Πού pass, Κυριάκο, με τα επιδόματα;

Ούτε κουβέντα για επιστροφή των αναδρομικών και των πραγματικών υπερκερδών όσων θησαυρίζουν στην κρίση - Εμμονική άρνηση για μείωση ΦΠΑ, τελών, φόρων, σοβαρή ελάφρυνση στεγαστικών δανείων

Must Read

Ηταν μια ζεστή μέρα του Ιουνίου του 2021 όταν στο Μαξίμου θεωρήθηκε έξυπνη η ιδέα να κυβερνηθεί η χώρα με passes. Τα… βαφτίσια με μια νέα λέξη κρίθηκαν απαραίτητα. Δεν έπρεπε να λέγονται «επιδόματα», ούτε «δελτία», αν και περί αυτού πρόκειται. Τα «επιδόματα» ήταν μια λέξη με την οποία η Ν.Δ. έκανε αντιπολίτευση στην προηγούμενη κυβέρνηση, αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Το «pass» ακούστηκε καλό. «Επαιζε», άλλωστε, τότε στα ΜΜΕ ήδη το green pass για όσους βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας επί πανδημίας. Το πρώτο pass ήταν αυτό της… ελευθερίας, το freedom pass. Κι αφορούσε τα «καλά παιδιά» που έσπευσαν να εμβολιαστούν. Οι νέοι από 18 ετών – 25 ετών θα έπαιρναν μια προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ για να κάνουν ψώνια για τις διακοπές.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, με χιούμορ… Σεφερλή, καλούσε τους νέους να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο για να «τσιμπήσουν» την ευκαιρία. Κάπως έτσι, η Ελλάδα από τότε μπήκε επίσημα στον αστερισμό του pass. Τον Οκτώβριο του 2021 έγινε ένα βήμα ακόμα: το pass data, πάλι με καλόπιασμα των εμβολιασμένων μελλοντικών ψηφοφόρων 15-17 ετών με 50 GB για… σορολόπ στα social media.

Αυτή ήταν η αρχή για το διευρυμένο πια κόλπο της κυβέρνησης να δίνει «ψίχουλα» στους πολίτες όσο θα εξανεμίζονται οι μισθοί τους. Στα μάτια του Μητσοτάκη, ένας φορολογούμενος που βλέπει το εισόδημά του να κλέβεται καθημερινά θα γίνει, θέλοντας και μη, ένας καλός επαίτης που θα πει στο τέλος και «ευχαριστώ» για τα πουρμπουάρ του 20άρικου.

Η πολιτική της ανέχειας εξελίχθηκε σε μια μηχανή διακυβέρνησης στην τελευταία στροφή πριν από τις εκλογές. Η κυβέρνηση έκλεινε τα μάτια στο όργιο αισχροκέρδειας των καυσίμων αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου, με τη βενζίνη να καλπάζει στα 2,5 ευρώ, αλλά έδινε fuel pass. Τα πρώτα 30άρια – 50άρια μοιράστηκαν θριαμβευτικά κοντά στο Πάσχα, τέλη Απριλίου. Την ίδια ώρα, τα λεφτά επέστρεφαν υπερπολλαπλάσια στις εταιρίες, αλλά και στο κράτος, που γέμιζε τα ταμεία του από τους φόρους. Ενα ακόμα, το fuel pass 2, δόθηκε το καλοκαίρι, με 70άρια αυτή τη φορά!

Στο Μαξίμου άρχισαν ευρείες συσκέψεις για το επόμενο pass. Αλλωστε, η κυβέρνηση δεν… μπορούσε να κλείνει άλλο τα μάτια στην παράνομη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ και των άλλων εταιριών, δεν… ανεχόταν να λέει πια «όχι» στη φορολόγηση των υπερκερδών – έπρεπε να λάβει… δραστικά μέτρα για τα χρυσά μπόνους των golden boys και τα μερίσματα. Αποφάσισε να κάνει μια κίνηση-ματ.

Το «γενναίο και δίκαιο» power pass

Επί μήνες τα νοικοκυριά έβλεπαν λογαριασμούς ρεύματος 400-500 ευρώ, τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Τότε η κυβέρνηση ανακοίνωσε το power pass, τόσο… γενναίο και… δίκαιο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «Μωυσής pass». Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είδε να πιστώνεται στον λογαριασμό της τον περασμένο Ιούνιο ένα ποσό ανάμεσα στα 18 ευρώ και τα 19,5 ευρώ. Πολλοί αναρωτήθηκαν αν πληρώθηκαν το power pass ή κέρδισαν το Τζόκερ. Τα παράνομα υπερκέρδη από τη ρήτρα αναπροσαρμογής… επεστράφησαν, στο ακέραιο, στους πληγέντες της ενεργειακής κρίσης.

Στις αρχές φθινοπώρου μπήκε σε εφαρμογή και το Β. Εύβοια pass, μαζί με αυτό της Σάμου. Περίπου 200.000 δικαιούχοι θα μπορούσαν να ξοδέψουν από 150 ευρώ στη μισή Εύβοια με την κατεστραμμένη φύση και τους δυστυχισμένους ανθρώπους, στην ίδια Εύβοια που η κυβέρνηση με την ανικανότητά της άφησε να καεί το 2021. Αλλο ένα πρόβλημα… λύθηκε για το Μαξίμου.

Από το φθινόπωρο, όμως, άρχισε να καλπάζει και η αισχροκέρδεια των σούπερ μάρκετ, με τις πιο αιματηρές αυξήσεις μεταπολεμικά και με ανύπαρκτους ελέγχους. Το «καλαθάκι με τις ελπίδες» του Αδωνη αποδείχθηκε ότι δεν αρκούσε. Ετσι επιστρατεύθηκε τώρα ακόμα ένα pass, το food pass.

Η συγκεκριμένη ιδέα δεν είναι ακριβώς της κυβέρνησης. Είναι κατοχικής έμπνευσης – τότε το έλεγαν «δελτίο σίτισης». Ομως, με το food pass του 20άρικου τον μήνα όλες οι νοικοκυρές θα γυρίζουν πλέον κεφάτες από τα ψώνια τους.

Η κυβέρνηση δίνει λίγα, αλλά κάνει το κορόιδο για τα πολλά. Για τα αναδρομικά ούτε κουβέντα. Για πραγματικές ελαφρύνσεις στους δανειολήπτες στεγαστικών, τίποτα. Για μείωση ΦΠΑ, τελών, φόρων, εισφορών δεν υπάρχει ούτε υποψία εξαγγελίας. Για αληθινή πίεση στις τράπεζες, που ο ελληνικός λαός εξαναγκάστηκε βίαια να τις κρατήσει όρθιες, υπάρχουν μόνο… μπινελίκια για «Δελφινάριο», αλλά κανένα… pass.

Χάντρες για ιθαγενείς και όργιο αισχροκέρδειας

Η φάρσα των pass είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται: χάντρες για ιθαγενείς. Στην Ελλάδα έρχονται ουρανοκατέβατα δισεκατομμύρια για τις τσέπες «λίγων» από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι «μαύρες» αναθέσεις σε ημετέρους έχουν ξεπεράσει τα 8,5 δισ. Τα σούπερ μάρκετ, οι εταιρίες ενέργειας και καυσίμων ορίζουν ανεξέλεγκτα ό,τι τιμές θέλουν εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Η δουλειά της κυβέρνησης είναι να παρεμβαίνει για να ρυθμίζει τις στρεβλώσεις της αγοράς. Αντίθετα, νιώθει ότι βγάζει την υποχρέωση πετώντας… 20άευρα. Δεν είμαστε, όμως, τα… βαφτιστήρια του Μητσοτάκη. Είμαστε πολίτες μιας χώρας – έστω με λατινοαμερικανική διακυβέρνηση…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This