Το έριξε στη ζωγραφική ο πρώην νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας

Must Read

«Διατυπώνω με τα μάτια της καρδιάς μου όσα βλέπω και νοιώθω στις θάλασσες, στα ατλάζια, στις ώχρες και στο φως, στα λαμπυρίσματα της Ελλάδας» γράφει στον πρόλογο της προσωπικής του ιστοσελίδας ο ζωγράφος Γιάννης Μίχας, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει αφήσει πίσω του τα «πολιτικά μαγειρέματα», χάριν της τέχνης της ζωγραφικής.

Ο παλιός νομάρχης Πειραιά και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μίχας, τον οποίο εδώ και χρόνια έχουν μαγέψει τα πινέλα και οι καμβάδες,  εγκαινιάζει την ερχόμενη Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στην Γκαλερί Ersi, στο Κολωνάκι, μια ακόμη ατομική έκθεση ζωγραφικής με τα πλοία του, που «Αξιώθηκαν… για το ουρανόσκαλο να ταξιδεύουν», όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 7 το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Ο Γιάννης Μίχας άφησε το στίγμα του στην πολιτική, αφού υπήρξε νομάρχης Πειραιά από το 2003 έως το 2010, αλλά το αποτύπωμά του αφήνει χρόνια τώρα στη ζωγραφική. Σπούδασε ναυπηγός, εξ ου και η λατρεία στη θάλασσα και στα καράβια της, αλλά παράλληλα μαθήτευσε κοντά στον μεγάλο Ελληνα ζωγράφο Κώστα Ηλιάδη. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και μεγάλο τμήμα της θεματικής του περιλαμβάνει όψεις του ελληνικού τοπίου, ιδιαίτερα του αιγαιοπελαγίτικου, καθώς και λιμενογραφίες, οι οποίες άλλοτε αποτυπώνουν τον ανθρώπινο μόχθο και άλλοτε εστιάζουν στη σιωπηλή παρουσία των προσαραγμένων πλοίων.

«Για πολλά χρόνια, τριγυρίζω στη θάλασσα, συντροφεύοντας τους ανθρώπους που καθημερινά αφιερώνουν τη ζωή τους σ’ αυτήν. Ωρες ατέλειωτες περιδιαβαίνοντας τις γειτονιές τις ποτισμένες με την αρμύρα και τα χρώματα των πολυταξιδεμένων καραβιών που λιμενεύουν και σαλπάρουν… Σαν τ’ αποδημητικά πουλιά…» γράφει ο καλλιτέχνης Μίχας στις λεζάντες που συνοδεύουν τους υπέροχους πίνακές του.

«Ανθρωποι μετακινούνται και επιστρέφουν σημαδεύοντας κάθε γωνιά των πλοίων, τις ταπεινές ψαρόβαρκες… Οι ελπίδες και το απόσταμα διαβάζονται στα βράχια και στις γειτονιές, στις προκυμαίες, στις αυλές και στα καπετανόσπιτα… Προσπαθώ να κοινωνήσω την ανείπωτη ομορφιά που συνήθως περνά απαρατήρητη».

Αυτή την απαρατήρητη ομορφιά αποτύπωσε και σε αυτά τα τελευταία έργα του, που θα παρουσιαστούν μεθαύριο στο Κολωνάκι, με καλεσμένους και πολλούς παλαιούς φίλους του από την πολιτική. Ο ίδιος πάντως, παρόλο που αποτυπώνει σε πίνακές του τη γαλήνη του απέραντου γαλάζιου, στο παρελθόν, στην εποχή της ενεργούς πολιτικής του δράσης, είχε αρκετές φουρτούνες! Οπως, για παράδειγμα, πριν από αρκετά χρόνια, την εποχή που ήταν νομάρχης, είχε κρατηθεί για περίπου μία ώρα από τη βελγική αστυνομία στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών όταν διαμαρτυρήθηκε -σε ήπιο τόνο, είχε πει τότε ο ίδιος- για τη… χαμένη βαλίτσα της Φώφης Γεννηματά! Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον κακό χαμό με τον Παναγιώτη Φασούλα με φόντο τη εκλογική μάχη στον Δήμο του Πειραιά. Ολα αυτά, βέβαια, ανήκουν στο παρελθόν, με τον Γιάννη Μίχα να έχει αφήσει τα τρικυμιώδη «νηολόγια» στα… πελάγη της πολιτικής και να πλέει με ηρεμία στους ωκεανούς της τέχνης.

Δείτε επίσης: Χαλάει ο καιρός, αλλά μόνο για ένα 24ωρο

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This