Σάββατο, 27 Μαΐου 2023

Φάμελλος: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τοξικότητα θέλει να αποκρύψει τις ευθύνες και τα ελλείμματά της»

Συντάκτης: Newsroom

«Είναι δύσκολη η συζήτηση που κάνουμε σήμερα για τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θυμάτων και των πληγέντων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, ενός δυστυχήματος που έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία, μιας κοινωνίας που δεν μπορεί να πει στα παιδιά της ότι είναι ασφαλή όταν μπαίνουν στο τρένο. Η κοινωνία απαιτεί σοβαρότητα από τον πολιτικό κόσμο και δυο απλές απαντήσεις, πρώτον γιατί φτάσαμε έως εδώ και δεύτερον τι θα κάνουμε για να μη συμβεί ξανά κάτι τέτοιο. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε. Η διασπορά ευθυνών, το “όλοι ίδιοι είναι”, “όλοι φταίνε” δείχνει μικρό πολιτικό μέγεθος. Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από την κυβέρνηση ΝΔ, οπότε πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι για να βρούμε μια λύση σε αυτά τα αδιέξοδα» δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που περιλαμβάνει τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από το δυστύχημα στα Τέμπη στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Αν είχαμε ένα νομοσχέδιο μόνο για τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θυμάτων θα ήταν πολύ καλύτερη, ουσιαστική και με συνθέσεις η συζήτηση. Όμως η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο αλαλούμ, μαζεύει διατάξεις πολλών διαφορετικών υπουργείων, το οποίο το εισηγείται ένα αναρμόδιο από άποψη αντικειμένου υπουργείο. Η επιλογή του συγκεκριμένου υπουργείου, όπως αποδείχθηκε από τις τοποθετήσεις στις Επιτροπές του Υπουργού Ανάπτυξης, τη μόνη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί είναι να πολλαπλασιάσει την τοξικότητα και τη λάσπη που πετάτε για να καλύψετε τα αδιέξοδά σας» τόνισε ο Σ.Φάμελλος.

Στάθηκε σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου που έχουν σοβαρά προβλήματα τα οποία επισημαίνει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της «Στο άρθρο 30 που προβλέπεται ότι μπορεί να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση χερσαίας ζώνης μαρίνας πριν από την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας χωροθέτησης, κάτι που δεν μπορεί να γίνεται χωρίς την έγκριση των σχετικών περιβαλλοντικών όρων. Στα άρθρα 54-55 για τον καθορισμό αιγιαλού στη Ζώνη Λιμένα Ηγουμενίτσας και για τον χαρακτηρισμό ως νομίμως υφιστάμενων των πάσης φύσεως (και αυθαιρέτων) έργων και υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων έχουμε επισημάνει, το τονίζει και η έκθεση της Βουλής, δε μπορεί αυτό να γίνεται αδιάκριτα και να τακτοποιούνται αυθαίρετα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το οικοσύστημα και οι περιβαλλοντικές παράμετροι. Δεν γίνονται στο πόδι αυτά τα πράγματα. Το άρθρο 94, είναι απόδειξη της υποκριτικής πράσινης πολιτικής που ασκείτε καθώς δίνετε άλλη μια παράταση στα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας που σχετίζονται άμεσα με τα θέματα βιωσιμότητας πόλεων. Στο άρθρο 110, εισάγετε νέα ρύθμιση για την επέμβαση σε δάση και δασικές εκτάσεις για έργα και εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα μετά από αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού, παρακάμπτοντας την υφιστάμενη νομοθεσία».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στη συνέχεια στα τέσσερα (4) ερωτήματα που δεν απαντά η κυβέρνηση κουκουλώνοντας τις ευθύνες της για το δυστύχημα των Τεμπών:

  • Γιατί η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Καραμανλής ακύρωσε «εργαλεία» ασφάλειας που ίσχυαν στο σιδηρόδρομο μέχρι το 2019; Συγκεκριμένα ο δεύτερος σταθμάρχης σε κεντρικούς σταθμούς, η επιτροπή δευτεροβάθμιου ελέγχου στην Καρόλου στην Αθήνα, το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα; Για ποιο λόγο έγιναν όλα αυτά από το 2019 και γιατί μειώθηκε και το προσωπικό κατά τουλάχιστον 600 άτομα, από τους 1300 εργαζόμενους στους 700;
  • Για ποιο λόγο ο κ. Καραμανλής και ο κύριος Μητσοτάκης δεν άκουσαν τις τοποθετήσεις των βουλευτών, τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών, τα εξώδικα, τις απεργίες, την παραίτηση του προέδρου της επιτροπής ασφάλειας, η οποία έγινε το 2022, που επισήμαναν τα ελλείμματα και τον κίνδυνο ασφάλειας; Και για ποιο λόγο ο κ. Καραμανλής έφτασε να μάς κατηγορεί με θράσος στη Βουλή ότι πρέπει να ντρεπόμαστε γιατί θέτουμε θέματα ασφάλειας, τα οποία και θέταμε με συνέπεια από το 2020;
  • Γιατί τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κος Γεραπετρίτης μετά την τραγωδία στα Τέμπη, η αραίωση των δρομολογίων, ο περιορισμός της ταχύτητας, η παρέμβαση στον ανάδοχο για επιτάχυνση του έργου της σύμβασης του 2014 (τηλεσήμανση) δεν εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη;
  • Και τέλος πρέπει να εξηγήσετε στην ελληνική κοινωνία για ποιο λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφαίρεσε από τη σύμβαση με την Hellenic Train υποχρεώσεις επενδύσεων αλλά και την υποχρέωση της Πολιτείας να ολοκληρώσει το σύστημα ασφάλειας που ήταν σε μεγάλο ποσοστό ολοκληρωμένο και πλήρως δρομολογημένο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ προκύπτει και θέμα ευθύνης του αρμόδιου Υπουργού. Για ποιο λόγο επίσης ο κ. Καραμανλής αφαίρεσε από τη σύμβαση τη δέσμευση της Hellenic Train να επενδύσει περί τα 600 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του μεταφορικού έργου για τους πολίτες;

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι μπροστά στα αδιέξοδα που δημιούργησε το δυστύχημα στη ΝΔ είχαμε ένα θέατρο του παραλόγου που πολλαπλασιάζει την ένταση στην κοινωνία:

1. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Οικονόμου, μάς είπε ότι ο Μητσοτάκης δεν ήξερε για τα θέματα ασφάλειας και το σοβαρό έλλειμμα στο σιδηρόδρομο, όπως δεν ήξερε για τα θύματα της πανδημίας και της ΜΕΘ, δεν ήξερε για τις υποκλοπές, δεν ήξερε για τα υπερκέρδη της ενέργειας, τελικά για ποιο λόγο είναι πρωθυπουργός αφού δεν ξέρει τίποτα τελικά;

2. Στη συνέχεια ο κ. Γεραπρίτης προσπάθησε να μάς πείσει ότι οι πιστοποιήσεις, οι λογαριασμοί και τα εντάλματα ενός δημόσιου έργου και ιδιαίτερα της τηλεσήμανσης, δεν αποτελούν δείκτη προόδου του έργου, γιατί αν είναι ψευδείς οι πιστοποιήσεις κάποιοι πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα,

3. Και τέλος, όταν αποδείχθηκε από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα ότι το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα έχει καταστραφεί και δεν λειτουργεί, στείλατε τον υφυπουργό, κ. Παπαδόπουλο, με τις κάμερες με αποτέλεσμα να επιμένει ότι υπάρχει τηλεδιοίκηση, ενώ οι εργαζόμενοι άμεσα τον διέψευσαν και, αν και εκτέθηκε σε πανελλήνια μετάδοση, δεν έχει παραιτηθεί ακόμα.

Όλα αυτά αποδεικνύουν πόσο ακάλυπτη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ. Στην προσπάθειά της να καλύψει τις ελλείψεις και τις ευθύνες της, η ΝΔ επιστρατεύει την τοξικότητα και τη λάσπη. Σε αυτές τις τακτικές δεν θα σας ακολουθήσουμε. Η ελληνική κοινωνία θα έχει μετά την 21 Μαΐου μια προοδευτική κυβέρνηση που της αξίζει».

Δείτε επίσης:

Ετοιμάζουν «κουκούλωμα»; Η κυβέρνηση δίνει ακαταδίωκτο στα μέλη της Επιτροπής που ερευνά τα Τέμπη!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Το ΕΓ του κόμματος αποφάσισε τη χάραξη νέας πορείας μέχρι τις εκλογές της...

Κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου λήφθηκαν...

Ο Τσίπρας κρατάει την Α’ Πειραιώς και μένει εκτός Βουλής ο Δρίτσας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, διάλεξε να κρατήσει την έδρα της Α' Πειραιώς,...

Πήρε σβάρνα τις ρούγες ο Μητσοτάκης: Η βόλτα του στο Μοσχάτο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες παρέδωσε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά.Έτσι...

Την έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης κρατάει ο Ανδρουλάκης και «πετάει» εκτός τον Καστανίδη

Την έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης αποφάσισε να κρατήσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης,...

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Οι τελετές παράδοσης– παραλαβής των υπουργείων

Ολοκληρώθηκαν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων, μετά από την ορκωμοσία της υπηρεσιακής...

Κυρ. Βελόπουλος: Χρειαζόμαστε μια πραγματική εθνική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ

Σε μια... βαρυσήμαντη δήλωση προέβη σήμερα ο Κυριάκος Βελόπουλος, εν όψει των επαναληπτικών εκλογών...

Εκλογές 2023: Μετά από πέντε μέρες δόθηκαν τα τελικά αποτελέσματα

Τα ποσοστά των κομμάτων και οι ψήφοι που έλαβαν

Φταίξιμο (και) στην πανδημία Covid-19 ρίχνει ο Βίτσας για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια δήλωση που αναμένεται να συζητηθεί προχώρησε σήμερα ο Δημήτρης Βίτσας, υποστηρίζοντας πως...

Επιστρέφει στο Ευρωκοινοβούλιο η Εύα Καϊλή

Να επιστρέψει στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί από σήμερα η Εύα Καϊλή, η οποία αφέθηκε ελεύθερη...

Σαρμάς σε υπουργούς: «Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί»

Υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά πραγματοποιήθηκε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης...

Με Τασούλα πρόεδρο η ΝΔ για τη «Βουλή της μίας μέρας» – Τζούφη βάζει...

Μικρές αλλαγές θα έχει το προεδρείο της Βουλής που θα συνεδριάζει την Κυριακή σε...

Στάζει μέλι η επιστολή της Σακελλαροπούλου στον δικτάτορα Αλίεφ!

Το πρακτορείο ειδήσεων Trend του Αζερμπαϊτζάν και η επίσημη ιστοσελίδα της αζέρικης προεδρίας, μεταδίδουν...

Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Σαρμά

Χαρά και ευθύνη νιώθουν οι υπουργοί - Οι πρώτες δηλώσεις

Η Πόπη Τσαπανίδου για την «εξαφάνισή της»: «Δεν ήταν θέμα παραίτησης»

«Έθεσα εαυτόν στη διάθεση του κόμματος και του προέδρου» - Ήταν μια οδυνηρή ήττα, ένα σκληρό αποτέλεσμα, το οποίο μας σόκαρε, μας αιφνιδίασε, δεν το βλέπαμε να ‘ρχεται»

Η Βουλή «φλερτάρει» με το rock ‘n’ roll

«Αριστερά είχα εσένα, Και μπροστά τον ουρανό, Μη φοβάσαι τραγουδούσες, Θα αντέξουμε και οι δυο»!Από τη...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Με την άδεια της Κεραμέως προβάλλεται στα σχολεία η ταινία με ερωτικές σκηνές μεταξύ ανήλικων αγοριών

Η ταινία περιλαμβάνεται στο... εκπαιδευτικό υλικό που διατίθεται στα σχολεία από το υπουργείο Παιδείας

Ο Παράδεισος των κυριών: Η Αμαλία μαθαίνει ποια είναι η πραγματική της μητέρα – Αυτό είναι το τέλος του Χρηστίδη

Η Αμαλία διεκδικεί να μάθει τι είναι αυτό που προσπαθούν να της κρύψουν ο Αγης και η Πολυξένη… Η Πολυξένη ξέροντας όλη την αλήθεια...

Εκατομμυριούχος η 60χρονη που βρέθηκε σφαγμένη στη Βαρβάκειο – «Έφαγε» όλη την περιουσία στην κόκα

Από πάμπλουτη οικογένεια η 60χρονη που βρέθηκε σφαγμένη από τον σύντροφό της

Ο Κυριάκος Βελόπουλος έστειλε δώρο στον Δημήτρη Καμπουράκη!

Με μια... γραβάτα στο χέρι εμφανίστηκε ο Δημήτρης Καμπουράκης στο κλείσιμο της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» στο Open και εξήγησε την… προέλευσή της, μετά το...

«Τρομοκρατία μέχρι θανάτου» – Χαμός και συλλήψεις κατοίκων στην Κοζάνη για το φωτοβολταϊκό πάρκο

Επεισόδια με συλλήψεις κατοίκων σημειώθηκαν σήμερα στην Καλαμιά Κοζάνης, σε διαμαρτυρία για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου.Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της Καλαμιάς, που από νωρίς το...

Σφοδρός «έρωτας» για τον Αλέξη!

Διαβάστε στην «Espresso»: «Power of Love» σε πρωινάδικα από την Άντζυ Σαμίου για τον ΣΥΡΙΖΑ! - Ο «παραπλανημένος λαός που δείλιασε» και το... Yugo...

Ο Κυριάκος ετοιμάζει το μεγάλο ξεκαθάρισμα: Αυτοί είναι οι πρώτοι στόχοι

Σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία χάρηκε από τον θρίαμβο. Κάποια κορυφαία στελέχη της όμως, κυριολεκτικά πάγωσαν βλέποντας την διαφορά, η οποία καθιστά τον Κυριάκο Μητσοτάκη...

NEWSROOM

spot_img