Υπό παραίτηση τελούν 4 μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΤ – Διαφωνούν με την απ’ ευθείας ανάθεση της διαφημιστικής εκστρατείας

Must Read

• Διαφωνούν με την απ’ ευθείας ανάθεση της διαφημιστικής εκστρατείας στην Marketing Greece

• Αρνούνται να υπογράψουν και δαπάνη για το Greece From Home του Στηβ Βρανάκη

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Εστία 

Η αναταραχή στο Υπουργείο Τουρισμού δεν λέει να «κοπάσει». Τα μέτωπα που έχουν ανοίξει με την πολιτική ευθύνη της ηγεσίας του είναι πολλά. Έξωθεν η «Εστία» δικαιώθηκε πλήρως για τις χθεσινές αποκαλύψεις της: Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντί Μάιο προειδοποίησε χθες την Αθήνα πως αν επιμείνει στην απόφασή της να μην δέχεται πτήσεις από την χώρα του τότε θα αποφασίσει και εκείνος με την σειρά του να κλείσει τα σύνορα, εναέρια και θαλάσσια. «Η Ιταλία σέβεται το ευρωπαϊκό πνεύμα αλλά είναι έτοιμη να κλείσει να σύνορα σε όποιον δεν την σέβεται» τόνισε. Έσωθεν η κρίσις που μαίνεται στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μεταξύ των μελών της απλώνεται ως ..πολιτικός ιός και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΤ το οποίο στην τελευταία συνεδρίασή του δεν εδέχθη την αυτοκατάργησή του.

Συμφώνως προς ασφαλείς πληροφορίες της «Εστίας» τέσσερα από τα εννέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ο ναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης, η κ. Αγγελική Μητσολίδου και η κυρία Χαρά Πασχαλίδου έθεσαν τις παραιτήσεις τους στην διάθεση του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη λόγω της -κατ αυτούς εμμονής του- να απαιτεί την απ’ ευθείας ανάθεση της διαφημιστικής εκστρατείας της Ελλάδος ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ (ΕΟΤ και 13 Περιφέρειες) στην ιδιωτική εταιρεία Marketing Greece. Την εταιρεία της οποίας η διευθύνων σύμβουλος Ιωάννα Δρέττα είναι η σύζυγος κορυφαίου παράγοντος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Στην ουσία αυτό που ζητήθηκε εξωδίκως από τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία έχουν θέσει τις παραιτήσεις τους υπ’ όψιν της πολιτικής ηγεσίας είναι η ιδιωτικοποίησις της διαφημιστικής δαπάνης του δημοσίου(ΕΟΤ) και η ανάθεσίς της στην συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία και στις γνωστές εταιρείες δημοσίων σχέσεων του ιδιωτικού τομέος. Τα μέλη αυτά αρνήθηκαν. Πριν φθάσουν να υποβάλλουν προφορικές παραιτήσεις και γραπτές παραιτήσεις για το θέμα 3 της τελευταίας συνεδριάσεως του ΔΣ του ΕΟΤ μερικά από αυτά είχαν οξύτατα επεισόδια με τον Υπουργό Τουρισμού ο οποίος υπεραμύνθη της νομιμότητος της αποφάσεως με το επιχείρημα ότι η συγκεκριμένη απ’ ευθείας και φωτογραφική ανάθεσις θα περιελαμβάνετο ρητώς στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η οποία όμως ενεκρίθη από την Βουλή την περασμένη Παρασκευή ενώ το ΔΣ του ΕΟΤ καλείτο να την εγκρίνει την Πέμπτη προ της ψηφίσεως.

Κατά πληροφορίες αρχικώς –για να γίνουμε συγκεκριμένοι- αποδέκτης πιέσεων να παραιτηθεί για να διευκολύνει την λήψη της αποφάσεως ήταν ο ναύαρχος Βασίλης Πολίτης ο οποίος συνόδευε μάλιστα τον Υπουργό Τουρισμού στην τελευταία κρουαζιέρα που έκανε με τον πρέσβυ μεσογειακής χώρας στον Αργοσαρωνικό. Ο Υπουργός Τουρισμού φέρεται ειπών αρχικώς στον κ. Πολίτη ότι πρέπει να παραιτηθεί γιατί αξιώνει την απομάκρυνση του από το ΔΣ του ΕΟΤ λόγω της αρνήσεως του να ψηφίσει υπέρ της ανάθεσης γνωστός μεγαλοξενοδόχος. Η απάντησις που φέρεται ότι έλαβε ο Υπουργός Τουρισμού από τον απόστρατο αξιωματικό μάλλον τον αιφνιδίασε: «Από πότε ένας ναύαρχος παραιτείται επειδή το θέλει ένας… ξενοδόχος;».

Συμφώνως προς τις ίδιες πληροφορίες ο Υπουργός επανήλθε και επέμεινε φορτικά για την έγκριση της αναθέσεως με συνέπεια να ανταλλαγούν ”γαλλικά” και βαρειές εκφράσεις μεταξύ τους. Το ζήτημα της απ’ ευθείας αναθέσεως της διαφημιστικής προβολής στην εταιρεία Marketing Greece κρύβεται επίσης πίσω από την κρίση που σοβεί μεταξύ των μελών της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Κορυφαίος παράγων του Υπουργείου φέρεται πως επικοινώνησε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προπαρασκευαστικώς και ζήτησε να ανατεθεί η τουριστική της προβολή ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία Marketing Greece. Η απάντηση υπήρξε αρνητική. Λίγες μέρες μετά έκαναν την εμφάνιση τους στην δημοσιότητα χάρτες του Υπουργείου Τουρισμού που κατέτασσαν πολλά νησιά της Δωδεκανήσου στους χάρτες επικινδυνότητος. (Ρόδος, Κως, Κάλυμνος). Και βεβαίως τα νησιά προπύργιο του Ελληνισμού λόγω των τουρκικών προκλήσεων Καστελλόριζο, Κάσος, Κάρπαθος. Λέγεται πως τέσσερεις ακόμη Περιφερειάρχες από την Μακεδονία, την Κεντρική Ελλάδα και άλλα μεγάλα νησιά διαφώνησαν με την επιλογή της εταιρείας αυτής. Τα 4 μέλη του ΔΣ που τελούν υπό παραίτηση (ένα είναι στενός συνεργάτης του Υπουργού) θεώρησαν πως αν ψήφιζαν την απ’ ευθείας ανάθεση θα έμεναν νομικώς εκτεθειμένοι απέναντι σε όποιον προσέφευγε κατά του κύρους του διαγωνισμού. Η πράξις δεν τους κάλυπτε νομικώς λόγω ισχύος και του κοινοτικού δικαίου . Επιπροσθέτως διαφώνησαν με την έγκριση δαπάνης ύψους 120.000 ευρώ για την εξαιρετική πλατφόρμα Greece for Home που ετοίμασε ο διεθνούς φήμης τεχνοκράτης και ειδικός σύμβουλος της Κυβερνήσεως Στηβ Βρανάκης. Τα μέλη εκτιμούν ιδιαιτέρως τον κ. Βρανάκη ο οποίος εγκατέλειψε μεγάλη καριέρα στον ιδιωτικό τομέα για να έλθει στην Ελλάδα και να βοηθήσει την πατρίδα του αλλά αυτό που τους είχε λεχθεί αρχικώς ήταν ότι το Greece for home σχεδιάσθηκε δωρεάν. Οι δε γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που συνόδευαν την έγκριση και αυτής της δαπάνης από το δημόσιο ήταν κατά τους προς παραίτηση αμφίσημες. Και ναι και όχι. Δεν τους κατοχύρωναν από δικαστικές περιπέτειες .

Η «Εστία» ούτε υιοθετεί αλλά και ούτε και απορρίπτει τα στοιχεία που φέρονται να επικαλούνται τα μέλη του ΔΣ για να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους οι οποίες ήταν ενεργές μέχρι την στιγμή που διατυπώνοντο αυτές οι γραμμές. Θεωρεί επίσης ότι αν ο ειδικός σύμβουλος εγνωσμένου ήθους και κύρους τεχνοκράτης Στηβ Βρανάκης προσέφερε στον τόπο προφανώς και δικαιούται αμοιβής με νόμιμες διαδικασίες. Είναι όμως υποχρεωμένη να ρωτήσει την Κυβέρνηση:

Ήσκησε ναι η όχι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πιέσεις στο ΔΣ του ΕΟΤ υπέρ της αναθέσεως της διαφημιστικής εκστρατείας της χώρας στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό στην εταιρεία Marketing Greece πριν η πράξις νομοθετικού περιεχομένου εγκριθεί από την Βουλή; Είναι αλήθεια ή εν τέλει ψέμματα ότι ζητήθηκε η παραίτησις μέλους του ΔΣ του ΕΟΤ από μεγαλοξενοδόχο συνδικαλιστικό παράγοντα; Εζητήθη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να αναθέσει την εκστρατεία της στην συγκεκριμένη εταιρεία αλήθεια ή ψέμματα; Ηρνήθη η Περιφέρεια; Και γιατί μετά την άρνησή της τυχαία προφανώς το Υπουργείου Τουρισμού κατέταξε τα Δωδεκάνησα στην λίστα επικινδυνότητος λόγω ελλείψεως κλινών για τον Covid; Πρόκειται για τιμωρία; Ο τεχνοκράτης Υπουργός χρωστά απαντήσεις. Οι οικογενειακές φωτογραφίες που ζητήθηκε να βγει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου – την ζήτησε κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου που έδρασε πυροσβεστικώς για να σβήσει την κρίση- δεν σκεπάζουν το πρόβλημα. Υπάρχει.

Υ.Γ.: Χθες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε τον κ. Θεοχάρη λέγοντας ότι «στοχοποιείται από συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα». Δεν χρειάζεται, κ. Πέτσα! Τα καταφέρνει μια χαρά και μόνος του να στοχοποιείται ο κ. Θεοχάρης, εκθέτοντας και την Κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This