Ευρωβουλευτές: Ζητούν αλληλεγγύη στους εμβολιασμούς και διαφάνεια με τις φαρμακευτικές 

«Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε ποιος θα φέρει την ευθύνη αν προκύψουν αρνητικές παρενέργειες από τον εμβολιασμό»

Must Read

Περισσότερη αλληλεγγύη ως προς τους εμβολιασμούς και διαφάνεια ως προς τις συμβάσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες ζήτησαν οι Ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ για τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19.

Δέχτηκαν παράλληλα ότι η κοινή προσέγγιση της ΕΕ εξασφάλισε την ταχεία πρόσβαση σε ασφαλή εμβόλια σε όλα τα κράτη μέλη.

«Μόνο με περισσότερη διαφάνεια μπορεί να καταπολεμηθεί η ευρεία αντίληψη – είτε είναι δικαιολογημένη είτε όχι – ότι συχνά, πολύ συχνά, το κέρδος είναι πιο σημαντικό από τους ανθρώπους στη [φαρμακευτική] βιομηχανία», δήλωσε η Εστερ ντε Λάνγκε (ΕΛΚ, Ολλανδία). Η ίδια επαίνεσε την κοινή αγορά εμβολίων, κεντρικά από την ΕΕ, λέγοντας ότι «αυτό σημαίνει περισσότερα εμβόλια σε καλύτερη τιμή και υπό καλύτερες συνθήκες. Δείχνει τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη όταν είμαστε ενωμένοι. Μπορούμε να σώσουμε ζωές».

Η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ (S&D, Ισπανία) επισήμανε τον κίνδυνο του «εθνικισμού της υγείας» που θα μπορούσε να βλάψει τη συνεργασία για τα εμβόλια σε επίπεδο ΕΕ. «Εάν μπορούμε να διατηρήσουμε την ενότητα και να έχουμε δίκαιη διανομή εμβολίων στα κράτη μέλη, έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι 380 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες θα εμβολιαστούν έως το καλοκαίρι. Ας μιλήσουμε με μία φωνή, ώστε η μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία να επαναφέρει την ελπίδα το 2021».

Η Ζοέλ Μελάν (ID, Γαλλία) δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις των εμβολίων στερείται διαφάνειας. «Βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο της διανομής και ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν ελλείψεις και υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες», τόνισε.

Ο Φίλιπ Λάμπερτ (Πράσινοι, Γερμανία) αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για διαφάνεια και στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατούσε μυστικές τις συμβάσεις της με τα εργαστήρια: «Αυτή η έλλειψη διαφάνειας αποτελεί προσβολή για τη δημοκρατία. Σε κάθε συμβόλαιο ο αγοραστής πρέπει να γνωρίζει τι αγοράζει, υπό ποιες συνθήκες και σε ποια τιμή. Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε ποιος θα φέρει την ευθύνη αν προκύψουν αρνητικές παρενέργειες από τον εμβολιασμό – οι υπεύθυνοι λήψης δημοσίων αποφάσεων ή οι κατασκευαστές φαρμάκων; Δεν έχουμε ιδέα».

Μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες ζήτησε και ο Μαρκ Μποτένγκα (Η Αριστερά, Βέλγιο). Επέκρινε δε την άνιση πρόσβαση σε εμβόλια παγκοσμίως, σημειώνοντας ότι οι φτωχότερες περιφέρειες αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς τη λήψη ενός επαρκούς αριθμού εμβολίων. «Δεν χρειάζεται να αντλήσουμε κέρδος από αυτήν την πανδημία και σίγουρα δε θέλουμε να υπάρχουν διακρίσεις ως προς τους εμβολιασμούς».

Η Πορτογαλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Άννα Πάολα Ζακάριας, δήλωσε ότι η κοινή προσέγγιση της ΕΕ «πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αποτελεσματική διανομή εμβολίων σε όλα τα κράτη μέλη».

Η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι οι εκκλήσεις τους για διαφάνεια έχουν εισακουστεί και χαιρέτισε το γεγονός ότι ο πρώτος προμηθευτής εμβολίων συμφώνησε να διαθέσει στο κοινό το κείμενο της σχετικής σύμβασης. Από την πλευρά της η Επιτροπή εργάζεται για να πείσει και άλλους παραγωγούς εμβολίων να πράξουν αναλόγως.

Η κ. Κυριακίδη είπε ότι αναμένει να δει περισσότερες αιτήσεις για έγκριση εμβολίων τους επόμενους μήνες. Τόνισε δε τη σημασία της υιοθέτησης μιας παγκόσμιας προσέγγισης: «Καμία χώρα δεν θα είναι ασφαλής και καμία οικονομία δε θα ανακάμψει πραγματικά έως ότου ο ιός τεθεί υπό έλεγχο σε όλες τις ηπείρους» και μίλησε για το πρόγραμμα COVAX που σχεδιάστηκε με τη βοήθεια της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια κατά της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η πρωτοβουλία COVAX στοχεύει στην αγορά 2 δισ. δόσεων έως το τέλος του 2021, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1,3 δισ. δόσεων για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θρίλερ με την σορό 74χρονου στο λιμάνι του Βόλου

Το πτώμα ενός άνδρα εντοπίστηκε το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι του Βόλου και αμέσως σήμανε συναγερμός στις Αρχές....

More Articles Like This