Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023

Άννα Ευθυμίου: «Θα ήθελα να γνωρίσω την πρώτη γυναίκα δήμαρχο του Αφγανιστάν»

Tα μέτρα για την ακρίβεια που σαρώνει, τα δύο «στρατόπεδα» για τους εμβολιασμούς, η... πλάτη από τον σύζυγο και οι «παρασπονδίες» με τα burgers

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Άννα Ευθυμίου λέει στην «Espresso» ότι πρέπει «να ανοίξουν οι τράπεζες τη στρόφιγγα των δανείων», γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι αυτό θα είναι ο καταλύτης για να κινητοποιηθεί η πραγματική οικονομία.

  • Από την Βίβιαν Μπενέκου

Η Θεσσαλονικιά βουλευτής, δικηγόρος και μητέρα δύο μικρών παιδιών, μιλώντας για τους πολλαπλούς ρόλους της, ξεκαθαρίζει ότι η γυναίκα βουλευτής, η γυναίκα πολιτικός, καλείται να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από άνδρες συναδέλφους της. Εκείνη όμως, χάρη στον σύζυγό της Γιώργο, που είναι αρωγός, καταφέρνει να συνδυάζει οικογένεια, κοινοβουλευτικά καθήκοντα και δικηγορία. «Δεν υπάρχει εγχειρίδιο για σωστές και καλές μητέρες» υποστηρίζει η Αννα Ευθυμίου, που μεγαλώνει τον οκτάχρονο Χρήστο και τη δύο ετών Αλεξάνδρα.

Συζητώντας για γυναικείες προσωπικότητες, η Αννα Ευθυμίου αποκαλύπτει ότι πολύ θα ήθελε να γνωρίσει και να συζητήσει με τη Ζαρίφα Γκαφάρι, την πρώτη γυναίκα δήμαρχο του Αφγανιστάν. Η Αννα στον ελεύθερο χρόνο της προτιμά είτε να βλέπει συνδρομητικές σειρές είτε να φτιάχνει τεράστια burgers για εκείνη, τον Γιώργο της, τον Χρήστο και την Αλεξάνδρα!

Παρότι η πανδημία είναι παγκόσμιο φαινόμενο, οι πολίτες έχουν χωριστεί στα δύο (εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι), χρεώνοντας διάφορα οι μεν και οι δε στην κυβέρνηση. Ολη αυτή η ιστορία μπορεί να κάνει εκλογική ζημιά στη Ν.Δ.;

Η πανδημία δημιουργεί συνεχώς δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, που η κυβέρνηση καλείται κάθε φορά να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, το έργο κάθε κυβέρνησης κρίνεται συνολικά από τους πολίτες και στο τέλος της διακυβέρνησής της. Η κυβέρνηση προσπαθεί, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατότητα, να αυξήσει το ποσοστό των εμβολιασμένων, γιατί το εμβόλιο σώζει ζωές. Θεωρώ απαραίτητο να εξαντληθούν όλα τα μέσα πειθούς σε όσους είναι σκεπτικιστές ως προς το εμβόλιο, κυρίως γιατί φοβούνται, ώστε να εμβολιαστούν για να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στην πανδημία αυτή.

Υπάρχει ιδανική στιγμή για να αναλάβει ο πρωθυπουργός πρωτοβουλία εκλογών;

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. Η κυβέρνηση, παρά τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο λόγω της πανδημίας, υλοποιεί και θα ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, όπως έχει διατυπωθεί προεκλογικά, μέσα στα συνταγματικά χρονικά όρια.

Τι λένε οι Θεσσαλονικείς; Εχουν παράπονα;

Οι Θεσσαλονικείς έχουν ταλαιπωρηθεί στον τομέα των αστικών μεταφορών. Προσδοκούν την περαιτέρω βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών και την υλοποίηση του μετρό εντός των ορισθέντων χρονοδιαγραμμάτων. Οι διαδικασίες κατασκευής του αρχίζουν πάλι να τρέχουν μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τον σταθμό Βενιζέλου και πρέπει άμεσα να επιταχυνθούν. Επειδή παρακολουθώ το έργο αυτό διαχρονικά και σε όλες του τις διαστάσεις, είναι, δυστυχώς, ένα έργο που έχει κοστίσει στην κοινωνία και την οικονομία της Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό και πρέπει να παραδοθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Ολη αυτή η ακρίβεια σε σούπερ μάρκετ, ΔΕΗ, βενζίνη κ.λπ. πώς μπορεί να τιθασευτεί; Εχει πολιτικό κόστος όλο αυτό;

Η ακρίβεια αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις εταιρίες ενέργειας και τα σούπερ μάρκετ να απορροφήσουν ένα κομμάτι των ανατιμήσεων. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε κρατική στήριξη απέναντι σε ανατιμήσεις οι οποίες επηρεάζουν ευθέως τα οικονομικά κάθε ελληνικού σπιτιού. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ενδεικτικά ότι για κατανάλωση από 300 έως 600 κιλοβατώρες, που είναι ο μέσος όρος για τα περισσότερα νοικοκυριά, δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ τον μήνα, ενώ διαφορετικά η αύξηση θα ήταν από 20 έως 44 ευρώ. Είναι δε εύλογο ότι ανάλογα με το εύρος και το ύψος των ανατιμήσεων σε συνδυασμό και με τα δημοσιονομικά δεδομένα αναμένονται ενδεχομένως και άλλες βελτιώσεις.

Ποια κίνηση πιστεύετε ότι θα έδινε ανάσα στην οικονομία;

Το τραπεζικό σύστημα είναι κρίσιμο να ανοίξει τη στρόφιγγα των δανείων, ιδίως από τη στιγμή που, αφενός, μειώνονται τα «κόκκινα» δάνεια και, αφετέρου, έχει θετικά αποτελέσματα και το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ», όπως άλλωστε αυτά αποτυπώνονται και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022- 2025 που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Ιδίως σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι ζωτικής σημασίας να στηριχτούν από τις τράπεζες, αλλά και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθόσον αποτελούν, από τη μία, επενδύσεις αμέσου αποδόσεως και, από την άλλη, τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας μας, διότι δίνουν στην αγορά εργασίας οκτώ στις 10 θέσεις απασχόλησης. Η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό είναι μία από τις σημαντικές παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την οικονομία μας.

Τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχουν όρια και ποια είναι αυτά κατά την άποψή σας;

Τα όρια νομίζω ότι συμβαδίζουν κάθε φορά με τα όρια που θέτει η ωριμότητα της κοινωνίας. Η Πολιτεία σε κάθε περίπτωση οφείλει να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε τους έκφανση, αξιοποιώντας τον πλούτο της διαφορετικότητας.

Η κυβέρνηση έδωσε λύση στο ερώτημα που θέσατε για το εάν θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζομένους στον χώρο του πολιτισμού. Ικανοποιήθηκατε από αυτό;

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζομένους στον χώρο του πολιτισμού και για τον μήνα Ιούνιο και ικανοποίησε το δίκαιο αίτημά τους. Το γεγονός αυτό μου προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθόσον είμαι κοντά στον κλάδο των επαγγελματιών του πολιτισμού από την αρχή της πανδημίας, γνωρίζω πολύ καλά τις πολλές ιδιαιτερότητες του εργασιακού τους καθεστώτος και έχω κάνει αρκετές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Ειδικότερα για το επίδομα για τον μήνα Ιούνιο πολύ έγκαιρα είχα απευθυνθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια κατέθεσα την από 02/09/2021 σχετική ερώτησή μου στη Βουλή.

Ανδρας βουλευτής, γυναίκα βουλευτής. Ποιου η ζωή και η καριέρα είναι ευκολότερες;

Η γυναίκα βουλευτής, όπως και κάθε γυναίκα εργαζόμενη, έχει να αντιμετωπίσει περισσότερες προκλήσεις, δυσκολίες και εμπόδια από τους άνδρες, ιδιαίτερα όταν ταυτόχρονα είναι και μητέρα. Ως εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών αλλά και ως μάχιμη δικηγόρος, θεωρώ ότι στην κατεύθυνση της στήριξης της μητρότητας υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια και κινήσεις να γίνουν. Κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση της πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας και η προώθηση της ισότητας των φύλων και στην εργασία, η αντιμετώπιση του εργασιακού εκφοβισμού, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους για τη φύλαξη βρεφών και νηπίων. Για τα ζητήματα αυτά έχω καταθέσει τις προτάσεις μου από το βήμα της Βουλής.

Ρόλος: Μανούλα. Τι σας δυσκολεύει; Στιγμή πανικού υπήρξε;

Η μητρότητα είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα, το οποίο δεν θα άλλαζα για τίποτα στον κόσμο. Εχω δύο υπέροχα παιδιά, τα οποία κάθε μέρα μού θυμίζουν την έννοια της άνευ όρων αγάπης. Πολλά με δυσκολεύουν στην καθημερινότητά μου λόγω των πολλαπλών υποχρεώσεών μου και, φυσικά, υπάρχουν και στιγμές όχι απαραίτητα πανικού, αλλά ζόρικες. Αυτό που με φοβίζει είναι ό,τι έχει σχέση με θέματα υγείας. Προφανώς δεν υπάρχει εγχειρίδιο για σωστές και καλές μητέρες, γι’ αυτό και κάθε μέρα αποτελεί μια νέα πρόκληση.

Πολιτική και ανατροφή παιδιών συνδυάζονται;

Σίγουρα οι ρόλοι που καλούμαι να ανταποκριθώ είναι πολλοί και διαφορετικοί. Και οπωσδήποτε είναι δύσκολο να συνδυαστούν οικογένεια, κοινοβουλευτικά καθήκοντα και δικηγορία. Αλλά είναι εφικτό υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Επειδή από πολύ μικρή αγαπώ την πολιτική, με τον σύζυγό μου και στη συνέχεια και ως προς τα παιδιά μας, τα οποία είναι οκτώ και δύο ετών αντίστοιχα, θέσαμε τις προϋποθέσεις αυτές και οργανώσαμε την οικογενειακή μας ζωή κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορώ να αντεπεξέλθω στις αυξημένες απαιτήσεις των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων.

Ο ρόλος του συζύγου είναι αυτός που θα θέλατε; Τρίτο παιδάκι θα υπάρξει ή τέρμα με τις εγκυμοσύνες;

Ο σύζυγός μου ο Γιώργος έχει αναλάβει πολλά από τα οικογενειακά βάρη, ώστε να μπορώ εγώ να ανταποκρίνομαι στα απαιτητικά κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα και δεν θα βρισκόμουν στη θέση αυτή χωρίς τη βοήθειά του και τη συνεχή στήριξή του. Εχει πλήρως συνειδητοποιήσει την αγάπη μου για την πολιτική, χωρίς αυτό να μας δημιουργεί προβλήματα. Αλλωστε, ήμουν απόλυτα έντιμη μαζί του, όταν από την πρώτη μέρα που είμαστε μαζί του είχα δηλώσει ότι θα ασχοληθώ με την πολιτική. Ενα τρίτο παιδί πάντα είναι ευπρόσδεκτο, αλλά δεν είναι στα σχέδιά μας. Αυτή τη στιγμή προέχουν η ανατροφή των δύο παιδιών μας και τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα.

Αγαπημένη μυθοπλασία ή άλλο στην τηλεόραση;

Επειτα από μια εξαντλητική ημέρα μού αρέσει να βλέπω τις αγαπημένες μου σειρές. Μία από αυτές είναι η σειρά «The Crown». Φυσικά είμαι λάτρις του σινεμά και προσπαθώ να είμαι ενημερωμένη για τις ταινίες που κυκλοφορούν και να παρακολουθώ όσες με κεντρίζουν. Από τις αγαπημένες μου ταινίες είναι «Το Μεγάλο Σορτάρισμα – The Big Short». Και αυτό γιατί δείχνει πώς ανορθόδοξες οικονομικές πρακτικές στην ουσία είχαν ολέθριες συνέπειες στην κανονικότητα εκατομμυρίων απλών ανθρώπων, αλλάζοντας εκ βάθρων τη ζωή τους.

Με ποια γυναίκα πολιτικό, με την ευρεία έννοια, θα γευματίζατε και γιατί;

Θα ήθελα να γνωρίσω και να συζητήσω με τη Ζαρίφα Γκαφάρι, την πρώτη γυναίκα δήμαρχο του Αφγανιστάν, η οποία δέχτηκε τρεις επιθέσεις κατά της ζωής της από τους Ταλιμπάν. Η Γκαφάρι έχει κάνει αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν και όρθωσε το ανάστημά της σε μία χώρα όπου οι γυναίκες δεν έχουν φωνή. Ολες οι γυναίκες του δυτικού κόσμου οφείλουμε να συνδράμουμε στον άνισο αυτόν αγώνα τους.

Αγαπημένο φαγητό;

Μου αρέσει η μαγειρική. Είναι δημιουργική. Οσο μπορώ προσπαθώ να μαγειρεύω για να τρώμε υγιεινά. Αλλά όταν κάνουμε παρασπονδίες, μας αρέσει να τρώμε τεράστια burgers.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρύσα Παπά: «Η εξουσία φοβάται το θέατρο και τους καλλιτέχνες γιατί αφυπνίζουν τους λαούς»

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου» ζωντανεύει ξανά στη...

Ζωή Ράπτη: Η ψυχική υγεία της χώρας στα χέρια της

«Το κράτος πρέπει να είναι έτοιμο για το απροσδόκητο» είναι η πολιτική πεποίθηση με...

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Προτιμώ τον τσαμπουκά της νέας γενιάς μας από τη μαλθακότητα των συμβιβασμένων»!

Δεν «γουστάρει» τους δήθεν, ούτε τη μαλθακότητα των συμβιβασμένων, και πιστεύει ότι τα φώτα...

Νικόλας Φαραντούρης: «Ε, λοιπόν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι»

Ο Νικόλας Φαραντούρης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη μονοεδρική Κεφαλλονιάς και Ιθάκης παίρνει θέση...

Γιούλη Ηλιοπούλου: «Το να δημιουργείς θέατρο για τα παιδιά είναι μεγάλη ευθύνη»

Έχοντας αφήσει πίσω της εδώ και πολλά χρόνια τα λαμπερά φώτα της τηλεόρασης, η...

Παύλος Γερουλάνος: «Σε όλο τον κόσμο η εξουσία είναι μαγνήτης για το χρήμα, κυρίως...

Της Βίβιαν Μπενέκου«Οπου εξουσία και χρήμα. Σε όλο τον κόσμο η εξουσία είναι μαγνήτης...

Κατερίνα Λάσπα: «Μεθά» από τα 18 της με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ

Από τα λαμπερά τηλεοπτικά πλατό, επικεφαλής του τομέα Αλληλεγγύης του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η...

Νίκος Ορφανός: «Όφειλα να σταθώ δίπλα στον Ανδρουλάκη»

Ανέλαβε τη Γραμματεία Πολιτισμού στο ΠΑΣΟΚ, ύστερα από προσωπική πρόσκληση του προέδρου του κόμματος...

Φωτεινή Αραμπατζή: «Γροθιά στο στομάχι τα ρίχτερ στην Κιβωτό του Κόσμου»

«Οσο πιο ψηλά ανεβαίνει μια γυναίκα τόσο περισσότερα “γυάλινα ταβάνια” πρέπει να σπάσει» λέει...

Ζωή Ράπτη: «Εμείς οι νεοδημοκράτες δεν μασάμε»

«Εμείς οι νεοδημοκράτες δεν μασάμε» λέει καθαρά και με «τσαμπουκά» η υφυπουργός Υγείας και...

Φωτεινή Πιπιλή: «Ξεπερασμένη η τσαντίλα Τσίπρα και Ανδρουλάκη»

Μια κυρία με βαθιές αστικές αθηναϊκές ρίζες, που αγαπάει κάθε πεζοδρόμιο της Αθήνας, που...

Θεόδωρος Καράογλου: «Πίστεψα ότι το ρολόι μετρούσε αντίστροφα»

«Προσευχήθηκα, φοβήθηκα, ένιωσα μοναξιά και πίστεψα ότι το ρολόι μετρούσε αντίστροφα» εξομολογείται στην κατάθεση...

Ανδρέας Τσούνης: Ο χρόνος δεν γιατρεύει… Κλαίω για τη Φώφη

«Η πληγή είναι πάντα εδώ, ανοιχτή» για τον Ανδρέα Τσούνη, σύζυγο της αείμνηστης προέδρου...

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης μιλάει για τον δρόμο που του άνοιξε η Φώφη Γεννηματά

Είναι μόλις 31 χρονών και έχει καταφέρει πολλά για την ηλικία του. Εφόδιά του,...

Χάρης Ρώμας: Από δήμαρχος… Κολοκοτρωνιτσίου δήμαρχος Χαλανδρίου

Λίγες ώρες μετά την πανηγυρική ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τον Δήμο Χαλανδρίου, ο...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ για τους συνταξιούχους!

Σχεδόν 1.000.000 δεν είδαν αυξήσεις λόγω ατολμίας της κυβέρνησης να καταργήσει την προσωπική διαφορά που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Πένυ Παπουτσή: Δείτε την επίσης ηθοποιό σύζυγο του Τάσου Χαλκιά

Ο ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς έχει υποδυθεί μερικούς από τους...

«Τέρατα» βίασαν φοιτήτρια! Την άφησαν στον δρόμο και τη σκότωσε διερχόμενο Ι.Χ.

Χειροπέδες σε τέσσερις νεαρούς πέρασε η αστυνομία της Λουιζιάνα...

Η κατάρρευση μιας (Προέδρου της) Δημοκρατίας

Εδώ και χρόνια, οι δημοσκοπικές εταιρείες αποφεύγουν τεχνηέντως να...

Mαρί Κωνσταντάτου: Δημόσια εμφάνιση με τον σύντροφό της και την κόρη του

Η Μαρί Κωνσταντάτου έκανε μια δημόσια εμφάνιση μαζί με...

Αγνώριστος o Βασίλης Καρράς μετά την περιπέτεια της υγείας του

Αγνώριστος ο Βασίλης Καρράς στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση...

Το «έκαψαν» στα γενέθλια του συντρόφου της Ζωζώς Σαπουντζάκη

Στις 21 Ιανουαρίου, σε κοσμικό κέντρο γιόρτασε τα 90α...

Λάκης Λαζόπουλος: Εν τορτούρ κλειν παντζούρ (Επεισόδιο 5ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

NEWSROOM