Γιώργος Βρεττάκος: Η Σαλαμίνα από την αρχαιότητα στο δρόμο για το μέλλον

Must Read

Η Σαλαμίνα είναι το στολίδι της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής – καθώς και της Β’ εκλογικής περιφέρειας Πειραιώς εκλογικά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού, που καταλαμβάνει περισσότερα από 96 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης, με τεράστια Ιστορία που ξεκίνα από τα αρχαία χρόνια και επεκτείνεται μέχρι την σύγχρονη παράδοση, που είναι ακόμα ζωντανή.

  • του Γιώργου Βρεττάκου *

Παρά τα τεράστια πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει, φυσικά, γεωγραφικά και άλλα, η Σαλαμίνα σήμερα δεν βρίσκεται στην κατάσταση και τη θέση που της αξίζει. Χρειάζεται, μάλιστα, σημαντικές και συντονισμένες προσπάθειες για να φτάσει στη θέση που της αξίζει, ξεκινώντας από τις μικρότερες παρεμβάσεις, τα απλούστερα και καθημερινά ζητήματα, και σταδιακά επεκτεινόμενοι στα μεγαλύτερα, τα μακροπρόθεσμα και τα πιο σύνθετα.

Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της Σαλαμίνας και ανάδειξής της ως σύγχρονο τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό. Με επαρκείς αστικές και μεταφορικές υποδομές, τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους, πλαίσιο παράλληλης ανάπτυξης των δραστηριοτήτων που ασκούνται στο νησί, κατάλληλες κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, ανάπτυξη πολλαπλών επιχειρηματικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων και ένα πλαίσιο διαρκούς βελτίωσης της καθημερινότητας κατοίκων και επισκεπτών.

Ένα σχέδιο το οποίο θα κινητοποιήσει το κεντρικό κράτος και όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και λοιπούς φορείς, την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Σαλαμίνας, τους τοπικούς φορείς, την παραγωγική, επιχειρηματική  και επιστημονική κοινότητα, και βέβαια την τοπική κοινωνία του νησιού. Ένα σχέδιο που θα διασφαλίσει επαρκείς και κατάλληλες υποδομές, και νέους πόρους από κάθε διαθέσιμη πηγή για υλοποίηση των απαιτούμενων έργων και παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες δυναμικής ανάπτυξης και ανάδειξης της Σαλαμίνας.

Εξίσου σημαντικό, είναι η Σαλαμίνα να αποτελεί το πεδίο για γεγονότα και δρώμενα με ακτινοβολία εκτός των εθνικών συνόρων, γεγονότα και δρώμενα που θα αναδείξουν συνολικά και πολυεπίπεδα το νησί και θα αποτελούν πόλο έλξης προς αυτό.

Ένα από αυτά, που αποτελεί προσωπική μου πρόταση και στόχο, είναι η καθιέρωση της διοργάνωσης στη Σαλαμίνα ενός διεθνούς Συνεδρίου Γεωπολιτικής & Ασφάλειας, στα πρότυπά του “Delphi Economic Forum”, του διεθνούς φήμης πλέον συνεδρίου που πραγματοποιείται κάθε χρόνου στους Δελφούς.

To «Salamis Forum» θα είναι διεθνές συνέδριο που θα γίνεται στο νησί της Σαλαμίνας με στόχο να προσελκύει Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, διπλωμάτες, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ειδικούς σε ζητήματα γεωπολιτικής, ασφάλειας και διεθνών σχέσεων, ακόμα και αρχηγούς κρατών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα για λίγες ημέρες να συζητούν σε βάθος τα τρέχοντα θέματα γεωπολιτικής και ασφάλειας, λίγα μόνο μέτρα μακριά από το σημείο που έγινε πριν από 2.500 και πλέον χρόνια η Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Πρόκειται για ένα γεγονός που αναμφίβολα θα προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από όλο τον πλανήτη, τοποθετώντας τη Σαλαμίνα εκεί που της αξίζει: στο προσκήνιο των εξελίξεων. Συνδέοντας έτσι την πλούσια ιστορία της, με μια αναβαθμισμένη θέση στο σημερινό και μελλοντικό στερέωμα, εγχώριο, ευρωπαϊκό και διεθνές.

Πρόκειται για μια πρόταση που επεξεργάζομαι εδώ και αρκετό καιρό, και σκοπεύω το επόμενο διάστημα να παρουσιάσω με λεπτομέρειες προς τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο. Αλλά και μια πρόταση που θα παλέψω να γίνει πράξη, εφόσον οι πολίτες της Σαλαμίνας – αλλά και της υπόλοιπης Β’ Πειραιά – επιλέξουν να τους εκπροσωπώ στην επόμενη σύνθεση της Βουλής.

Ιδέες όπως αυτή μπορούν να φέρουν τη Σαλαμίνα στην πρώτη γραμμή της πορείας προς ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, και τη Β’ Πειραιά. Η Νέα Δημοκρατία, και όλοι εμείς που δίνουμε τη μάχη από τα ψηφοδέλτιά της, εγγυόμαστε πως καινοτόμες ιδέες όπως αυτή, για την ανάπτυξη και ανάδειξη κάθε περιοχής, θα αποτελέσουν όχι μόνο θέμα στο δημόσιο διάλογο, αλλά και τμήμα της ατζέντας κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία.

* Ο Γιώργος Βρεττάκος είναι Μηχανολόγος Μηχανικός
και υποψήφιος Βουλευτής στη
Β΄ Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This