Επιχείρηση αποπροσανατολισμού!

Κυβερνητικές πηγές έκαναν το άσπρο μαύρο για να καλύψουν τη σιωπή του Κυριάκου στον Λευκό Οίκο για την Τουρκία

Must Read

To μαύρο άσπρο έκαναν χθες κυβερνητικές πηγές για το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο προχθές στο Λευκό Οίκο. Ανέδειξαν το καλό και ευχάριστο κλίμα, τους χαριεντισμούς και τα αστεία του Τζο Μπάιντεν, τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, αποσιωπώντας το γεγονός ότι το όνομα της Τουρκίας απαγορεύτηκε διά ροπάλου να ακουστεί στις κοινές δηλώσεις και τις ομιλίες, όπως και οι προκλητικές ενέργειες της χώρας αυτής εις βάρος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συζήτηση των δύο ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε μεν με όλες τις λεπτομέρειες την εντεινόμενη εσχάτως τουρκική προκλητικότητα και δη τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, ωστόσο υπογράμμιζαν πως το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας δεν ετέθη αυτοτελώς, αλλά ως μέρος των ζητημάτων ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο

Όσο για το θέμα της πώλησης αμερικανικών μαχητικών F-16 προς την Τουρκία, παρέπεμπαν στη ομιλία του πρωθυπουργού προς το Κογκρέσο, αρνήθηκαν ωστόσο να πουν αν ετέθη, με τη δικαιολογία «πως ορισμένα ζητήματα είναι καλύτερο να μη συζητούνται δημοσίως». Ο πρωθυπουργός πάντως αναφέρθηκε στο Κυπριακό, το έκανε εξάλλου και στην ομιλία του πριν από τη δεξίωση, λέγοντας εκ νέου πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία λύση δύο κρατών στη Μεγαλόνησο.

Όπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, δύο ήταν τα θέματα στα οποία στάθηκε η ελληνική πλευρά.

  • Το ένα ήταν πως στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας είναι ειλημμένη η απόφαση της Αθήνας ότι το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, που θα επανδρώσει την Πολεμική Αεροπορία, θα είναι το αμερικανικό F-35 και αυτό θα γίνει μετά το 2028, όταν, όπως ειπώθηκε με έμφαση, θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για μία τέτοια κίνηση.
  • Το δεύτερο ήταν η συναντίληψη των δύο ηγετών στο ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς μέσω της επιβολής πλαφόν και ο συντονισμός των ενεργειών των δύο χωρών εν όψει και της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Μαΐου, εξ ου και εξουσιοδότησαν κατά πληροφορίες τον Νίκο Τσάφο, που ορίζεται ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας, και τον Ερικ Χοκστάιν, σύμβουλο του προέδρου Μπάιντεν στα θέματα ενέργειας, να εργαστούν στενά.

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό EastMed, η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις θέσεις της πως την τελική επιλογή, εάν δηλαδή θα προκριθεί η λύση του αγωγού ή αυτή της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα την καθορίσουν εν τέλει η αγορά και το κόστος.

Απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο

Ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, στη συζήτηση δόθηκε έμφαση στο ενιαίο δυτικό μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής, αλλά και στο πώς οι ΗΠΑ θα συμβάλουν εμπράκτως ώστε να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Όπως σημείωναν όμως οι ίδιες πηγές, «δεν μπορούμε από τη μία στιγμή στην άλλη να κλείσουμε τον διακόπτη του ρωσικού φυσικού αερίου».

Πολλή συζήτηση έγινε και για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά εξέφρασε την επιθυμία η διμερής συνεργασία να επεκταθεί σε όλους τους δυνατούς τομείς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει ο κ. Μπάιντεν να επισκεφθεί προσεχώς την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This