Δευτέρα 14/6/2021

Τρία ερωτήματα για τα «αστρονομικά» χρέη της Νέας Δημοκρατίας

Οι οικονομικές επιλογές της ηγεσίας της Νέας ΝΔ αποτελούν «ευθεία πρόκληση προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», λέει ο Αλέξης Τσίπρας

Η πρόσφατη δημοσίευση των ισολογισμών των πολιτικών κομμάτων για το 2020 αποκάλυψε μια «μαύρη τρύπα» στα χρέη της Νέας Δημοκρατίας, με τον τραπεζικό δανεισμό του κυβερνώντος κόμματος να έχει… εκτοξευθεί στα 342.950.583,94 ευρώ!

Διαβάστε σχετικά: Χρέη 118.000.000 ευρώ (+65%) «φόρτωσε» τη Ν.Δ. ο Μητσοτάκης!

Παρά τις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα έβαζε «μια τάξη» στα οικονομικά του κόμματός του, αποδεικνύεται ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των χρεών της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, θέτοντας τρία ερωτηματικά:

  1. Για ποιον λόγο εμφανίζεται αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του κυβερνώντος κόμματος προς τις τράπεζες το 2020 κατά 34.285.291,72 ευρώ, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια της δήθεν εξυγίανσης το χρέος της Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκε κατά περίπου 118 εκατομμύρια ευρώ;
  2. Ποιες είναι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της ΝΔ, ποιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις των ρυθμίσεων αυτών και
  3. για ποιόν λόγο αρνείται μέχρι σήμερα να τις δημοσιοποιήσει;

«Παρά τις προσπάθειες της περιόδου 2015- 2019 για την οικονομική εξυγίανση και τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των κομμάτων και σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωνε υπερήφανος που κατάφερε να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του κόμματός του, η ΝΔ αποδεικνύεται ότι συνεχίζει την ίδια «αμαρτωλή» πολιτική του παρελθόντος. Παρά το γεγονός ότι αύξησε τα καθαρά έσοδά της μεταξύ 2019 και 2020, καθώς και τον βαθμό παγιοποίησης και την ταμειακή της ρευστότητα, εμφανίζεται να έχουν αυξηθεί οι δανειακές υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες κατά 34.285.291,72 ευρώ, δηλαδή κατά 11%, μέσα σε έναν μόνο χρόνο!», αναφέρει ακόμα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνεχίζει κάνοντας λόγο για «νάρκη» στα θεμέλια της πολιτικής ζωής της Ελλάδας: «Πρόκειται για μία κατάσταση που αποτελεί, όπως είναι προφανές, μία νάρκη διαρκείας στα θεμέλια της πολιτικής ζωής του τόπου και της υγιούς λειτουργίας της δημοκρατίας, καθώς εγείρει ζητήματα διαφάνειας και ανεξαρτησίας των πολιτικών κομμάτων, και μάλιστα του κόμματος που αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας. Αποδεικνύεται ότι για ένα μέρος του πολιτικού συστήματος το πρόβλημα είναι δομικό και, όπως φαίνεται από τον πρόσφατα δημοσιευμένο ισολογισμό του κυβερνώντος κόμματος, συνεχίζεται και διευρύνεται».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα οι οικονομικές επιλογές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν «ευθεία πρόκληση προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας». Και όχι μόνο, συνεχίζει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Πρόκληση, προς τους χιλιάδες μικρομεσαίους δανειολήπτες και δανειολήπτριες, που βλέπουν με τρόμο την έναρξη ισχύος του νέου πτωχευτικού νόμου (ν. 4738/2020 “Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις”), ο οποίος εξισώνει τα απλά φυσικά πρόσωπα με εμπόρους και επιχειρηματίες, καταργεί κάθε είδους προστασία της πρώτης κατοικίας και αφήνει κάθε υπερχρεωμένο πολίτη αντιμέτωπο με τον κίνδυνο ρευστοποίησης του συνόλου της περιουσίας του, με απλή αίτηση των πιστωτών του. Αλλά και πρόκληση προς τις χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που αντιμετώπισαν την τελευταία χρονιά τεράστια προβλήματα ρευστότητας, αντιλαμβάνονται ωστόσο ότι η «κάνουλα» του τραπεζικού δανεισμού παραμένει γι’ αυτούς κλειστή ή συνοδεύεται από ιδιαίτερα επαχθείς, αν όχι απαγορευτικές, προϋποθέσεις».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ