Αφού… θριάμβευσε στην απλή διπλωματία ο Γεραπετρίτης, έβαλε πλώρη για την επιστημονική διπλωματία!

Η κλιματική αλλαγή, η πρόληψη καταστροφών και η «πράσινη» μετάβαση το ενδιαφέρον του Έλληνα ΥΠΕΞ

Must Read

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στη Βοστώνη, βρέθηκαν οι επαφές με καταξιωμένα στελέχη της επιστημονικής κοινότητας, με αντικείμενο τη διασύνδεση των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού με τους επιστήμονες της Ελλάδας και ενώ η Ελλάδα χάνει «μυαλά» που επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μας για να εργαστούν στο εξωτερικό.

Στόχος των συζητήσεων ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης των Ελλήνων επιστημόνων στις ΗΠΑ, μέσω της επιστημονικής διπλωματίας, προκειμένου η έρευνα, που παράγεται στα εργαστήρια, να «μεταφραστεί» σε επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία. Καμία απολύτως συζήτηση και μέριμνα ώστε τα ελληνικά «μυαλά» να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν από εδώ.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με ιδρυτικά στελέχη του οργανισμού Hellenic Institute of Advanced Studies (HIAS), το οποίο αποτελεί κόμβο επιστημονικών ανταλλαγών μεταξύ της ελληνικής Διασποράς και των Ελλήνων επιστημόνων.

Υπογραμμίζοντας τον ρόλο της επιστημονικής διπλωματίας για την καλλιέργεια διεθνών συνεργασιών, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε τις δυνατότητες εποικοδομητικής αλληλεπίδρασης και συνεργασίας με την ελληνική Διασπορά για την αντιμετώπιση σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων, μεταξύ των οποίων η κλιματική αλλαγή, η πρόληψη καταστροφών και η «πράσινη» μετάβαση, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις νεοφυείς επιχειρήσεις καινοτομίας και στις ξένες επενδύσεις τεχνολογίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το πλέγμα μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, προκειμένου η Ελλάδα να εξελιχθεί σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στον τομέα της τεχνολογίας. Δηλαδή για ακόμη μια φορά ευχολόγια και αοριστολογίες…

Επιπλέον, εξήρε το ρόλο και την εθελοντική συνεισφορά των μελών του HIN στην καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας, προκειμένου να δημιουργηθούν «γέφυρες» συνεργασίας ανάμεσα στην τεχνολογική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Εργαστήριο Πολυμέσων του Massachusetts Institute of Technology (MIT), Media Lab, και ξεναγήθηκε από τον Μιχάλη Μπλέτσα, Διευθυντή Πληροφορικής του MIT Media Lab, ένα εργαστήριο διεπιστημονικής έρευνας και καινοτομίας. Θυμίζουμε ότι ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι ο άνθρωπος που, μετά το «άδειασμα» από τον Καραμανλή για τη χαμηλής δυναμικής εθνική πολιτική κατά της Τουρκίας από τον Μητσοτάκη, στην εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών τον Ιούνιο ανακύκλωνε στο facebook μια χλευαστική ανάρτηση ότι «έπρεπε να πάει 4 ευρώ το σουβλάκι για να μιλήσει ο Καραμανλής», με δικό του σχόλιο το «μεγάλες αλήθειες».

Σε όλες τις συναντήσεις επισημάνθηκε η κομβική σημασία του ρόλου, τον οποίο έχει η δυναμική ελληνική ομογένεια της Βοστώνης σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και αναδείχθηκε η δυνατότητα της επιστημονικής διπλωματίας να συμβάλλει στη διεθνή προβολή της ελληνικής επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας, στην αποτελεσματική αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και στην αμοιβαίως επωφελή καλλιέργεια διεθνών συνεργασιών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This