28/10/2021

Άννα Ευθυμίου: «Θα ήθελα να γνωρίσω την πρώτη γυναίκα δήμαρχο του Αφγανιστάν»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Tα μέτρα για την ακρίβεια που σαρώνει, τα δύο «στρατόπεδα» για τους εμβολιασμούς, η... πλάτη από τον σύζυγο και οι «παρασπονδίες» με τα burgers

Η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Άννα Ευθυμίου λέει στην «Espresso» ότι πρέπει «να ανοίξουν οι τράπεζες τη στρόφιγγα των δανείων», γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι αυτό θα είναι ο καταλύτης για να κινητοποιηθεί η πραγματική οικονομία.

  • Από την Βίβιαν Μπενέκου

Η Θεσσαλονικιά βουλευτής, δικηγόρος και μητέρα δύο μικρών παιδιών, μιλώντας για τους πολλαπλούς ρόλους της, ξεκαθαρίζει ότι η γυναίκα βουλευτής, η γυναίκα πολιτικός, καλείται να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από άνδρες συναδέλφους της. Εκείνη όμως, χάρη στον σύζυγό της Γιώργο, που είναι αρωγός, καταφέρνει να συνδυάζει οικογένεια, κοινοβουλευτικά καθήκοντα και δικηγορία. «Δεν υπάρχει εγχειρίδιο για σωστές και καλές μητέρες» υποστηρίζει η Αννα Ευθυμίου, που μεγαλώνει τον οκτάχρονο Χρήστο και τη δύο ετών Αλεξάνδρα.

Συζητώντας για γυναικείες προσωπικότητες, η Αννα Ευθυμίου αποκαλύπτει ότι πολύ θα ήθελε να γνωρίσει και να συζητήσει με τη Ζαρίφα Γκαφάρι, την πρώτη γυναίκα δήμαρχο του Αφγανιστάν. Η Αννα στον ελεύθερο χρόνο της προτιμά είτε να βλέπει συνδρομητικές σειρές είτε να φτιάχνει τεράστια burgers για εκείνη, τον Γιώργο της, τον Χρήστο και την Αλεξάνδρα!

Παρότι η πανδημία είναι παγκόσμιο φαινόμενο, οι πολίτες έχουν χωριστεί στα δύο (εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι), χρεώνοντας διάφορα οι μεν και οι δε στην κυβέρνηση. Ολη αυτή η ιστορία μπορεί να κάνει εκλογική ζημιά στη Ν.Δ.;

Η πανδημία δημιουργεί συνεχώς δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, που η κυβέρνηση καλείται κάθε φορά να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, το έργο κάθε κυβέρνησης κρίνεται συνολικά από τους πολίτες και στο τέλος της διακυβέρνησής της. Η κυβέρνηση προσπαθεί, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατότητα, να αυξήσει το ποσοστό των εμβολιασμένων, γιατί το εμβόλιο σώζει ζωές. Θεωρώ απαραίτητο να εξαντληθούν όλα τα μέσα πειθούς σε όσους είναι σκεπτικιστές ως προς το εμβόλιο, κυρίως γιατί φοβούνται, ώστε να εμβολιαστούν για να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στην πανδημία αυτή.

Υπάρχει ιδανική στιγμή για να αναλάβει ο πρωθυπουργός πρωτοβουλία εκλογών;

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. Η κυβέρνηση, παρά τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο λόγω της πανδημίας, υλοποιεί και θα ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, όπως έχει διατυπωθεί προεκλογικά, μέσα στα συνταγματικά χρονικά όρια.

Τι λένε οι Θεσσαλονικείς; Εχουν παράπονα;

Οι Θεσσαλονικείς έχουν ταλαιπωρηθεί στον τομέα των αστικών μεταφορών. Προσδοκούν την περαιτέρω βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών και την υλοποίηση του μετρό εντός των ορισθέντων χρονοδιαγραμμάτων. Οι διαδικασίες κατασκευής του αρχίζουν πάλι να τρέχουν μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τον σταθμό Βενιζέλου και πρέπει άμεσα να επιταχυνθούν. Επειδή παρακολουθώ το έργο αυτό διαχρονικά και σε όλες του τις διαστάσεις, είναι, δυστυχώς, ένα έργο που έχει κοστίσει στην κοινωνία και την οικονομία της Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό και πρέπει να παραδοθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Ολη αυτή η ακρίβεια σε σούπερ μάρκετ, ΔΕΗ, βενζίνη κ.λπ. πώς μπορεί να τιθασευτεί; Εχει πολιτικό κόστος όλο αυτό;

Η ακρίβεια αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις εταιρίες ενέργειας και τα σούπερ μάρκετ να απορροφήσουν ένα κομμάτι των ανατιμήσεων. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε κρατική στήριξη απέναντι σε ανατιμήσεις οι οποίες επηρεάζουν ευθέως τα οικονομικά κάθε ελληνικού σπιτιού. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ενδεικτικά ότι για κατανάλωση από 300 έως 600 κιλοβατώρες, που είναι ο μέσος όρος για τα περισσότερα νοικοκυριά, δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ τον μήνα, ενώ διαφορετικά η αύξηση θα ήταν από 20 έως 44 ευρώ. Είναι δε εύλογο ότι ανάλογα με το εύρος και το ύψος των ανατιμήσεων σε συνδυασμό και με τα δημοσιονομικά δεδομένα αναμένονται ενδεχομένως και άλλες βελτιώσεις.

Ποια κίνηση πιστεύετε ότι θα έδινε ανάσα στην οικονομία;

Το τραπεζικό σύστημα είναι κρίσιμο να ανοίξει τη στρόφιγγα των δανείων, ιδίως από τη στιγμή που, αφενός, μειώνονται τα «κόκκινα» δάνεια και, αφετέρου, έχει θετικά αποτελέσματα και το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ», όπως άλλωστε αυτά αποτυπώνονται και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022- 2025 που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Ιδίως σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι ζωτικής σημασίας να στηριχτούν από τις τράπεζες, αλλά και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθόσον αποτελούν, από τη μία, επενδύσεις αμέσου αποδόσεως και, από την άλλη, τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας μας, διότι δίνουν στην αγορά εργασίας οκτώ στις 10 θέσεις απασχόλησης. Η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό είναι μία από τις σημαντικές παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την οικονομία μας.

Τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχουν όρια και ποια είναι αυτά κατά την άποψή σας;

Τα όρια νομίζω ότι συμβαδίζουν κάθε φορά με τα όρια που θέτει η ωριμότητα της κοινωνίας. Η Πολιτεία σε κάθε περίπτωση οφείλει να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε τους έκφανση, αξιοποιώντας τον πλούτο της διαφορετικότητας.

Η κυβέρνηση έδωσε λύση στο ερώτημα που θέσατε για το εάν θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζομένους στον χώρο του πολιτισμού. Ικανοποιήθηκατε από αυτό;

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζομένους στον χώρο του πολιτισμού και για τον μήνα Ιούνιο και ικανοποίησε το δίκαιο αίτημά τους. Το γεγονός αυτό μου προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθόσον είμαι κοντά στον κλάδο των επαγγελματιών του πολιτισμού από την αρχή της πανδημίας, γνωρίζω πολύ καλά τις πολλές ιδιαιτερότητες του εργασιακού τους καθεστώτος και έχω κάνει αρκετές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Ειδικότερα για το επίδομα για τον μήνα Ιούνιο πολύ έγκαιρα είχα απευθυνθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια κατέθεσα την από 02/09/2021 σχετική ερώτησή μου στη Βουλή.

Ανδρας βουλευτής, γυναίκα βουλευτής. Ποιου η ζωή και η καριέρα είναι ευκολότερες;

Η γυναίκα βουλευτής, όπως και κάθε γυναίκα εργαζόμενη, έχει να αντιμετωπίσει περισσότερες προκλήσεις, δυσκολίες και εμπόδια από τους άνδρες, ιδιαίτερα όταν ταυτόχρονα είναι και μητέρα. Ως εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών αλλά και ως μάχιμη δικηγόρος, θεωρώ ότι στην κατεύθυνση της στήριξης της μητρότητας υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια και κινήσεις να γίνουν. Κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση της πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας και η προώθηση της ισότητας των φύλων και στην εργασία, η αντιμετώπιση του εργασιακού εκφοβισμού, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους για τη φύλαξη βρεφών και νηπίων. Για τα ζητήματα αυτά έχω καταθέσει τις προτάσεις μου από το βήμα της Βουλής.

Ρόλος: Μανούλα. Τι σας δυσκολεύει; Στιγμή πανικού υπήρξε;

Η μητρότητα είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα, το οποίο δεν θα άλλαζα για τίποτα στον κόσμο. Εχω δύο υπέροχα παιδιά, τα οποία κάθε μέρα μού θυμίζουν την έννοια της άνευ όρων αγάπης. Πολλά με δυσκολεύουν στην καθημερινότητά μου λόγω των πολλαπλών υποχρεώσεών μου και, φυσικά, υπάρχουν και στιγμές όχι απαραίτητα πανικού, αλλά ζόρικες. Αυτό που με φοβίζει είναι ό,τι έχει σχέση με θέματα υγείας. Προφανώς δεν υπάρχει εγχειρίδιο για σωστές και καλές μητέρες, γι’ αυτό και κάθε μέρα αποτελεί μια νέα πρόκληση.

Πολιτική και ανατροφή παιδιών συνδυάζονται;

Σίγουρα οι ρόλοι που καλούμαι να ανταποκριθώ είναι πολλοί και διαφορετικοί. Και οπωσδήποτε είναι δύσκολο να συνδυαστούν οικογένεια, κοινοβουλευτικά καθήκοντα και δικηγορία. Αλλά είναι εφικτό υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Επειδή από πολύ μικρή αγαπώ την πολιτική, με τον σύζυγό μου και στη συνέχεια και ως προς τα παιδιά μας, τα οποία είναι οκτώ και δύο ετών αντίστοιχα, θέσαμε τις προϋποθέσεις αυτές και οργανώσαμε την οικογενειακή μας ζωή κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορώ να αντεπεξέλθω στις αυξημένες απαιτήσεις των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων.

Ο ρόλος του συζύγου είναι αυτός που θα θέλατε; Τρίτο παιδάκι θα υπάρξει ή τέρμα με τις εγκυμοσύνες;

Ο σύζυγός μου ο Γιώργος έχει αναλάβει πολλά από τα οικογενειακά βάρη, ώστε να μπορώ εγώ να ανταποκρίνομαι στα απαιτητικά κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα και δεν θα βρισκόμουν στη θέση αυτή χωρίς τη βοήθειά του και τη συνεχή στήριξή του. Εχει πλήρως συνειδητοποιήσει την αγάπη μου για την πολιτική, χωρίς αυτό να μας δημιουργεί προβλήματα. Αλλωστε, ήμουν απόλυτα έντιμη μαζί του, όταν από την πρώτη μέρα που είμαστε μαζί του είχα δηλώσει ότι θα ασχοληθώ με την πολιτική. Ενα τρίτο παιδί πάντα είναι ευπρόσδεκτο, αλλά δεν είναι στα σχέδιά μας. Αυτή τη στιγμή προέχουν η ανατροφή των δύο παιδιών μας και τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα.

Αγαπημένη μυθοπλασία ή άλλο στην τηλεόραση;

Επειτα από μια εξαντλητική ημέρα μού αρέσει να βλέπω τις αγαπημένες μου σειρές. Μία από αυτές είναι η σειρά «The Crown». Φυσικά είμαι λάτρις του σινεμά και προσπαθώ να είμαι ενημερωμένη για τις ταινίες που κυκλοφορούν και να παρακολουθώ όσες με κεντρίζουν. Από τις αγαπημένες μου ταινίες είναι «Το Μεγάλο Σορτάρισμα – The Big Short». Και αυτό γιατί δείχνει πώς ανορθόδοξες οικονομικές πρακτικές στην ουσία είχαν ολέθριες συνέπειες στην κανονικότητα εκατομμυρίων απλών ανθρώπων, αλλάζοντας εκ βάθρων τη ζωή τους.

Με ποια γυναίκα πολιτικό, με την ευρεία έννοια, θα γευματίζατε και γιατί;

Θα ήθελα να γνωρίσω και να συζητήσω με τη Ζαρίφα Γκαφάρι, την πρώτη γυναίκα δήμαρχο του Αφγανιστάν, η οποία δέχτηκε τρεις επιθέσεις κατά της ζωής της από τους Ταλιμπάν. Η Γκαφάρι έχει κάνει αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν και όρθωσε το ανάστημά της σε μία χώρα όπου οι γυναίκες δεν έχουν φωνή. Ολες οι γυναίκες του δυτικού κόσμου οφείλουμε να συνδράμουμε στον άνισο αυτόν αγώνα τους.

Αγαπημένο φαγητό;

Μου αρέσει η μαγειρική. Είναι δημιουργική. Οσο μπορώ προσπαθώ να μαγειρεύω για να τρώμε υγιεινά. Αλλά όταν κάνουμε παρασπονδίες, μας αρέσει να τρώμε τεράστια burgers.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζωή Ράπτη: «Πήρα θάρρος από τη δύναμη της Φώφης και της Ντόρας»

«Η νοσηρότητα, “συνυπάρχει”, μαζί μου, εδώ στο γραφείο μου» εξομολογείται μιλώντας στην «Espresso» η...

Άκης Παυλόπουλος: «Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε την αστείρευτη δύναμη της ενότητας»

Ο Άκης Παυλόπουλος και η Ευλαμπία Ρέβη κάθε πρωί στο Open δίνουν ένα μεγάλο...

Πάτερ Αντώνιος: «Ο χριστιανός είναι χαρούμενος άνθρωπος»

Ο πατέρας Αντώνιος, εδώ και 23 χρόνια, μεταλαμπαδεύει την αισιοδοξία του σε άπορες οικογένειες και παραμελημένα παιδιά

Κωνσταντίνα Αδάμου: «Με χτυπούν πισώπλατα μήπως μπω στο κόμμα τους»

Επεσαν οι μάσκες των συναδέλφων της, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε. Αυτό αισθάνεται πλέον μέσα στη Βουλή...

Μιχάλης Παπαδόπουλος: «Η πολιτική είναι έρωτας και φέρνει πρόοδο όταν συνεργάζεσαι με τους συνοδοιπόρους σου»

«Ο μόνος τρόπος να υπάρχεις και αύριο στην πολιτική είναι να αξιοποιείς τις δυνατότητες...

Δημήτρης Σούρας: «Δυστυχώς, θα ενταθούν οι γυναικοκτονίες!»

Ο Δημήτρης Σούρας είναι ένας από τους πιο γνωστούς τηλεοπτικούς γιατρούς της Ελλάδας, με...

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Η Φώφη έκανε λανθασμένες επιλογές που κόστισαν!

«Οταν ένα κόμμα δεν πάει καλά, ιδιαίτερες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας. Ισχύει παντού...

Ιωάννης Ιωαννίδης: Το κλείσιμο των σχολείων από τους χειρότερους τρόπους για να αυτοκτονήσει μια κοινωνία

«Θέλουμε να φτιάξουμε ανίδεους, καταθλιπτικούς, άρρωστους πολίτες που τρέφονται απαίδευτοι με σαβούρες τρομολάγνων τηλεειδικών;»

Τίνο Χρουπάλα: «Η Ε.Ε. εμποδίζει τα κράτη-μέλη να προστατεύσουν τα σύνορά τους»

Το όνομα του Τίνο Χρουπάλα έγινε ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα, όταν, προ ολίγων ημερών,...

«Ο πολιτισμός στην Ελλάδα είναι η οντότητα μας»

Η Βικτωρία Καρέλια είναι μια αρχοντική γυναίκα που χαρακτηρίζεται από δυναμισμό, συνέπεια, ευαισθησία και...

Κρίτων Αρσένης: «Θα ήθελα να ακούσω μία συγγνώμη» από τον Παπανδρέου»

Εγκατέλειψε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, γιατί άλλαξαν την πολιτική τους ταυτότητα. Μαζί τους έκλεισε οριστικά...

Γιώργος Πατούλης: Η δύσκολη απόφαση του διαζυγίου και ο χαμός της μητέρας του που δεν θα ξεπεράσει ποτέ

Επίμονος, εργατικός και με αυτοπεποίθηση στο ζενίθ. Αυτό δείχνει και αυτό είναι ο Γιώργος...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σχιστό: Άγριος ξυλοδαρμός πυροσβεστών από Ρομά με λοστούς

Ρομά ξυλοκόπησαν άγρια πυροσβέστες οι οποίοι βρίσκονταν σε περιπολία...

Συγκλονίζει η Σοφία Μουτίδου: «Σήμερα η Φώφη, αύριο εγώ»

Με ένα καταιγιστικό κείμενο, η Σοφία Μουτίδου εκφράζει την...

Ανδρέας Τσούνης: Σπάραξε πάνω από το φέρετρο ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά (video)

Σύσσωμη η χώρα θρηνεί τον αναπάντεχο χαμό της Φώφης...

Η δραματική προφητεία του Γιώργου Γεννηματά για την κόρη του Φώφη

Τι είχε δηλώσει για την κληρονομικότητα της ασθένειας, μερικά χρόνια πριν πεθάνει νικημένος από καρκίνο του πνεύμονα

Η 16χρονη Ευαγγελία μπήκε στο νοσοκομείο με πυρετό και πέθανε μετά από λίγες μέρες

Για ολιγωρία, αμέλεια και παραλείψεις κατηγορούν τους γιατρούς του...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

RAW HTML

TRENDING

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ