Γαλλικό… χαστούκι στα Σκόπια για οίνους που είχαν τον όρο «μακεδονικός»

Οι... κουτοπόνηροί γείτονές μας «σκόνταψαν» στο γεγονός ότι ο εν λόγω όρος αποτελεί Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη για οίνους που παράγονται στην αυθεντική Μακεδονία

Must Read

Επιτυχία για τη χώρα και «χαστούκι» προς τα Σκόπια συνιστά η απόφαση διοργανωτών διεθνούς διαγωνισμού στη Γαλλία να διορθώσουν τους όρους «μακεδονικός οίνος» και «μακεδονικός αμπελώνας» για κρασιά από το κρατίδιο στα βόρεια σύνορά μας.

Συγκεκριμένα, οι διοργανωτές του διεθνούς διαγωνισμού οίνου «Citadelles du Vin» στη Γαλλία προχώρησαν στην αντικατάσταση της παράτυπης αναφοράς του όρου «μακεδονικός οίνος» και «μακεδονικός αμπελώνας» για κρασιά που παράγονται στα Σκόπια, όταν το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι εντόπισε τις σχετικές φράσεις σε προωθητικό υλικό της διοργάνωσης.

«Ο διοργανωτής διόρθωσε τις παράτυπες αναφορές»

«Λόγω του ότι ο όρος “Μακεδονία” αποτελεί Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη της Ελλάδας (ΠΓΕ Μακεδονία) για οίνους που παράγονται στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μακεδονίας, οι ανωτέρω αναφορές παραβιάζουν το κοινοτικό κεκτημένο, που αφορά το καθεστώς των αναγνωρισμένων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων, και οι ελληνικές αρχές (υπουργείο Εξωτερικών και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) προέβησαν στις απαραίτητες παρεμβάσεις στους διοργανωτές του διαγωνισμού, αλλά και σε λοιπούς φορείς και υπηρεσίες της Γαλλίας. Οι ανωτέρω παρεμβάσεις έφεραν αποτέλεσμα, καθώς ο διοργανωτής διόρθωσε τις παράτυπες αναφορές με άλλες προβλεπόμενες (“οίνοι – αμπελώνες της Βόρειας Μακεδονίας”)», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της ένωσης οινοπαραγωγών Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αυτή η επιτυχία έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών του “Παρατηρητηρίου προστασίας οίνων ΠΓΕ Μακεδονία” σε Πολωνία και Σλοβενία, όπου στη μεν πρώτη περίπτωση επετεύχθη η αποτελεσματική προστασία της ΠΓΕ, στη δε δεύτερη οι προσπάθειες συνεχίζονται σε δικαστικό επίπεδο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This