O Μπρατάκος «ντύθηκε» Πέτσας και μοιράζει λεφτά στα κανάλια

Ο υφυπουργός του Μητσοτάκη, μετά τις φωτογραφικές διατάξεις για τις εκδοτικές επιχειρήσεις, επιχορηγεί 6.800.000 ευρώ με πρόσχημα την Ουκρανία

Must Read

Τη… δόξα του Πέτσα ζήλεψε ο Γιάννης Μπρατάκος και με μια ακατανόητη, όσο και σκανδαλώδη, απόφαση δώρισε 6.800.000 ευρώ στα επτά τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Το τελευταίο του κατόρθωμα είναι να ικανοποιήσει την ακόρεστη απαίτηση της κυβέρνησης για «θετική» πληροφόρηση.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Την ίδια ώρα που ο Μπρατάκος και η κυβέρνηση που εκπροσωπεί περνούσαν νύχτα από τη Βουλή τη φωτογραφική διάταξη για να μειωθεί ή και να εκμηδενιστεί η ενίσχυση προς τις εκδοτικές επιχειρήσεις από τις οποίες εκδίδονται η «δημοκρατία» αλλά και η αρχαιότερη ημερήσια εφημερίδα «Εστία» έβαζε την υπογραφή του για να μοιραστεί πακτωλός χρημάτων στα κανάλια με πρόσχημα το… Ουκρανικό.

Τα σχετικά έγγραφα που εκθέτουν την κυβέρνηση έφεραν στο φως οι δημοσιογράφοι της ανεξάρτητης διεθνούς ερευνητικής ομάδας Data Journalists. To δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο να κάνει λόγο χθες για «εξοργιστική και προκλητική» απόφαση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα, την περασμένη Τρίτη 24 Οκτωβρίου εκδόθηκε από την Προεδρία της Κυβέρνησης και τη γενική γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης η σχετική απόφαση για την υπαγωγή των δικαιούχων επιχειρήσεων (δηλαδή, των επτά τηλεοπτικών καναλιών) στο εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδότησης, με την υπογραφή του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου. Με την κυβερνητική απόφαση οι επτά ιδιωτικοί πάροχοι «περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας» εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης 6.800.000 ευρώ «για την οικονομική στήριξή τους», προκειμένου να καλυφθούν οι εισφορές στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (ΕΔΟΕΑΠ) για όλο το 2022.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρα προκλητική απόφαση, που εντάσσεται στο πνεύμα της λίστας Πέτσα, όπως και της λίστας ΕΥΔΑΠ με χρηματοδοτήσεις προς ΜΜΕ. Τα ποσά διοχετεύονται επιλεκτικά μόνο στα επτά κανάλια, δηλαδή δεν αφορούν το σύνολο του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου. Το μνημειώδες επιχείρημα της κυβέρνησης για την έκτακτη χρηματοδότηση των καναλιών είναι η… Ουκρανία.

Στις 21 Απριλίου 2023, ακριβώς έναν μήνα πριν από τις (πρώτες) βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για το «πρόγραμμα χρηματοδότησης», με προσδιορισμό των δικαιούμενων ποσών ανά δικαιούχο όσο και του αποδοτέου στον ΕΔΟΕΑΠ ποσού για όλο το έτος 2022. Ως σκοπός του προγράμματος χρηματοδότησης οριζόταν «η οικονομική στήριξη των ανωτέρω επιχειρήσεων, καθώς και των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτές, εξαιτίας της οικονομικής διαταραχής που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. και τους διεθνείς εταίρους. καθώς και από τα αντίμετρα που ελήφθησαν».

Μυστήριο

Το ποια ακριβώς… διαταραχή προκλήθηκε στα επτά κανάλια -και μόνο στα επτά κανάλια- από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μυστήριο. Η εφεύρεση της κυβέρνησης είναι μετέωρη για τρεις λόγους:

  1. Οπως φαίνεται από τις λίστες που δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα, όλα τα κανάλια είχαν πληρώσει ήδη κανονικά τις εισφορές προς τον ΕΔΟΕΑΠ για το 2022 (και τώρα θα τους επιστραφούν τα ποσά από το ταμείο των φορολογουμένων). Απόδειξη ότι τα επτά κανάλια δεν είχαν καμία δυσπραγία να εκπληρώσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους.
  2. Τον Απρίλιο 2023, οπότε και η κυβέρνηση πέρασε με ΦΕΚ το πρόγραμμα χρηματοδότησης, κανένα κανάλι δεν είχε δημοσιεύσει ακόμα τις οικονομικές καταστάσεις του 2022, ώστε να διαφανεί αν υπήρχε κάποιου είδους οικονομικό κώλυμα την περασμένη χρονιά.
  3. Από την πανδημία και μετά τα διαφημιστικά έσοδα των καναλιών παρουσιάζονται αυξημένα, όχι μειούμενα.

Η προεκλογική απόφαση της κυβέρνησης υλοποιήθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των φετινών εκλογικών αναμετρήσεων. Το «Ουκρανικό» φαίνεται πως ήταν απλά η αφορμή και σε καμία περίπτωση η ουσία. Οπως αφορμή αποδείχθηκε πως ήταν και η πανδημία για να δοθούν, με τον σκιώδη τρόπο που δόθηκαν και για τον οποίο συστάθηκε εξεταστική επιτροπή, τα 20.000.000 ευρώ της περιβόητης λίστας Πέτσα.

Μετά την πανδημία οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα είχαν συμπεράνει στην έκθεσή τους: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις στη διαφήμιση στα ΜΜΕ, αλλά επεδίωξε -άμεσα ή έμμεσα- να ελέγξει τη ροή των πληροφοριών. Τα ΜΜΕ που ήταν κριτικά προς την κυβέρνηση είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από μια αμφιλεγόμενη καμπάνια δημόσιας ενημέρωσης, ύψους 20.000.000 ευρώ».

Η κυβέρνηση, που εμφανίζει δυσανεξία όταν γίνεται επίκληση των εκθέσεων των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα ή της θέσης 108 στην παγκόσμια λίστα ελευθερίας του Τύπου, κάνει ό,τι μπορεί για να επιβεβαιώσει όσα λέγονται πλέον κι εντός Ε.Ε. Οτι, δηλαδή, επιχειρεί να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ. Ακόμα μία τρανή απόδειξη είναι η «έκτακτη» χρηματοδότηση των ιδιωτικών καναλιών.

Το 2021 η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιέρα Γιούροβα είχε δηλώσει: «Ορισμένες κυβερνήσεις της Ε.Ε. διοχετεύουν εθνικό χρήμα μόνο σε εκείνα τα μέσα ενημέρωσης που είναι πρόθυμοι υπηρέτες της κρατικής προπαγάνδας, κάτι που δεν είναι σύμφωνο με αυτό που θέλει η Ε.Ε. Τέτοιες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν σε Ελλάδα, Πολωνία και Ουγγαρία».

Τόσο με τις φωτογραφικές διατάξεις για τις εφημερίδες όσο και με την πλήρως αδικαιολόγητη απόφαση χρηματοδότησης εκατομμυρίων στα επτά πανελλαδικά κανάλια ο Μπρατάκος είναι διπλά υπόλογος. Η κυβέρνησή του διαστρεβλώνει κάθε ευρωπαϊκή στρατηγική και λογική για τη λειτουργία των ΜΜΕ.

Βιογραφικό

Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ

Γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Είναι γιος του εκλιπόντος Αγγελου Μπρατάκου, βουλευτή της Ν.Δ. και στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο Γιάννης Μπρατάκος σπούδασε Μηχανική Παραγωγή στο Κόβεντρι, με μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο London School of Economics. Από το 1995 εργάστηκε στην εταιρία λογισμικών SAP και από το 2021 διετέλεσε πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Από τον Ιανουάριο 2019 ανέλαβε γραμματέας παραγωγικών τομέων της Ν.Δ. και από τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς γενικός διευθυντής υπηρεσιών του κόμματος. Από τον Αύγουστο 2022 διορίστηκε γ.γ. στο γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ στις 2 Σεπτεμβρίου 2022 ορκίστηκε υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, θέση την οποία κατέχει έως και σήμερα.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This