Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023

Τόνια Αντωνίου: «Ο Παπανδρέου θα πάρει στην πλάτη του το ΚΙΝΑΛ!»

Ο ρόλος της «αγρότισσας» που θα διατηρήσει, οι λόγοι που δεν παντρεύτηκε και το ζεϊμπέκικο του Πασχάλη Τερζή που θα τη... σήκωνε να χορέψει

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ποτέ δεν θα μπορούσε να φανταστεί, καθώς ήταν στενή συνεργάτιδα της Φώφης Γεννηματά στην οργανωτική ανασυγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής, ότι ξαφνικά θα βρισκόταν στη θέση της στη Βουλή.

Η Τόνια Αντωνίου, που ορκίστηκε βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, δεν θα ξεχάσει ποτέ το σοκ που πέρασε, όταν μαζεύοντας ελιές στις Λιβανάτες, έμαθε για τον θάνατο της προέδρου του κόμματος και φίλης της. «Μόνο τώρα μπορώ να ερμηνεύσω κάποια μικρά σημάδια αδιαθεσίας. Τότε ούτε που περνούσε από το μυαλό μου ότι κάτι δεν πάει καλά με την εξέλιξη της υγείας της» λέει σήμερα στην «Espresso» η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Τόνια Αντωνίου.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Η ίδια, «γκαραντί-κλασικό ΠΑΣΟΚ», ουδέποτε σκέφτηκε να αλλάξει πολιτικό χώρο. Αλλωστε δεν τόλμησαν να της κάνουν ούτε καν πρόταση τα χρόνια αυτά που δεν ήταν στη Βουλή και καλλιεργούσε τα χωράφια της στη Φθιώτιδα. «Οι πολιτικοί δεν είναι στελέχη επιχειρήσεων για να κάνουν μετεγγραφές» δηλώνει η Τόνια, που, όπως μας περιγράφει, μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά βρέθηκε σε αμηχανία για το ποιον υποψήφιο θα ακολουθήσει. Γρήγορα όμως αυτούς τους προβληματισμούς τούς διέλυσε η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο υποστηρίζει. Η είσοδός της, πάντως, στη Βουλή δεν σηματοδοτεί την εγκατάλειψη από μέρους της της αγροτικής επιχείρησης που έχει κληρονομήσει από την οικογένειά της. Τουναντίον. Θα είναι και βουλευτής και αγρότισσα.

Σε προσωπικό επίπεδο, η ίδια αποκαλύπτει ότι συγκυρίες αλλά και κάποιες ασυμφωνίες εμπόδισαν έναν γάμο για εκείνη, αλλά δεν το αποκλείει για το μέλλον. Παρ’ όλα αυτά, τώρα δεν έχει χρόνο για έρωτες. Τουλάχιστον αυτό μας λέει η ίδια χαμογελώντας. Βρίσκει χρόνο όμως, όταν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες, να χορεύει το εκπληκτικό τραγούδι του Πασχάλη Τερζή και της Εύης Δρούτσα «Ο δικός μου ο δρόμος»!

Βαρύ «το έδρανο της Φώφης»;

Μεγάλη η τιμή και μεγάλη η ευθύνη. Η Φώφη Γεννηματά άφησε μια μεγάλη κληρονομιά στην παράταξη, με τεράστιο ηθικό φορτίο.

Πώς αισθάνεστε ως γυναίκα που βρίσκεστε στη θέση μιας άλλης γυναίκας, που έζησε μια τόσο τραγική ζωή όπως η Φώφη Γεννηματά;

Με τη Φώφη Γεννηματά ήρθαμε πολύ κοντά λόγω της πολιτικής μας συνεργασίας. Τη γνώρισα ως άνθρωπο και ως φίλη. Βέβαια, το γεγονός ότι μια γυναίκα παίρνει στα έδρανα της Βουλής τη θέση μιας άλλης γυναίκας, αν και είναι τυχαίο, αποτελεί είδηση, επειδή οι γυναίκες δεν εκπροσωπούμαστε αρκετά στη Βουλή. Το γεγονός ότι έζησε μια τόσο τραγική ζωή αντιμετωπίζοντας τον καρκίνο με έχει οδηγήσει στην απόφαση από τη θέση του βουλευτή να αφιερώσω τις δυνάμεις μου στα θέματα που αφορούν την πρόληψη, αλλά και την υποστήριξη των γυναικών που βιώνουν ένα τέτοιο πρόβλημα.

Σας είχε περάσει ποτέ από το μυαλό αυτή η εξέλιξη, ότι θα μπορούσε δηλαδή ξαφνικά να βρεθείτε στη Βουλή; Είχατε προαίσθημα;

Ούτε κατά διάνοια! Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό. Η Φώφη Γεννηματά, ακόμη και στους ανθρώπους που ήμασταν στενοί φίλοι και συνεργάτες της, δεν είχε αφήσει την παραμικρή υπόνοια ότι κάτι δεν πάει καλά με την εξέλιξη της υγείας της. Οταν ξαναφέρνω στη μνήμη μου κάποιες περιπτώσεις, μπορώ να ερμηνεύσω κάποιες αδιαθεσίες ή και μικρές απουσίες της από πολιτικά γεγονότα ή και ψηφοφορίες στη Βουλή, που τότε σχολιάστηκαν. Αυτό όμως μπορώ να το κάνω τώρα, όχι τότε.

Πού σας βρήκε η ανακοίνωση της ορκωμοσίας για τη Βουλή; Τι νιώσατε;

Βρισκόμουνα στις Λιβανάτες, όταν πληροφορήθηκα το τραγικό νέο για την πρόεδρό μας. Καταλαβαίνετε ότι ήταν ένα ισχυρό σοκ. Η συνειδητοποίηση ότι θα έμπαινα ήρθε αργότερα, γιατί ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά μάς πάγωσε όλους.

Ποιον υποψήφιο υποστηρίζετε ή σε ποιον βρίσκεστε κοντύτερα στον δρόμο για τις εκλογές;

Η παράταξή μας έχει πολλά άξια στελέχη. Πάντοτε είχε. Σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς χώρους, που αναζητούν να βρουν στη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ ανθρώπους για να στελεχώσουν τα κόμματα ή τις κυβερνήσεις τους. Δεν το λέω μόνο εγώ, οι πάντες το λένε! Προσωπικά, μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά βρέθηκα σε αμηχανία. Ημασταν στη μέση μιας προεκλογικής περιόδου για την εκλογή ηγεσίας και ξαφνικά δημιουργήθηκε ένα πολιτικό και ιδεολογικό κενό στον χώρο μας. Αυτό το κενό δεν θα μπορούσε να καλυφθεί από όσους ήταν ήδη και μέχρι την τελευταία στιγμή αντίπαλοί της στην εκλογική μάχη. Ασχετα εάν στη συνέχεια κάποιοι άλλαξαν ρότα και άρχισαν να αντιγράφουν κατά λέξη τις θέσεις της. Από την άλλη πλευρά, πολλοί εκτιμούσαν ότι δεν υπήρχε πολιτική προσωπικότητα να πάρει στην πλάτη της την παράταξη σε μια τέτοια στιγμή και να πατήσει στα ίδια χνάρια που πατούσε η αείμνηστη πρόεδρος. Αυτό άλλαξε όταν εμφανίστηκε η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου.

Εχει μέλλον το Κίνημα Αλλαγής; Θα αναστηθεί;

Ολοι βλέπουν ότι τώρα υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία. Φάνηκε να μεγαλώνει το ενδιαφέρον των πολιτών για τη διαδικασία μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Εγώ πιστεύω ότι ένας άνθρωπος με το κύρος ενός πρώην πρωθυπουργού, που είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μπορεί να διασφαλίσει την προοδευτική ταυτότητα της παράταξης. Θεωρώ δηλαδή ότι μπορεί να συνεχίσει στον δρόμο που άνοιξε η αείμνηστη πρόεδρός μας και να μεγαλώσει την παράταξη.

Ποια η γνώμη σας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα;

Σήμερα είναι εντελώς αναξιόπιστοι. Πιστεύω ότι έχει κλείσει ο ιστορικός τους κύκλος. Εχουν μάλιστα κι ένα σοβαρό πρόβλημα. Με όσα έκαναν έσπρωξαν πολύ κόσμο να ψηφίσει Μητσοτάκη για να απαλλαγεί η χώρα από τη δική τους κυβέρνηση. Τι αντιπολίτευση να κάνουν και ποιος να τους πιστέψει; Σε όποιο θέμα κι αν προσπαθήσουν να κάνουν αντιπολίτευση βρίσκουν από κάτω τα δικά τους πεπραγμένα. Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, η χώρα δεν έχει ουσιαστικά αξιωματική αντιπολίτευση. Και πρέπει να σας πω ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που λένε ότι μέσα στη Βουλή τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αναλάβει το Κίνημα Αλλαγής. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο για εμάς να συναντηθούμε και πάλι με τον προοδευτικό κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ ή σήμερα απέχει, για να δημιουργήσουμε ξανά μια μεγάλη παράταξη που θα δώσει προοδευτική λύση στη χώρα.

Υπήρξε ποτέ κρούση από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ. για εσάς;

Οχι, δεν υπήρξε ποτέ. Και πώς, άλλωστε, να υπάρξει; Γνωρίζουν ότι εγώ είμαι ταυτισμένη με την παράταξή μου. Εχω μια πορεία με συνέπεια και ποτέ δεν αντιμετώπισα την πολιτική ως επάγγελμα. Αλλοι έκαναν στο παρελθόν μετεγγραφές σαν να ήταν στελέχη επιχειρήσεων. Προφανώς έτσι βλέπουν την πολιτική ή και από μία άλλη οπτική γωνία που εμένα δεν με αφορά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: η γνώμη σας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε πιστεύω στην πιο εύκολη θέση που έχει βρεθεί πρωθυπουργός την τελευταία δεκαετία. Ο κ. Τσίπρας είχε κατεβάσει πολύ χαμηλά τον πήχη και τον πρώτο χρόνο τον πέρασε με ευκολία. Από τον δεύτερο όμως άρχισαν τα προβλήματα κι εκεί φάνηκαν πολλά για τον τρόπο που βλέπει την πολιτική. Ολα τα βλέπει σαν επικοινωνία. Θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορούν να σκεπάζονται, αν δεν αναδεικνύονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Εχετε αισθανθεί ποτέ άβολα ως γυναίκα από κάποιον άντρα; Πώς βλέπετε το κίνημα #ΜeΤoo;

Οχι, δεν θυμάμαι να έχω αισθανθεί ποτέ άβολα. Από μικρή βρέθηκα βέβαια σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, όπως ο χώρος της πολιτικής, αλλά λόγω χαρακτήρα μπορούσα να διαχειρίζομαι με έναν δυναμικό τρόπο τις σχέσεις με τους άλλους και να βάζω τα κατάλληλα όρια. Σε ό,τι αφορά το #ΜeΤoo, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να βρίσκει μια γυναίκα το σθένος και να καταγγέλλει. Δεν είναι κάτι εύκολο. Το #ΜeΤoo έχει μια δύναμη μέσα του. Βοηθάει τις γυναίκες να βρουν τη δύναμη που χρειάζεται βλέποντας άλλα παραδείγματα. Τα πάντα εστιάζονται σε αυτό: το ξεπέρασμα του φόβου.

Γνωρίζαμε ότι τα προηγούμενα χρόνια ζούσατε στις Λιβανάτες ως αγρότισσα. Μιλήστε μου λίγο για αυτά τα χρόνια. Τι καλλιεργούσατε;

Η βασική μου εργασία ήταν στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Το επάγγελμα της αγρότισσας είναι μια δευτερεύουσα απασχόληση, όπως και για πάρα πολλούς συμπατριώτες μας που ζουν στην Αθήνα και έχουν ελιές ή και άλλες καλλιέργειες στο χωριό. Εχω κληρονομήσει από την οικογένειά μου μια περιουσία, η οποία έχει τα χαρακτηριστικά μιας γεωργικής επιχείρησης, με σημαντικότερο προϊόν τις ελιές.

Τώρα τι θα κάνετε με τα αγροτικά σας; Πώς θα τα καταφέρνετε;

Θα συνεχίσω, γιατί είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που αφήνει εισόδημα. Από την άλλη πλευρά, είναι ένα αντικείμενο που με ενδιαφέρει και μου αρέσει. Αλλωστε το χωριό είναι μία ώρα από την Αθήνα και μπορώ να έχω εύκολα την επίβλεψη στις εργασίες.

Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο απευθύνεστε όταν έχετε κάποιο πρόβλημα; Ο άνθρωπός σας, δηλαδή;

Θα έλεγα ότι είμαι αρκετά ανεξάρτητη, γιατί είχα μάθει να ζω μόνη μου από μικρή ηλικία. Βέβαια, η οικογένειά μου και πιο πολύ η αδελφή μου, αλλά και οι φίλοι μου είναι πάντοτε κοντά μου στα δύσκολα.

Είστε κατά του γάμου ή ακόμη δεν βρέθηκε ο κατάλληλος άντρας για εσάς;

Αλλες φορές οι συγκυρίες και άλλες φορές κάποιες ασυμφωνίες δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν σε έναν γάμο. Ούτε το αποκλείω να συμβεί στο μέλλον ούτε όμως και θεωρώ τον γάμο έναν στόχο που πρέπει ντε και καλά να επιτευχθεί. Ολα είναι θέμα προσώπου και κατάλληλου timing.

Ερωτας υπάρχει σήμερα;

Αν σας πω ότι δεν προλαβαίνω;

Τι σας κάνει ευτυχισμένη στην καθημερινότητά σας;

Να περνάω χρόνο με τους φίλους μου, κάτι που δεν είναι πάντοτε εύκολο…

Με ποιο τραγούδι θα σηκωνόσασταν για χορό;

Εξαρτάται από το περιβάλλον. Αν ήμουν στο πανηγύρι του χωριού μου, θα χόρευα το γνωστό λιβανατέικο καγκέλι. Αν ήμουν σε ένα λαϊκό κέντρο, θα σηκωνόμουν να χορέψω το «Ο δικός μου ο δρόμος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρύσα Παπά: «Η εξουσία φοβάται το θέατρο και τους καλλιτέχνες γιατί αφυπνίζουν τους λαούς»

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου» ζωντανεύει ξανά στη...

Ζωή Ράπτη: Η ψυχική υγεία της χώρας στα χέρια της

«Το κράτος πρέπει να είναι έτοιμο για το απροσδόκητο» είναι η πολιτική πεποίθηση με...

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Προτιμώ τον τσαμπουκά της νέας γενιάς μας από τη μαλθακότητα των συμβιβασμένων»!

Δεν «γουστάρει» τους δήθεν, ούτε τη μαλθακότητα των συμβιβασμένων, και πιστεύει ότι τα φώτα...

Νικόλας Φαραντούρης: «Ε, λοιπόν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι»

Ο Νικόλας Φαραντούρης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη μονοεδρική Κεφαλλονιάς και Ιθάκης παίρνει θέση...

Γιούλη Ηλιοπούλου: «Το να δημιουργείς θέατρο για τα παιδιά είναι μεγάλη ευθύνη»

Έχοντας αφήσει πίσω της εδώ και πολλά χρόνια τα λαμπερά φώτα της τηλεόρασης, η...

Παύλος Γερουλάνος: «Σε όλο τον κόσμο η εξουσία είναι μαγνήτης για το χρήμα, κυρίως...

Της Βίβιαν Μπενέκου«Οπου εξουσία και χρήμα. Σε όλο τον κόσμο η εξουσία είναι μαγνήτης...

Κατερίνα Λάσπα: «Μεθά» από τα 18 της με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ

Από τα λαμπερά τηλεοπτικά πλατό, επικεφαλής του τομέα Αλληλεγγύης του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η...

Νίκος Ορφανός: «Όφειλα να σταθώ δίπλα στον Ανδρουλάκη»

Ανέλαβε τη Γραμματεία Πολιτισμού στο ΠΑΣΟΚ, ύστερα από προσωπική πρόσκληση του προέδρου του κόμματος...

Φωτεινή Αραμπατζή: «Γροθιά στο στομάχι τα ρίχτερ στην Κιβωτό του Κόσμου»

«Οσο πιο ψηλά ανεβαίνει μια γυναίκα τόσο περισσότερα “γυάλινα ταβάνια” πρέπει να σπάσει» λέει...

Ζωή Ράπτη: «Εμείς οι νεοδημοκράτες δεν μασάμε»

«Εμείς οι νεοδημοκράτες δεν μασάμε» λέει καθαρά και με «τσαμπουκά» η υφυπουργός Υγείας και...

Φωτεινή Πιπιλή: «Ξεπερασμένη η τσαντίλα Τσίπρα και Ανδρουλάκη»

Μια κυρία με βαθιές αστικές αθηναϊκές ρίζες, που αγαπάει κάθε πεζοδρόμιο της Αθήνας, που...

Θεόδωρος Καράογλου: «Πίστεψα ότι το ρολόι μετρούσε αντίστροφα»

«Προσευχήθηκα, φοβήθηκα, ένιωσα μοναξιά και πίστεψα ότι το ρολόι μετρούσε αντίστροφα» εξομολογείται στην κατάθεση...

Ανδρέας Τσούνης: Ο χρόνος δεν γιατρεύει… Κλαίω για τη Φώφη

«Η πληγή είναι πάντα εδώ, ανοιχτή» για τον Ανδρέα Τσούνη, σύζυγο της αείμνηστης προέδρου...

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης μιλάει για τον δρόμο που του άνοιξε η Φώφη Γεννηματά

Είναι μόλις 31 χρονών και έχει καταφέρει πολλά για την ηλικία του. Εφόδιά του,...

Χάρης Ρώμας: Από δήμαρχος… Κολοκοτρωνιτσίου δήμαρχος Χαλανδρίου

Λίγες ώρες μετά την πανηγυρική ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τον Δήμο Χαλανδρίου, ο...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ για τους συνταξιούχους!

Σχεδόν 1.000.000 δεν είδαν αυξήσεις λόγω ατολμίας της κυβέρνησης να καταργήσει την προσωπική διαφορά που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Πένυ Παπουτσή: Δείτε την επίσης ηθοποιό σύζυγο του Τάσου Χαλκιά

Ο ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς έχει υποδυθεί μερικούς από τους...

«Τέρατα» βίασαν φοιτήτρια! Την άφησαν στον δρόμο και τη σκότωσε διερχόμενο Ι.Χ.

Χειροπέδες σε τέσσερις νεαρούς πέρασε η αστυνομία της Λουιζιάνα...

Η κατάρρευση μιας (Προέδρου της) Δημοκρατίας

Εδώ και χρόνια, οι δημοσκοπικές εταιρείες αποφεύγουν τεχνηέντως να...

Mαρί Κωνσταντάτου: Δημόσια εμφάνιση με τον σύντροφό της και την κόρη του

Η Μαρί Κωνσταντάτου έκανε μια δημόσια εμφάνιση μαζί με...

Αγνώριστος o Βασίλης Καρράς μετά την περιπέτεια της υγείας του

Αγνώριστος ο Βασίλης Καρράς στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση...

Το «έκαψαν» στα γενέθλια του συντρόφου της Ζωζώς Σαπουντζάκη

Στις 21 Ιανουαρίου, σε κοσμικό κέντρο γιόρτασε τα 90α...

Λάκης Λαζόπουλος: Εν τορτούρ κλειν παντζούρ (Επεισόδιο 5ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

NEWSROOM