Παύλος Γερουλάνος: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έσβησε ποτέ»

Η υπόκλιση στη Γεννηματά, που κράτησε όρθιο το κόμμα, και η «ανάσταση» του οικογενειακού ιχθυοτροφείου στην Κεφαλλονιά

Must Read

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έσβησε ποτέ. Δεν ξέρω αν άλλο κόμμα θα άντεχε με τόσα που πέρασε» λέει, μιλώντας σήμερα στην «Espresso», ο Παύλος Γερουλάνος, υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, του δικού του ΠΑΣΟΚ δηλαδή.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαία συμβολή της Φώφης Γεννηματά στην επιβίωση του κόμματος, ο Παύλος Γερουλάνος ξεκαθαρίζει, μιλώντας για εκείνη τη «γυναίκα που νίκησε τον φόβο», ότι «…θέλει δέκα φορές το θάρρος, δέκα φορές τη δουλειά, δέκα φορές την ψυχραιμία για να πετύχεις αυτά που πέτυχε η Φώφη Γεννηματά στην πολιτική».

Σκοπός του είναι, όπως υποστηρίζει, να «ξαναστήσει το κόμμα στην κοινωνία», και δεν θα τον εμποδίσει σε αυτό ούτε το γεγονός ότι δεν είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο Παύλος Γερουλάνος έχει πάθος να ξαναφέρει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ στο κόμμα του και δεν θα κάνει πίσω σε αυτό.

«Δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ» επιμένει.

Ούτε όταν χρειάστηκε να αφοσιωθεί στα ιχθυοτροφεία του και μετακόμισε στο Ληξούρι για να τα σώσει. Πήρε τη Λάρα, τη σύζυγό του, δούλεψαν σκληρά και τα κατάφεραν, χωρίς να απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος.

Αλλά ενώ τα ψάρια είναι το δυνατό του σημείο κι ενώ μας προσκάλεσε να το δούμε αυτό από κοντά, εντούτοις ο Παύλος Γερουλάνος προτιμά παϊδάκια και τσίπουρο τις ώρες της χαλάρωσής του.

Ποια ήταν η σχέση σας με τη Φώφη Γεννηματά;

Σε προσωπικό επίπεδο είχαμε άριστες σχέσεις. Αυτό που θα κρατήσω πάντα μέσα μου είναι ότι ήταν ένας άνθρωπος, μία γυναίκα που νίκησε τον φόβο. Και υπογραμμίζω το γυναίκα, διότι δυστυχώς ακόμη και σήμερα θέλει δέκα φορές το θάρρος, δέκα φορές τη δουλειά, δέκα φορές την ψυχραιμία για να πετύχεις αυτά που πέτυχε η Φώφη Γεννηματά στην πολιτική και αλλού.

Γνωρίζατε οι υποψήφιοι ότι η Φώφη αντιμετώπιζε μεγάλα και σοβαρά προβλήματα υγείας τελευταία; Ποια ήταν η τελευταία σας επαφή;

Όλοι σοκαριστήκαμε από την εξέλιξη της υγείας της, ακόμη και οι πιο στενοί της συνεργάτες. Τη συνάντησα τελευταία φορά στην εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ. Την είδα δυναμική, όπως πάντα, αποφασισμένη για τις επόμενες πολιτικές μάχες.

Μετά τη Φώφη, τι; Ποια η επόμενη ημέρα;

Στην παράταξη, επόμενη ημέρα είναι αυτή που θα αποφασίσουμε εμείς, οι χιλιάδες Ελληνες και Ελληνίδες προοδευτικοί πολίτες, που θα ψηφίσουμε στην κάλπη της 5ης Δεκεμβρίου. Αρα τώρα μιλάει η Δημοκρατία, μιλάει ο λαός. Το στοίχημα σαφές: με ενότητα να επανακτήσουμε την πολιτική κυριαρχία που είχε το ΠΑΣΟΚ στον χώρο της κεντροαριστεράς προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα πρώτα σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση και ύστερα σοβαρή προοδευτική κυβέρνηση.

Η ίδια επέμενε ακόμη και τις τελευταίες της ώρες να ανησυχεί για την ενότητα της παράταξης. Αυτή η ενότητα μπορεί να διασφαλιστεί τώρα που εκείνη δεν υπάρχει;

Αλίμονο αν δεν σταθούμε στο ύψος της ευθύνης μας και της ιστορίας μας, αλίμονο αν δεν τιμήσουμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα. Η προοδευτική παράταξη, με όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, έχει τεράστια δημοκρατική παράδοση και έμεινε ενωμένη υπό δύσκολες συγκυρίες τα τελευταία χρόνια. Είμαι αισιόδοξος ότι έτσι θα παραμείνουμε.

Μπορεί να «αναστηθεί» το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα παντού, δεν έσβησε ποτέ. Δεν ξέρω αν οποιοδήποτε άλλο κόμμα άντεχε αυτά που πέρασε ο χώρος μας. Αλλά το ζήτημά μας δεν είναι μόνο η αναπόληση, η νοσταλγία, αλλά η αναγέννηση, το πώς απαντάμε στα προβλήματα κάθε Ελληνίδας και Ελληνα σήμερα μέσα από τις αρχές, τις αξίες και το όραμα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δουλεύω από το 2017 με τους συνεργάτες μου μέσα από το σχέδιο Αναγέννηση.

Τι μέτρησε μέσα σας και υποβάλατε υποψηφιότητα για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής;

Το τεράστιο κενό που άφησε πίσω η μη συμμετοχή της προέδρου Φώφης Γεννηματά στη διαδικασία. Και η ανάγκη να εκπροσωπήσουμε όλα τα κοινωνικά ρεύματα, που συναποτελούσαν πάντα τη δύναμη της παράταξής μας. Ξέρετε ότι από το 2009 μέχρι τις τελευταίες εκλογές 2.00.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εθνικές κάλπες; Γιατί; Γιατί νιώθουν ότι η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν τους εκπροσωπεί. Αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που να ασχοληθεί με τα πραγματικά τους προβλήματα. Επιδιώκω να απευθυνθώ και να εμπνεύσω αυτούς τους ανθρώπους.

Στις εσωκομματικές του 2007 ήσασταν το δεξί χέρι του Γιώργου Παπανδρέου. Τώρα πώς θα είστε απέναντι σε έναν φίλο σας;

Δεν κατεβαίνω απέναντι σε κανέναν υποψήφιο. Κατά τη γνώμη μου, οι πολλοί υποψήφιοι, ειδικά υποψήφιοι με τόσο ποιοτικά χαρακτηριστικά, μόνο κέρδος είναι για τη δημοκρατία. Ολες και όλοι θα συμβάλουμε σε έναν, ελπίζω, εποικοδομητικό διάλογο για το μέλλον της παράταξης, αλλά και στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου.

Πώς ένα κόμμα τόσο χαμηλών ποσοστών γίνεται «πολύφερνη νύφη»;

Τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος δεν αντικατοπτρίζουν το εύρος της επιρροής του πολιτικού μας λόγου στην κοινωνία. Ισχύει ότι ένα μέρος της εκλογικής μας βάσης μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτή η άνοδος συμβάδισε με συγκεκριμένες πολιτικές εξελίξεις, που τώρα ανήκουν στο παρελθόν. Οι προοδευτικοί πολίτες πιστεύω ότι ψάχνουν να εκπροσωπηθούν από μία παράταξη που πραγματικά θα τους πείσει ότι πιστεύει και επενδύει στις δικές τους δυνάμεις. Οποιος καταφέρει να το κάνει αυτό, θα κερδίσει και την εμπιστοσύνη τους. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Εσείς είστε ένας «αστικού τύπου» πολιτικός. Ποιοι είναι οι ψηφοφόροι σας;

Προοδευτικοί άνθρωποι κάθε ηλικίας και επαγγελματικής κατηγορίας, που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και ενδιαφέρονται για τον διπλανό τους και την κοινωνία τους. Είτε πρόκειται για πολίτες που δεν έφυγαν ποτέ από την προοδευτική παράταξη είτε για ανθρώπους που έχουν απογοητευτεί τα τελευταία χρόνια από την πολιτική και δεν συμμετείχαν στις διαδικασίες ή για ανθρώπους που στις τελευταίες εκλογές προτίμησαν κάποιο άλλο κόμμα. Σκοπός μας είναι να εξηγήσουμε και να επικοινωνήσουμε το σχέδιό μας με σαφήνεια, αλλά και να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν όλοι. Ξέρετε, οι πολίτες σήμερα δεν σταματούν στο πρόβλημα, πολλές φορές έχουν ήδη σκεφτεί έξυπνες και πρακτικές λύσεις, και κάποιος πρέπει να τους ακούσει.

Δεν είστε μέλος του Κοινοβουλίου. Πώς θα δίνετε τη μάχη; Σε περίπτωση, δηλαδή, εκλογής σας, ποιος θα σας εκπροσωπεί στη Βουλή;

Νομίζω ότι ο επόμενος αρχηγός θα κριθεί από το πώς θα μπορέσει να αξιοποιήσει κάθε στέλεχος και ειδικά τους συνυποψηφίους του. Εχω πολύ συγκεκριμένη άποψη σε αυτό, και αυτό θα κάνω. Το επόμενο βήμα της παράταξης είναι η πραγματική συλλογική ηγεσία, κρατήστε το αυτό. Η κοινοβουλευτική παρουσία είναι το ένα. Το να στήσεις ξανά όμως κόμμα στην κοινωνία είναι το άλλο – και εξίσου σημαντικό. Σε κάθε περίπτωση είμαστε τρεις οι υποψήφιοι που δεν είμαστε μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και δεν νομίζω ότι αυτό είναι αποτρεπτικό για την υποψηφιότητα κανενός.

Γιατί ο κόσμος απορρίπτει την πολιτική σήμερα;

Διότι για πρώτη φορά στη νεότερη Ιστορία μας η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από τους πολιτικούς. Γιατί ο κόσμος νιώθει ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει ή ότι αλλάζει απελπιστικά αργά. Γιατί βλέπει την εξουσία και τον πλούτο συγκεντρωμένα στα χέρια λίγων. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που, ενώ νοιάζονται για τον τόπο τους, αγωνίζονται και δημιουργούν, είναι βαθύτατα απογοητευμένοι από την κεντρική πολιτική σκηνή. Βασικός κορμός της πρότασής μου είναι να εκπροσωπήσω και αυτές τις φωνές, να διεκδικήσουμε μαζί την εξουσία. Οχι για να την οικειοποιηθούμε, αλλά για να την εμπιστευτούμε σε θεσμούς και συλλογικότητες που λογοδοτούν στην κοινωνία. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες αξίζουν να ενδυναμωθούν ξανά, να νιώσουν ότι πατούν στα πόδια τους και έχουν το περιθώριο να δημιουργήσουν.

Τι άνθρωπος είστε; Ποια είναι τα συν και τα πλην της προσωπικότητάς σας;

Πολλές φορές οι φίλοι μου λένε ότι ψειρίζω πολύ τα πράγματα, ότι δύσκολα κάνω μπρος. Αλλά όταν κάνω μπρος, δεν κάνω ποτέ πίσω. Οταν επίσης δένομαι με κάτι, δένομαι για πάντα. Γι’ αυτό και ποτέ δεν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ. Μου αρέσει επίσης να φτιάχνω ομάδες, η ομαδική προσπάθεια ήταν το κλειδί πίσω από την επιτυχία του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, τη διάσωση του ελληνικού τουρισμού μέσα στην κρίση, της ΕΡΤ, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Τι σας είπαν οι γυναίκες σας την ώρα που ανακοινώσατε την απόφασή σας; Τα κορίτσια είναι μαθήτριες ακόμη;

Ξέρουν, και η σύζυγος και οι κόρες μου, ότι παλεύω για μια Ελλάδα που θα μπορέσει να φιλοξενήσει τα όνειρά τους. Δεν θα έλεγα ότι τους ανακοίνωσα κάποια απόφαση, αντίθετα το συζητήσαμε ως οικογένεια. Χωρίς τη στήριξή τους δεν νομίζω ότι θα προχωρούσα σε αυτό το βήμα. Είμαι περήφανος γιατί μαζί με τη σύζυγό μου έχουμε μεγαλώσει δύο κορίτσια που διαθέτουν κριτική σκέψη και το θάρρος της γνώμης τους, και τους ζητώ πάντα να μου πουν την ειλικρινή τους άποψη. Η μία είναι φοιτήτρια και η άλλη μαθήτρια.

Τι ψάρια πιάνει ή αναμένεται να πιάσει ο Παύλος Γερουλάνος; Η Λάρα «τρέχει» ακόμη τα ιχθυοτροφεία;

Κάτι καταφέρνω, νομίζω, ακόμα! Μου αρέσουν οι δύσκολες αποστολές. Ανέλαβα την οικογενειακή μας επιχείρηση, τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς, το 1994, όταν βρίσκονταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Με τη γυναίκα μου, τη Λάρα, μετακομίσαμε για μερικά χρόνια στο Ληξούρι και παρ’ όλες τις μεγάλες δυσκολίες, η επιχείρηση σώθηκε χωρίς να απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Η προσπάθεια ήταν συλλογική, καθώς οι άνθρωποι στο νησί βοήθησαν πολύ. Σήμερα είμαι περήφανος για τα Ιχθυοτροφεία, γιατί είναι μια εταιρία-πρότυπο, που στέλνει το ελληνικό προϊόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και είμαι διπλά περήφανος γιατί στο τιμόνι βρίσκεται η σύζυγός μου, μια γυναίκα που θαυμάζω απεριόριστα για την αφοσίωση και την ικανότητά της. Οσο για τα ψάρια, είναι το δυνατό μου σημείο, πρέπει να σας ψήσω μια μέρα.

Τι σας κάνει ευτυχισμένο στο τέλος της ημέρας; Ενα καλό φαγητό, ένα καλό κρασί, μια ταινία, μουσική; Τι προτιμήσεις έχετε;

Με τους φίλους μου ένα καλό παϊδάκι και τσίπουρο! Με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου μας αρέσει να βλέπουμε ταινίες ή σειρές και να τις συζητάμε. Μόνος μου, ένα καλό βιβλίο ή μια ήρεμη βόλτα με τον σκύλο μας, τη Φίλη, που ήταν αδέσποτη και την υιοθετήσαμε πριν από χρόνια. Γενικώς αγαπώ το περπάτημα πολύ, μου καθαρίζει τη σκέψη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This