Συνθήκη της Λωζάννης: 11+1 αλήθειες που «καίνε» την Τουρκία

Καταρρίπτονται ένα προς ένα όλα τα αισχρά ψέματα και οι ψευτοδιεκδικήσεις - Τι πραγματικά ισχύει για την κυριαρχία στα νησιά και την παρουσία ελληνικού στρατού

Συντάκτης: Newsroom

Η πραγματικότητα δείχνει πως η Τουρκία δεν λύνει τα προβλήματά της διά του Διεθνούς Δικαίου, αλλά διά των όπλων. Διαπράττει ένα έγκλημα διαρκείας επί μισό αιώνα με την εισβολή και την κατοχή στην μισή Κύπρο, εγκαθιστώντας το ψευδοκράτος, κι ας μην αναγνωρίζεται από κανέναν.

 • Του Βασίλη Γαλούπη

Είναι η μόνη που «βλέπει» «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη. Κάνει συστηματικά και μαζικά εκκαθαρίσεις στα κουρδικά εδάφη, εμπλέκεται αυτή τη στιγμή στρατιωτικά σε ξένες χώρες, όπως το Ιράκ, η Συρία, ο Καύκασος και η Λιβύη, ενώ αναμειγνύεται στα εσωτερικά βαλκανικών κρατών, υποδαυλίζοντας μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Η πάγια στρατηγική της Τουρκίας είναι να αμφισβητεί και να «δηλητηριάζει» τη Συνθήκη της Λωζάννης, όπως και μεταγενέστερες. Να μην αναγνωρίζει τα διεθνή δικαστήρια. Να επιτίθεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν δεν της αρέσουν οι καταδικαστικές αποφάσεις, όπως συνέβη πέρυσι για τις προκλητικές ενέργειές της στα Βαρώσια.

Εν ολίγοις, η Τουρκία, όταν διεκδικεί νέα εδάφη και μόνο εφόσον θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει στο πεδίο των μαχών, το πράττει. Κατά παράβαση κάθε Συνθήκης και έννοιας δικαίου. Το έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν και μέχρι σήμερα.

Aυθαίρετες παρερμηνείες

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν αντιστρέφει με αυθαίρετες παρερμηνείες και διασπείρει ψεύδη για τη Συνθήκη της Λωζάννης εντάσσεται στο διαρκές πλαίσιο της μηχανής εντυπώσεων, απειλών και δημιουργίας άλλοθι προς μελλοντική εκμετάλλευση. Ενός προπαγανδιστικού μηχανισμού μακροπρόθεσμης στόχευσης, στον οποίο ήδη, δυστυχώς αλλά ουδόλως αφελώς, έχουν ενδώσει οι… εταίροι μας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, κάνοντας πλέον όλο και πιο συχνά τη μεροληπτική υπέρ της Τουρκίας προτροπή «βρείτε τα ακόμα και στη Χάγη αν χρειαστεί».

Προφανώς και αν ο Ερντογάν εκτιμούσε πως πράγματι έχει διασφαλισμένη την έκβαση που επιθυμεί σε τυχόν εισβολή σε ελληνικά νησιά, θα το είχε ήδη πράξει, όπως ακριβώς κάνει αυτή τη στιγμή και σε άλλα εδάφη. Καταπατώντας, όπως γίνεται πάντα από την Τουρκία, τις Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο, τον ΟΗΕ και όποιες συμμαχίες.

Η Τουρκία αγνοεί τις Συνθήκες. Δημιουργεί τετελεσμένα και κοιτάει να τα νομιμοποιήσει αργότερα, με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας.

Όπως και να έχει, η Συνθήκη της Λωζάννης αλλά και οι μεταγενέστερες που ενίσχυσαν τα ελληνικά κεκτημένα αποτελούν το αδιάψευστο ντοκουμέντο που «βομβαρδίζει» κάθε τουρκικό ψευδοεπιχείρημα, όπως θα αποδείξουμε σήμερα.

Ο Ερντογάν μπορεί να αμφισβητεί, για τη δημιουργία κλίματος, τις ίδιες τις υπογραφές της χώρας του, αλλά οι υπογραφές υπάρχουν. Και πρακτικά η Ελλάδα δεν έχει να συζητήσει τίποτα και με κανέναν. Ούτε στη Χάγη ούτε πουθενά. Τα δικαιώματα της χώρας μας επί των νησιών της είναι απολύτως κατοχυρωμένα και αδιαπραγμάτευτα.

Προτροπές, όπως αυτές που έχουν εκφραστεί από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, μοναδικό υπεύθυνο για την γκριζοποίηση των Ιμίων, περί παραπομπής του συνόλου των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και σιγοντάρονται από δημοσιογράφους και πολιτικούς κύκλους του λεγόμενου «κατευνασμού» ουσιαστικά καταρρίπτονται με ακλόνητη σαφήνεια από τις ίδιες τις Συνθήκες. Ουδεμία σύγκρουση ερμηνειών προκύπτει.

Η μοναδική, ξεκάθαρη και πάγια θέση που εκφράζει τα ελληνικά συμφέροντα οφείλει να είναι αυτή που εξέφρασε, και πρόσφατα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής:

«Η άποψη ότι για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει αμοιβαία ευθύνη ή ότι δεν μπορούμε να αρνούμαστε τη διεύρυνση της ατζέντας των προς επίλυση θεμάτων που κατά το δοκούν φορτώνει ολοένα η Τουρκία είναι εσφαλμένη. Για τη Χάγη, η μόνη πραγματική διαφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Είναι αδιανόητη οιαδήποτε διαπραγμάτευση ή παραπομπή περί γκρίζων ζωνών, κυριαρχίας επί νήσων, νησίδων και βραχονησίδων, αποστρατιωτικοποίησης νησιών που απειλούνται και του αναφαίρετου μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα».

Καμία χώρα δεν μπαίνει σε μια νομική διαμάχη από την οποία δεν έχει τίποτα να κερδίσει, παρά μόνο τον κίνδυνο να απολέσει κεκτημένα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα έχανε μόνο αν ο διεκδικών κήρυττε πόλεμο και τον κέρδιζε.

Υπογραφές στη Συνθήκη της Λωζάννης
 1. Από πότε ισχύει η Συνθήκη της Λωζάννης; Από τις 24 Ιουλίου 1923, όταν υπογράφηκε στη Λωζάννη της Ελβετίας η Συνθήκη που έθετε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπέγραψαν η Ελλάδα, η Τουρκία και άλλες χώρες που πολέμησαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη μικρασιατική εκστρατεία και συμμετείχαν στη Συνθήκη των Σεβρών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ, που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη Συνθήκη. Η διάσκεψη άρχισε στις 7 Νοεμβρίου 2022.
 2. Τι προβλέπει για τα νησιά η Συνθήκη; Το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης διασφαλίζει «την κυριαρχία της Ελλάδος επί των νήσων της Ανατολικής Μεσογείου (εκτός Ιμβρου, Τενέδου και Λαγουσών) Λήμνο, Σαμοθράκης, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας. Σημειώνει ότι «εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης Συνθήκης, αι νήσοι, αι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλίων της ασιατικής ακτής, παραμένουσιν υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν». Η Τουρκία υπέγραψε ότι «παραιτείται παντός τίτλου και δικαιώματος πάσης φύσεως επί των εδαφών ή εν σχέσει προς τα εδάφη άτινα κείνται πέραν των προβλεπομένων υπό της παρούσης Συνθήκης ορίων, ως και επί των νήσων». Συνεπώς, καμία διεκδίκηση δεν μπορεί να προβάλλει η Τουρκία επί των ελληνικών νησιών.
 3. Τι ίσχυε για τα Δωδεκάνησα στη Συνθήκη της Λωζάννης; Σύμφωνα με το άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάννης, «Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστι των Αστυπαλαίας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου».
 4. Τι άλλαξε για τα Δωδεκάνησα στη συνέχεια; Αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Συνθήκη της Λωζάννης επικαιροποιήθηκε από τη Συνθήκη των Παρισίων, στις 10 Δεκεμβρίου 1947: «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λειψών, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας». Η πλήρης κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
 5. Τι ισχύει για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών; Τα fake news Ερντογάν περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών έχουν ήδη «τακτοποιηθεί» από τρεις Συνθήκες. Συγκεκριμένα, το καθεστώς των νησιών μας διέπεται: 1) Για Λήμνο και Σαμοθράκη από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, η οποία αντικαταστάθηκε με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936. 2) Για Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Ικαρία από τη Συνθήκη της Λωζάννης. 3) Για Δωδεκάνησα από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.
 6. Τι ισχύει για Λήμνο και Σαμοθράκη συγκεκριμένα; Στη Σύμβαση της Λωζάννης προβλεπόταν αρχικά για τα Στενά η αποστρατιωτικοποίηση Λήμνου και Σαμοθράκης, μαζί με τα Δαρδανέλια, τη Θάλασσα του Μαρμαρά, την Ιμβρο και την Τένεδο. Ομως καταργήθηκε από τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936. Εκεί αναφέρεται ρητώς το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλίσει τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Μάλιστα, αναγνωρίστηκε από την Τουρκία, από την επιστολή που απηύθυνε στον Ελληνα πρωθυπουργό στις 6 Μαΐου 1936 ο τότε Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Ρουσέν Εσρέφ. Στη συνέχεια, ο τότε ΥΠΕΞ της Τουρκίας Ρουστού Αράς, με ομιλία του στη Βουλή για την κύρωση της σύμβασης, ανέφερε: «Οι διατάξεις που αφορούν τις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, οι οποίες ανήκουν στη γειτονική μας και φιλική χώρα Ελλάδα και είχαν αποστρατιωτικοποιηθεί κατ’ εφαρμογήν της Σύμβασης της Λωζάννης του 1923, επίσης καταργήθηκαν με τη νέα Σύμβαση του Μοντρέ και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα».
 7. Τι ισχύει για Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Ικαρία; Σε κανένα σημείο της Συνθήκη της Λωζάννης δεν υπάρχει αναφορά ότι για τα συγκεκριμένα νησιά υπάρχει καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Σύμφωνα με το άρθρο 13, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε μόνο μία υποχρέωση: «Να μη χρησιμοποιήσει τα νησιά για εγκαταστάσεις ναυτικών βάσεων και οχυρωματικά έργα». Επίσης προβλέπεται ότι «η Οθωμανική Κυβέρνησις θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοΐαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων». Κάτι που η Τουρκία καταπατά εδώ και δεκαετίες. Στη Συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται ρητώς η παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά: Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις σ’ αυτά τα νησιά θα περιορισθούν στον συνήθη αριθμό «διά την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζωνται επί τόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον προς την εφ’ ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσαν τοιαύτην».
 8. Ποιο είναι το καθεστώς για τα Δωδεκάνησα; Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα «κατά πλήρη κυριαρχία» το 1947 στο Παρίσι. Οι διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης προβλέπουν την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων αυτών: «Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι». Στα Δωδεκάνησα υφίστανται ορισμένες δυνάμεις εθνοφυλακής, οι οποίες έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της συμφωνίας CFE. Για τη Μείωση Συμβατικών Εξοπλισμών στην Ευρώπη, που υπογράφηκε το 1990. Ομως για τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη του 1947. Το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών διευκρινίζει ότι «μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες εκτός των συμβαλλομένων».
 9. Υπάρχει άλλη σημαντική παράμετρος για τα Δωδεκάνησα; Ναι, κι έχει να κάνει με την τέως ΕΣΣΔ. Το 1947 η πρόβλεψη περί αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων έγινε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κατ’ απαίτηση της Σοβιετικής Ενωσης, σύμφωνα με το κλίμα της εποχής. Το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης έχασε τον λόγο ύπαρξής του αμέσως μετά, και επί της ουσίας έπαψε να εφαρμόζεται σε διεθνή κλίμακα, όταν άρχισε ο Ψυχρός Πόλεμος με το ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Το καθεστώς της αποστρατικοποίησης έπαψε να εφαρμόζεται για ιταλικά νησιά, για τη Δυτική Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αν. Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Φινλανδία.
 10. Πώς καταρρίπτεται ακόμα ένας τουρκικός ισχυρισμός περί αποστρατιωτικοποίησης; Κάθε κυρίαρχο κράτος είναι υποχρεωμένο να αμύνεται σε περίπτωση απειλής. Η Τουρκία με την εισβολή στην Κύπρο, τις διαρκείς και ευθείες απειλές της, τις υπερπτήσεις και τα γεγονότα στα Ιμια δεν δίνει μόνο το δικαίωμα, αλλά υποχρεώνει την Ελλάδα να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ενισχύει την αμυντική ικανότητά της. Να σημειωθεί ότι στο άρθρο 16 της Λωζάννης η Τουρκία έχει δεσμευτεί ότι «παραιτείται παντός τίτλου και δικαιώματος πάσης φύσεως επί των εδαφών ή εν σχέσει προς τα εδάφη που βρίσκονται εκτός των συνόρων που καθορίζονται στην παρούσα Συνθήκη και τα νησιά άλλα από εκείνα στα οποία η κυριαρχία της αναγνωρίζεται από την εν λόγω Συνθήκη».
 11. Ποια είναι η αλήθεια για τα μίλια στα νησιά; Η Συνθήκη της Λωζάννης στα άρθρα 6 και 12 αναφέρει ότι «νησιά που είναι κάτω των 3 μιλίων ανήκουν στη Τουρκία. Ομως την εποχή που υπογράφηκε η Συνθήκη στις μονάδες μετρήσεως των μιλίων υπήρχαν διαφορές. Το «mile» που ίσχυε στη Βρετανία αντιστοιχούσε σε 1.609 μέτρα, το «mille passus milliarium» αντιστοιχούσε σε 1.480 μέτρα, το «London mile» που ίσχυε στην Αγγλία σε 1.524 μέτρα και το «statute mile» στις ΗΠΑ σε 1.892 μ. Υπήρχαν ακόμα το κινεζικό, που ήταν 500 μέτρα, το ρωμαϊκό, το βελγικό, το γερμανικό, το σκανδιναβικό κ.ά. Δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά στη Συνθήκη. Το «διεθνές» μίλι (1.609 μέτρα) καθιερώθηκε ως μονάδα μέτρησης στην ξηρά το 1959 μαζί με το ναυτικό μίλι στη θάλασσα, αφού το «διεθνές ναυτικό μίλι» (1.852 μέτρα) υιοθετήθηκε στο Μονακό το 1929. Δηλαδή έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης. Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να θεωρείται πως τουρκικά είναι τα νησιά που είναι κάτω από 3 ναυτικά μίλια (δηλαδή 3×1.852 = 5.556), αλλά αυτά που είναι κάτω από 3 μίλια, δηλαδή 3×1.609 = 4.827 μέτρα. Προκύπτει μια διαφορά 728 μέτρων πίσω, προς τις μικρασιατικές ακτές. Αυτό σημαίνει πως 11 νησίδες και 14 βράχοι που θεωρούνται τουρκικά δεν είναι.
Καστελλόριζο

Τι ισχύει με τη μετακίνηση πληθυσμού και τις μειονότητες;

Η Συνθήκη της Λωζάννης προέβλεπε την ανταλλαγή πληθυσμών. Βασικό κριτήριο αποτελούσε, σύμφωνα με τη Συνθήκη, «η θρησκεία και όχι η εθνικότητα». Σύμφωνα με το άρθρο 2β της Συνθήκης, χρησιμοποιήθηκε ο όρος Μουσουλμάνοι και όχι Τούρκοι.

Μετακινήθηκαν από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα 1.650.000 Οθωμανοί υπήκοοι, χριστιανικού θρησκεύματος, και από την Ελλάδα στην Τουρκία 670.000 Ελληνες υπήκοοι, μουσουλμανικού θρησκεύματος. Εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή οι 125.000 Ρωμιοί κάτοικοι της νομαρχίας της Κωνσταντινούπολης και οι κάτοικοι της Ιμβρου και της Τενέδου, ενώ στην Ελλάδα παρέμειναν 110.000 Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης.

Συστηματικά η Τουρκία κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των όρων της Συνθήκης.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εκπτώσεις» στην απονομή δικαιοσύνης

Το νέο νομοσχέδιο του Γιώργου Φλωρίδη αυστηροποιεί τις πλημμεληματικές ποινές και μειώνει τα φίλτρα που κρίνουν υποθέσεις

Ντόρα Μπακογιάννη: «Η επίσκεψη Ερντογάν έπρεπε να γίνει»

Από την πολυαμενόμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, μέχρι τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που επίσης έχει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε και ο Νίκος Μπελαβίλας – «Συντρόφισσες και σύντροφοι δεν πάει άλλο»

«Πολύ μεγάλος στην ηλικία και στο νου για άλλη μία διάσπαση», δήλωσε σήμερα ο Νίκος Μπελαβίλας, υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές και υποψήφιος δήμαρχος...

Τα Γλυπτά απέναντι στα Eurofighter της Τουρκίας

Λονδίνο και Άγκυρα επιχειρούν να ενισχύσουν την «οπλική διπλωματία», ώστε η Τουρκία να μην αισθάνεται «αγχωμένη», καθώς η ισορροπία στον αέρα του Αιγαίου έχει αλλάξει υπέρ της Ελλάδας

Η επιστολική ψήφος και πώς λειτουργεί

Όλες οι λεπτομέρειες

Αυγέρη: Τι απαντά η κυβέρνηση στην δήλωση κόλαφο της ΕΕΔΑ για το σκάνδαλο των...

Την ανακοίνωση καταπέλτη της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις προσπάθειες φίμωσης της ΑΔΑΕ για το...

Κόλαφος η ΕΕΔΑ: Παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη στη διερεύνηση του σκανδάλου...

Μια πραγματική ανακοίνωση-καταπέλτη εξέδωσε Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου* (ΕΕΔΑ) για τις Ανεξάρτητες Αρχές και την προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου τους από...

Βάζουν ταφόπλακα στο εθνικό έγκλημα!

Ετοιμάζονται να «ξεπλύνουν» τους εμπλεκόμενους στο τεράστιο σκάνδαλο των εξοπλιστικών!Η Ελλάδα απειλείται, ο Έλληνας βουλιάζει στην ανέχεια, αλλά οι μίζες των εκατομμυρίων, θα μείνουν...

Μια… νέα Ελλάδα βλέπει ο Μητσοτάκης

Στην ομιλία του στην ολομέλεια της συνόδου της 28ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που διεξάγεται στο Ντουμπάι,...

Στο ναδίρ οι ελληνορωσικές σχέσεις!

Πώς φτάσαμε στην ολική ρήξη με τη Μόσχα

Προκλητική απόφαση Κεραμέως: Εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων μετά τις ευρωεκλογές!

Είναι πλέον κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση άρον-άρον αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες εκλογές επιχειρώντας να διατηρήσει τα...

Εξακολουθεί να «φυλλορροεί» ο ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο σήμερα αποχώρησαν σχεδόν 300 στελέχη και μέλη τοπικών...

Μία ημέρα μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του ονόματος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που...

Δεν υπάρχει τιμωρία στον παράδεισο…

Άκουγα χθες σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ τη μάνα ενός 15χρονου, που συνελήφθη επειδή μαζί με 2-3 ακόμη συνομήλικούς του έδειραν και λήστεψαν τον υποδιευθυντή ενός...

Δομικές αλλαγές στην Πολιτική Προστασία – Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο Κικίλια

Ο Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε στην Βουλή για διαβούλευση το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όλες τις αλλαγές στην Πολιτική Προστασία με γνώμονα την ασφάλεια...

Κασσελάκης σε Γεραπετρίτη: Διάλογος με την Τουρκία σε 4 στρατηγικούς άξονες, για να εξυπηρετούν...

Με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη συναντήθηκε το πρωί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, συνοδευόμενος από την τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής, Ρένα Δούρου και...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στα μαχαίρια γνωστό ζευγάρι επιχειρηματιών για την περιουσία έπειτα από 10 χρόνια γάμου

Επεισοδιακός -και καθόλου «βελούδινος»- είναι ο χωρισμός γνωστού ζευγαριού επιχειρηματιών που, έπειτα από 10 χρόνια κοινής πορείας και την απόκτηση παιδιών, βρίσκεται στα «μαχαίρια»...

Η Μαίρη Συνατσάκη ανέβασε την πρώτη φωτογραφία από το νέο κατακίτρινο σπίτι της

Η Μαίρη Συνατσάκη υποδέχθηκε το Δεκέμβριο, τον καλύτερο μήνα του χρόνου όπως έγραψε στο καινούργιο της σπίτι, στο οποίο μετακόμισε μόλις, μαζί με το...

Κλείνει το παράνομο τζαμί στα Μέγαρα!

Έπιασε τόπο η αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για το μεγαλύτερο τζαμί της χώρας μετά αυτό του Βοτανικού, το οποίο χωρίς καμία άδεια λατρευτικού χώρου άνοιξε...

Προσοχή, «εύφλεκτο» το διήμερο 6-7 Δεκεμβρίου – Σε ποιανού τα χέρια θα «σκάσει» η τριπλή… νάρκη;

«Εκρηκτικό κοκτέιλ»: Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου, επίσκεψη Ερντογάν, ποδοσφαιρικό ντέρμπι ΠΑΟ-ΟΣΦΠ!

Το άγνωστο ξέσπασμα του Κυριάκου στο Λονδίνο

Ολόκληρο το παρασκήνιο με ονόματα στην Εστία της Κυριακής

Μεντβέντεφ: Ιδού ο λόγος της εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο X, ο υπαρχηγός του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ισχυρίζεται ότι ο ΥΕΘΑ των ΗΠΑ αποκάλυψε άθελα του...

Το «χαμένο φιρμάνι» και τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Τουρκική «παρέμβαση» στην ελληνοβρετανική διαμάχη!

TRT World: «Ένα μέρος της οθωμανικής ιστορίας έχει τη δυνατότητα να επιλύσει αυτή τη διαμάχη»

Η «αριστεία» και ο γιος του Αλέξη Τσίπρα

Η αριστεία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κάποιου «πολιτικού χώρου» Τώρα που όλοι θυμούνται για να μην πω και νοσταλγούν τον κ. Αλέξη Τσίπρα, θυμήθηκα κι...

Διπλή ομοβροντία αμαυρώνει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Τι θέλουν πια από τον Κυριάκο;Ο ηγέτης μας, αφού έφερε την ειρήνη στο Αιγαίο, ετοιμάζεται να δανειστεί τα γλυπτά μας για μερικά χρόνια και...

Νίκη για τον 81χρονο ανάπηρο στην Χαλκιδική – Επέστρεψε στο σπίτι του με προσωρινή διαταγή

Η οικογένεια του 81χρονου Θεόφιλου Τζοχουνίδη, του ανάπηρου ηλικιωμένου που έβγαλαν από το σπίτι του στην Χαλκιδική, πέτυχε μια σπουδαία νίκη. Με την χρήση...

Χαμός στο Βόλος–Ολυμπιακός (2-2) με αποβολές, ακυρωθέντα γκολ και διακοπή λόγω άγριων επεισοδίων

Ισόπαλο με σκορ 2-2 αναδείχθηκε το παιχνίδι στον Βόλο, ανάμεσα στην τοπική ομάδα και τον Ολυμπιακό, το οποίο παρότι προσέφερε αρκετές συγκινήσεις, χάρη στα...

Ο Κυριάκος δεν άκουσε την «προειδοποίηση» του Κίσινγκερ

Καλά θα κάνουν οι πολιτικοί ηγέτες να μελετούν τις ρήσεις μεγάλων, έστω και αμφιλεγόμενων ανδρών.Ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αποφάσισε να παραστήσει τον «πρόθυμο...

Προς παραγραφή το σκάνδαλο με τις έξι φρεγάτες!

Ντροπή! Το Δημόσιο δεν εμφανίστηκε στη δίκη για να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή – Κατηγορούμενοι παραμένουν μόνο το ζεύγος Παπαντωνίου και ο Μπάρδης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ισραήλ επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την οριστική εξάλειψη της Χαμάς – 15.523 οι άμαχοι νεκροί στη Γάζα

Παρά το γεγονός ότι περίπου 140 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Ισραηλινοί πολίτες, παραμένουν υπό καθεστώς ομηρίας από τη Χαμάς και τους συμμάχους τους στη Γάζα, το Ισραήλ είναι σαν...