Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO η βυζαντινή μουσική

Μνημείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας με τη «σφραγίδα» της UNESCO είναι από τον Δεκέμβριο του 2019 η βυζαντινή μουσική – ψαλτική τέχνη. Χθες το βράδυ η απόφαση του διεθνούς οργανισμού, που είναι επιφορτισμένος με την προστασία του πολιτισμού και των πολιτιστικών αγαθών, επικυρώθηκε με την απονομή του αποδεικτικού εγγραφής στην UNESCO, που επέδωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ).

Χθες το πρωί εκπρόσωποι της ομοσπονδίας επισκέφτηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με αφορμή τη σημαντική απόφαση της UNESCO να συμπεριλάβει τη βυζαντινή μουσική στον κατάλογό της. Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε την απόφαση «σταθμό» και ευχαρίστησε την ομοσπονδία για το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι «είναι μια μεγάλη επιτυχία σας, με την ιδιαίτερη συμβολή της υπουργού κ. Μενδώνη, που έχει τέτοιες ευαισθησίες. Οτιδήποτε συμβάλλει στην εξωστρέφεια της ψαλτικής στο διεθνές περιβάλλον είναι σημαντικό και οφείλουμε να το επικροτούμε».

Τα μέλη της ομοσπονδίας είχαν τη δυνατότητα να εκθέσουν στον Αρχιεπίσκοπο ζητήματα της ιεροψαλτικής κοινότητας, ζητώντας παράλληλα τον σχεδιασμό ενός προγράμματος κοινών δράσεων με την Ι. Σύνοδο για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ο κ. Ιερώνυμος παρότρυνε τα μέλη της ομοσπονδίας να κάνουν χρήση της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής, ενώ ζήτησε ένα υπόμνημα με τα αιτήματα των ιεροψαλτών, που θα αποτελέσει αρχή συζήτησης.

Δείτε επίσης: Έφυγε από τη ζωή η ποιήτρια Κική Δημουλά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ