Ζωή Ράπτη: «Το Πάσχα της ζωής μου»

Must Read

Ανθισμένες βουκαμβίλιες, μυρωδιά γιασεμιών, χιλιάδες φαναράκια στον ουρανό του Λεωνιδίου και η παιδική αγωνία μήπως οι ιερείς «πνιγούν, μπαίνοντας στη θάλασσα με τους Επιταφίους! Όλα αυτά, και πολλά ακόμη, περιλαμβάνει το άλμπουμ των αναμνήσεων της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη από τα «Πάσχα της ζωής», της… που περιγράφει σήμερα στην «Espresso».

  • Aπο τη Βίβιαν Μπενέκου

Πιστή στην παράδοση, έπλασε πασχαλινά κουλουράκια και έβαψε αβγά και φέτος, αλλά τη μαγειρίτσα τη γεύεται στο πατρικό της, παρέα με τους υπέργηρους γονείς της, τα αδέλφια της και τον γιο της Γιώργο Βασιλακόπουλο.

Με τον γιο της Γιώργο Βασιλακόπουλο

Αν και πολυάσχολη πολιτικός, βρήκε χρόνο για να τιμήσει τον ρόλο της ως νονά δύο αγοριών, του Μενέλαου και του Μιχάλη. Αλλωστε, το ίδιο έκανε και η δική της νονά, που της έφερνε λαμπάδες και τσουρέκια ακόμη και μετά τον γάμο της!

Τον γιο της, πάντως, που είναι δευτεροετής φοιτητής, τον εξέπληξε, χαρίζοντάς του μια εγγραφή σε σχολή ιστιοπλοΐας, για να μάθει τη θάλασσα που τόσο του αρέσει, όπως μας λέει η ίδια.

Στα της πολιτικής, που λόγω των ημερών πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, η υφυπουργός πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει να φοβάται τίποτε και θα τα καταφέρει, παρά όσα λέει και πράττει εναντίον της η αντιπολίτευση. Η Ν.Δ. απέδωσε αυτά στα οποία έχει συνηθίσει τους πολίτες εδώ και δεκαετίες, δηλαδή ασφάλεια και στήριξη, μέσα σε πρωτόγνωρες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, υποστηρίζει η Ζωή Ράπτη.

Ούτε οι πολιτικοί σχηματισμοί που αρχίζουν να αναπτύσσονται στα «δεξιά» της Ν.Δ. τη φοβίζουν ούτε ένας δεύτερος γάμος θα φόβιζε τη Ζωή Ράπτη, που παραδέχεται πως, εάν βρει σύντροφο που θα την εμπνεύσει, θα παντρευτεί ξανά.

Τι σας φέρνει στο μυαλό η νύχτα της Ανάστασης;

Η νύχτα της Ανάστασης μου φέρνει στο μυαλό εικόνες από κατανυκτικές στιγμές που έχω ζήσει σε διαφορετικά μέρη του τόπου μας. Μέρη που είχα τη χαρά να επισκεφθώ είτε με την οικογένειά μου και φίλους είτε λόγω της πολιτικής. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια υπέροχη βραδιά στον τόπο καταγωγής μου, την Αρκαδία, και συγκεκριμένα στο Λεωνίδιο, όπου εκατοντάδες φαναράκια γέμισαν τον ουρανό από τους πιστούς με το «Χριστός Ανέστη». Όμως, η νύχτα της Ανάστασης μου φέρνει στο μυαλό και μυρωδιές από ανθισμένες βουκαμβίλιες και αγρούς, μαργαρίτες και παπαρούνες, τα υπέροχα λουλούδια της άνοιξης.

Πού θα περάσετε το Πάσχα; Θυμάστε ξεχωριστά Πάσχα των παιδικών σας χρόνων;

Ανάσταση θα κάνω τρώγοντας μαγειρίτσα και παραδοσιακά εδέσματα με τους γονείς μου, που είναι και οι δύο υπερήλικες, μια και πιστεύω ότι οι γονείς μας σε τέτοιες στιγμές δεν πρέπει να μένουν μόνοι τους. Ενα από τα ωραιότερα Πάσχα της ζωής μου που θυμάμαι ήταν μαζί τους στην Υδρα, όπου πέντε Επιτάφιοι συναντήθηκαν στη θάλασσα και οι ιερείς προχώρησαν μέσα στο νερό με τα ράσα. Ακόμα θυμάμαι την αγωνία μου μήπως πνιγούν.

Τι μαγειρεύετε που να είναι πασχαλινό;

Συμμετέχω από παιδί στο πλάσιμο των λαμπροκούλουρων και στο βάψιμο των αβγών που παραδοσιακά έφτιαχνε η μητέρα μου στο σπίτι. Τώρα, το πλάσιμο το κάνει ο γιος μου μαζί με τη γιαγιά. Η μαγειρίτσα με τρελαίνει, αλλά όταν τη μαγειρεύουν άλλοι!

Συνήθως αυτή την περίοδο οι νονοί χαρίζουν λαμπάδες και δωράκια στα βαφτιστήρια. Είστε νονά; Εσείς έχετε νονό ή νονά;

Είμαι νονά δύο αγοριών, αμφότερα παιδιά αγαπημένων φίλων. Το ένα, ο Μενέλαος, έχει μόλις τελειώσει το Πολυτεχνείο. Ετσι αποφάσισα να βαφτίσω και ένα δεύτερο, τον μικρό Μιχάλη, τα περασμένα Χριστούγεννα. Οσο για τη νονά μου, είναι η καλύτερη νονά από όσες έχω γνωρίσει! Αρκεί να σας πω ότι μου έφερνε λαμπάδα και δώρα μέχρι και μετά τον γάμο μου!

Τι δώρο κάνατε στον εαυτό σας, αλλά και στον γιο σας αυτό το Πάσχα;

Στον γιο μου έκανα δώρο μια εγγραφή σε μαθήματα ιστιοπλοΐας. Είναι ένας από τους λίγους τρόπους για να παρακινήσεις ένα παιδί να αποκτήσει δυνατή σχέση με τη θάλασσα και τα ταξίδια.

Στιγμές κατάνυξης για την υφυπουργό

Είναι στα προσωπικά σας σχέδια ένας ακόμη γάμος;

Γιατί όχι; Αν βρω έναν σύντροφο που θα μου το εμπνεύσει…

Μια ευτυχισμένη ημέρα σας τι περιλαμβάνει;

Περιλαμβάνει σίγουρα μια προσπάθεια που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όπως και ένα ωραίο φαγητό με φίλους δίπλα στη θάλασσα.

Ως υπεύθυνη Ψυχικής Υγείας, γενικά, πώς αισθανθήκατε ακούγοντας αυτή την ιστορία των τριών τραγικών παιδιών της Πάτρας;

Πρόκειται για μια συγκλονιστική υπόθεση που μας έχει σοκάρει όλους. Δεν το χωρά ανθρώπινος νους. Ομως, έχω εμπιστοσύνη στις διωκτικές Αρχές ότι θα φτάσουν ως την άκρη του νήματος και θα αποκαλύψουν όλες τις πτυχές της υπόθεσης, για να μάθουμε την αλήθεια. Και, ως νομικός, έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ότι θα αποδώσει τις ευθύνες και όποιος ή όποιοι είναι ένοχοι θα κριθούν με βάση τις αποδείξεις και θα τιμωρηθούν.

Το δικό σας χαρτοφυλάκιο επηρεάστηκε και πώς από την έλευση των Ουκρανών προσφύγων;

Η Ευρώπη βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει καταδικαστεί από όλους. Η οδύνη του πολέμου πάντα είναι τεράστια, σε κάθε πόλεμο, και έχει τεράστιες ανθρωπιστικές επιπτώσεις. Η Ελλάδα ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, και το ίδιο κάνουμε και τώρα. Οπως είπε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, «δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή θα είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο ή θα είσαι απέναντί τους». Ως υπουργείο, αυτό που κάναμε ήταν να επεκτείνουμε την εθνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, ώστε να προχωρήσει στην παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία, στα ουκρανικά, στα ρωσικά και τα ελληνικά. Η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης πραγματοποιείται στην επιλογή 4 της γραμμής, από ψυχολόγους που κατάγονται από την Ουκρανία ύστερα από σχετική εκπαίδευσή τους. Η υπηρεσία λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, και είναι δωρεάν και ανώνυμη.

Οι πολίτες έζησαν πολύ έντονα αυτές τις ημέρες την ακρίβεια και το τρελό «ράλι» αυξήσεων. Πού θα πάει αυτό; Τι θα γίνει;

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τεράστια ενεργειακή κρίση, με πρωτοφανή κύματα ακρίβειας που απειλούν την ευημερία όλων των κοινωνιών.Τις συνέπειες αυτές τις βιώνουμε και στη χώρα μας, στις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων και των προϊόντων πρώτης ανάγκης. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία, απ’ το φθινόπωρο ήδη, καλύπτει μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση προχώρησε στη θέσπιση μέτρων κατά της ακρίβειας, με στόχο να βοηθήσει τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν η ενίσχυση 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες και η διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Παράλληλα, ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση στα καύσιμα, ενώ ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος, το οποίο θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα.

Η κυβέρνηση αρχίζει να εμφανίζει φθορά εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και άλλων. Τι θα γίνει; Εάν χαθεί η αυτοδυναμία, με ποιον θα συνεργαστείτε;

Η κυβέρνηση, όπως έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός, θα ολοκληρώσει την κυβερνητική της θητεία και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023. Το 80% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων έχει υλοποιηθεί και έχουμε ακόμη 15 μήνες μέχρι τις εκλογές. Θα επαναλάβω, λοιπόν, τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Είναι ο λαός που έχει τη δύναμη να υποδείξει αν θα κυβερνηθεί η χώρα από ένα κόμμα ή από περισσότερα. Στόχος είναι να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, οι οποίες θα είναι μαζί μας τα επόμενα χρόνια. Όταν ολοκληρωθεί η τετραετία, θα  προβάλουμε το έργο μας, το οποίο θα αξιολογηθεί μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώσαμε».

Αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια διάφοροι σχηματισμοί στα «δεξιά» της Ν.Δ., που θα διεκδικήσουν ψήφο. Αυτά τα κενά πώς θα καλυφθούν;

Σήμερα, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σταθερότητα, όχι πειραματισμούς και εφήμερες συμμαχίες που δεν θα αντέξουν στον χρόνο. Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει πως, αν και είναι κυβέρνηση ενός κόμματος, έχει ενσωματώσει δυνάμεις ευρύτερες των παραδοσιακών ορίων της Ν.Δ.

Τι ευχή θα κάνατε για εσάς;

Η ευχή που έκανα για μένα είναι να είμαι υγιής, ψυχικά και σωματικά, για να μπορώ να προσφέρω για πολλά ακόμα χρόνια στα κοινά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This