Εύα Καϊλή: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει πια με τα κιάλια την εξουσία»

Η νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Εύα Καϊλή μιλά για τον φόβο της αντιπολίτευσης και πιστεύει ότι ο Ανδρουλάκης θα κάνει την έκπληξη

Must Read

«Αλλαξε ο τρόπος που μου απευθύνονται» λέει στην «Espresso» η νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή μιλώντας για τους ισχυρούς Γερμανούς και Γάλλους συνυποψηφίους της που, αφού τους… κατατρόπωσε, τη βλέπουν με άλλο μάτι και πάντως όχι ως μια «ακίνδυνη ξανθιά».

Η αντιπροεδρία για την Εύα ήταν η θεαματική δικαίωση της μέχρι τώρα παρουσίας και δράσης της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2014, όταν εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής. Πήρε το χρίσμα από ευρωπαϊκά… μεγαθήρια, βάζοντας τα γυαλιά και σε όλους αυτούς που μιλούσαν για «καλτσοδέτες»! «Αυτοί έχουν ξεπεραστεί από την κοινωνία και έχουν περιθωριοποιηθεί» λέει η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Η ίδια, όσον αφορά την ελληνική πολιτική σκηνή, πιστεύει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κάνει την έκπληξη και επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ούτε με κιάλια πια δεν βλέπει εξουσία». Συγχρόνως στέλνει και τα μηνύματά της στους συντρόφους της στο ΚΙΝ.ΑΛ., υποστηρίζοντας πως «όποιοι είναι κοντά στον νέο μας πρόεδρο και ονειρεύονται ή τάζουν θέσεις καλά θα κάνουν να συνέλθουν».

Εκτός από την πολιτική ζωή της, που πάει μόνο ανοδικά, είναι «ανθισμένη» και η προσωπική ζωή τής αντιπροέδρου με τον Ιταλό σύζυγό της Φραντζέσκο Τζόρτζι. «Εχουμε μια Αριάδνη, τι άλλο να ζητήσει κανείς!» λέει η Εύα Καϊλή που, παρ’ όλα τα αξιώματα, δηλώνει «κλασική μαμά» για την ενός έτους κορούλα της, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κι ενός δεύτερου παιδιού. Φοβάται μόνο ό,τι απειλεί την υγεία, και την εκφράζει σε συναισθηματικό επίπεδο η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Πώς είναι να είσαι αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου; Τι αυτοπεποίθηση δίνει αυτό;

Χαίρομαι για το γεγονός ότι όσοι δεν περίμεναν πως η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στον πυρήνα των εξελίξεων, τώρα το ξανασκέφτονται σε πολλά επίπεδα. Εχοντας προσπεράσει συναδέλφους που στηρίχθηκαν από τη Γερμανία και την παράταξη του Μακρόν στη Γαλλία, άλλαξε ο τρόπος που μου απευθύνονται, ομολογώ. Και θα βάλω τα δυνατά μου όλο αυτό να κεφαλαιοποιηθεί σε νίκες για τη χώρα μου, την παράταξή μου, τους συμπολίτες μου και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Νιώθεις ότι «έβαλες τα γυαλιά» σε όλους όσα μιλάνε για ξανθιές, για… καλτσοδέτες και γελάνε πίσω από την πλάτη γυναικών που βάζουν στόχους και τελικά πετυχαίνουν;

Αυτοί έχουν ξεπεραστεί από την κοινωνία και έχουν περιθωριοποιηθεί. Απευθύνομαι μόνο στα νέα παιδιά, δείχνοντας με τη δουλειά μου ότι έχουν αρθεί οι γεωγραφικοί περιορισμοί, ο νεποτισμός, η υποτίμηση λόγω φύλου, και οι γυάλινες οροφές. Πρέπει να τολμήσεις, να διεκδικήσεις όσα αξίζεις, γιατί δεν θα το κάνει άλλος για σένα, με πολλή δουλειά και διάβασμα, ομολογώ.

Τι λένε οι ξένοι όταν βλέπουν μια ωραία νεαρή Ελληνίδα σε τέτοια θέση; Ποιο είναι το ωραιότερο κομπλιμέντο που δέχτηκες;

Κανείς δεν μου έκανε τέτοια αναφορά, ομολογώ. Το μόνο που μου επανέλαβαν σε χιλιάδες μηνύματα που έλαβα, εντός κι εκτός συνόρων, ήταν πως μου άξιζε αυτή η θέση για την επίμονη δουλειά μου σε τομείς δύσκολους και πρωτοποριακούς. Νέες γυναίκες μού είπαν πως είναι μια επιβράβευση που τη χάρηκαν για όσα αυτή σημαίνει και για τις δικές τους μάχες. Φαντάζομαι, ως κοινωνία ξεπεράσαμε τα στερεότυπα όσων πίστευαν πως το άθροισμα ικανοτήτων και εμφάνισης μένει σταθερό. Κάτι άλλο που είναι για μένα σημαντικό, είναι πως οι άνθρωποι της επιστήμης και ο ακαδημαϊκός κόσμος το εξέλαβαν ως ένα θετικό μήνυμα για το μέλλον.

Αλλαξαν συμπεριφορά οι σύντροφοί σου στο ΚΙΝ.ΑΛ. μετά την εκλογή σου ή όχι; Ποιοι Ελληνες πολιτικοί σε συνεχάρησαν;

Τα συγχαρητήρια ήρθαν πρώτα από την παράταξη και τους συντρόφους μου στο ΚΙΝΑΛ, με όμορφα λόγια, αλλά και από πολλούς συναδέλφους άλλων παρατάξεων, και δημοσίως από στελέχη της κυβέρνησης. Σε αντίθεση με όσους το κομματικοποίησαν, για μένα σημαίνει πως έχει εκληφθεί ως μια εθνική επιτυχία και αυτό ήταν ιδιαίτερα αναπάντεχο. Αν κάτι θέλω να υπογραμμίσω, είναι πως σχεδόν το σύνολο των πετυχημένων γυναικών που γνωρίζω και εκτιμώ βρήκε τον χρόνο να μου στείλει ένα μήνυμα, με όσα αυτό σημαίνει για τον πολιτικό πολιτισμό που είναι ζητούμενο τελευταία.

Γνωριστήκατε με την πριγκίπισσα Μπασμά της Σαουδικής Αραβίας; (Είχε συλληφθεί προ τριετίας με την κόρη της για τις επικρίσεις που ασκούσε στο καθεστώς του Ριάντ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Εύα βοήθησε στην απελευθέρωσή της).

Γνωρίστηκα με την κόρη της και με την ίδια σύντομα, ελπίζω, καθώς μόλις πρόσφατα απελευθερώθηκε. Διάβασα για εκείνη στα ελληνικά ΜΜΕ και έμαθα για τη διακριτική αναφορά της στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη δημοσιότητα που είχε ως πρότυπο για νέες γυναίκες που ήθελαν να χειραφετηθούν στις χώρες του αραβικού κόσμου. Εκτοτε κινητοποιήθηκα για την απελευθέρωσή της, επισκέφτηκα τη Σαουδική Αραβία με συναδέλφους μου, και συνομιλήσαμε με πολλά μέλη της κυβέρνησης για εκείνη και τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ επανήλθα πολλές φορές με επιστολές μου στο θέμα απευθυνόμενη στον ΟΗΕ και όπου αλλού είχε νόημα, μέχρι που σήμερα καλοδεχόμαστε την απελευθέρωσή της αυτή καθαυτή, αλλά και τις αλλαγές που αυτή σηματοδοτεί.

Τι «ψάρια» θα πιάσει στις ερχόμενες εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Εκτιμώ πως θα κάνει την έκπληξη. Ηδη αναδεικνύει τις πολιτικές προσπάθειες όλων των συναδέλφων και στελεχών, βγάζει μπροστά νέα πρόσωπα της γενιάς μας, ενώ εξέπληξε ευχάριστα όταν μίλησε για ανοιχτά ψηφοδέλτια χωρίς αποκλεισμούς, αλλά βάσει ποιοτικών κριτηρίων. Αν ξεπεράσουμε και τις… τρικλοποδιές της Ν.Δ., αλλά και τις «σειρήνες» των συριζαίων, που βλέπουν πια με τα κιάλια οποιοδήποτε ενδεχόμενο επανόδου στην κυβέρνηση και επέστρεψαν ήδη στον τοξικό τους λόγο, νομίζω πως οι δημοσκοπήσεις έχουν πιάσει καλά την τάση και τη δυναμική αλλαγής γενιάς και μιας νέας επιλογής που μόνο καλό θα φέρει στην ποιότητα της δημοκρατίας μας. Και μάλιστα μιας γενιάς που έζησε μεγάλες κρίσεις, τις ξεπέρασε, δυνάμωσε και κατάφερε να πάρει τα ηνία στα χέρια της νωρίτερα από ό,τι θα περίμεναν ή και θα ήθελαν κάποιοι. Επιστρέφουμε σημαίνει πως έχουμε λόγο να ελπίζουμε σε έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό, όπου κυριαρχούν ο πολιτικός διάλογος και ο ρεαλισμός, μακριά από αυταπάτες και λαϊκισμούς. Σημασία έχει να επανασυνδεθούμε με τα μεγάλα κοινωνικά και πλειοψηφικά ρεύματα σε μια νέα βάση.

Συμφωνείς με την πολιτική των ίσων αποστάσεων από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, που κρατά ο Ανδρουλάκης;

Εχω δει δηλώσεις του Ανδρουλάκη κατά καιρούς, και θα έλεγα πως έχει καταφερθεί με ιδιαίτερη ένταση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή έχει αποκτήσει την εμπειρία της Ε.Ε. βλέπει πως έχει απαξιωθεί πλέον το αντισυστημικό αφήγημά του. Παρατηρούμε και επιστροφές ψηφοφόρων, όχι όμως από θυμό, αγανάκτηση και απελπισία -έτσι εγκλωβίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-, αλλά από επιλογή, με ελπίδα και προσδοκίες. Αλλωστε, αν κάποιος για να επιστρέψει ήθελε να μοιάσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει λόγο να μη μείνει στον αυθεντικό λαϊκισμό της ηγετικής παρέας του Αλέξη Τσίπρα. Αν κάποιοι κοντά στον νέο μας πρόεδρο ονειρεύονται και τάζουν θέσεις, καλά θα κάνουν να συνέλθουν, γιατί η έγνοια μας είναι η πολιτική για το καλό της πατρίδας και όχι ο κυβερνητισμός τους. Οσον αφορά τη Ν.Δ., σε θέματα αντιπολίτευσης έχουμε ασκήσει κριτική από την έλλειψη μεταρρυθμίσεων, τα λάθη που αποκαλύπτουν συντηρητικές, βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες, την αποκάλυψη μετά τη διαχείριση κρίσεων της έλλειψης παραγωγής πολιτικού λόγου, αλλά και τη μη εφαρμογή των ψηφισθέντων, μέχρι τη βαλτωμένη προσπάθεια ανασύνταξης της Δικαιοσύνης ώστε να επιτευχθούν ομαλές και ταχύτερες διαδικασίες, και την ανάγκη η στρατηγική της οικονομικής μας πολιτικής να θωρακίσει τους Ελληνες από τα απόνερα της πανδημίας.

Ποια η επόμενη μέρα του Μητσοτάκη, με βάση τα δεδομένα της επικαιρότητας (ενεργειακά, ακρίβεια, τουρκικές προκλήσεις);

Η επόμενη μέρα για όλους μας και τα απόνερα της πανδημίας αποτυπώνονται στην ερώτηση που θέσαμε προσφάτως στην Ε.Ε. για το κύμα ακρίβειας, που δείχνει αποτυχία ανάγνωσης των δεδομένων και προβλέψεων, αλλά και στρατηγικού σχεδιασμού σε όλη την Ε.Ε., με γεωπολιτικές συνέπειες που μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπές παγκόσμιων ισορροπιών. Το πακέτο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να αξιοποιηθεί για τη στρατηγική μας καινοτομία, χωρίς χάσιμο χρόνου και προσανατολισμού. Το ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ισχυρό μπορεί να αποτελέσει και εγγύηση για σοβαρή αντιπολίτευση πριν να είναι αργά.

Πώς σκέφτεσαι το πολιτικό σου μέλλον; Ο νέος ρόλος φυσικά επιβάλλει να είσαι στην Ε.Ε., αλλά με την ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή τι θα κάνεις;

Εκτιμώ πως έχω μπροστά μου τη δυνατότητα να κάνω κάτι σημαντικό για την Ε.Ε. που θα αντανακλά και στη χώρα μου. Αυτό είναι ο ορισμός της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Ο έρωτας με τον Φραντζέσκο νομίζω σε «άνθισε». Ισχύει;

Εχουμε μια Αριάδνη, τι άλλο να ζητήσει κανείς!

Η Αριάδνη πόσο είναι σήμερα; Τι σου λέει; Τι μαμά είσαι; Προλαβαίνεις το πρόγραμμα του μωρού;

Η Αριάδνη είναι ενός έτους. Ακόμη δεν λέει πολλά! Πάντως, επειδή με ρωτάτε, σας λέω ότι προλαβαίνω τα πάντα μαζί με τον πατέρα της. Προσπαθώ να είμαι όπως οι γονείς μου, δηλαδή δίπλα της με αγάπη και υπομονή, αλλά και κέφι για να αναπτύξει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά της, χωρίς να ξεχνώ πως της δίνουμε το παράδειγμα με κάθε μας πράξη. Αυτό μου το θύμισε η αδελφή μου.

Αλλο μωρό υπάρχει στα οικογενειακά σας πλάνα; Εσύ θα το ήθελες;

Θα δείξει…

Τι λείπει από τη ζωή σου σήμερα;

Να συναντηθούμε ξανά με φίλους που χαθήκαμε λόγω πανδημίας.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου;

Οτιδήποτε μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια και την υγεία μας.

Ελληνικό τραγούδι που σε εκφράζει διαχρονικά;

Διαχρονικά όσα αποτυπώνουν την ιστορία μας. Αν ήταν να το εξηγήσω με μια λέξη, ας πούμε Μίκης. Αλλά δύσκολα να σκεφτώ ένα μόνο τραγούδι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This