Αποκάλυψη! Η κυβέρνηση γνώριζε για το ξυλόλιο στα Τέμπη

Στα έγγραφα του Χημείου του Κράτους αναφέρονται όλες οι ουσίες που ταυτοποιήθηκαν

Must Read

Νέα, συνταρακτικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι Αρχές είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη ξυλόλιου στα δείγματα που είχαν ληφθεί από την εμπορική αμαξοστοιχία, αρκετές ημέρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη.

Τα σχετικά έγγραφα υπάρχουν στην πρώτη έκθεση, η οποία που διενεργήθηκε από δύο πραγματογνώμονες κατ’ εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας. Η έρευνα ξεκίνησε στις Μαρτίου 2023 και παραδόθηκε τον Ιούνιο 2023.

Στα έγγραφα του Χημείου του Κράτους, όπου εστάλησαν τα δείγματα που ελήφθησαν, αναφέρονται όλες οι ουσίες που ταυτοποιήθηκαν, μεταξύ των οποίων και το ξυλόλιο. Όπως αναφέρεται στα έγγραφα που παρουσιάζει το Dnews, τα δείγματα ελήφθησαν από την Χημική Υπηρεσία Λάρισας στις 29/3/2023, έναν μήνα δηλαδή μετά το δυστύχημα, κάτι που σαφώς εγείρει ερωτηματικά για την τεράστια αργοπορία.

Από το Γενικό Χημείο του Κράτους παραλήφθηκαν στις 6/4/2023, έκαναν δηλαδή να φτάσουν στα εργαστήρια μια εβδομάδα! Στα δείγματα από την εξωτερική επιφάνεια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, σύμφωνα με το έγγραφο, ταυτοποιήθηκαν εκτός των άλλων κυκλικά μεθυλοσιλοξάνια και ξυλόλιο.

Στο δεύτερο δείγμα, το οποίο ελήφθη επίσης στις 29/3/2023 και ήταν τμήμα από τον υαλοβάμβακα της πρώτης ηλεκτράμαξας της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας, ταυτοποιήθηκε επίσης ξυλόλιο.

Σύμφωνα και με τα δύο έγγραφα και τέσσερα ακόμη, που επίσης αναφέρουν την ύπαρξη ξυλόλιου, οι Αρχές ήξεραν από 3 Μαΐου την ταυτοποίηση του ξυλόλιου σε δείγματα από την εμπορική αμαξοστοιχία και ας ισχυρίζονταν το αντίθετο.

Είναι άξιο απορίας πώς και με ποιο πρωτόκολλο η ομάδα έρευνας και διάσωσης άφησε να περάσει ένας μήνας για να πάρουν δείγματα από τα δύο τρένα και να τα στείλουν για ανάλυση στο Γενικό Χημείο του κράτους. Τα δείγματα αυτά, όπως συνάγεται, ελήφθησαν μετά την μεταφορά των συρμών σε άλλο σημείο από αυτό του δυστυχήματος, κάτι που δεν συμβαδίζει με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρωτόκολλα.

Ένα άλλο σημείο από την έκθεση που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι από τις ηλεκτράμαξες των δύο τρένων ανακτήθηκε το καταγραφικό μόνον της εμπορικής αμαξοστοιχίας, καθώς αυτό της επιβατικής δεν βρέθηκε ποτέ. Από την ανάλυση, δε, του καταγραφικού, όπως αναφέρει η έκθεση, διαπιστώθηκε ότι «το συγκεκριμένο καταγραφικό ήταν απενεργοποιημένο από τις 19/06/2018, όταν ήταν και η τελευταία ημερομηνία καταγραφής δεδομένων».

Η έκθεση αναφέρει όλα τα συστήματα ασφαλείας που δεν λειτουργούσαν στο σημείο όπου έγινε το δυστύχημα. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «…τα συστήματα ελέγχου κατάληψης πεδίων γραμμής και η φωτοσήμανση αυτών, ενώ ήταν εγκατεστημένα, δεν λειτουργούσαν», με συνέπεια «να μην λειτουργεί επίσης και το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Λάρισας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει Κεντρικός Χειριστής που να επιτηρεί το Σταθμάρχη Λάρισας και να μπορεί να παρέμβει, σε περίπτωση λανθασμένων χειρισμών.

Σε περίπτωση δυσλειτουργίας ή βλάβης του συστήματος ελέγχου κατάληψης πεδίου γραμμής, για να μην διακινδυνεύσει η ασφάλεια των συρμών, τα πεδία «μπαίνουν», αυτόματα σε κατάσταση κατειλημμένου και φωτοσημαίνονται ερυθρά, έως ότου αρθεί η βλάβη. Για το λόγο αυτό η κίνηση των συρμών, στο συγκεκριμένο κομμάτι σιδηροδρομικής γραμμής, γίνονταν με εντολή υπέρβασης ερυθρών φωτοσημάτων, από τον εκάστοτε σταθμάρχη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Και εδώ η έκθεση αναφέρει το βασικό στοιχείο, στο οποίο συμφωνούν όλοι. Ότι αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας, δεν θα συνέβαινε το δυστύχημα. Αναφέρει λοιπόν η έκθεση:

«Ο μηχανοδηγός, είναι αναγκασμένος, με εντολή σταθμάρχη, να κινείται κατά παράβαση των κανόνων κυκλοφορίας συρμών. Η ύπαρξη λειτουργούντων ελεγχόμενων πεδίων γραμμής, ή ορθή φωτοσήμανση και η συμμόρφωση του μηχανοδηγού με τους κανόνες κυκλοφορίας συρμών, θα απέτρεπαν το συμβάν».

Όπως επισημαίνεται, οι μηχανοδηγοί ήταν αναγκασμένοι και με εντολή σταθμαρχών να κινούνται κατά παράβαση των κανονισμών!

Η έκθεση είναι αποκαλυπτική. Τόσο για την ταυτοποίηση ξυλολίου έναν μήνα μετά το δυστύχημα όσο και για τις συνθήκες κυκλοφορίας των συρμών. Ακόμα και το ανθρώπινο λάθος θα μπορούσε να μην είχε οδηγήσει σε αυτήν την τραγωδία εἀν είχαν εγκατασταθεί και λειτουργούσαν τα προβλεπόμενα συστήματα ασφαλείας ή αν είχε επισκευαστεί το Κέντρο Τηλεδιοίκησης της Λάρισας, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2019.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

 1. Φυσικά και γνώριζαν ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε ξυλόλιο και πριν ακόμη γνωστοποιηθεί απο το Χημείο του Κράτους, διότι θα πρέπει να συνοδευόταν απο σχετική φωρτωτική.
  Το ερώτημα εδώ και χάριν περιέργειας είναι,
  ποιός ήταν ο αποστολέας, ποιός ο αποδέκτης του εύφλεκτου και τοξικού αυτού υγρού και κυρίως ποιά ακριβώς θα ήταν η προβλεπόμενη χρήση του.

  Μετα απο μια σύντομη αναζήτηση στο Google αποκομίσαμε τις εξής πληροφορίες.
  Το Ξυλόλιο (Xylen), μεταξύ πολλών άλλων χρήσεων, όταν αναμειγνύεται με την βενζίνη προσφέρει δυο οφέλη. 1ον αυξάνει τον αριθμό οκτανίων και 2ον εξαλείφει το χτύπημα στα πειράκια, “ιδιαίτερα όταν η βενζίνη είναι αμφιβόλου ποιότητας”

  Επίσης ότι η εισπνοή του ξυλόλιου επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα με καρδιαγγειακές και νεφρικές επιδράσεις.

 2. Φυσικά και γνώριζαν ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε ξυλόλιο και πολύ πριν ακόμη γνωστοποιηθεί απο το Χημείο του Κράτους, διότι θα πρέπει να συνοδευόταν απο σχετική φωρτωτική.

  Το ερώτημα εδώ και χάριν περιέργειας είναι,
  ποιός ήταν ο αποστολέας, ποιός ο αποδέκτης του εύφλεκτου και τοξικού αυτού υγρού και κυρίως ποιά ακριβώς θα ήταν η προβλεπόμενη χρήση του.

  Μετα απο μια σύντομη αναζήτηση στο Google μπόρεσα να αποκομίσω τις εξής πληροφορίες.
  Το Ξυλόλιο (Xylen), μεταξύ πολλών άλλων χρήσεων, όταν αναμειγνύεται με την βενζίνη προσφέρει δυο οφέλη. 1ον αυξάνει τον αριθμό οκτανίων και 2ον εξαλείφει το χτύπημα στα πειράκια, “ιδιαίτερα όταν η βενζίνη είναι αμφιβόλου ποιότητας”

  Επίσης ότι η εισπνοή του ξυλόλιου επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα με καρδιαγγειακές και νεφρικές επιδράσεις.

 3. Δεν απίζονται με τίποτα. Καιρός να ζητηθεί από ένα μέντιουμ επικοινωνία με τους δύο νεκρούς του ΟΣΕ που σκοτώθηκαν από ατύχημα …(τέλος πάντων).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This