Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων βάσεων σε ελληνικά νησιά ο Τζέφρι Πάιατ

Δηλώνει έκπληκτος με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνοαμερικανική συμφωνία

Must Read

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κυρίως με αφορμή την ελληνοαμερικανική συμφωνία.

Ο Τζέφρι Πάιατ δήλωσε έκπληκτος από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ και ήταν πολύ προσεκτικός στις προβλέψεις του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε: «Ήταν μια πολύ σημαντική εβδομάδα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, μια πολύ επιτυχημένη εβδομάδα, και θέλω να μιλήσω για τη συμφωνία αλλά θα έριχνα επίσης τους προβολείς σε όλα όσα κάναμε με τον στρατηγικό διάλογο, επειδή αντικατοπτρίζει πραγματικά την εξαιρετική πρόοδο που έχουμε κάνει στη σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Σχετικά με τη συμφωνία, έχω μάλιστα εδώ ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο».

Όσον αφορά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία, δήλωσε ότι η προεργασία ξεκίνησε επί κυβερνήσεώς του: «Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα είναι δημοκρατία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δημοκρατία. Και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αντιτίθεται. Αλλά γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Τσίπρα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, θυμάστε, ήταν στην προεδρία του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ το 2018, και άλλων στο κόμμα, ότι κατανοούν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση. Και θα ήθελα να τονίσω στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί».

Για το θέμα των αμερικανικών βάσεων, που άφησαν έξω την Σκύρο για να μην… ερεθιστεί η Τουρκία, δήλωσε όταν ρωτήθηκε αν θέλει κάτι να διευκρινίσει:

«Όχι, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσω πολλά σε αυτά που είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Μιλήσαμε πολύ για αυτό. Ήταν μια διαπραγμάτευση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές, συμπεριλαμβανομένης της πολύ σημαντικής επιστολής που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση της ανάπτυξης και διεύρυνσης της παρουσίας μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών. Σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν εστιάζουμε στη Σκύρο, δεν έχουμε κάποια λειτουργική απαίτηση εκεί. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το απέκλεια για το μέλλον».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This