Πανσέληνος του Αυγούστου: Εκδηλώσεις υπό το φως του φεγγαριού

Η πανσέληνος του Αυγούστου αφορμή για καλλιτεχνικές δράσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και επισκέψιμα μνημεία

Must Read

Το «φεγγάρι μάγια μου ’κανες» επηρεάζει τον ψυχισμό μας από τα χρόνια των προσφορών στην αρχετυπική γοητεία που ασκεί η χλωμή Εκάτη – πανσέληνος και είθισται εδώ και δεκαετίες Ελληνες αλλά και ξένοι επισκέπτες να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και ιδιαίτερους χώρους με αναφορά στον πολιτισμό.

Προεξάρχει, βεβαίως, η μουσικοχορευτική εκδήλωση «Tango Acropolis», η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στο προαύλιο του Μουσείου Ακρόπολης, στις 9 μ.μ., σε μία βραδιά η οποία αρχικώς θα παρουσιάσει χορογραφίες από κορυφαίους, διεθνούς φήμης χορευτές του τάνγκο, ενώ θα ακολουθήσει παρουσίαση της τριμελούς ορχήστρας Con Estilo Tango με αφιερώματα στην εποχή και στο έργο των μεγάλων του είδους, όπως οι Αστορ Πιατσόλα, Οσβάντο Πουλιέζε, Χουάν Ντι Αριέντζο κ.ά., συνοδεία χορού επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών του χώρου. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη από τις 8 το βράδυ στο μουσείο, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα, προσφέροντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και φυσικά να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου. Το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα λειτουργεί τις ίδιες ώρες κατόπιν τηλεφωνικών κρατήσεων στο τηλ. 210 9000915. Η εκδήλωση «Tango Acropolis» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Αργεντινής.

Αρχαίο Θέατρο Ζέας

Οι λάτρεις του επίνειου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στο Αρχαίο Θέατρο της Ζέας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, καλλιτέχνες, όπως ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου, η σοπράνο Μαρία Κατριβέση, η μεσόφωνος Κλεοπάτρα Ελευθεριάδου, ο πιανίστας Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου και ο βιολονίστας Εμμανουήλ Λορέντζος, σε ένα πρόγραμμα με άριες και γνωστές δημιουργίες ξένων και Ελλήνων συνθετών.
Στο Νομισματικό Μουσείο, στο κέντρο της Αθήνας, θα εμφανιστούν η Ευγενία Γκρίμα και ο Νεκτάριος Διονυσάτος σε εκδήλωση με τίτλο «Φεγγάρι μάγια μου ’κανες», ενώ για σήμερα ο πιανίστας Δαυίδ Ναχμίας επιμελήθηκε ένα αφιέρωμα στον Νίκο Γούναρη, με γενικό θέμα «Εχει ένα φεγγάρι απόψε». Οι δύο εκδηλώσεις αρχίζουν στις 9 μ.μ., με κρατήσεις, στο café του μουσείου, τηλ. 210 3610067, αλλά οι εκθεσιακοί χώροι του Μεγάρου Ιλίου Μέλαθρον θα είναι ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο μόνο στην αυριανή εκδήλωση.

Οι δράσεις στο ΚΠΙΣΤ

Αναμενόμενο ήταν πως το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα συμμετείχε με ιδιαίτερης ποιότητας εκδηλώσεις στον εορτασμό του ιδιαιτέρου κάλλους φυσικού φαινομένου και όντως φιλοξενεί δρώμενα. Προβολή ταινιών έως την αυγή, silent disco πάρτι, επιτραπέζια παιχνίδια, διαλογισμός, yoga, αλλά και βόλτες με θαλάσσια ποδήλατα στο Κανάλι περιμένουν όσους έχουν παραμείνει στην Αθήνα και επιλέγουν να συμμετάσχουν στη νύχτα στο Πάρκο με θέα τη Σελήνη. Απαραίτητος είναι στην περίπτωση αυτή εξοπλισμός, όπως υπνόσακοι, αντικουνουπικά και η ρομαντική διάθεση. Ολες οι δράσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι άλλες εκδηλώσεις

Φυσικά, δεν είναι οι μόνες εκδηλώσεις αυτές. Ο Παντελής Θαλασσινός στον Αγιο Γεώργιο (Ομορφοκκλησιά) Γαλατσίου θα εμφανιστεί στον αύλειο χώρο του βυζαντινού μνημείου, που θα είναι επισκέψιμο από τις 5.30 μ.μ. έως το τέλος της εκδήλωσης. Αριες και ντουέτα από τις πλέον αναγνωρίσιμες όπερες, όπως οι Κουρέας της Σεβίλλης, Τραβιάτα, Ριγκολέτο, Τουραντλο κ.ά., θα παρουσιάσουν στις 9.μ.μ. η υψίφωνος Μαριλένα Στριφτόμπολα και ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος στην αυλή του αρχαιολογικού μουσείου Σκάλας Ωρωπού μεθαύριο, 2 Αυγούστου, στο πλαίσιο αφιερώματος στη Μαρία Κάλλας, με την εκδήλωση να επιχειρεί να προσεγγίσει σημαντικές στιγμές από τη σπουδαία καριέρα της.

Σήμερα, όμως, στο Αμφιάρειο, στον Κάλαμο, από τις 8.30 μ.μ., θα παρουσιαστεί συναυλιακά η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, ενώ στην παραλία της Νέας Μάκρης προγραμματίζεται εκδήλωση, στις 7 μ.μ., από τον πολιτιστικό σύλλογο Μίτος, μετά την ξενάγηση στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών. Συνολικά 92 μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις ή θα είναι επισκέψιμα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία, αφού το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ειδικό πρόγραμμα για τις δύο βραδιές, στις οποίες περιλαμβάνονται 46 πολιτιστικές προτάσεις, συναυλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους.

Αφιέρωμα στον Βιβάλντι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το αφιέρωμα στον Αντόνιο Βιβάλντι με τη συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, στον Αρχαιολογικό Χώρο Ρόκκας, σήμερα, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, και η μουσική παράσταση «Τραγουδώντας την ποίηση από τον Σολωμό στον Γκάτσο» με το συγκρότημα «Τα χρώματα της Ηλιδας», στις 9.30 μ.μ., στο αίθριο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας. Από το σημερινό πρόγραμμα δεν λείπει η αστροφυσική παρατήρηση της πανσελήνου από την Ακρόπολη Πλατανιάς στη Δράμα, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρτας θα πραγματοποιηθεί μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης – Τσέρνομπιλ». Αύριο, στον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης, υπό το φως της πανσελήνου, η Τάνια Τσανακλίδου θα δώσει τη γνώριμη φωνή της στη νύχτα και στην Ηπειρο διακρίνεται η αυριανή εκδήλωση στο Ιτς Καλέ, το Κάστρο των Ιωαννίνων, η συναυλία με τον Ηλία Λιούγκο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This