Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν στο Βίλνιους της Λιθουανίας

Το τετ-α-τετ τους θα γίνει στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη λιθουανική πρωτεύουσα, στις 11 και 12 Ιουλίου

Must Read

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε πριν από λίγη ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρώτο να καλεί και να συγχαίρει τον δεύτερο για την -εκ νέου- ανάληψη των καθηκόντων του.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν, επίσης, να συναντηθούν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στην πρωτεύουσα Βίλνιους.

Την τηλεφωνική επικοινωνία επιβεβαίωσε και η τουρκική πλευρά, με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας να αναφέρει: «Ο πρόεδρος μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον Μητσοτάκη για την επιτυχία του στις εκλογές και ευχήθηκε η νέα περίοδος να είναι ωφέλιμη για τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας. Κατά την επικοινωνία, επισημάνθηκε ότι η παρουσία ισχυρών κυβερνήσεων και στις δύο χώρες αποτελεί ευκαιρία για το μέλλον των διμερών σχέσεων».

Η προγραμματισμένη, πλέον, αυτή συνάντηση των δύο ηγετών θα είναι και η πρώτη τους από τον Μάρτιο του 2022 και το γεύμα τους στην Κωνσταντινούπολη, με τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές να έχουν μπει, έκτοτε, στον «πάγο», καθώς η Τουρκία εξέφραζε «ενόχληση» για τα πολυάριθμα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό ενσταντανέ από την πολυσυζητημένη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη, τον Μάρτιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη

Η «διπλωματία των σεισμών», ωστόσο, μετά τα φονικά 7,8 Ρίχτερ στις 6 Φεβρουαρίου 2023 στην Τουρκία, έφερε τις δύο χώρες πιο κοντά, ενώ ακολούθησαν διπλωματικές ενέργειες για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, με το βλέμμα και στις εκλογικές αναμετρήσεις της 14ης Μαΐου στη γείτονα και, μια εβδομάδα αργότερα, στη χώρα μας.

Διακαής… πόθος και των δύο πλευρών

Μάλιστα, οι δύο ηγέτες είχαν εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την πρόθεση τους να έχουν μια συνάντηση στο Βίλνιους, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι επίσημο, καθώς και η γειτονική χώρα ανέμενε το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει πολλές φορές σε δηλώσεις του, την επιθυμία του να δει τον πρόεδρο της Τουρκίας, στον οποίο αναμένεται να θέσει -μεταξύ άλλων- και το ζήτημα των τουρκικών παρεμβάσεων στα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

«Πράγματι υπήρχε τους τελευταίους μήνες μια βελτίωση και στο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και στο επίπεδο της εξαιρετικά περιορισμένης δραστηριότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά στον αέρα. Και αυτό είναι σίγουρα κάτι το οποίο το συγκρατώ ως θετικό και πάντα πιστεύω μια εκλογική αναμέτρηση μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα. Σίγουρα αυτή θα είναι η πρόθεσή μου εφόσον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Έχω ήδη πει δημόσια ότι θα ήθελα μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί στο Βίλνιους της Λιθουανίας για να επαναπροσδιορίσουμε τον οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε κατά την άποψή μου να κινηθούμε για τους επόμενους μήνες», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.


Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This