Σάββατο 19/6/2021

Έπεσαν οι υπογραφές για τα δάνεια 330 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – Δρομολογείται και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης

Δύο δανειακές συμβάσεις, ύψους 330 εκατ. ευρώ, του Δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπεγράφησαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Η πρώτη, ύψους 180 εκατ. ευρώ, αφορά τη συγχρηματοδότηση από πλευράς ΕΤΕπ για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης (το ποσό θα δοθεί σε τέσσερις δόσεις).

Το συνολικό κατασκευαστικό κόστος ανέρχεται σε 517 εκατ. ευρώ και το δάνειο θα είναι 28ετούς διάρκειας. Το Δημόσιο θα κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό και τη διαχείριση αναλαμβάνει ιδιώτης με 35ετή σύμβαση παραχώρησης. Σήμερα, στο υπάρχον αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» (που θα πάψει να λειτουργεί μόλις τεθεί σε λειτουργία το νέο) διακινούνται περίπου 8 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, ενώ το νέο αεροδρόμιο θα βασίζεται κυρίως σε διεθνείς πτήσεις. Η κατασκευή του αναμένεται να διαρκέσει μία πενταετία και το έργο θα συμπεριλαμβάνει έναν αυτοκινητόδρομο μήκους 18 χλμ. και οδούς πρόσβασης μήκους 6 χλμ.

Η δεύτερη δανειακή σύμβαση αφορά στο τρίτο μέρος συνολικότερου «Έργου» για τη συγχρηματοδότηση εκ μέρους της ΕΤΕπ μέρους της εθνικής συμμετοχής για την κάλυψη επιλεγμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων, που συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης: Οι 5 στόχοι που διαπραγματεύεται ο Χρ. Σταϊκούρας με τα κλιμάκια των θεσμών

Από το 2011, οι δανειακές συμβάσεις με την ΕΤΕπ είναι περίπου 13 δισ. ευρώ και ειδικά πέρυσι ήταν άνω των 2 δισ. ευρώ. Εκτίμησε δε, ότι το τρέχον έτος οι δανειακές συμβάσεις μπορούν να υπερβούν τα 3,1 δισ. ευρώ, τόσο για έργα δημοσίου συμφέροντος, όσο και ιδιωτικού.

Σημειώνεται ότι τις συμβάσεις υπέγραψαν ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ