Η… δυσαρέσκεια της Ζαχάροβα και η προσπάθεια υποβάθμισης της νέας αποστολής όπλων στην Ουκρανία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

Must Read

Σχολιάζοντας την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ουσιαστικά τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός για τα ελληνοτουρκικά, ενώ σχολίασε λακωνικά τα όσα είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα λέγοντας ότι… δυσαρεστήθηκε από την παρουσία του κ.Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και γι’ αυτό του επιτέθηκε!

«Αυξάνεται ο κατάλογος όσων δυσαρεστήθηκαν από την ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ωστόσο η χώρα μας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δίκαιο, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η Ρωσία στάθηκε απέναντι σε αυτά τα ιδεώδη με την απρόκλητη επίθεση σε μια κυρίαρχη χώρα», ήταν η «ανάγνωση» του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις δηλώσεις Ζαχάροβα.

«Γαργάρα» η μυστικότητα για τα όπλα στην Ουκρανία

Στη συνέχεια προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της νέας αποστολής ελληνικών όπλων στην Ουκρανία, ενώ δεν είπε λέξη για το γεγονός ότι αυτό αποφασίστηκε εν κρυπτώ και πως αν ο Αμερικανός ΥΠΑΜ δεν το ανακοίνωνε, η πολιτική ηγεσία και ο ελληνικός λαός δεν θα μάθαιναν τίποτα:

«Εντάσσεται στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας. Τμηματικά παραδίδεται αμυντικό υλικό όπως είχε συμφωνηθεί στην πρώτη επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Πρόκειται για υλικό από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων και δε θα λείψει από την εθνική μας άμυνα», αρκέστηκε να πει.

Φλυαρίες για τα ελληνοτουρκικά

Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ.Οικονόμου αναλώθηκε σε φλυαρίες και «ξύλινα» λόγια, χωρίς να πει κάτι ουσιαστικό:

«Μια Ελλάδα που διαχειρίζεται με σωφροσύνη τις μεγάλες κρίσεις, που στέκεται με εθνική αυτοπεποίθηση στις εξωτερικές προκλήσεις, που επιδιώκει τη συνεργασία με όλους τους γείτονές της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και που είναι ταυτόχρονα αποφασισμένη να προστατεύσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το τελευταίο  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απολύτως σαφής στην ανοιχτή συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ. Είπε ο Πρωθυπουργός: «Είμαστε γείτονες. Πρέπει πάντοτε να συνομιλούμε και θέλουμε πάντα να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε εμείς αυτοί που δεν θα συνομιλούμε με τους γείτονές μας. Από την άλλη, εάν ο Πρόεδρος Erdoğan πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα επισημαίνω στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ σε ένα μήνα, απάντησε πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί δημόσια και πάντα έχουμε τη διάθεση να συνομιλούμε με τους γείτονες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Προϋπόθεση δεν είναι να συμπεριφέρεται η Ελλάδα όπως επιθυμεί ο κ. Ερντογάν. Η κυβέρνηση πάντα θα αναδεικνύει τις παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας και θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της προκλητικότητας της Άγκυρας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, απάντησε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα και πως σήμερα θα δοθεί επιστολή και προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. «Πάντα, και στους συμμάχους και στους εταίρους αναδεικνύουμε τα ζητήματα της προκλητικότητας της τουρκικής πλευράς και είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Για το γεγονός ότι η Άγκυρα έβγαλε στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος Yunus S με παράνομη NAVTEX, ο κ.Οικονόμου έβαλε μπρος τη γνωστή κασέτα ότι η «κυβέρνηση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετώπισε και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα, την εθνική κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο. Είμαστε αποτελεσματικοί σε όλα τα πεδία και επίπεδα. Η Ελλάδα είναι παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και ψυχραιμίας στην περιοχή».

Δήλωσε επίσης ότι «εμείς έχουμε πάντα τη διάθεση να μιλάμε με τους γείτονές μας αλλά αυτό δεν σημαίνει εκπτώσεις στα αυτονόητα» και τόνισε πως «η Ελλάδα είναι ανυποχώρητη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

Διαβάστε ακόμα:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This