16/8/2022

Γιώργος Παπανικολάου: Ο πολύτεκνος δήμαρχος του 80%

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ο πρώτος πολίτης της Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου μιλά για την πόλη του, τα έργα που άλλαξαν την όψη της και το οικογενειακό του... status

«Ο τίτλος του πολύτεκνου μπαμπά είναι ο πιο σημαντικός της ζωής μου» λέει σήμερα στην «Espresso», λίγες μέρες προτού έρθει στη ζωή το τέταρτο παιδάκι του, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Ο πετυχημένος «δήμαρχος του 80%», έτσι τον χαρακτηρίζουν οι δημότες του που του έδωσαν αυτό το ποσοστό, άλλαξε την όψη της πόλης του με σπουδαία έργα, αλλά ταυτόχρονα άλλαξε και το οικογενειακό του status, καθώς με τα χρόνια έγινε από απλός μπαμπάς… πολύτεκνος πατέρας. Το οφείλει στην Εύα του, την οποία θαυμάζει απεριόριστα, πρώτα γιατί του χάρισε τη Μαρίτα, την Ελενα και τον Παύλο, και ύστερα γιατί συνδυάζει τη μητρότητα με τη δικηγορία άψογα.

Θα λέγαμε «ότι του χρωστάει» χάρη «το… Δημογραφικό», που τείνει να γίνει το νούμερο ένα εθνικό πρόβλημα, όπως χαρακτηριστικά είπε στην τελευταία του ομιλία ο κουμπάρος και προσωπικός φίλος του δημάρχου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τον τόπο» παρατηρεί ο Γιώργος Παπανικολάου. Την πολιτική του συνέχεια και το αν θα κατέβει ξανά υποψήφιος για τον Δήμο Γλυφάδας ο δήμαρχος θα τα αποφασίσει το 2023, όταν θα μπαίνει πια η θητεία του στην τελική ευθεία.

Μέχρι τότε ο ίδιος επιμένει ότι δεν είναι διατεθειμένος να χάσει αυτό το θαύμα που συντελείται καθημερινά μπροστά του, δηλαδή να βλέπει τα παιδιά του να γίνονται ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Χαριτολογώντας, μάλιστα, συμπληρώνει πως, ως πολύτεκνος, ανήκει στους πολύ καλούς πελάτες των σούπερ μάρκετ που αναζητούν τις προσφορές στα βρεφικά είδη.

Οσονούπω γίνεστε πολύτεκνος μπαμπάς. Πώς είναι η αίσθηση αυτή; Φόβος, χαρά, ανυπομονησία;

Καταρχάς θαυμασμός! Για την Εύα μου, που καταφέρνει να είναι καταπληκτική σύζυγος, μάχιμη δικηγόρος και υπέροχη μαμά τριών και σε λίγο τεσσάρων παιδιών. Κοιτάξτε, τα παιδιά θεωρώ ότι είναι ευλογία. Ο τίτλος του πολύτεκνου μπαμπά είναι σίγουρα ο πιο σημαντικός της ζωής μου. Μεγάλωσα κι εγώ σε πολύτεκνη οικογένεια και πάντα ονειρευόμουν μια οικογένεια με πολλά παιδιά, που έχει αγωνίες, έχει ανησυχίες, αλλά κυρίως έχει χαρές και πολλή αγάπη. Καθημερινά αγωνιώ να πάνε όλα καλά και να έρθει κοντά μας γερός και δυνατός ο μπέμπης μας, που αναμένουμε μέσα στον Ιούνιο.

Εχετε βαλθεί να λύσετε το Δημογραφικό μόνος σας;

Μπορεί να χαριτολογείτε, αλλά ομολογουμένως το Δημογραφικό είναι ίσως το σπουδαιότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Χιλιάδες νέα ζευγάρια έφυγαν στο εξωτερικό την περασμένη δεκαετία, τα νέα ζευγάρια εδώ αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και, ως αποτέλεσμα, ο δείκτης γεννήσεων στην Ελλάδα μειώνεται διαρκώς. Ασφαλώς για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας χρειάζεται ολοκληρωμένη στρατηγική που θα εμπλέκει όλους τους συναρμόδιους παράγοντες και εφαρμοσμένες πολιτικές που θα αλλάξουν ριζικά τη ζοφερή πραγματικότητα των μειωμένων γεννήσεων στη χώρα μας.

Είστε ένα διαφορετικό ζευγάρι από τα χιλιάδες που δεν επιλέγουν να κάνουν πολλά παιδιά σήμερα. Τι φταίει γι’ αυτό; Οι νέοι είναι λιγότεροι υπεύθυνοι απ’ ό,τι παλιά;

Δεν είμαστε διαφορετικό ζευγάρι σε καμία περίπτωση ούτε περισσότερο ή λιγότερο υπεύθυνοι σε σχέση με άλλα ζευγάρια. Ξέρουμε όλοι καλά ότι οι εποχές έχουν αλλάξει – και, προσέξτε, αυτό είναι θετικό. Οι γυναίκες δηλαδή συμμετέχουν ισότιμα στην αγορά εργασίας -ή, τουλάχιστον, αυτό είναι το ζητούμενο- και αυτό αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προόδου, αλλά τους αφήνει λιγότερο χρόνο για το σπίτι και τα παιδιά. Ολοι δε, γυναίκες και άντρες, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν χαμηλότεροι σε γενικές γραμμές μισθοί και ακριβότερα προϊόντα, ενώ μείζον είναι και το ζήτημα της στέγης. Και πάνω απ’ όλα, η αληθινή αγάπη και η συντροφικότητα, που είναι κατά τη γνώμη μου τα θεμέλια για μια ευτυχισμένη οικογένεια, δεν είναι καθόλου αυτονόητα και εύκολο να βρεθούν στις μέρες μας.

Η οικονομική δυσπραγία, η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και η γενικότερη ανασφάλεια παίζουν ρόλο στην υπογεννητικότητα ή το να μην κάνεις παιδιά έχει κυρίως «φιλοσοφική διάσταση»;

Οπωσδήποτε τα οικονομικά προβλήματα και η ανασφάλεια εμποδίζουν πολλούς στο να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας. Σέβομαι απολύτως εκείνους που επιλέγουν για τους δικούς τους λόγους να μην κάνουν παιδιά και προβληματίζομαι βαθιά για την κατάσταση που αφορά πολλούς, οι οποίοι θέλουν να κάνουν παιδιά αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα για να τα μεγαλώσουν.

Μπαμπάς και δήμαρχος. Πώς μοιράζεται ο χρόνος;

Δύσκολη, πραγματικά, άσκηση! Το μόνο καλό που μου έκανε η πανδημία είναι ότι είχα περισσότερο χρόνο με τα παιδιά και τη γυναίκα μου στο σπίτι. Προσπαθώ καθημερινά να πηγαίνω τα παιδιά νωρίς το πρωί στον παιδικό σταθμό και να τρώμε μαζί το μεσημέρι ή, τουλάχιστον, τα περισσότερα μεσημέρια. Αν κάποια στιγμή δεν θα μπορώ να κρατήσω αυτή την ισορροπία, το βέβαιο είναι ότι δεν είμαι διατεθειμένος να χάσω αυτό το θαύμα που συντελείται καθημερινά μπροστά μου, να βλέπω τα παιδιά να μεγαλώνουν και να γίνονται κάθε μέρα ολοκληρωμένοι άνθρωποι με τη δική τους προσωπικότητα, αλλά και να τα βοηθάω από κοντά να αντιμετωπίζουν όποιο πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, προκύπτει στη ζωή τους.

Ας μιλήσουμε για τα πολιτικά τώρα: Νέα υποψηφιότητα; Τι έργο απέμεινε που δεν έγινε;

Ξέρετε, το 80% των Γλυφαδιωτών που μας ψήφισε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές δεν το έκανε τόσο για να επιβραβεύσει όσα είχαν γίνει στην πρώτη θητεία της δημοτικής μας Αρχής, αλλά για να μας δώσει την εντολή να συνεχίσουμε με τον ίδιο και ακόμα πιο δυναμικό ρυθμό. Καθημερινά προσπαθούμε -μέσα σε δύσκολες συνθήκες, είναι αλήθεια, που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού και εν συνεχεία οι αυξήσεις σε όλες σχεδόν τις πρώτες ύλες- να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη στη Γλυφάδα. Τα έργα και οι παρεμβάσεις που υλοποιούμε σε όλη την πόλη είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ενδεικτικά θα αναφέρω την ανάπλαση του παραλιακού μας μετώπου, καθώς και αναπλάσεις σε πολλά ακόμα σημεία της πόλης, την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων κάθε βαθμίδας, τη δημιουργία πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου σε όλο το μέτωπο της πόλης προς τον Υμηττό, τη δημιουργία νέου πολυχώρου πολιτισμού, την ανάπτυξη νέων αθλητικών υποδομών και ένα έργο για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, τη δημιουργία πρότυπου σχολείου ειδικής αγωγής. Με δεδομένο ότι έχουμε μπροστά μας ακόμη ενάμιση χρόνο δημιουργικής θητείας, επιτρέψτε μου να επανέλθω με τον απολογισμό μας αλλά και τον όποιο προγραμματισμό το 2023.

Πείτε μου μια έκφραση αγάπης δημοτών σας που θυμάστε πολύ…

Σας το λέω ειλικρινά, μέσα στις δυσκολίες και τις εντάσεις που συχνά έχουμε στην καθημερινότητα της πόλης μας η καλή κουβέντα από τους συμπολίτες μας είναι αυτό που μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε. Πολλά είναι αυτά που θα θυμάμαι για πάντα, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να τα μοιραστώ δημόσια, γιατί αφορούν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που καταφέραμε να αλλάξουμε τη ζωή τους προς το καλύτερο. Τη μεγαλύτερη συγκίνηση την αισθάνομαι κάθε φορά που παιδιά της Γλυφάδας μας μου λένε ότι κάνουμε πολύ καλή δουλειά και ότι είναι χαρούμενα με αυτά που φτιάχνουμε. Αλλά και τον γονιό που μου είπε ότι, και να ήθελε να μη με ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές, δεν μπορούσε γιατί το παιδί του απαίτησε να με ψηφίσει.

Ποια η γνώμη σας για την διακυβέρνηση Μητσοτάκη;

Οι κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει την τελευταία τριετία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ίσως δεν έχουν προηγούμενο. Μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες εκτιμώ ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με μεγάλη επάρκεια και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρνει να κρατά σταθερά το τιμόνι της χώρας μέσα στις απανωτές καταιγίδες, κάνοντας παράλληλα πολύ σημαντικά αναπτυξιακά βήματα προόδου για τη χώρα.

Πόσο επηρεάζουν τους δήμους η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση;

Πολύ… και δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες σε μια σειρά από θέματα. Ωστόσο, έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να τις αντιμετωπίσουμε χάρη σε μια πολύ δύσκολη και σύνθετη προσπάθεια ετών: για εξορθολογισμό των δαπανών του δήμου, βελτίωση των εσόδων του, αναδιοργάνωση λειτουργιών που οδηγούν σε σημαντικές οικονομίες κλίμακος, για εξοικονόμηση πόρων και κατάργηση προσαυξήσεων που επιβάρυναν τις χρεώσεις του δήμου. Ετσι, καταφέραμε και από τον περασμένο μήνα μειώσαμε οριζόντια τα δημοτικά τέλη κατά 20%, για όλους στην πόλη μας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό το επίτευγμα, που αποτελεί, εκτιμώ, μια σημαντική συνεισφορά στην αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας και ανατιμήσεων.

Κεφάλαιο «Κώστας Καραμανλής». Ποιον ρόλο τού επιφυλάσσει η Ιστορία;

Η Ιστορία γράφεται πάντοτε πολύ αργότερα, αλλά σίγουρα μπορούμε να πούμε το εξής: Ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τον τόπο μας. Η πρόσφατη, μάλιστα, ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής αποτελεί κατά τη γνώμη μου μια παρακαταθήκη για το πώς μπορείς να προσεγγίσεις τα μεγάλα και κρίσιμα εθνικά ζητήματα με τρόπο νηφάλιο, ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο. Και επειδή συνδέομαι μαζί του με μια προσωπική φιλία πολλών ετών, μπορώ να σας πω μετά υψηλής βεβαιότητας ότι ο Καραμανλής είναι ένας άνθρωπος ακέραιος, ηθικός, ασυμβίβαστος, που σε όλη του την πορεία έβαζε και βάζει πάνω απ’ όλα την αγάπη του για τον τόπο.

Τι άλλαξε για εσάς στην πολιτική από την πρώτη μέρα της ενασχόλησής σας μέχρι σήμερα;

Μπορώ να σας πω ότι πάντα είχα μια αγάπη για την πολιτική, με την αληθινή έννοια του όρου, αυτή δηλαδή της ενασχόλησης με τα κοινά, της συμμετοχής και της προσφοράς. Η πολιτική είναι τρόπος ζωής και όχι επάγγελμα, και εκτιμώ ότι όποιος θέλει να ασχοληθεί πραγματικά με αυτή πρέπει να το βλέπει έτσι.

Η Εύα, για να γίνει μανούλα τεσσάρων παιδιών, προφανώς έβαλε στην άκρη ανάγκες της. Αυτό πώς το χειρίζεται εκείνη, αλλά κι εσείς;

Αποτελεί μια συνειδητή επιλογή και για τους δυο μας. Εγώ τη βλέπω ως πρότυπο γυναίκας και συζύγου, αλλά ειλικρινά σας το λέω ότι θα έλεγα το ίδιο είτε ήταν μητέρα ενός παιδιού είτε τεσσάρων.

Εχετε υπολογίσει πόσες πάνες, γάλατα κ.λπ. χρειάζονται τέσσερα μικρά παιδιά; Χρειάζεται ένα «μίνι υπουργείο Οικονομικών» για αυτά ή υπερβάλλω;

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολύ καλοί πελάτες στα σούπερ μάρκετ και στα μαγαζιά με είδη βρεφικών! Ασφαλώς, όπως συμβαίνει σε κάθε σπίτι, οι προτεραιότητές μας οπωσδήποτε αλλάζουν και προηγούνται οι ανάγκες των παιδιών σε σχέση με άλλα πράγματα. Αν θέλετε να σας πω όμως τη μέση τιμή αλλά και τις καλές προσφορές σε πάνες, παιδικά ρούχα και άλλα τέτοια είδη, πλέον τα ξέρω απέξω.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλέξης Γεωργούλης: «Δεν θέλω να γίνω βουλευτής»

Οταν πρωτοπήγε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, νόμιζε ότι μπήκε στη... Βαβέλ. Μιλούσαν γερμανικά και απαντούσαν...

Σταύρος Τσίρμπας: Ο δήμαρχος «σίφουνας» που μεταμόρφωσε την πόλη του

Θα διεκδικήσει ξανά τον Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού, και πολύ καλά θα κάνει,...

Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα: Υπεύθυνες οι Ηνωμένες Πολιτείες για ό,τι συμβεί στην Ταϊβάν

Σε μια κίνηση πρωτοφανούς γεωστρατηγικού ρίσκου (και συνακόλουθης πολιτικής ανευθυνότητας), η επικεφαλής του Κογκρέσου...

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Εθνικό σχέδιο για τις πυρκαγιές»

Μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου που το δημιούργησε δεν υπήρξε ποτέ κανένας άλλος τόσο φανατικός,...

Μάριος Κάτσης: Από «μικρός» στα… βάσανα της Βουλής

«Και να μην ασχολείσαι με την πολιτική, ασχολείται εκείνη μαζί σου» λέει σήμερα στην...

Βάσω Κόλλια: «Η εμφύλια μάχη είναι η σκληρότερη»!

«Είμαι βαθύτατα ρεαλίστρια με συγκεκριμένο αξιακό και ηθικό προσανατολισμό και πιστεύω στη δύναμη της...

Χάρης Σώζος: «Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να κρατάει ασφαλή τα ακριτικά νησιά μας»

Ο σημαντικός ηθοποιός του θεάτρου μας Χάρης Σώζος, με σπουδαία παρουσία στο σανίδι και...

Χαρά Κεφαλίδου: «Οι “κονσέρβες” ο Ντε Νίρο και το ΠΑΣΟΚ που δεν αλλάζω!»

«Στις δημοκρατικές διαδικασίες κανείς δεν αποκλείει κανέναν. Οι αποκλεισμοί προκύπτουν από τα αποτελέσματα των...

«Η Ευρώπη πληρώνει το κόστος της πολιτικής των ΗΠΑ»!

Εγκάρδιος, ευγενής και με εμφανώς συγκροτημένη σκέψη όταν έρχεται η ώρα να μιλήσει για...

Άννα Ευθυμίου: «Είχα μια δυσάρεστη εμπειρία σεξισμού»

Μια δυναμική μανούλα, του Χρήστου, εννέα ετών και της Αλεξάνδρας, τριών, που συνδυάζει τη...

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Θέλω τα παιδιά μου να γίνουν μαγκάκια»

Ως υπουργός έχει κάνει τις σκληρότερες πολιτικές διαπραγματεύσεις. Όμως, εν τέλει, ωχριούν μπροστά σε...

«Δεν βλέπω τον λόγο να μην έχουμε γυναίκα Πρωθυπουργό»

Το γραφείο της βρίσκεται πίσω από το Ολυμπιακό Στάδιο. Και η θέα από το...

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Αντιστασιακός εκ των δεξιών σε σκηνικό «Αποκάλυψης»

«Eφτασαν να είναι “αντιστασιακοί” οι νοικοκύρηδες και οι νομοταγείς, έναντι των αριστεριστών, των ομοφυλοφίλων,...

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Kάνει comeback και φτιάχνει κόμμα

«Πού έχουν πάει σήμερα τα πολλά εκατομμύρια των Ελλήνων που ψήφιζαν στο παρελθόν τη...

Δημήτρης Αλχατζίδης: «Αδύνατο να προσεγγίσουμε την τραγωδία των Ποντίων»

Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ονειρεύτηκα το Δέντρο», που θα προβληθεί απόψε στο Οpen στις 10.30,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέθανε η 23χρονη Ελένη Σταθώρη – Θλίψη και αναπάντητα «γιατί»

«Έσβησε» τελικά η 23χρονη Καβαλιώτισσα Ελένη Σταθώρη, η οποία...

Με τον… Βούδα ευχήθηκε για τον Δεκαπενταύγουστο ο αμπελοφιλόσοφος Μαγιορκίνης!

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του...

Αλβανία: Συνέλαβαν 48χρονο επειδή κατέβασε την τουρκική σημαία και την πέταξε στη θάλασσα

Με χειροπέδες κατέληξε ένας 48χρονος Αλβανός, ο οποίος ανέβηκε...

Πολίτες κορόιδευαν τον Μητσοτάκη στην Παναγία της Τήνου

Στην Παναγία της Τήνου βρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός, προκειμένου...

Αφγανός έγινε ο φόβος και ο τρόμος 29χρονης μέσα σε λεωφορείο

Τον απόλυτο τρόμο βίωσε μια 29χρονη κοπέλα μέσα σε...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ