Κυριακή 16/5/2021

Να κατατεθούν στη Βουλή τα πλήρη πρακτικά της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον Κικίλια να διασφαλίσει τη διαφάνεια και την επιστημονική αξιοπιστία στη λειτουργία της επιτροπής

Στο ελληνικό Κοινοβούλιο φέρνει η αντιπολίτευση το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας», που έφερε στο φως τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, συνταράσσοντας το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτησή της ζητεί από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να καταθέσει για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών όλα τα πρακτικά των εργασιών και των συνεδριάσεων της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Επικαλούμενοι το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας», οι 85 βουλευτές ζητούν από τον υπουργό να διασφαλίσει τη διαφάνεια και την επιστημονική αξιοπιστία στη λειτουργία της επιτροπής, καθώς και να θεσμοθετήσει τη συστηματική δημοσιοποίηση των πρακτικών της.

Το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας», αναφέρουν οι βουλευτές, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, αποκαλύπτοντας κυβερνητική εμπλοκή στο έργο και στις αποφάσεις της. Όπως υπογραμμίζουν, από το δημοσίευμα προκύπτει ότι τηρούνταν πρακτικά σε κάθε συνεδρίαση της επιτροπής και πως ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η μη δημοσιοποίησή τους και η μη κοινοποίησή τους ούτε καν στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπίας.

Υπήρχαν προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις

«Είναι, λοιπόν, πρόδηλη η στόχευση να υπάρχει ένα “πέπλο αδιαφάνειας” γύρω από τις επιστημονικές συζητήσεις, τις αντιρρήσεις και τις συνθέσεις των απόψεων που προκύπτουν στη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής, αλλά, κυρίως, να αποκρύπτεται ότι υπήρχαν προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης σε κάθε φάση που καλούνταν εκ των υστέρων να επικυρώσει η επιτροπή», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Μάλιστα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι κατά το παρελθόν έχει επανειλημμένως αιτηθεί να τεθούν ρήτρες «σύγκρουσης συμφερόντων» για τα μέλη της επιτροπής.

Ακόμη, έχει καλέσει την κυβέρνηση να εγγυηθεί τη διάκριση ρόλων ανάμεσα στην επιστήμη και την πολιτική, ανάμεσα στις επιστημονικές εισηγήσεις και τις πολιτικές αποφάσεις, καλώντας τη μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και μέσω της κατάθεσης σχετικής τροπολογίας να δημοσιοποιεί συστηματικά τα πρακτικά των συνεδριάσεών της.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ