Χριστόφορος Μπουτσικάκης: «Ούτε εκλογές πλησιάζουν ούτε η Ν.Δ. έχει φθορά»!

Η φιλία με το Mητσοτακέικο, η Πολωνέζα μητέρα, οι τοξικές συμπεριφορές τύπου Πολάκη και η 10χρονη Ηλέκτρα του που είναι ο «έρωτας» της ζωής του

Must Read

Είναι ένα δυναμικό κράμα Κρητικού και Πειραιώτη με μια δυνατή «εσάνς» Πολωνίας. Με μπαμπά από την Κρήτη δηλαδή, και μαμά από την Πολωνία. Δούλεψε επί μακρόν στην επιχείρηση εστίασης που έχει η οικογένειά του στο Μικρολίμανο, ενώ, κατά δήλωσή του, είναι μετριοπαθής, ταπεινός και αθόρυβος. Αυτός είναι ο βουλευτής της Ν.Δ. στην Α’ Πειραιά και Νήσων Χριστόφορος Μπουτσικάκης, όπως παρουσιάζεται στην «Espresso».

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης είναι ένας άνθρωπος της αγοράς, που αποφάσισε να μπει στην πολιτική όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Ιωάννης Μπουτσικάκης, πατέρας του Χριστόφορου, και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνδέονταν με μακρά, σχεδόν παιδική φιλία. Ο ίδιος συνδέει την παρουσία του στη Βουλή με την υπευθυνότητα, και βρίσκει πολύ τοξικές και αποκρουστικές τις συμπεριφορές τύπου Πολάκη. Δεν βλέπει εκλογές σύντομα, όπως δεν βλέπει και φθορά της κυβέρνησης.
Θεωρεί, δε, κρίνοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη και την πολιτική των ίσων αποστάσεων που πρεσβεύει, ότι θα καταλήξει να είναι «πολιτικό πυροτέχνημα». Στα προσωπικά του ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης είναι δεμένος πολύ με τα δύο του αδέλφια, την Κωνσταντίνα και τον Μανώλη, ενώ το φως στη ζωή του το δίνει η κορούλα του, η 10χρονη Ηλέκτρα. «Σύμβουλός του», συχνά πυκνά, είναι ο πατέρας του. Αγαπάει τον Πειραιά, τα τηλεοπτικά talk shows και τον κινηματογράφο.

Γιατί μπήκατε στην πολιτική; Τι σας δελέασε;

Από μικρό με εξίταραν η επαφή και η επικοινωνία με τον κόσμο. Η μακροχρόνια οικογενειακή επιχειρηματική δραστηριότητα στον Πειραιά με βοήθησε να αναπτύξω έντονο κοινωνικό αίσθημα εστιαζόμενο κυρίως στην προσφορά. Αυτή είναι άλλωστε η ουσία της πολιτικής, η προσφορά. Θεωρώ ότι η πολιτική προσφέρει όλα τα εργαλεία σε αυτόν που έχει όρεξη, διάθεση και ιδέες, να κάνει το όραμά του πράξη. Καθοριστική συμβολή στην ενασχόλησή μου ήταν η γνωριμία μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η εκλογή του στη θέση του προέδρου της Ν.Δ.

Πλησιάζουν οι εκλογές. Η Ν.Δ. έχει τη φθορά για την οποία μιλάει η αντιπολίτευση;

Η κυβέρνηση έχει ακόμη μπροστά της τουλάχιστον ενάμιση χρόνο μέχρι τις εκλογές. Δεν θα έλεγα ούτε ότι πλησιάζουν εκλογές ούτε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει φθορά.

Πώς θα βλέπατε μία κυβέρνηση συνεργασίας και με ποιο κόμμα θα μπορούσε να γίνει;

Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική (νόμος που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά θα αναμετρηθούν εκλογικά οι δύο πολιτικές στρατηγικές: απλή αναλογική για κυβερνήσεις συνεργασίας ή επιστροφή στην ενισχυμένη αναλογική για αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Είμαι σίγουρος ότι η ετυμηγορία του ελληνικού λάου θα προτιμήσει το δεύτερο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει κατ’ επανάληψη πως μόνο μία αυτοδύναμη κυβέρνηση θα μπορέσει να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο. Αντιθέτως, στον ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν στην ακυβερνησία, ελπίζοντας και πάλι με εκλογικούς εκβιασμούς να αναλάβουν τη διακυβέρνηση.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης. Πώς τους κρίνετε;

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι βέβαιο ότι συντάραξε τα μέχρι πρότινος γαλήνια νερά της επικράτησης στον χώρο της Kεντροαριστεράς. Βέβαιο είναι επίσης ότι σύντομες και δραστικές θα είναι οι εξελίξεις σε αυτόν τον χώρο. Ομως με την πολιτική των ίσων αποστάσεων και με την έλλειψη ουσιαστικών προτάσεων μπορεί να καταλήξει σε ακόμα ένα πολιτικό πυροτέχνημα. Για τον Αλέξη Τσίπρα δεν θέλω να σχολιάσω κάτι παραπάνω από το πασιφανές. Ο διαχρονικός διχαστικός λόγος, η καθιέρωση άκρατου λαϊκισμού και η υπερχειλής υποκρισία χαρακτηρίζουν, θα έλεγα, το σύνολο του πολιτικού του βίου.

Ποιo είναι το νούμερο ένα πρόβλημα του λιμανιού;

Η αλματώδης ανάπτυξη του λιμανιού, με την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της Cosco, πρέπει να συνδυαστεί και να αποφέρει αντίστοιχη ανάπτυξη σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Ο πρωταρχικός μου στόχος είναι να φέρουμε νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στον Πειραιά. Ταυτόχρονα, να τονώσουμε τη μοναδικότητά του όχι μόνο ως πέρασμα, αλλά και ως τουριστικό προορισμό.

Ποιες οι διαφορές του μπαμπά και του γιου Μητσοτάκη; Και το ρωτώ, γιατί η οικογένειά σας είχε στενή σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Με την οικογένεια Μητσοτάκη μάς συνδέει βαθιά και αληθινή οικογενειακή σχέση, εκτίμηση και φιλία. Η κοινή καταγωγή, η ταπεινότητα και κυρίως η ειλικρίνεια και η ανιδιοτέλεια σφυρηλάτησαν τις σχέσεις μας, οι οποίες χρονολογούνται από τα παιδικά χρόνια του πατέρα μου. Δεν θα έλεγα ότι έχουν πολλές διαφορές. Μάλλον τα κοινά είναι περισσότερα. Η ευθύτητα και η συνέπεια λόγου και έργου, η πίστη στον φιλελευθερισμό είναι μερικά από αυτά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι o Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν βασικός και πρώτος εισηγητής του φιλελευθερισμού στην πολιτική σκηνή της χώρας μας. Το σημαντικότερο, όμως, κοινό σημείο είναι η αποφυγή της επικίνδυνης διχαστικής ρητορικής.

Πόσα χρόνια δουλέψατε στην οικογενειακή σας επιχείρηση στο Μικρολίμανο; Τι σας έδωσε αυτή η εμπειρία;

Από μαθητής ακόμα θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολούμαι στην οικογενειακή μας επιχείρηση. Oσο μεγάλωνα και μέχρι να χαράξω τα δικά μου επιχειρηματικά μονοπάτια, έμαθα πράγματα που ακόμα και ως τώρα είναι η πυξίδα στις δραστηριότητές μου. Οι οικογένειες στο τιμόνι των επιχειρήσεων έχουν τη μοναδική ευκαιρία να εξασφαλίσουν μια «κληρονομιά» και διαχρονικότητα που δημιουργεί αίσθηση επιτυχίας και υπερηφάνειας.

Τι κουμπαριά έχετε με την Ολγα Κεφαλογιάννη;

Με την Ολγα είμαστε συνδεδεμένοι με οικογενειακούς δεσμούς για πολλές δεκαετίες. Λόγω της στενής μας φιλίας ήταν εκείνη που με πάντρεψε.

Διάβασα ότι μιλάτε πολωνικά. Μάλιστα, συμμετέχετε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας – Πολωνίας. Ποια η σχέση σας με την Πολωνία;

Ο πατέρας μου είναι Κρητικός, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η μητέρα μου κατάγεται από την Πολωνία. Εγώ, ως Πειραιώτης, δεν μπορώ παρά να τιμώ συνολικά τη ρίζα μου και την καταγωγή μου, οπότε φυσικό είναι να μιλάω πολωνικά. Για τον ίδιο λόγο, ως βουλευτής επέλεξα να συμμετάσχω και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας – Πολωνίας, όπου είμαι και αντιπρόεδρος. Πιστεύω πως μπορώ να συμβάλω στην ενδυνάμωση των σχέσεων πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς.

Ποια τα «συν» και τα «πλην» της Βουλής;

Η Βουλή είναι ο κορυφαίος δημοκρατικός θεσμός. Μέσω της Βουλής και των βουλευτών αντιπροσωπεύεται ο λαός. Σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αναφερόμαστε μόνο στα πλεονεκτήματα, διότι το δημοκρατικό μας πολίτευμα και κατ’ επέκταση ο κοινοβουλευτισμός διακρίνεται μόνο από πλεονεκτήματα. Δυστυχώς, όμως, τελευταία παρατηρούμε ιδιαιτέρως τοξικές και προβληματικές, από κάθε ανάλυση, συμπεριφορές από μερίδα βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποκρουστικές και αντικοινοβουλευτικές πρακτικές, όπως η πρόσφατη κατάληψη του ιερού βήματος από τον κύριο Πολάκη, υποβαθμίζουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και μειώνουν την αξία του στα μάτια των πολιτών.

Τι μπαμπάς είστε;

Είμαι πατέρας ενός υπέροχου κοριτσιού 10 ετών, της Ηλέκτρας, την οποία υπεραγαπώ. Το χαμόγελό της είναι που με κάνει να ξεχνάω κάθε μου πρόβλημα και ανησυχία, να μου υπενθυμίζει διαρκώς ότι η οικογένεια είναι πάνω από τα πάντα. Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον. Αν για κάτι παλεύουμε τόσο στον ιδιωτικό μας βίο ως γονείς όσο και στον δημόσιο ως πολιτικοί, αυτό γίνεται για να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής για τις επόμενες γενιές.

Ποιος είναι ο έρωτας της ζωής σας και ποιος ο άνθρωπος στον οποίο πρώτα απευθύνεστε όταν έχετε κάποιο πρόβλημα;

Νομίζω ότι και εδώ την πρωτιά καταλαμβάνει με μεγάλη διαφορά η κόρη μου. Σε κάποια δύσκολη στιγμή μου, ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο θα απευθυνθώ είναι συνήθως ο πατέρας μου.

Είστε δεμένος με τα αδέλφια σας. Πώς τα καταφέρνετε καθώς μεγαλώνετε;

Πράγματι με τα αδέλφια μου διατηρώ στενές σχέσεις και προσπαθούμε όλοι να έχουμε όσο περισσότερες επαφές μπορούμε και επιτρέπουν τα ήδη φορτωμένα καθημερινά μας προγράμματα. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στους γονείς μας ότι μας δίδαξαν από μικρή ηλικία την αξία και τη δύναμη της οικογένειας, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείχνουν τα μέλη μεταξύ τους. Δεν πιστεύω πως οι οικογένειες απομακρύνονται όσο μεγαλώνουν. Πιστεύω, αντιθέτως, ότι η δημιουργία μίας νέας οικογένειας και ο ερχομός νέων μελών είναι μία ευκαιρία να τονωθούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις με τα αδέλφια.

Είστε και του λιμανιού και του σαλονιού, ή όχι; Πώς αυτοχαρακτηρίζεστε;

Ως άνθρωπος είμαι αρκετά μετριοπαθής. Δεν μου αρέσει να αυτοχαρακτηρίζομαι. Θεωρώ την ταπεινότητα και την αθόρυβη εργασία ίσως από τα μεγαλύτερα προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να προοδεύσει και να δημιουργήσει.

Γιατί αφήσατε μούσι;

Να είμαι ειλικρινής, δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο λόγο. Ηθελα να κάνω μία αλλαγή στον εαυτό μου και να δοκιμάσω κάτι νέο. Πιστεύω ότι έκανα σωστή επιλογή, αν κρίνω από τα θετικά σχόλια φίλων και συναδέλφων.

Ποια είναι τα χόμπι σας και τα αγαπημένα σας προγράμματα στην TV;

Τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα και οι επιχειρηματικές μου δραστηριότητες είναι ασχολίες πλήρους ωραρίου, οπότε δεν μου μένει αρκετός ελεύθερος χρόνος για πολλά χόμπι. Ως Πειραιώτης και Ολυμπιακός παρακολουθώ ποδόσφαιρο, ενώ πρόσφατα ανακάλυψα και το τένις. Στην τηλεόραση μου αρέσει να παρακολουθώ ενημερωτικές και πολιτικές εκπομπές, talk shows. Θέλω να είμαι διαρκώς ενημερωμένος για τις εξελίξεις. Αυτό που μου αρέσει, επίσης, είναι ο κινηματογράφος, πηγαίνω σε κάθε ευκαιρία που μου δίνεται.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This