6/10/2022

Επιδοκιμάζει, ή αποδοκιμάζει το ΕΛΙΑΜΕΠ τις τοποθετήσεις των επίλεκτων μελών του;

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Σημαία στον τουρκικό τύπο οι δηλώσεις του καθηγητή και μέλους του Ιδρύματος Παναγιώτη Ιωακειμίδη και νέο κρούσμα μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις Βερέμη περί «εισβολής στο Καστελλόριζο».

Πριν από μερικές εβδομάδες στις 6 Φεβρουαρίου 2021 το ΕΛΙΑΜΕΠ θέλησε να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται κατά καιρούς από «ακραίους κύκλους» για θέσεις που διατυπώνουν ενίοτε επίλεκτα μέλη του κυρίως ομότιμοι καθηγητές Πανεπιστημίου και τέως διπλωμάτες.

Εξέδωσε λοιπόν μία οργίλη ανακοίνωση που υπέγραφε ο Διευθυντής του και παλαιό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη καθηγητής Γεώργιος Παγουλάτος για να μας ενημερώσει μεταξύ άλλων για τα εξής:

«Αρκετοί ερευνητές και σύμβουλοι του ΕΛΙΑΜΕΠ, όχι όλοι, υποστηρίζουν σήμερα ότι ο μόνος δρόμος επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία είναι ο διάλογος, σίγουρα όχι όμως με το πιστόλι στον κρόταφο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, και στο βάθος η Χάγη. Αυτή τυχαίνει να είναι και η επίσημη άποψη της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τουλάχιστον δυο ακόμα κοινοβουλευτικών κομμάτων. Κανείς βέβαια δεν τρέφει αυταπάτες για το καθεστώς Ερντογάν.
Ως φόρουμ δημόσιου διαλόγου, το ΕΛΙΑΜΕΠ φιλοξενεί ένα εύρος απόψεων. Αποδέχεται πλήρως την κριτική, ακόμα και στα ακραία όριά της, ακόμα και την κακόβουλη. Δεν θα ανεχτεί όμως πλέον τη συστηματική κατασυκοφάντηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων που επιδιώκει να πλήξει την καλή φήμη του Ιδρύματος, αμφισβητώντας την ακεραιότητα και τον πατριωτισμό του Ιδρύματος και των στελεχών του».

Προχθές 28 Φεβρουαρίου 2021 ο τουρκικός τύπος και συγκεκριμένα η προσκείμενη στον Ταγίπ Ερντογάν εφημερίδα Yeni Safak πρόβαλε στην πρώτη της σελίδα δηλώσεις του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους του ΕΛΙΑΜΕΠ Τάκη Ιωακειμίδη ο οποίος ξεσπάθωνε τρόπον τινά υπέρ των δικαίων της Τουρκίας και εξέφραζε την αντίθεση του στις περιφερειακές συμμαχίες της Ελλάδας στην Μεσόγειο.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Δικαίωση Μητσοτάκη είδε ο Οικονόμου στην πρόταση της Κομισιόν για προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι δηλώσεις αυτές έχουν ως εξής:

«Στο νέο μου βιβλίο με τίτλο ‘Επιτεύγματα και Στρατηγικά Λάθη της Εξωτερικής Πολιτικής της Μεταπολίτευσης’ (εκδόσεις Θεμέλιο) έχω αναλύσει γιατί κατά την άποψή μου η δημιουργία αξόνων/ συμπράξεων στην Αν. Μεσόγειο με τον τρόπο που γίνονται αποτελεί λάθος. Δεν επιλύουν το πρόβλημα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Μάλλον το αντίθετο. Η Τουρκία καλώς ή κακώς ερμηνεύει ή διαβάζει αυτές τις συμπράξεις ως προσπάθεια αποκλεισμού της από την Αν. Μεσόγειο. Και αντιδρά με επιθετικότητα και παράνομες ενέργειες (υπογραφή Τουρκο-Λυβικού Μνημονίου, κ.α.).  Αυτό που είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί είναι ότι η Τουρκία για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να αποκλεισθεί από τα τεκταινόμενα της Αν. Μεσογείου. Είναι Μεσογειακή χώρα. Θα πρέπει να συμμετάσχει με την προϋπόθεση βέβαια ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο. Επομένως αυτό που χρειάζεται είναι ένα ευρύτερο περιφερειακό πλαίσιο στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι χώρες της Αν. Μεσογείου χωρίς αποκλεισμούς.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχει σε μια σειρά από θέματα σε σχέση με την Τουρκία δίκαια και ισχυρά επιχειρήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, κλπ.  Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε κάποια άλλα η Τουρκία δεν έχει επίσης θεμιτά συμφέροντα και δίκαια επιχειρήματα. Καμιά πλευρά επομένως δεν έχει το απόλυτο δίκιο με το μέρος της.

Υπάρχει βέβαια ένα θεμελιακό ερώτημα:  Τι ακριβώς θέλει η Τουρκία στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο; Στο υπ’ αριθμό 1 και τόσο βασανιστικό αυτό ερώτημα,  ουδείς μπορεί να απαντήσει με απόλυτη βεβαιότητα. Μπορεί να επιδιώκει ορισμένους στόχους που κρίνονται θεμιτοί και δυνητικά ικανοί να απαντηθούν. Μπορεί όμως ‘να το πηγαίνει πολύ πιο πέρα’, ειδικά για το Αιγαίο. Να εποφθαλμιά ελληνική κυριαρχία, ενδεχομένως να θέλει να κόψει το Αιγαίο στη μέση, να ανατρέψει το καθεστώς της Συνθήκης της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947). Αυτές όμως είναι  εκτιμήσεις, υποψίες,  υποθέσεις (που ενισχύονται μεν από την εξωφρενική θεωρία των γκρίζων ζωνών αλλά πάντως υποθέσεις) που η ελληνική πλευρά θα πρέπει πάντοτε να έχει στο μυαλό της. Η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. 

Αλλά δεν μπορείς να προχωρήσεις σε μια διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων και εξομάλυνσης των σχέσεων εκκινώντας από υποψίες, εκτιμήσεις, υποθέσεις. Θα ξεκινήσεις από τα σημεία εκείνα που εμφανίζονται ως δυνητικά διαπραγμάτευσης (π.χ. θαλάσσιες ζώνες). Ειδικότερα η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει δύο κυρίως στόχους:  (α) να αποτρέψει τη μετατροπή του Αιγαίου σε ελληνική λίμνη και (β) να μην αποκλεισθεί από την Αν. Μεσόγειο. Πρόκειται για δύο στόχους που στο μέτρο που αφορούν την Ελλάδα μπορούν να απαντηθούν με τρόπο που να διαλύουν τις σχετικές υποψίες».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Και ξαφνικά... κωλοτούμπα Άδωνι για το ωράριο των καταστημάτων 

Το περασμένο Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, η εφημερίδα «δημοκρατία» και το διαδύκττυο ανέδειξαν δηλώσεις έτετου επίλεκτου μέλους του ΕΛΙΑΜΕΠ του καθηγητή Θάνου Βερέμη ο οποίος υποστήριξε ότι επίκειται εισβολή της Τουρκίας στο Καστελλόριζο.

Πιο συγκεκριμένα ο κύριος Βερέμης δήλωσε:

«Έχω την εντύπωση, χωρίς να είμαι βέβαιος, ότι ο κ. Ερντογάν είναι διατεθειμένος να κάνει κάποια απονενοημένη ενέργεια» ήταν μία από τις πρώτες φράσεις του κ. Βερέμη, που άφησε παγωμένους όσους τον άκουγαν. Απέδωσε, μάλιστα, τη διάθεση του Ερντογάν στο γεγονός ότι «ο ίδιος, αν χάσει τις επόμενες εκλογές, κινδυνεύει ακόμα και με φυλάκιση γι’ αυτό είναι διατεθειμένος να υποβάλει την Τουρκία σε τεράστιες περιπέτειες και προβλήματα.

Δηλαδή, αν κάνει την απονενοημένη ενέργεια, και η απονενοημένη ενέργεια θα είναι μια επίθεση εναντίον του Καστελόριζου, γιατί αυτό είναι το κυριότερο στοιχείο που τον απασχολεί και απασχολεί και τους στρατιωτικούς του, θα υποστεί πολλά και διάφορα. Είναι βέβαιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τον υποβάλλουν σε πολλά εμπάργκο, αλλά είπε, ίσως και η Ευρώπη να τον στριμώξει, επιτέλους».

Μάλιστα, ο κ. Βερέμης προσδιόρισε χρονικά τη στιγμή κατά την οποία θα μας επιτεθεί η Τουρκία, λέγοντας ότι θα έσπευδε να το κάνει τώρα αυτό και όχι αργότερα, διότι πρέπει να γίνει «πριν από την παραλαβή των Rafale και στη συνέχεια την ανάπλαση της αεροπορίας μας, που είναι και το κύριο μέτωπο ενός πολέμου με τη γείτονα χώρα», γιατί τότε «τα πράγματα θα δυσκολέψουν και το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο».

Ερωτάται λοιπόν μετά ταύτα ο καθηγητής Παγουλάτος; Ποιοι είναι οι ακραίοι κύκλοι και ποιοι διασπείρουν fake news: Και αν, όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωση του, δεν υπάρχει γραμμή σε αυτό το παλαιό ελληνικό think thank, αποδοκιμάζει τις δηλώσεις Ιωακειμίδη και Βερέμη;

Δημοφιλείς ειδήσεις  Η ΝΔ «κρύβει» τον Κυρανάκη από μήνυση και στέλνει στο εδώλιο τον Παππά

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μητσοτάκης προωθεί στη Ν.Δ. και άλλον υβριστή του Καραμανλή

Οι αναρτήσεις που έδωσαν στον Μιχάλη Μπλέτσα θέση στην καρδιά του Πρωθυπουργού - Ο επιστήμονας που χλεύαζε συστηματικά τον Κ. Καραμανλή δέχτηκε πρόταση για να... αξιοποιηθεί

Η απάντηση Δένδια στις νέες προκλήσεις Ακάρ

Οι νέες καθημερινές πλέον προκλητικές δηλώσεις των γειτόνων κατά της Ελλάδας, με αποκορύφωμα τα...

Δικαίωση Μητσοτάκη είδε ο Οικονόμου στην πρόταση της Κομισιόν για προσωρινό πλαφόν στο φυσικό...

Δεόντως πανηγύρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την... επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή...

H Έλενα Κουντουρά στην κινητοποίηση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ETUC στο Στρασβούργο

Η Έλενα Κουντουρά συμμετείχε στη δυναμική κινητοποίηση της ΣυνομοσπονδίαςΕυρωπαϊκών Συνδικάτων ETUC που πραγματοποιήθηκε σήμερα...

Και ξαφνικά… κωλοτούμπα Άδωνι για το ωράριο των καταστημάτων 

Αναδίπλωσε μέσα σε 24 ώρες ο υπουργός Ανάπτυξης

Νέα (πέτσινη) λίστα – Ο Σκρέκας θα μοιράσει 7.500.000 € στα ΜΜΕ

Για να ενημερώσει τους πολίτες για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας

Η ΝΔ «κρύβει» τον Κυρανάκη από μήνυση και στέλνει στο εδώλιο τον Παππά

Αθώωσε τον Κώστα Κυρανάκη η ΝΔ για δημοσιοποίηση στοιχεία πολίτη, αλλά στήνει εδώλιο για...

Αλαλούμ στο εσωτερικό της κυβέρνησης – Το Μαξίμου «άδειασε» τον Άδωνι για το ωράριο...

«Μπλόκο» στον Άδωνι για τη μείωση του ωραρίου των καταστημάτων προτού καν συναντηθεί με τους φορείς

Νέο θερμό επεισόδιο γαλάζιου βουλευτή με υπουργό!

Πυκνώνουν οι κόντρες υπουργών και βουλευτών της ΝΔ. Την επομένη των παραπόνων που εξέφρασαν...

Τζαβάρας: Παραβίαση του Συντάγματος η παρακολούθηση Ανδρουλάκη!

Απέναντι στον πρωθυπουργό που ισχυρίζεται ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη είναι νόμιμη τέθηκε ο βουλευτής...

Δεν τόλμησαν να πουν ό,τι έλεγαν στη Βουλή!

Κανένα στοιχείο δεν είχε να καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο η Εύη Χριστοφιλοπούλου που να...

Σοκ για δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο!

Απίστευτος εμπαιγμός από την κυβέρνηση στους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες ελβετικού φράγκου. Αντιπροσωπία του πανελλήνιου...

Πόντιος Πιλάτος πάλι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο...

Με το… λουλούδι στο χέρι ο Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 48 χρόνια της...

Εκδήλωση για τον εορτασμό των 48 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιείται...

Οργή των βουλευτών της Ν.Δ. για την ψηφοθηρία των υπουργών!

Πίσω από την μαγική εικόνα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα της...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί ζητούν 200.000.000 ευρώ αποζημιώσεις για τα Leopard!

Αποζημίωση εκτιμώμενου ύψους περί τα 200.000.000 ευρώ, που αφορά...

Δάκρυα στην κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα – Υποβασταζόμενος ο γιος του: «Ήσουν καταπληκτικός πατέρας»

Τον σπουδαίο ερμηνευτή Σταμάτη Κόκοτα αποχαιρέτησαν σήμερα σε κλίμα...

Ξεσηκώθηκε ολόκληρη η Καστοριά για την σαρωτική ακρίβεια στα καύσιμα και την ενέργεια

«Η Καστοριά βουλιάζει. Ακούει κανείς;» βροντοφώναξαν σήμερα εκατοντάδες πολίτες...

Πένθος στην οικογένεια Μητσοτάκη

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών άφησε...

Σοκ για δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο!

Απίστευτος εμπαιγμός από την κυβέρνηση στους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ