Κωνσταντίνος Γκιουλέκας: «Τζαζίστας» βουλευτής με συγγραφικό και θεατρικό DNA

Mιλά για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και αγωνιά για την ομογένεια στη Μαριούπολη

Must Read

Είναι μανιώδης με την Ιστορία, δηλώνει δικηγόρος και δημοσιογράφος, έχει κρυφό καημό το… θέατρο και είναι διαρκώς «ερωτευμένος με τη ζωή», όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο ίδιος. Ο «εξωτερικά» συντηρητικός Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην υφυπουργός, ανοίγει τα πολιτικά και προσωπικά του χαρτιά σήμερα στην «Espresso», λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι δεν είναι όσο αυστηρός φαίνεται!

Αφορμή της συνέντευξής μας υπήρξε το νέο τρίτομο βιβλίο του, 1.300 σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις ελληνικές εφημερίδες που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες. Ερχεται δε να προστεθεί στα άλλα πέντε ιστορικά βιβλία που έχει γράψει.

Η Ιστορία και το θέατρο τον καθόρισαν. Μικρό παιδί ακόμη, πήγαινε στα καμαρίνια των θεάτρων για να γνωρίσει τους αγαπημένους του ηθοποιούς. Τα κατάφερε να γίνει «φίλος» με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Μίμη Φωτόπουλο, τον Νίκο Ξυλούρη, τη Σοφία Βέμπο και τον σύζυγό της, τον θεατρικό συγγραφέα Μίμη Τραϊφόρο. Ο Κώστας Γκιούλεκας έχει «θεατρικό DNA», αλλά επειδή εκείνος δεν έγινε ηθοποιός, άφησε αυτή τη θέση για τον γιο του Πέτρο, που σήμερα είναι πρωτοετής σε δραματική σχολή και έχει ακριβώς το ίδιο πάθος με τον πατέρα του για το σανίδι.

Δίπλα στον Μίμη Φωτόπουλο

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης στα προσωπικά του μετρά ένα διαζύγιο, αλλά, όπως μας λέει, με τον γάμο τελείωσε. Ο Κώστας Γκιουλέκας τρελαίνεται για συζητήσεις με φίλους έως το πρωί και για κόκκινο κρασί, ενώ δεν του αρέσουν οι άνθρωποι που έχουν «έναν μόνιμο “χειμώνα” μέσα τους, φορώντας μονίμως ένα “παλτό”».

Η θητεία της Ν.Δ. σιγά σιγά ολοκληρώνεται και πάμε σε εκλογές. Πώς την κρίνετε;

Πρόκειται για μια κυβέρνηση που από την πρώτη στιγμή της θητείας της κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς κρίσεις, τις οποίες άλλες κυβερνήσεις δεν είχαν ξανασυναντήσει. Την «ιδιότυπη εισβολή» στον Εβρο, τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2020, την έκρηξη της έντασης και των απειλών από την Τουρκία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, την πανδημία, την επιχείρηση εμβολιασμού της ελληνικής κοινωνίας, τη θωράκιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, το κύμα της ακρίβειας… Ολα αυτά ήταν πρωτόγνωρα σε ένταση και σε διάρκεια, και σε γενικές γραμμές αντιμετωπίστηκαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι μάχες αυτές δεν έχουν τελειώσει και έως ότου ολοκληρωθούν θα βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή. Μπορεί, όμως, να αναλογιστεί κανείς τι θα είχε συμβεί εάν στο τιμόνι της χώρας βρίσκονταν άνθρωποι που κυβέρνησαν παλαιότερα και απέτυχαν να χειριστούν ακόμη και την απλή καθημερινότητα…

Πόλεμος στην Ουκρανία. Ποιες οι επιπτώσεις του στη χώρα μας;

Ολόκληρη η Ευρώπη αλλά και η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Ασφαλώς, όλα αυτά θα επηρεάσουν την παγκόσμια ειρήνη και ιδιαίτερα θα δημιουργήσουν μια σειρά από επιπτώσεις και αναταραχή σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να έχουμε μια πλήρη εκτίμηση της κατάστασης. Πάνω απ’ όλα, όμως, η Ελλάδα έχει έναν πολύ σοβαρό πρόσθετο λόγο να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Αυτός είναι η ύπαρξη της ομογένειάς μας στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης. Υπάρχει ένα ολόκληρο σχέδιο αντιμετώπισης της έκρυθμης κατάστασης σε σχέση με τους Ελληνες που βρίσκονται εκεί. Η απειλή για την ειρήνη, η απώλεια ανθρώπινων ζωών και η περαιτέρω ενεργειακή κρίση για την Ευρώπη είναι οι πιο σοβαρές συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μιλήστε μας για την ενασχόλησή σας με την Ιστορία…

Είμαι δικηγόρος και δημοσιογράφος. Με τη δημοσιογραφική ιδιότητά μου, πέρα από το πολιτικό ρεπορτάζ, ασχολήθηκα πολύ με την ιστορική έρευνα, με τη δημιουργία εκπομπών για μεγάλα γεγονότα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Επίσης, ασχολήθηκα με τη δημιουργία περίπου 40 ντοκιμαντέρ, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι βασισμένα στο 1821 και στα μετέπειτα επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία, στον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους, στη Μικρασιατική Εκστρατεία, στον Πόλεμο του ’40, στα γεγονότα της Κύπρου, στη Γενοκτονία του Ποντιακού και του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Εχω γράψει άλλα πέντε βιβλία για τον Μακεδονικό Αγώνα, για το Επος του 1940, για την προσφορά της Εκκλησίας στους εθνικούς Αγώνες, για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στον Πόλεμο του ’40 και έχω κάνει κάποιες άλλες, ειδικές ιστορικές εκδόσεις.

Χαμογελαστός με τον Ντίνο Ηλιόπουλο

Λίγα λόγια για το τελευταίο βιβλίο σας, για το 1821, που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες;

Πρόκειται για ένα τρίτομο βιβλίο 1.300 σελίδων, που περιλαμβάνει όλες τις ελληνικές εφημερίδες που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης από τους αγωνιστές του 1821, μαζί με σχόλιά μου για όλα τα γεγονότα και ιστορικά κείμενα για την καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα την περίοδο εκείνη. Παρουσιάζεται η Επανάσταση μέσα από τα κείμενα των ίδιων των αγωνιστών, τα οποία εγράφησαν τον καιρό που συνέβαιναν τα γεγονότα. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τον εκδοτικό οίκο Μένανδρος.

Ποιο ήταν το κίνητρο που σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Η αγάπη για την ελληνική Ιστορία ήταν το κίνητρο για να ασχοληθώ από τα πολύ νεανικά μου χρόνια με τη συλλογή κειμηλίων και αργότερα με τη δημιουργία ιστορικών ενημερωτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ, και τη συγγραφή ιστορικών βιβλίων. Αυτή η αγάπη με ώθησε να γράψω και το τελευταίο βιβλίο μου για το 1821 μέσα από τις πηγές του. Ο,τι κάνουμε για να κρατάμε ζωντανή την εθνική μνήμη θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμο και απαραίτητο, ιδίως στην εποχή μας.

Επί πολλά χρόνια συλλέγετε ντοκουμέντα και κειμήλια. Πού βρίσκεται όλη αυτή η συλλογή;

Ενα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της συλλογής το έχω παραχωρήσει στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, όπου εκτίθεται μονίμως σε μια διαρκή έκθεση με τίτλο: «Ετσι πολεμήσαμε το 1940-41». Παράλληλα εκεί έχω παραχωρήσει πολλά κειμήλια από τον Μακεδονικό Αγώνα και την περίοδο της Επανάστασης του 1821. Αρκετά κειμήλια εκτίθενται αυτήν την περίοδο και στο Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα της Θεσσαλονίκης.

Δημοσιογράφος, δικηγόρος, πολιτικός, ιστορικός, τι είστε πιο πολύ;

Η πολιτική δεν είναι εργασία, είναι ενασχόληση. Είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος και δικηγόρος, και έχω διανύσει κι εγώ, όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί μας, αρκετά χιλιόμετρα στον επαγγελματικό βίο πριν μπω στην πολιτική. Η ενασχόληση με την Ιστορία της πατρίδας μας γίνεται από αγάπη και πάθος για τούτο τον ευλογημένο τόπο.

Στην προσωπική σας ζωή μετράτε ένα διαζύγιο. Τι επιπτώσεις είχε σε εσάς το διαζύγιο; Θα παντρευόσασταν ξανά;

Η διάλυση ενός γάμου σίγουρα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες και στις δύο πλευρές. Ιδίως όταν υπάρχει και ένα παιδί. Ωστόσο όλες αυτές οι καταστάσεις καλό είναι να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, χωρίς εντάσεις, όπως συνέβη και στη δική μας περίπτωση. Πάνω απ’ όλα προηγείται το συμφέρον και η ψυχική ηρεμία του παιδιού. Οχι, δεν θα ξαναπαντρευόμουν. Με ενδιαφέρει αποκλειστικά η πορεία και το μέλλον του γιου μου. Η προσωπική μου ζωή, όπως και η προσωπική ευτυχία, περνά μέσα από την ποιότητα μιας σχέσης, άσχετα αν αυτή καταλήξει ή όχι σε έναν γάμο.

Τι μπαμπάς είστε;

Οπως όλοι, περήφανος για την πορεία του Πέτρου, του γιου μου. Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί επέλεξε τον δικό του δρόμο, στον χώρο του πολιτισμού και της τέχνης. Τελείωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο και σήμερα είναι πρωτοετής στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Θέλω να είναι ευτυχισμένος με τις επιλογές του. Η δική μου παρουσία στη ζωή του θα είναι διαρκής αλλά διακριτική. Σημασία έχει να πετάξει με τα δικά του φτερά.

Τι προσφέρετε στον εαυτό σας, όταν έχετε ελεύθερο χρόνο;

Λατρεύω το θέατρο και κλέβω χρόνο για να παρακολουθώ παραστάσεις. Εχω πολλούς φίλους ηθοποιούς και κάποια βράδια τα περνάμε μαζί, με ένα ποτήρι κρασί και ωραίες κουβέντες γύρω από την τέχνη. Μεγάλωσα κοντά σε θεατρανθρώπους και γνώρισα πολύ σημαντικούς ανθρώπους από τον χώρο του πολιτισμού, που με βοήθησαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της πορείας μου. Τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Μίμη Φωτόπουλο, τον Νίκο Ξυλούρη, τη Σοφία Βέμπο και τον σύζυγό της, τον θεατρικό συγγραφέα Μίμη Τραϊφόρο. Τους γνώρισα σε πολύ ευαίσθητη ηλικία, διδάχθηκα πάρα πολλά από αυτούς και τους ευγνωμονώ, γιατί, μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους μου, μου έμαθαν πάρα πολλά και μου χάρισαν μια καλύτερη ζωή. Τους κουβαλώ μέσα μου, στην καρδιά και τη μνήμη μου, και συνεχίζω έως σήμερα να επηρεάζομαι από τη ζωή και την πορεία τους. Υπήρξαν, παράλληλα, πρότυπα και δάσκαλοί μου που μου έδειξαν έναν καλύτερο κόσμο, που άνοιξαν διάπλατα μέσα μου τους ορίζοντες της ζωής μου.

Ακούτε μουσική, βλέπετε τηλεόραση και τι;

Πολλή ελληνική έντεχνη μουσική… Τρελαίνομαι και για την τζαζ. Η τηλεόραση είναι διαρκώς ανοιχτή στις ειδήσεις και στις ενημερωτικές εκπομπές. Κάποια βράδια επιλέγω να δω «αποθηκευμένες» εκπομπές και ταινίες στην τηλεόραση, που δεν προλαβαίνω να τις παρακολουθήσω στην κανονική προβολή τους.

Πώς αυτοχαρακτηρίζεστε;

Είμαι ένας πληθωρικός και -οφείλω να ομολογήσω- σύνθετος και δύσκολος άνθρωπος, παθιάζομαι και ενθουσιάζομαι με ιδέες, και όταν πεισθώ για κάτι, το παλεύω μέχρι τέλους. Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται ανήσυχοι και θέλουν να παλεύουν, να αγωνίζονται, να δημιουργούν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκω κι εγώ. Γι’ αυτό έκανα δύο επαγγέλματα παράλληλα, δημοσιογραφία και δικηγορία, γι’ αυτό γράφω βιβλία, γι’ αυτό βρίσκομαι στην πολιτική. Είμαι ερωτευμένος με τη ζωή και θέλω να της χαμογελάω διαρκώς. Ισως αυτό να μην το καταλαβαίνουν όσοι δεν ανήκουν στην κατηγορία των ανήσυχων ανθρώπων, όσοι γεννιούνται με έναν μόνιμο «χειμώνα» μέσα τους, φορώντας μονίμως ένα «παλτό». Επειδή πολλοί με γνωρίζουν από τη δημόσια εικόνα μου, συνήθως κάποιοι μού λένε ότι έχω την εικόνα ενός αυστηρού ανθρώπου. Ετσι είμαι στην καθημερινότητά μου… Και πώς θα μπορούσε να συνέβαινε αλλιώς, όταν ασχολείσαι με την πολιτική, άρα με προβλήματα; Στην προσωπική ζωή μου, όμως, είμαι ακριβώς το αντίθετο. Τρελαίνομαι για συζητήσεις έως το πρωί, με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο χέρι, με τους φίλους μου, με όμορφες παρέες… Μόνον που αυτές οι στιγμές είναι λιγοστές, όπως καταλαβαίνετε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This