης 50% – 51% για 40 έτη ασφάλισης (έναντι 42,80% σήμερα) και 40% για 35 έτη ασφάλισης (έναντι 33,81% σήμερα).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This