Δώρα Αυγέρη: Ξεσπάει κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, που προκαλεί εκατόμβες νεκρών από τον ιό

Το κύμα ανυπακοής, τα μέτρα που θα έπαιρνε ως υπουργός, οι σχέσεις με το ΚΙΝ.ΑΛ. και τα καλύτερα Χριστούγεννα, που θα είναι χωρίς τον... Μητσοτάκη

Must Read

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας Δώρα Αυγέρη περιγράφει με μια συγκλονιστική εικόνα το μέγεθος του προβλήματος της πανδημίας, λέγοντας: «Με τρομάζει η θέα των ανοιχτών τάφων που περιμένουν τα επόμενα θύματα».

  • Από την Βίβιαν Μπενέκου

Η ίδια, με την ιδιότητα της δημοσιογράφου, που φυσικά δεν εγκατέλειψε ποτέ, αποκάλυψε στην «Espresso» τους τάφους στο νεκροταφείο της Θέρμης, που περιμένουν τους νεκρούς του Covid! Την ίδια στιγμή κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για την έλλειψη και την υποστελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που μοιραία οδηγεί στους δεκάδες νεκρούς που καθημερινά μετρά η χώρα.

Δηλώνει, δε, ότι εάν ήταν εκείνη υπουργός, θα επιστράτευε ακόμη και τις ιδιωτικές κλινικές και πάντως δεν θα έκλεινε με τίποτε τα τακτικά χειρουργεία, όπως κάνει ο Θάνος Πλεύρης, ανοίγοντας την όρεξη των κερδοσκοπικών funds του ιδιωτικού τομέα, όπως διατείνεται η ίδια.

Η Δώρα Αυγέρη πιστεύει ότι το κύμα ανυπακοής, που εξαπλώνεται, τροφοδοτείται πλήρως από την κυβέρνηση και τις επιλογές της.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει ούτε εξετάσεις ούτε διαπιστευτήρια. Έχει πολιτικό πρόγραμμα» επιμένει η βουλευτής μιλώντας για το μέλλον του κόμματός της. Συμπληρώνει, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από τη νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, όποια κι αν είναι αυτή.
Πάντως, τα καλύτερα Χριστούγεννα της Δώρας Αυγέρη, που ετοιμάζεται να στολίσει και φέτος το αγαπημένο της καραβάκι, θα είναι αυτά που θα τα γιορτάσουν εκείνη και ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον… Μητσοτάκη!

Ο κορονοϊός συνεχίζει να θερίζει. Τι λάθος γίνεται εδώ; Αν και το ίδιο πρόβλημα βέβαια αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ε.Ε.

Εδώ και χρόνια η Ευρώπη έχει επιλέξει τον δρόμο της μερικής ή ολικής ιδιωτικοποίησης των εθνικών συστημάτων υγείας. Σκάει, λοιπόν, η πανδημία και αυτομάτως οι πολιτικοί πρέπει να δικαιολογήσουν στους πολίτες γιατί δεν πετυχαίνει η νεοφιλελεύθερη συνταγή τους. Κρύβονται πίσω από τα εμβολιαστικά προγράμματα, που αδιαμφισβήτητα είναι σημαντικά, αλλά την ίδια ώρα στέλνουν το μήνυμα ότι η λήξη της πανδημίας είναι ζήτημα χρόνου, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται. Έχουν ήδη υποπέσει σε μεγάλα επικοινωνιακά λάθη, που συντελούν στο κλίμα καχυποψίας. Και δεν μπορούν να συγκρατήσουν το κύμα ανυπακοής που εξαπλώνεται στα ακροδεξιά ακροατήρια. Αν στην παραπάνω συνταγή βάλετε ενισχυμένη δόση, τότε έχετε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται την πανδημία. Ουσιαστικά, το σύστημα Μητσοτάκη λέει στον κόσμο: Δεν έχετε ανάγκη από ΜΕΘ, γιατρούς, νοσηλευτές, κρατικά νοσοκομεία, πρωτοβάθμια φροντίδα και τις δομές ενός ισχυρού, δημόσιου ΕΣΥ, σας αρκεί που έχετε εμβόλιο και να λέτε κι ευχαριστώ, είναι ατομική σας ευθύνη.

Φτάσαμε στο σημείο να φεύγουν από τη ζωή 100 άνθρωποι την ημέρα. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει ξανά σε lockdown; Είναι η λύση σε ό,τι ζούμε;

Η λύση είναι ένα ισχυρό, δημόσιο, Εθνικό Σύστημα Υγείας, με όλο το προσωπικό που απαιτείται και όλη τη δυνατή κρατική χρηματοδότηση. Όσο αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση να στελεχώσει με γιατρούς τις ΜΕΘ, όσο αρνείται να στήσει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας, όσο επιλέγει να αντιμετωπίζει την πανδημία με αυταρχικές μεθόδους, να μετατρέπει τους καταστηματάρχες σε αστυνομικούς και τους γιατρούς σε ανέργους, φοβάμαι ότι τόσο θα ξαναπέφτουμε στον φαύλο κύκλο των lockdowns.

Είστε αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας, δηλαδή σκιώδης υπουργός. Τι περισσότερο θα κάνατε εσείς εάν ήσασταν υπουργός Υγείας;

Θα υλοποιούσα το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με την πλήρη συνδρομή και κινητοποίηση των στελεχών του και όλων των διαθέσιμων και πρόθυμων δυνάμεων στο πεδίο της μάχης. Θα διασφαλίζαμε τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση του ΕΣΥ, θα κινητοποιούσαμε κάθε διαθέσιμο πόρο υπέρ του ΕΣΥ, φροντίζοντας το ΕΣΥ να είναι ένα και δύο βήματα πιο μπροστά από την πανδημία. Θα οργανώναμε μια επικοινωνιακή στρατηγική για να πείσουμε τον κόσμο και όχι για να τον τιμωρήσουμε, και παράλληλα θα φροντίζαμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς κι όχι να τους απομακρύνουμε κι άλλο απ’ αυτούς. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες θα απευθύνονταν σε τοπικές μονάδες και κέντρα υγείας -ετοιμοπόλεμα, στην πρώτη γραμμή της πανδημίας- και όχι σε τηλεφωνικά κέντρα της αρπαχτής. Θα οργανώναμε κανονική ιχνηλάτηση και επιδημιολογική παρατήρηση με αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα, θα είχαμε πραγματική εικόνα της πανδημίας. Και θα παίρναμε στοχευμένα μέτρα σε περιοχές και τοπικές κοινωνίες με ιδιαίτερα βάρη, εκεί που τα υγειονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα είναι πιο αρνητικά. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υπήρχαν ΜΕΘ πλήρως στελεχωμένες με γιατρούς και νοσηλευτές. Θα επιστρατεύαμε τις ιδιωτικές κλινικές για Covid και δεν θα τις ευνοούσαμε εις βάρος των δημόσιων νοσοκομείων. Δεν θα κλείναμε τα τακτικά χειρουργεία και δεν θα ανοίγαμε την όρεξη των κερδοσκοπικών funds του ιδιωτικού τομέα, που βλέπουν ευκαιρίες στην υγειονομική κρίση και βγάζουν υπέρογκα κέρδη εις βάρος ανθρώπων σε ανάγκη. Κοινώς, θα τα κάναμε όλα διαφορετικά. Δεν θα λειτουργούσαμε ως ντίλερ ιδιωτικών συμφερόντων. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είχε σωθεί κόσμος. Το πρόγραμμα εμβολιασμού θα είχε ξεκινήσει πόρτα πόρτα κι όχι με σόου νεοδημοκρατών που έκλεβαν τη σειρά των γιατρών και των παιδιών, αν θυμάστε.

Αρνητές κορονοϊού, αρνητές εμβολίων και τώρα αρνητές απογραφής. Είναι δυνατόν; Τι συμβαίνει στην καρδιά της κοινωνίας αυτή τη στιγμή;

Εξαπλώνεται ένα κύμα ανυπακοής, που τροφοδοτείται από την υπερδεκαετή απώλεια εμπιστοσύνης από ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας προς τους θεσμούς. Αλλά πηγάζει αποκλειστικά από όλα τα ακροδεξιά αφηγήματα και δοξασίες που παρεπιδημούν στο προνομιακό ακροατήριο της Ν.Δ.: αρνητές της δημοκρατίας, αρνητές της αλληλεγγύης, αρνητές των συλλογικών αγώνων, αρνητές της αγάπης προς τον πλησίον, αρνητές του εμείς, όλοι αυτοί που πίστεψαν τον Μητσοτάκη όταν έλεγε ότι ο Τσίπρας αντάλλαξε τη Μακεδονία για τις συντάξεις, όλοι αυτοί που νομίζουν ότι ο Θεός ακούει μονάχα τις δικές τους προσευχές και όχι των συνανθρώπων τους, όλοι αυτοί που εμφανίζονται απολιτίκ, που λένε ότι είναι τάχα υπεράνω κομμάτων για να πουλάνε εθνικιστικό παραλήρημα στα καφενεία και στην ουσία δεν έχουν κανέναν πατριωτισμό. Δεν φτιάχτηκαν μέσα στην πανδημία. Μέσα στην πανδημία έγιναν πιο ορατοί.

Πώς αυτοί οι άνθρωποι θα πεισθούν να αλλάξουν μυαλά;

Όπως δεν μπορείς να οργανώσεις μια κοινωνία με τηλεβιβλιοπώλες, έτσι δεν μπορείς να την οργανώσεις και με μυαλοπώλες. Μόνο με το παράδειγμα μπορείς να πείσεις. Και με διαρκή αγώνα μέσα στην κοινωνία, κάτω στους δρόμους και στις γειτονιές. Και, βεβαίως, με ένα εκπαιδευτικό σύστημα προσανατολισμένο στον ανθρωπισμό, στη γνώση και τη συλλογική δράση. Ο,τι, δηλαδή, δεν κάνει αυτή η κυβέρνηση των ταμπουρωμένων ελίτ, που εμπορεύονται πληροφορίες και ζωές, προσανατολισμένες στον ανταγωνισμό και το ατομικό συμφέρον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και γίνεται ολοένα πιο σκληρός, πιο επιθετικός με την κυβέρνηση και τα πεπραγμένα της. Πώς κι έτσι; Έρχονται εκλογές πιστεύετε;

Αυτό που ήδη έχει έρθει είναι μια βαθιά κοινωνική κρίση. Κόσμος υποφέρει και κόσμος πεθαίνει. Κι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης κάνει λόγο για «αχρείαστες απώλειες», αποθεώνοντας τον εαυτό του: ότι τα έχει κάνει όλα τέλεια. Ξέρετε άλλον τρόπο να σταματήσει αυτό το κακό εκτός από τη διεξαγωγή εκλογών και την αλλαγή κυβέρνησης; Γιατί εγώ δεν ξέρω άλλον.

Το κόμμα σας έχει κάνει την αυτοκριτική του; Έχει διορθώσει λάθη στον δρόμο της επαναδιεκδίκησης της εξουσίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει ούτε εξετάσεις ούτε διαπιστευτήρια. Έχει πολιτικό πρόγραμμα, αρθρώνει προγραμματικό λόγο και υπερασπίζεται αρχές και αξίες μέσα από ένα ιδεολογικό πλαίσιο. Τα καταθέτει στον πολιτικό στίβο και μάχεται στη βάση της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, που εκ του ρόλου της ελέγχει την κυβέρνηση για τα λάθη της. Είμαστε στο 2021. Να μην ξεχνάμε τον ρόλο του καθενός στον δημόσιο βίο και τι γράφει το ημερολόγιο· πόσο μάλλον όταν γράφει ότι δεν πάει άλλο με Μητσοτάκη.

Κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ από μια ενδεχόμενη εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου; Γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι «τσιμπάει» κοινό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέτε για αυτό;

Λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει από το ΚΙΝ.ΑΛ.

Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με το Κίνημα Αλλαγής, και με ποιον αρχηγό μπορεί να γίνει αυτό;

Θα μπορούσε με όποιον αρχηγό προκρίνει ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανατροπής του νεοφιλελεύθερου κανόνα και, κυρίως, μπορεί να στηρίξει μια κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό κράτος κόντρα σε κατσαπλιάδες.

Εάν πίνατε καφέ ως φίλοι με τον πρωθυπουργό, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα του λέγατε να προσέξει;

Δεν είμαστε όλοι φίλοι με όλους, μπορούμε όμως να συνομιλούμε και να συνυπάρχουμε πολιτισμένα. Δεν ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης το αντέχει αυτό. Οπως και να ‘χει, θα του έλεγα να σταματήσει να συκοφαντεί τους πολιτικούς του αντιπάλους και να πάψει να διαστρεβλώνει την Ιστορία.

Κάνατε τρίτη δόση εσείς; Φοβάστε καθόλου;

Με βάση όπως τα έχει κάνει η κυβέρνηση, υπολογίζω μετά τα μέσα Δεκεμβρίου. Φοβάμαι τον Covid-19, με τρομάζει η θέα των ανοιχτών τάφων στο νεκροταφείο της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, που περιμένουν τα επόμενα θύματα να προστεθούν στις τόσες χιλιάδες. Έχουμε πόλεμο, όσο κι αν κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τους οικείους μας, αλλά επίσης δίνουμε αγώνα για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Χριστούγεννα 2021. Πώς νιώθετε; Ποια ήταν τα καλύτερα Χριστούγεννα που έχετε ζήσει μέχρι σήμερα;

Κάθε χρονιά έχει την ιδιαιτερότητα και την ομορφιά της, κάθε γιορτή μάς θυμίζει όμορφες στιγμές αλλά και κάποιες όχι και τόσο όμορφες. Σημασία έχουν τα καλύτερα Χριστούγεννα που θα έρθουν. Κι αυτά θα είναι τα Χριστούγεννα χωρίς Μητσοτάκη.

Δέντρο στολίσατε;

Στολίζω καραβάκι, κρατώντας όλο το νόημα των γιορτών στο πρόσωπο των αγαπημένων μου προσώπων και στο κοινό μας ταξίδι στη ζωή. Ζω τα Χριστούγεννα και τις γιορτές αυτές με μια πιο ζεστή και νοσταλγική και -αν θέλετε- ντόπια ματιά. Στη Νέα Κερασιά, στη Νέα Μηχανιώνα δεν μπορείς να κοιτάξεις τους ανθρώπους στα μάτια χωρίς να βλέπεις τη θάλασσα. Χρέος μας είναι να ξανοιγόμαστε μαζί στις φουρτούνες και να γυρνάμε πίσω κάθε φορά όλοι ασφαλείς και καλύτεροι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This