Ο Τσαβούσογλου θέλει ο Μακρόν να ζητήσει «συγγνώμη» από την Τουρκία και λέει ότι η Ελλάδα φταίει για την ένταση

Must Read

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε απευθείας σύνδεση με την έδρα της ΕΕ, εξαπέλυσε κατηγορίες και κατά της Ένωσης και φυσικά κατά της Ελλάδας και της Γαλλίας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε πως η Ελλάδα «έδειξε ότι δεν είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία», ενώ απαίτησε συγγνώμη από τη Γαλλία για τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν! «Δεν δεχόμαστε τις δηλώσεις Μακρόν, περιμένουμε μια συγγνώμη από τη Γαλλία».

Ο Τσαβούσογλου μίλησε στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποστήριξε ότι η «Γερμανία μας ζήτησε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία, αλλά αυτοί (σ.σ. Ελλάδα) έδειξαν ότι δεν ήταν έτοιμοι για διάλογο». Αναφερόμενος στην ΕΕ είπε: «Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει αμερόληπτη στη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα. Δεν έχει δικαιοδοσία για το θέμα με τα θαλάσσια σύνορα».

Για να συνεχίσει: «Η Ελλάδα δεν ξεκινά τον διάλογο μαζί μας, πάντα το βάζει στα πόδια. Αν η Ελλάδα θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε και εμείς τις δικές μας. Δώσαμε το πράσινο φως σε κάθε πολιτικό διάλογο για να περιοριστεί η ένταση».

«Η παρούσα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκλήθηκε από τις μονομερείς ενέργειες των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να δημιουργήσουν συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας απομονώνοντας εμάς και τους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε, αναφέροντας ενδεικτικά τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τη Γαλλία και το Ισραήλ. Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι “παρενόχλησε” το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά και ότι παρενοχλεί την “τουρκική” (όπως την αποκάλεσε) μειονότητα της Θράκης.

Μίλησε πάλι για κοινό ανακοινωθέν που θα εκδιδόταν, πριν η Ελλάδα ανακοινώσει τη συμφωνία της με την Αίγυπτο: «Θα προχωρούσαμε σε κοινό ανακοινωθέν στις 7 Αυγούστου. Ωστόσο, λίγο αργότερα, δυστυχώς, η Ελλάδα επικύρωσε τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Ανταποκριθήκαμε θετικά στην ανακοίνωση από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στις 3 Σεπτεμβρίου. Όμως η Ελλάδα είπε ναι στην αρχή, αλλά ύστερα από την εξήγηση του γενικού γραμματέα είπαν όχι».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντ. Μακάλιστερ ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ για τη θέση της Επιτροπής, δηλαδή για την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και την απαίτηση των Βρυξελλών για αποκλιμάκωση και επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου. Υπενθύμισε εξάλλου ότι στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να εκδοθεί ένα ψήφισμα.

Στη δευτερολογία του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν τάσσεται υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, λέγοντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή στις τουρκικές δυνάμεις «να μην πυροβολήσουν πρώτες» αλλά επέμεινε ότι «οι ελληνικές δυνάμεις μας παρενοχλούν»!

Όσον αφορά μια πιθανή προσφυγή στη Χάγη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θα πρέπει να προηγηθούν διερευνητικές επαφές «για όλα τα ανοιχτά θέματα» και μια διμερής συμφωνία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This