29/1/2022

Μαρία Απατζίδη: «Η χώρα έχει βυθιστεί στον βάλτο του υπερδανεισμού»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

H βουλευτής του ΜέΡΑ25 εξηγεί γιατί πρέπει να φύγει το συντομότερο η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Είναι το νεότερο μέλος του Κοινοβουλίου, μόλις 31 χρονών. Πόντια στην καταγωγή, κάτοικος Μενιδίου, κι ένα κορίτσι-καλλονή που πέρασε δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια.
Προσφάτως την είδαμε στα έδρανα της Βουλής να φορά μπλουζάκι με σύνθημα κατά του «κράτους της αστυνομικής βίας», αφού, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, χτυπήθηκε από αστυνομικό στη διάρκεια πορείας στην οποία συμμετείχε.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη μιλάει σήμερα στην «Espresso» για τη ζωή της, από την ώρα που οι γονείς της την έφεραν παιδάκι τριών χρονών από το Καζακστάν στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα.

Η Μαρία, γνωρίζοντας καλά τι θα πει βιοπάλη, αφού δουλεύει από 15 χρονών, υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι πρέπει να αλλάξει η σύνθεση της Βουλής και «να εκπροσωπούνται οι νεότεροι και οι φτωχότεροι από ανθρώπους που μπορούν να καταλάβουν τα προβλήματά τους». Οσον αφορά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, πιστεύει ότι η χώρα έχει βυθιστεί στον βάλτο του υπερδανεισμού και της φτωχοποίησης. «Αρκεί να κοιτάξουμε τις τσέπες μας και τους απλήρωτους λογαριασμούς μας» επιμένει η βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜέΡΑ25.

Η Μαρία Απατζίδη αυτό το διάστημα διαβάζει πυρετωδώς για να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις στη Νομική Σχολή. Ονειρό της, όμως, είναι και η δημιουργία οικογένειας. Μόνο που, όπως καταλάβαμε, δεν έχει βρεθεί ακόμη ο τυχερός άντρας που θα γίνει ο σύντροφός της.

Καταγγείλατε περιστατικό αστυνομικής βίας. Γιατί συνέβη αυτό και πώς γίνεται να χτυπούν γυναίκα και βουλευτή;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη και την πραγματική υποστήριξη του ελληνικού λαού, οδηγείται νομοτελειακά στη μόνη επιλογή που της απομένει, τη βία. Το περιστατικό που με αφορά είναι μια σταγόνα σε έναν ωκεανό κρουσμάτων βίας. Ρωτάτε πώς είναι να χτυπούν μια γυναίκα αυτοί που πυροβολούν ανθρώπους, χτυπάνε ηλικιωμένους, χωρίς να κοκκινίζουν όταν μιλάνε για νόμο και τάξη; Θέλω αυτό το φαινόμενο να σταματήσει για οποιανδήποτε και οποιονδήποτε πολίτη σε αυτή τη χώρα, ώστε να μπορούν να διαδηλώνουν ειρηνικά οι πολίτες, όπως είναι συνταγματικό δικαίωμά τους.

Γιατί επιλέξατε τον Γιάνη Βαρουφάκη και τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην πολιτική;

Επέλεξα τον Γιάνη Βαρουφάκη γιατί το 2015 έδειξε σε όλους ότι υπάρχουν πολιτικοί που πιστεύουν αυτά που λένε, που δεν κάνουν το «όχι» «ναι», όπως οι υπόλοιποι. Είμαι στο ΜέΡΑ25, όπως όλες οι Ελληνίδες και οι Ελληνες που δεν αντέχουν να είναι η πατρίδα τους σκλαβωμένη για 99 χρόνια στο Υπερταμείο και τα αρπακτικά των τραπεζών. Δεν είμαι στο ΜέΡΑ25 απλά από αντίδραση, αλλά γιατί το ΜέΡΑ25 έχει τη μοναδική λύση για να ξαναγίνει ο λαός μας ελεύθερος.

Είστε το νεότερο μέλος του Κοινοβουλίου. Αυτό για εσάς είναι συν ή πλην;

Το γεγονός ότι είμαι το νεότερο μέλος αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για μένα. Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει η σύνθεση της Βουλής έτσι ώστε να εκπροσωπούνται οι νεότεροι, αλλά και οι φτωχότεροι από ανθρώπους που μπορούν να καταλάβουν πραγματικά τα προβλήματά τους. Γιατί είδαμε πού οδηγηθήκαμε ως χώρα όταν η Βουλή αποτελείτο κυρίως από μεγαλοαστούς, υπερήλικες και γόνους πολιτικών οικογενειών.

f1 IMG 3860

Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή σας στη Βουλή;

Από τις καλύτερες στιγμές είναι όταν τοποθετήθηκα για πράγματα πολύ σημαντικά, όπως είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Και η χειρότερη στιγμή, που είναι και πρόσφατη, όχι όμως στη Βουλή, είναι όταν δέχτηκα mansplaining (υποτιμητική επεξήγηση ενός θέματος από έναν άντρα σε μια γυναίκα, σαν να τη θεωρεί κατώτερη). Με αποτέλεσμα, να συμβεί μια προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα, η οποία ήταν ανεπιτυχής, καθώς είμαι πάντα δεκτική στο να μαθαίνω περισσότερα και να γίνομαι καλύτερη.

Πώς κρίνετε τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη; Εχετε ξεχωρίσει κάποιον υπουργό του, θετικά ή αρνητικά;

Η διακυβέρνησή του είναι το σκοτεινότερο σύννεφο που έχει περάσει από τον ουρανό της πατρίδας μας. Δεν χρειάζεται να την κρίνουμε. Χρειάζεται απλώς να φύγει όσο το δυνατόν συντομότερα από τον σβέρκο του ελληνικού λαού πριν προλάβει να γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα συντρίμμια που άφησαν οι μνημονιακοί της συνέταιροι που μας κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Οσο για τους υπουργούς και υφυπουργούς που ξεχωρίζουν, θα χρησιμοποιήσω τη γλώσσα ενός οργανισμού που τόσο αρέσει στους νεοφιλελεύθερους, του ΟΟΣΑ. Η χώρα μας έχει βυθιστεί στον βάλτο του υπερδανεισμού και της φτωχοποίησης. Αρκεί να κοιτάξουμε τις τσέπες μας και να τις συγκρίνουμε με τους απλήρωτους λογαριασμούς μας. Σε αυτούς τους υπεράριθμους κυρίους και κυρίες της κυβέρνησης οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την εκτόξευση του δημόσιου χρέους, για την ανεργία, για τη φυγή στη μετανάστευση 500.000 νέων Ελλήνων και Ελληνίδων και για κάθε κακό που μας έχει χτυπήσει εξαιτίας τους. Αρα για μένα είναι όλοι τους ισάξιοι.

Εχετε θαυμάσει συναδέλφους σας, βουλευτές ή υπουργούς, για κάτι;

Στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα δεν νιώθω ένθερμο θαυμασμό για κάποιον, γιατί διαφορετικά δεν θα χρειαζόταν να ήμουν κι εγώ μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά θα ήμουν απλά υποστηρίκτρια του ή της. Στο διεθνές επίπεδο, όμως, έχω ξεχωρίσει την Alexandria Ocasio-Cortez, και θεωρώ ότι είναι ένα όνομα που πρέπει να το συγκρατήσουμε για την πορεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο μέλλον.

Πώς σας αντιμετωπίζει ο κόσμος, με δεδομένο ότι είστε βουλευτής ενός μικρότερου κόμματος; Είναι ευχαριστημένοι οι πολίτες από την αντιπολίτευση που ασκεί το ΜέΡΑ25;

Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι το ΜέΡΑ25, παρόλο που έχει μία μικρή κοινοβουλευτική ομάδα με μόλις οκτώ βουλευτές, κάνει σοβαρή πολιτική, με συγκεκριμένες προτάσεις που είναι κοστολογημένες σε θέματα, όπως λ.χ. τα κόκκινα δάνεια και τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη. Το ΜέΡΑ25 έχει επίσης στην πολιτική του ατζέντα ζητήματα, όπως η οικολογία και ο φεμινισμός, που δεν τα θίγει κανένα άλλο κόμμα με συστηματικό τρόπο, καθιστώντας μας έτσι τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση, δεδομένου του γεγονότος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. υποστηρίζουν την ίδια οικονομική και πολιτική ατζέντα στα περισσότερα θέματα.

Γεννηθήκατε στην πρώην Σοβιετική Ενωση, έχετε ποντιακή καταγωγή. Νιώσατε ποτέ περίεργα για αυτό;

Είμαι πολύ περήφανη για την καταγωγή μου. Θυμάμαι ένα περιστατικό, όταν ήμουν στην α’ δημοτικού και με σήκωσε η δασκάλα στον πίνακα μπροστά σε άλλα παιδάκια να διαβάσω το μάθημα, αλλά εγώ δεν ήξερα καλά ελληνικά. Και τα άλλα παιδάκια γέλασαν. Αυτό είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ, το πώς νιώθει ένα μικρό παιδί όταν κάποιοι μεγάλοι μπορεί να είναι τόσο μικρόψυχοι.

Τι σπουδές έχετε κάνει;

Εχω πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων, αλλά επειδή ήθελα να αποκτήσω τίτλο σπουδών σχετικό με τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα, τους νόμους δηλαδή, δίνω κατατακτήριες σε έναν μήνα για τη Νομική. Διαβάζω και κάνω φροντιστήριο σε νομικά μαθήματα, για να δώσω τις εξετάσεις τον Δεκέμβρη, κι ευελπιστώ να μπω στο πρώτο έτος της Νομικής Αθηνών.

Πώς αντιμετωπίζουν οι άντρες του Κοινοβουλίου μία νέα και όμορφη γυναίκα όπως εσείς; Εχετε νιώσει ποτέ άβολα;

Σε κάθε μου δουλειά, σε όλη μου την πορεία μέχρι τώρα, είμαι πάντοτε πάρα πολύ προσεκτική. Σέβομαι το Κοινοβούλιο και προσέχω πολύ ώστε ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρομαι να είναι στα πρότυπα ενός θεσμού όπως η Βουλή.

Ποια είναι η Μαρία Απατζίδη στην ιδιωτική της ζωή;

Είμαι ένας άνθρωπος που πέρασε δύσκολα αλλά ευτυχισμένα παιδικά χρόνια. Σε μια οικογένεια που ήταν φτωχή και με πολλά βιοποριστικά προβλήματα. Τους γονείς μου δεν είχα την τύχη να τους βλέπω πολλές ώρες, γιατί ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας για να έχουμε τουλάχιστον τα βασικά. Ο πατέρας μου ήταν πωλητής σε λαϊκές αγορές και η μητέρα μου μαία. Ηταν δύσκολο να βρει δουλειά ως μαία και δούλευε καθαρίστρια όταν ήρθαμε στην Ελλάδα. Ετσι εγώ αναγκάστηκα να βγω στην αγορά εργασίας από 15 χρονών, ανήλικη, και έτσι ενηλικιώθηκα γρηγορότερα από όσο έπρεπε μέσα στην αδικία και την εκμετάλλευση των καπιταλιστικών σχέσεων εργασίας. Αλλά ακόμη και τώρα τις δυσκολίες που πέρασα τις σκέφτομαι με χαμόγελο. Γιατί οι Αχαρνές είναι ένας μικρόκοσμος όπου οι άνθρωποι, παρόλο που είναι φτωχοί, έχουν κρατήσει την ανθρωπιά τους. Eκεί ο φτωχός θα προσφέρει το μισό του γεύμα στον άλλο φτωχό, κι ας μη χορτάσει ο ίδιος. Το σημαντικότερο πράγμα που έμαθα μεγαλώνοντας στον μικρό ποντιακό μας κόσμο ήταν ότι αξία δεν έχει να δίνεις σε κάποιον αυτό που μπορείς να δώσεις, αλλά αυτό που στερείς από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Ερωτας, σύντροφος υπάρχει;

Η αγάπη που έχω λάβει από την οικογένειά μου και η συναναστροφή με τον ανιψιό μου με κάνουν να θέλω να δημιουργήσω κι εγώ οικογένεια για να μεταδώσω αγάπη. Οι πιο δικοί μου άνθρωποι είναι η οικογένειά μου και η καλύτερή μου φίλη. Το να είσαι ερωτευμένος είναι κινητήρια δύναμη για κάθε άνθρωπο. Ομως αυτή τη στιγμή προέχει η πολιτική δέσμευση.

Πώς φροντίζετε την ομορφιά σας;

Προσπαθώ να είμαι επιμελής και να γυμνάζομαι δύο φορές την εβδομάδα. Η διατροφή είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Κάποιες φορές βέβαια τρώω απέξω, αλλά δεν ξεχνώ ποτέ να προσέχω την επιδερμίδα μου και να την καθαρίζω.

Πώς βλέπετε τον εαυτό σας μία δεκαετία αργότερα;

Θα ήθελα να καταφέρω έστω κι ένα πράγμα στην πολιτική, που θα έκανε τους ανθρώπους να ξαναπιστέψουν ότι υπάρχει ελπίδα και ότι οι πολιτικοί δεν είναι όλοι ίδιοι. Σε προσωπικό επίπεδο για μένα είναι σημαντικό να κάνω παιδιά και οικογένεια, όμως όχι για τους τυπικούς λόγους που η κοινωνία απαιτεί. Αλλά για τους πραγματικούς λόγους, για τη βαθύτερη ανάγκη κάθε πλάσματος να αγαπάει και να αγαπιέται.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γιάννης Φωστηρόπουλος ξανά υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023

«Θα θέσω εκ νέου τον εαυτό μου στην κρίση των συμπολιτών μου» λέει, μιλώντας...

Αρχιδούκας Αυστρίας: «Μπορούμε να διδαχθούμε από την Ιστορία της Ελλάδας»

Μια ξεχωριστή συνέντευξη πραγματοποιήσαμε με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης στη χώρα μας του...

Μια… παραγκούπολη στην καρδιά της Αθήνας!

Τον παραλογισμό του ελληνικού κράτους εξηγεί με συνέντευξή του στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος...

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας βάζει ξανά ρότα για την περιφέρεια

Ξεκαθαρίζει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για την Περιφέρεια τον Οκτώβριο του 2023, διαψεύδοντας...

Νίκος Αλιάγας: «Εάν δεν είχαν θυσιαστεί οι Μεσολογγίτες ποιος θα ήμουν εγώ σήμερα;»

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας δημοσιογράφος και παρουσιαστής, Νίκος Αλιάγας, σε μια μοναδική και σπάνια...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Οι πρώτες γιορτές που πέρασε στην αγκαλιά των διδύμων της και του συζύγου της Μίνω Μάτσα

«Η ζωή μας είναι γεμάτη μουσική, χαρά και ειλικρίνεια». Ετσι περιγράφει στην «Espresso» τη...

Γιώργος Τσούκαλης: Οι περιπέτειες του Έλληνα Πουαρό

Η επαγγελματική πορεία του Γιώργου Τσούκαλη γεμίζει βιβλία και δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται...

Νικήτας Κακλαμάνης: «Νοσταλγώ τα γιορτινά τραπέζια όταν ήμουν μικρό παιδί στην Άνδρο»

Νύχτα Πρωτοχρονιάς παρέα με την αδελφή του και τα ανίψια του για τον Α’...

Απόστολος Γκλέτσος: «Ο Πολάκης είναι… αντίδοτο στον Αδωνι»

Ωρίμασε, ηρέμησε από την τρέλα των νεανικών ερώτων, δεν τον αγγίζουν πια οι εκατοντάδες...

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: Ο πιλότος που «προσγειώθηκε» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ένας δήμαρχος «πιλότος», που κατεβαίνει, διεκδικώντας ξανά τα περίφημα «3Β» της Αττικής, απεχθάνεται όσους...

Κρίστελ Καπερώνη: Οι καταγγελίες ήταν μια αρχή για να «καθαρίσει» η δουλειά μας

Από πολύ μικρή ηλικία, η Κρίστελ Καπερώνη μυήθηκε στην μαγεία της υποκριτικής και του...

Τηλέμαχος Γεώργιος Βραχνής: «Δουλειά της αστυνομίας είναι η πάταξη της εγκληματικότητας και όχι ο έλεγχος για μάσκες και υγειονομικά πάσα»

Είναι αστυνομικός που έχει δαπανήσει 23.000 ευρώ για να επισκευαστεί και ενισχυθεί περιπολικό της...

Φοβάμαι πολύ μια συμφωνία «καζάν-καζάν» για το Αιγαίο!

«Η Πατριωτική Ενωση θα καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Περικλής Νεάρχου: «Πενιχρά τα ανταλλάγματα της νέας Ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας»

Ο πολύπειρος διπλωμάτης παίρνει θέση σε μια σειρά από ζητήματα και αποκαλύπτει πτυχές της...

Τάνια Τρύπη: «Οι μορφωμένοι άνθρωποι δεν φοβούνται, παίρνουν τη μοίρα στα χέρια τους»

Ο σημαντικός ηθοποιός Ακης Σακελλαρίου και η δημοφιλής και αξιόλογη Τάνια Τρύπη ζωντανεύουν το...

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Δυνατά δυνατά» με νταούλι, ζουρνά και αρχηγό τον Ανδρουλάκη

Με την ελπίδα αλλά και τη σιγουριά της νίκης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αφιερώνει το...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κλαίει ολόκληρη η Κως για τον 17χρονο Μάξιμο και τον 18χρονο Μανώλη

Εικόνες από αρχαία τραγωδία επικρατούν στην τοπική κοινωνία της...

«Σκύψε, δεν θα το ξαναπώ» – Η αρρωστημένη κατήχηση του σάτυρου ιερέα στη 14χρονη δεν έχει τέλος

Το «λίγο πιο κάτω» σε φωτογραφίες που ζητούσε στην ανήλικη, η οποία αποπειράθηκε, δύο φορές να αυτοκτονήσει

Ο Καθηγητής Ιωαννίδης «γκρεμίζει» τους μύθους: Η πραγματική θνητότητα, το τέλος της πανδημίας και η Ελλάδα

Τι δείχνει η νέα έρευνά του στο MedRxiv - Πώς διαμορφώνεται πλέον η θνησιμότητα από κορωνοϊό ανά ηλικιακή ομάδα

Έγγραφο-«φωτιά»! Eντολή στα νοσοκομεία να προσέξουν περιστατικά που θα έπαιρναν δημοσιότητα

Το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης πάνω από τις ανθρώπινες ζωές!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ