Γιάννης Αντωνιάδης: «Ωρύονται αυτοί που συνεργάζονταν με τη Χρυσή Αυγή»

Ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. Γιάννης Αντωνιάδης δηλώνει ενοχλημένος για την εμφάνιση του μαχητή του Αζόφ, αλλά δεν ξεχνάει...

Must Read

Ηρεμη δύναμη χαρακτηρίζουν οι φίλοι αλλά και οι ψηφοφόροι του τον βουλευτή Φλώρινας της Ν.Δ. Γιάννη Αντωνιάδη, που δουλεύει αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά και έχει φανατικούς θαυμαστές στον νομό του. Παρότι δεν ανέλαβε ποτέ κυβερνητικό αξίωμα, δεν έχει αισθανθεί ούτε στιγμή «ριγμένος», γιατί, όπως λέει, τα έργα που έχει ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν ήδη δρομολογηθεί.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Μιλώντας σήμερα στην «Espresso», ο Γιάννης Αντωνιάδης δεν διστάζει να πει ότι η παρουσία των στρατιωτών του Αζόφ στη Βουλή τού προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα.
«Ομως σε καμιά περίπτωση στον ναό της δημοκρατίας δεν μπορείς να λογοκρίνεις έναν αρχηγό κράτους» υποστηρίζει ο ίδιος.

Ο νομός Φλώρινας, όπου εκλέγεται, φιλοξενεί λιγνιτικές μονάδες και η απόφαση της κυβέρνησης για επαναλειτουργία των μονάδων εν όψει ενεργειακής κρίσης χαροποιεί τους κατοίκους. Πρώτη μονάδα που θα πάρει παράταση, όπως μας λέει ο βουλευτής, είναι αυτή της Μελίτης. Συζητώντας μαζί μας για την τραγωδία της Πάτρας, υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι αυτή οφείλεται στην «εισαγόμενη νεοκουλτούρα της διαβίωσης μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, των δημοσίων σχέσεων».

Στον Γιάννη Αντωνιάδη δεν αρέσει να μιλά ποτέ για τα προσωπικά και τα οικογενειακά του. Εντούτοις, μας είπε ότι το Πάσχα αυτό, όπως και κάθε Πάσχα, θα ψήσει μόνος του το αρνάκι, θα πιει τσίπουρο με φίλους του πλάι στη σούβλα και, όταν έρθει στο κέφι, θα χορέψει παραδοσιακά αλλά και λαϊκά τραγούδια που του αρέσουν πολύ. Οι μουσικές του προτιμήσεις περιλαμβάνουν το «Μήλο μου κόκκινο, ρόιδο βαμμένο», αλλά και το έτερο υπέροχο δημοτικό τραγούδι, «Μου παρήγγειλε τ’ αηδόνι»!

Πώς νιώθει ένας βουλευτής τής «πολύ βόρειας Ελλάδας», όταν λίγα χιλιόμετρα μακριά γίνεται πόλεμος;

Το θέμα της Ουκρανίας είναι ξεκάθαρο. Εχουμε εισβολή από έναν πιο ισχυρό παράγοντα, εκφραστή του αναθεωρητισμού, που είναι ο Πούτιν, απέναντι σε έναν λιγότερο ισχυρό γείτονα, από τον οποίο θέλει να υφαρπάξει τον πλούτο του. Για λόγους αξιακούς, για λόγους δημοκρατίας, αλλά και για λόγους εθνικού συμφέροντος, πολύ σωστά ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή τάχθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, καταδικάζοντας την εισβολή.

Πώς αισθανθήκατε εσείς όταν οι μαχητές του Αζόφ ξαφνικά μπήκαν με το «έτσι θέλω» στο ελληνικό Κοινοβούλιο;

Εννοείται πως όλο αυτό προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα σε όλους τους βουλευτές. Σε καμιά περίπτωση στον ναό της δημοκρατίας δεν μπορείς να λογοκρίνεις έναν αρχηγό κράτους. Καθένας κρίνεται για τις πράξεις του και τις τοποθετήσεις του. Ολοι αυτοί που σήμερα ωρύονται για το θέμα του μαχητή του Αζόφ στη Βουλή εσκεμμένα ξεχνούν ότι άργησαν 10 μέρες τουλάχιστον να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή, ότι συνεργάζονταν με τη Χρυσή Αυγή για να ψηφίζουν νόμους -όπου τους βόλευε- και ότι η Ρωσία εξόπλιζε την Τουρκία με σύγχρονα όπλα (S-400), ενώ η Ουκρανία απλώς αγόραζε όπλα από την Τουρκία.

Εκεί που είχαμε αρχίσει να μπαίνουμε στη μεταλιγνιτική περίοδο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, καθώς και την παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. Τι λέτε για όλο αυτό;

Είναι ένα θετικό μέτρο για την περιοχή, γιατί θα ξαναζωντανέψει και θα δώσει νέες θέσεις εργασίας σε μια περίοδο που τις έχουμε ανάγκη. Το πρόγραμμα της δίκαιης μετάβασης είναι ένα πρωτοποριακό κολοσσιαίο έργο για την περιοχή, που θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και θα βοηθήσει στη μετάβαση από τη λιγνιτική στην πράσινη εποχή. Είναι ένα στοίχημα ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό, και οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε, με πρώτο τον πρωθυπουργό, για να πετύχουμε.

Ποιες μονάδες θα ξαναλειτουργήσουν και τι λέει ο κόσμος για αυτό;

Ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ένα παράθυρο παράτασης για τη μονάδα του ΑΗΣ Μελίτης. Είναι σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την υποστήριξη σε εθνικό επίπεδο της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Ο χειμώνας με τις χαμηλές θερμοκρασίες είναι μια μόνιμη οικονομική αιμορραγία για την περιοχή. Ενισχύουμε τους πολίτες των χωριών με την έγκαιρη ξύλευση, με την αύξηση της ποσότητας των ξύλων που δικαιούνται, καθώς και με την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης σε όλα τα καύσιμα (πετρέλαιο, ξύλα, αέριο, πέλετ κ.λπ.), αλλά χρειάζονται κι άλλα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει τον τουρισμό της περιοχής σας ή δεν είχατε Ρώσους και Ουκρανούς ως τουρίστες;

Ο νομός Φλώρινας δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό Ρώσων και Ουκρανών τουριστών. Η βόρεια Ελλάδα όμως θα πληγεί.Εμείς έχουμε άλλου τύπου τουρισμό. Ο νομός μας έχει τις περισσότερες λίμνες στην Ελλάδα, φυσικές και τεχνητές. Η Χειμαδίτιδα αποτελεί σήμερα πολύ σημαντικό οικοσύστημα και είναι ο σημαντικότερος τόπος αναπαραγωγής της βαλτόπαπιας, που θεωρείται απειλούμενο είδος. Η Χειμαδίτιδα και η γειτονική της Ζάζαρη ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000. Η ομορφιά του νομού Φλώρινας δεν περιγράφεται.

Αισθανθήκατε ποτέ, και εσείς προσωπικά αλλά και ο νομός, λίγο παραμελημένοι από την κυβέρνηση, διότι δεν δόθηκε ακόμη υπουργείο, θέση στην κυβέρνηση, δηλαδή σε εσάς;

Οχι, γιατί από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε ανοιχτές τις πόρτες του για εμένα για οποιοδήποτε σημαντικό θέμα αντιμετώπιζε ο νομός. Εχουμε δρομολογήσει μια σειρά από έργα υποδομής, τα οποία θα μεταμορφώσουν τον νομό Φλώρινας την επόμενη δεκαετία.

Πώς σκέφτεστε το πολιτικό σας μέλλον;

Οι πολίτες της Φλώρινας με έχουν τιμήσει κατ’ επανάληψη με την εμπιστοσύνη τους. Η τιμή μεγάλη, αλλά και το τίμημα τεράστιο. Εργάζομαι νυχθημερόν για να τιμήσω την εμπιστοσύνη τους. Εκτιμώ ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, όταν θα έχουμε εγκαινιάσει όλα αυτά τα μεγάλα έργα για τον νομό Φλώρινας, θα έχω ανταποδώσει σε έναν μεγάλο βαθμό την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν, και με ήσυχη πλέον συνείδηση θα παραδώσω στους νεότερους την πολιτική σκυτάλη.

Πώς ακούει ένας άντρας, και δη βουλευτής, την περίπτωση της γυναίκας από την Πάτρα που σκότωσε τα παιδιά της; Τι συμβαίνει στην κοινωνία και έχουμε τόσο βίαιες πράξεις;

Είναι ένα γεγονός που έχει συνταράξει το πανελλήνιο, δεν μπορεί να το συλλάβει ανθρώπινος νους. Είναι αχαρακτήριστο και καταδικαστέο, και σίγουρα έχει επηρεαστεί σε έναν βαθμό από την εισαγόμενη νεοκουλτούρα της διαβίωσης μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, των δημοσίων σχέσεων, του δημόσιου θεάματος και όχι της πραγματικής ζωής και της τριβής με τα πραγματικά προβλήματα.

Πώς περνάτε όταν είστε στην Αθήνα; Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ είμαι απασχολημένος με θέματα που αφορούν τον νομό Φλώρινας, αλλά και με προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα των συμπατριωτών μου, καθώς και με επισκέψεις σε υπουργεία και οργανισμούς, και εννοείται με όλα τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα. Ακολουθεί στη συνέχεια μια μικρή χαλάρωση με συναδέλφους και συζητήσεις για τα διάφορα θέματα και τις πολιτικές εξελίξεις και μετά ξεκούραση για να αντιμετωπιστεί ο φόρτος εργασίας της επόμενης μέρας.

Τι «κουσούρια» σάς βρίσκουν οι δικοί σας άνθρωποι; Ποια τα παράπονά τους για εσάς;

Μου ασκούν έντονη κριτική ότι τους έχω ξεχάσει γιατί απασχολούμαι δεκάδες ώρες με θέματα κοινοβουλευτικά και του νομού. Αυτό είναι αλήθεια, το νιώθω κι εγώ ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων μού έχει στερήσει τον χρόνο που θα ήθελα για επαφή με τους συμπατριώτες μου από τη Φλώρινα, αλλά και με τους φίλους, τους συγγενείς και τους οικείους μου.

Τι καλό προσφέρετε στον εαυτό σας, όταν μπορείτε;

Θεωρώ από τις πιο ευχάριστες στιγμές τις πολιτικές περιηγήσεις-περιπλανήσεις που κάνουμε με φίλους και συναδέλφους βουλευτές τα βράδια, αλλά και την αντάμωση στα καφενεία και στις πλατείες του νομού Φλώρινας με τους συμπατριώτες μου.

Θα ψήσετε αρνί το Πάσχα; Πώς γιορτάζετε το Πάσχα γενικά;

Εννοείται ότι θα ψήσουμε αρνί στη σούβλα. Από το 1974 ψήνω βρέχει χιονίζει. Αποτελεί οικογενειακή παράδοση από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μικρό παιδί. Εχω την τύχη μάλιστα το πατρικό μου σπίτι που βρίσκεται στις παρυφές της πόλης να έχει μεγάλο κήπο και εκεί ψήνουμε. Είναι σχεδόν πια η μόνη μέρα που μαζευόμαστε όλη η οικογένεια κοντά στους γηραιούς παππούδες. Την ημέρα αυτή μας επισκέπτονται και δεκάδες φίλοι για τις ευχές και το παραδοσιακό τσιπουράκι.

Με ποιο τραγούδι σηκώνεστε για χορό;

Είμαι λάτρης της παραδοσιακής δημοτικής μουσικής και του λαϊκού τραγουδιού. Το «Μήλο μου κόκκινο» και το «Μου παρήγγειλε τ’ αηδόνι» είναι τα αγαπημένα μου. Η μουσική σε ηρεμεί, εξημερώνει τα ήθη, ενώνει τους λαούς και σε ταξιδεύει σε παλιά και νέα μονοπάτια αναμνήσεων και ονείρων. Ενα μικρό καταφύγιο για δυσάρεστες και ευχάριστες στιγμές. Μια απόδραση από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This