Συνέλευση ΟΗΕ: Για την κλιματική κρίση, τα ελληνοτουρκικά και -επιτέλους- για το Κυπριακό θα μιλήσει ο Μητσοτάκης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί, επίσης, στους πυρόπληκτους του Έβρου και τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, ρίχνοντας -φυσικά- όλο το φταίξιμο στην κλιματική αλλαγή

Must Read

Στη 1 παρά τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να μιλήσει για τα ζητήματα που «καίνε» τη χώρα μας, φιλοδοξώντας, μεταξύ άλλων, να «απαντήσει» σε όσα δήλωσε από το ίδιο αυτό βήμα τις προάλλες ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά στα της Κύπρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του απεσταλμένου της ΕΡΤ, Νίκου Μελέτη, στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, ενώ αναμένεται να τονίσει και πως θα πρέπει να επανέλθει η τριμερής συζήτηση πάνω στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αναλυτικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί με κατηγορηματικό τρόπο στο ζήτημα, τονίζοντας πως «δεν θα υπάρξει συζήτηση για λύση δύο κρατών, όπως δηλώνει η Τουρκία, παρά μόνο για λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», ενώ θα εκφράσει τη στήριξή του στην πρωτοβουλία της Λευκωσίας για πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για διορισμό ειδικού απεσταλμένου.

Θα επαναλάβει δε πως «δεν συζητούμε λύση εκτός πλαισίου του ΟΗΕ και πως η επιμονή της Τουρκίας σε άλλες επιλογές είναι αντιπαραγωγική. Η Αθήνα τάσσεται καθαρά υπέρ της τριμερούς και του διορισμού ειδικού απεσταλμένου και καθιστά σαφές ότι παραμένει προσηλωμένη στις υποχρεώσεις και ευθύνες έναντι της Κύπρου».

Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, από μέρους του πρωθυπουργού θα γίνει αναφορά και στα ελληνοτουρκικά, αλλά με βάση το νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί, επίσης, στα Μεταναστευτικό, καθώς και στις τεράστιες φυσικές καταστροφές που έπληξαν φέτος τη Θεσσαλία και τον Έβρο, για τις οποίες ως γνωστόν τονίζει με την παραμικρή ευκαιρία πως ευθύνεται η κλιματική κρίση και πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν φταίνε σε τίποτα.

  • Παρακολουθήστε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Όλα καλά, όλα ανθηρά

Στο μεταξύ, με βάση, πάντα, το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στη δεύτερη συνάντησή τους μέσα σε δύο μήνες, Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν για τη διατήρηση του θετικού κλίματος, ενώ έκαναν πιο συγκεκριμένο τον «οδικό χάρτη». Στις 16 Οκτωβρίου την έναρξη του πολιτικού διαλόγου, συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μέσα στον Νοέμβριο και κορύφωση στις 7 Δεκεμβρίου με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ενώ ενδιαμέσως θα έχει γίνει και η διαδικασία για τη θετική ατζέντα, ώστε να μπορεί τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη να υπογραφούν και συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η Αθήνα εκτιμά θετικό το γεγονός ότι διατηρείται αυτή η αποκλιμάκωση επί του πεδίου, καθώς και το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές αυτή τη στιγμή είναι συνεπείς σε όσα έχουν συμφωνηθεί. «Έτσι, σιγά σιγά χτίζεται εμπιστοσύνη και αυτό είναι σημαντικό για να πάμε τα επόμενα βήματα παρακάτω», αναφέρουν σχετικά κυβερνητικές πηγές. Σημειώνεται πως η διαδικασία αυτή θα εξετάζεται και θα δοκιμάζεται καθημερινά, αλλά η αίσθηση που υπάρχει για την ελληνική πλευρά, είναι ότι υπάρχει ειλικρινής διάθεση από την Τουρκία για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία.

Τέλος, αναφορικά με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως είναι αντιληπτή η διαφορά που υπάρχει, οι δυσκολίες που υπάρχουν, δεν περιμένουν θαύματα και λύσεις από τη μια μέρα στην άλλη για ζητήματα που είναι πολύπλοκα και διατηρούνται και είναι στο προσκήνιο τόσα χρόνια.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη έγινε αναφορά και στο μεταναστευτικό, όπου, σύμφωνα -επίσης- με κυβερνητική πηγή, ο πρωθυπουργός είπε στον Ερντογάν ότι «είναι σημαντικό να μην μπαίνουν βάρκες στο νερό», με όποιο μήνυμα θέλει να στείλει στην τουρκική πλευρά, αλλά και για την κλιματική κρίση όπου θα εξεταστούν μέχρι τον Δεκέμβριο, που θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο, δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

 

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This