9/8/2022

Πολύ βαριές οι υποχωρήσεις του Μητσοτάκη στη Μαδρίτη!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ο πρωθυπουργός προσπέρασε το γεγονός ότι το μνημόνιο Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας κρύβει παγίδες για τη χώρα μας

Μητσοτάκης και Ερντογάν στη Μαδρίτη μπορεί να μην αντάλλαξαν ούτε ένα βλέμμα και λέξη λόγω της έκδηλης πολιτικής αγένειας του Τούρκου προέδρου, παρά ταύτα με τις κινήσεις και τις δηλώσεις τους δημιούργησαν χώρο για ήσυχο καλοκαίρι και πιθανό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετέβη στη Μαδρίτη, με απώτερο στόχο να εξασφαλίσει απαραιτήτως την… καλοκαιρινή μπουνάτσα στο Αιγαίο, προκειμένου να βαδίσει το φθινόπωρο στην κρίσιμη προεκλογική περίοδο. Προκειμένου να εξυπηρετηθεί το μέγιστο κομματικό συμφέρον, ο Κ. Μητσοτάκης ήταν υποχρεωμένος να δείξει ότι μπορεί να ηρεμήσει το εξαγριωμένο θηρίο Ερντογάν, ο οποίος μετά την αποτυχημένη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, με συνεχείς δηλώσεις και επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο, έχει βάλει στόχο την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νήσων που περιλαμβάνονται στις συνθήκες και τη μοιρασιά ελληνικών νήσων, νησίδων και βραχονησίδων, που δεν περιλαμβάνονται στις συνθήκες.

Προκλητικός

Ο Τ. Ερντογάν συνεχώς και αδιακόπως προκλητικά δηλώνει ότι θύμωσε με τον Μητσοτάκη, διότι κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη συμφωνήσαν να κουβεντιάσουν όλα τα θέματα μόνοι τους, χωρίς ανάμειξη τρίτων και τη συμφωνία αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός την καταπάτησε στην Ουάσινγκτον, στο Νταβός, στην Ε.Ε. κ.λπ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τις συνεχείς προκλήσεις Ερντογάν, ουδέποτε ξεκαθάρισε μέχρι στιγμής αν όντως υπήρξε ή δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη. Αν, δηλαδή, η ελληνική πλευρά δέχτηκε να κουβεντιάσει αποκλειστικά διμερώς όλα τα προβλήματα που θέτει η Άγκυρα στο Αιγαίο, σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, στη βάση του δούναι και λαβείν της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Αν, δηλαδή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδεχτεί ως διμερείς διαφορές τα θέματα που θέτει η Τουρκία στο Αιγαίο και έχει απομακρυνθεί οριστικώς από τη θέση της επίλυσης του ενός και μοναδικού θέματος της οριοθέτησης ΑΟΖ/ΥΦ.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Μύδροι Αυγέρη κατά Πλεύρη

Στη Μαδρίτη ο Κ. Μητσοτάκης έκανε όλες εκείνες τις απαραίτητες υποχωρήσεις απέναντι στην Τουρκία ώστε «να δημιουργηθεί χώρος» για ήσυχο καλοκαίρι και διαύλους επικοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός υποβάθμισε ενσυνείδητα το γεγονός ότι το τριμερές μνημόνιο Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας περιέχει δεσμεύσεις σε διμερές επίπεδο των σκανδιναβικών χωρών εναντίον των ελληνικών συμφερόντων:

  • Η αναγκαστική πλήρης υποστήριξη της Τουρκίας σε απειλές εναντίον της τουρκικής εθνικής ασφάλειας, με την Άγκυρα να έχει κατονομάσει επισήμως την Ελλάδα ως εξωτερική απειλή.
  • Η πλήρης άρση της πώλησης όπλων στην Τουρκία, τα οποία, αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας,
  • Η απόλυτη υποστήριξη της Τουρκίας στην εμπλοκή της στον επιχειρησιακό τομέα της ευρωπαϊκής Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, που θιγεί πρωτίστως τη Λευκωσία. Το μνημόνιο, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, δεν θίγει συμφέροντα της Ελλάδας, κάνοντας την πρώτη πλήρη υποχώρηση στην Τουρκία.

Η πλήρης υποχώρηση της κυβέρνησης ήρθε με την πρωτοφανή δήλωση Μητσοτάκη ότι «η Συμμαχία δεν είναι ούτε μπορεί να είναι πεδίο επίλυσης διμερών διαφορών μεταξύ κρατών-μελών».

Δι’ αυτού του τρόπου ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να βγάλει από τη μέση την «ανάμειξη τρίτων» στην επικοινωνία Αθήνας – Άγκυρας, όπως ισχυρίζεται ο Τούρκος πρόεδρος ότι συμφωνήθηκε στη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη. Το τίμημα όμως για τα ελληνικά συμφέροντα είναι πολύ βαρύ. Και τούτο διότι οι επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας στο Αιγαίο θα πάψουν να διεθνοποιούνται και επομένως, η Αθήνα δεν θα μπορεί να επικαλείται συνδρομή των συμμάχων στο πλευρό της απέναντι στην Τουρκία. Παράλληλα η Αγκυρα θα έχει όλη την άνεση να χρησιμοποιεί μόνον προς όφελός της τις ήδη σε εφαρμογή από τη δεκαετία του 1980 παράνομες αποφάσεις του ΝΑΤΟ περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, με την Αθήνα να έχει κόψει τα χέρια της, αν ποτέ αποφασίσει να επιβάλει την κατάργηση αυτών των νατοϊκών αποφάσεων.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Το Politico περνά «πριονοκορδέλα» τον Μητσοτάκη!

Επιπροσθέτως, με την πρωτοφανή αυτή δήλωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδέχεται ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης των ελληνοτουρκικών θεμάτων είναι η αυστηρά διμερής πολιτική διαπραγμάτευση του συνόλου ων θεμάτων που θέτει η Αγκυρα στο τραπέζι για τη μοιρασιά του Αιγαίου.

Δεν έκανε το χατίρι

Ο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν έκανε το χατίρι στην Αθήνα να αναφερθεί στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τηρώντας έτσι την πρότασή του να μην αναμειγνύει τρίτους στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα. Το ίδιο έκανε και στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος μόνον στη γραπτή ανακοίνωση αναφέρθηκε σε μια χλομή ανάγκη σταθερότητας στο Αιγαίο.

Στις συνεντεύξεις του όμως μετά τη Μαδρίτη ο Ερντογάν… ξεσάλωσε, θέτοντας και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αλλά και την πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικότητας ελληνικών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που δεν ανήκουν στις συνθήκες, κατηγορώντας την Αθήνα για παραβιάσεις τουρκικού εναέριου χώρου, θεωρώντας εκ προοιμίου ότι ορισμένα από αυτά τα ελληνικά νησιά ανήκουν στην Τουρκία.

Πρώτη φορά, όμως, το τελευταίο διάστημα άφησε ανοιχτή χαραμάδα επικοινωνίας με την Αθήνα, «αν αυτή συμμαζευτεί».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με την ίδια θέρμη στήριζαν και τον Καρατζαφέρη!

Άδωνις και Πλεύρης είναι πλέον οι τελευταίοι υπερασπιστές του Κυριάκου. Είναι οι μόνοι που...

Το Politico περνά «πριονοκορδέλα» τον Μητσοτάκη!

Παρασκηνιακό άρθρο με τίτλο «Ο Μητσοτάκης υπό πίεση» και αναφορά σε «μετατόπιση ευθυνών» από τον Έλληνα Πρωθυπουργό

Πρωινό παραλήρημα του Άδωνι Γεωργιάδη

Ξέσπασε χωρίς κανένας να καταλάβει το γιατί ο Άδωνις Γεωργιάδης στο στούντιο του ΑΝΤ1...

Γ. Χαρβαλιάς: Έκαναν φύλλο και φτερό το κινητό του Ανδρουλάκη για να τον εκβιάζουν!

Με ένα εξαιρετικά σκληρό άρθρο στην εφημερίδα «Δημοκρατία», ο Γιώργος Χαρβαλιάς εξαπολύει πραγματικές ρουκέτες...

Ρεσιτάλ… γλειψίματος από Άδωνι και Πλεύρη σε Κυριάκο!

Όταν είσαι ειδικός στο είδος και έχεις εντρυφήσει, ξέρεις πως το γλείψιμο και η...

Ο Λοβέρδος έσπευσε να «ξεπλύνει» Μητσοτάκη

Την ώρα που ο πρωθυπουργός περιδινίζεται στον τυφώνα του σκανδάλου των υποκλοπών με θύμα...

Διάγγελμα με fake news από τον Κυριάκο!

Κραυγαλέα fake news. Διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα. Άλματα λογικής για...

Ποιείται την νήσσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις υποκλοπές

Έχει περάσει βραχύ σχετικά διάστημα από τότε που μια απλή υπόθεση παρακολούθησης ενός δημοσιογράφου...

«Ναι μεν, αλλά…» ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα της Βουλής στις 22/8: Ο Μητσοτάκης πάει να κερδίσει χρόνο, μπας και εξουδετερώσει τη «βόμβα»!

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να ανοίξει το συντομότερο η Βουλή, μετά τον διεθνή, πλέον,...

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την κερκόπορτα Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη

Νάμαστε λοιπόν πάλι εκεί που ξεκίνησε ο Ερντογάν, από τον Ιούνιο του 2020, όταν...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτή είναι η δασκάλα που σκοτώθηκε στα Σύβοτα – Ξεσπά ο γιος της 

Δικαιοσύνη για τον θάνατο της μητέρας του ζητά ο...

Νεκροί Αλβανός ηθοποιός και η σύζυγός του που πήδηξαν από τον 6ο όροφο – Ούρλιαζε το παιδί τους

Θρίλερ επικρατεί στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο-μυστήριο γνωστού Αλβανού...

Γερμανικά κόλπα με τα τεθωρακισμένα!

Το Βερολίνο, από τη μια, θέλει να στείλει τα ελληνικά τανκς στην Ουκρανία και, από την άλλη, δεν θέλει να δυσαρεστήσει περισσότερο τη Μόσχα

Στο νοσοκομείο ο Γιώργος Δασκαλάκης – Έκκληση για αίμα

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο γνωστός τραγουδιστής...

Εμπαίζουν τον ελληνικό λαό! Ξαφνική «βόμβα» για τους νεκρούς από κορωνοϊό

Σχεδόν δυόμιση χρόνια μετά από την πανδημία και ενώ...

Τεράστιο σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από το διάγγελμα του πρωθυπουργού!

Ζήτησαν και... παράταση στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με διάγγελμα- κονσέρβα μετέτρεψε σε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα της Ελλάδας!

Μισό διάγγελμα με εμφανή πανικό - Προσπάθησε να την μετακυλήσει τις ευθύνες

Ύβρεις κατά του πρωθυπουργού σε ζωντανή σύνδεση της ΕΡΤ

Όλο και πιο έντονες είναι οι αντιδράσεις κατά του...

Όταν μπαίνει ένας κλόουν στο παλάτι…

Οργισμένος και πανικόβλητος φυσικά ο διευθυντής του γραφείου τύπου...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ