Πέμπτη 17/6/2021

Τα τρία «εφιαλτικά» σενάρια για την Ελληνική οικονομία – Μόνη ελπίδα η αναμενόμενη ανάκαμψη το 2021

Πληθαίνουν καθημερινά τα εφιαλτικά σενάρια και οι δυσμενείς εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσουν λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού!

Το κλίμα στα χρηματιστήρια και στην αγορά ξυπνά τις μαύρες μνήμες της παγκόσμιας κρίσης του 2008, όπως φρόντισε να επισημάνει και ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης. Ο κ. Σκυλακάκης εμφανίστηκε προβληματισμένος για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία. «Ζούμε σε ένα περιβάλλον διαρκούς αβεβαιότητας, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει κρίση ανάλογη αυτής του 2008», επισήμανε σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη με ένα μεγάλο οικονομικό σοκ παρόμοιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 επισείει η Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν επειγόντως!

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, τα σενάρια για την οικονομία λόγω του κορωνοϊού είναι τα εξής:

  • Ήπιο σενάριο: Η επιδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του Μαρτίου και καταγράφεται μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,1%-0,3% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη
  • Μετριοπαθές σενάριο: Η επιδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του δεύτερου τριμήνου του 2020. Καταγράφεται μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,4%-0,6% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη
  • Δυσμενές σενάριο: Η επιδημία επεκτείνεται και στο τρίτο τρίμηνο του 2020. Καταγράφεται μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,7%-0,9% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη

«Χασούρα» έως και 1,7 δισ.

Ανησυχία, όμως, επικρατεί και το τραπεζικό σύστημα. Οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank εκτιμούν ότι, μπορεί να χαθούν έως και 1,7 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ!

Η τράπεζα παραθέτει τρία σενάρια (συγκρατημένη εξάπλωση, «ντόμινο» στην ευρωζώνη και ευρύτερη εγχώρια επιδημία), που δείχνουν μια πτώση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ για το 2020 κατά 0,4%-0,9%, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας του Covid-19.  Στο χειρότερο σενάριο (-0,9%) η επίπτωση θα είναι της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται, πάντως, ότι οι συνέπειες θα έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια και αναμένεται ότι δεν θα ξεπεράσουν χρονικά το τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ η οικονομία θα ανακάμψει δυναμικά το 2021.

Και μέσα σε όλα αυτά, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα! Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 4,1% στις 602,48 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,61%, στις 1.529,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,14% στις 441,57 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: «Κραχ» στο ελληνικό Χρηματιστήριο! Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016 οι δείκτες

Η κήρυξη του κορωνοϊού σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενέτεινε τις πιέσεις και στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο Dow Jones υποχώρησε χθες πάνω από 5% και η Wall Street μπήκε σε καθεστώς μεσοπρόθεσμου κίνδυνου (bear market).

Ανησυχία προκάλεσε και η χθεσινή απόφαση της Deutsche Bank να καθυστερήσει την αποπληρωμή ομολόγων 1,25 δισ. δολαρίων, που λήγουν τον επόμενο μήνα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ