Βουλή: «Βομβαρδισμός» από νομοσχέδια και τροπολογίες!

«Βροχή» τακτοποιήσεων στο... παρά πέντε των διακοπών - Γιατί τόση βιασύνη, άραγε, εφόσον δεν πάμε σε εκλογές;

Must Read

Νομοθετικός «πυρετός» επικρατεί αυτές τις ημέρες στη Βουλή, η οποία και θα παύσει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας τη λειτουργία της για την καθιερωμένη ανάπαυλα του Αυγούστου, συνεπώς… όποιος προλάβει πρόλαβε!

Ο… βομβαρδισμός νομοσχεδίων αλλά και τροπολογιών που εισάγονται για να τακτοποιηθούν διάφορες υποθέσεις στο «παρά πέντε» των διακοπών είχε συνδεθεί αρχικώς με το ισχυρό ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Η κατηγορηματική διάψευση των σχετικών σεναρίων από τον πρωθυπουργό ωστόσο έχει αφήσει πολλούς με την απορία: Εφόσον δεν πάμε σε εκλογές, γιατί τόσο βιασύνη άραγε;

Πράγματι, οι ρυθμοί με τους οποίους νομοθετεί η κυβέρνηση πλέον είναι καταιγιστικοί, ιδίως το τελευταίο δεκαπενθήμερο, πριν από τα… μακροβούτια. Το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου και βεβαίως οι «γαλάζιοι» βουλευτές διατρανώνουν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν πως το νομοθετικό έργο έχει ενταθεί, επειδή η κυβερνώσα παράταξη συνεχίζει και ολοκληρώνει -μπήκαμε ούτως ή άλλως στην τελευταία χρονιά της θητείας της- το «μεταρρυθμιστικό» της σχέδιο.

Η αντιπολίτευση, από την άλλη, ιδίως η ελάσσονα που είναι και… κατάκοπη, καθώς οι βουλευτές των μικρών κομμάτων δεν προλαβαίνουν καν να διαβάσουν τα νομοσχέδια που έρχονται κατά ριπάς, είναι στα κάγκελα, καταγγέλλοντας όχι μόνο υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού έργου αλλά και συστηματική επιχείρηση να περάσουν κρίσιμα σχέδια νόμου «κάτω από τα ραντάρ».

Εφόσον τα χρονικά περιθώρια πάντως είναι τόσο στενά, οι «γαλάζιοι» υπουργοί έπρεπε να διαγκωνιστούν για το ποιος θα πρωτοφέρει προς ψήφιση τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες, με ορισμένους, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, να μην τα καταφέρνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης δεν κατάφερε να υπερισχύσει έναντι άλλων υπουργών κι έτσι το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιό του για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το οποίο δεσμευόταν πως θα ψηφιστεί εντός των ημερών, θα εγκριθεί, εκτός απροόπτου, μετά τα μπάνια του λαού. Αν και επέμεινε οι διατάξεις να ψηφιστούν την προσεχή εβδομάδα, είτε ως ξεχωριστό νομοσχέδιο είτε ως τροπολογία, όπως όλα δείχνουν, δεν θα του… περάσει.

Νομοσχέδιο… αχταρμάς!

Πολλοί υπουργοί, πάντως, κατάφεραν να φέρουν τις εκκρεμείς ρυθμίσεις τους στη Βουλή σε ένα νομοσχέδιο… αχταρμά. Ο λόγος για το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που κατατέθηκε στη Βουλή ξημερώματα Παρασκευής, το οποίο περιλαμβάνει σωρεία ετερόκλητων διατάξεων από σχεδόν όλα τα υπουργεία.

Κεντρικό μέρος του πολυνομοσχεδίου, οι διατάξεις του Κώστα Σκρέκα που αλλάζουν άρδην την περιβαλλοντική νομοθεσία, προς το χαλαρότερο. Η επιμονή της κυβέρνησης να φέρει αυτές τις διατάξεις- την ώρα μάλιστα που τα δάση καίγονται- έχει προκαλέσει την οργή της αντιπολίτευσης και των περιβαλλοντικών φορέων, οι οποίοι ούτως ή άλλως καταγγέλλουν πως απελευθερώνονται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι, ενώ αποδυναμώνεται περαιτέρω η θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει και λογής λογής διατάξεις από σειρά υπουργείων, όπως λόγου χάρη οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τις μουφτείες. Θα συζητηθεί με συνοπτικές διαδικασίες στην αρμόδια επιτροπή και θα ψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη.
Νωρίτερα θα ψηφιστούν ακόμη τρία νομοσχέδια. Αυτό σημαίνει πως μέχρι να κλείσει ο «ναός της Δημοκρατίας» θα περνάει ένα νομοσχέδιο την ημέρα!

Τη Δευτέρα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, την επομένη η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης και την Τετάρτη το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας.

Την Τρίτη, εξάλλου, θα τεθεί επί τάπητος η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύσταση διακομματικής επιτροπής για τον έλεγχο των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Εξ εγκύρου πηγής, ωστόσο, έγινε γνωστό πως η πλειοψηφία θα την απορρίψει και θα προβεί σε αντιπρόταση, ώστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ενημερώνεται η Βουλή.

Προστατευόμενοι μάρτυρες

Για μετά τον Αύγουστο έχει μετατεθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου Γεωργιάδη για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Αρχές Σεπτεμβρίου θα ψηφιστούν ακόμα το νομοσχέδιο -επίσης του υπουργείου Ανάπτυξης- για τα επιχειρηματικά πάρκα, η νομοθετική πρωτοβουλία της Λίνας Μενδώνη για τα μουσεία, εκείνη του Γιάννη Οικονόμου για την ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου, καθώς και το νομοσχέδιο της Μίνας Γκάγκα για την ιατρική εκπαίδευση και τη δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας.

Μάλιστα, ο Κώστας Τσιάρας μιλώντας στη Βουλή την Παρασκευή δεσμεύτηκε πως αμέσως μόλις επανεκκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θα κατατεθεί προς κύρωση η περιβόητη ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των μαρτύρων. Οψόμεθα…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This