Βάσω Κόλλια: «Η εμφύλια μάχη είναι η σκληρότερη»!

Η «γαλάζια» υποψήφια βουλευτής στην Ανατολική Αττική Βάσω Κόλλια ξεδιπλώνει το όραμά της και μιλά για τον σκληρό ανταγωνισμό μέσα στη Ν.Δ.

Must Read

«Είμαι βαθύτατα ρεαλίστρια με συγκεκριμένο αξιακό και ηθικό προσανατολισμό και πιστεύω στη δύναμη της αλήθειας, όσο σκληρή και αν είναι» λέει ξεκάθαρα η πρώην γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων και νυν υποψήφια βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Ανατολική Αττική Βάσω Κόλλια.

Η Βάσω είναι χαμηλών τόνων άνθρωπος, αλλά συγχρόνως «σκληρό και ανθεκτικό καρύδι», που κατεβαίνει στη μάχη των προσεχών εκλογών με βαρύ βιογραφικό στο κόμμα, παρά τον πολύ έντονο ανταγωνισμό που έχει να αντιπαλέψει στην Ανατολική Αττική. Η ίδια παραδέχεται την κατάσταση λέγοντας σήμερα στην «Espresso» ότι «η εμφύλια μάχη είναι η σκληρότερη».

Η Βάσω Κόλλια γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βαρνάβα και η ζωή της στιγματίστηκε από τον πρόωρο χαμό του πατέρα της. Κρατά κρυμμένη καλά την ιδιωτική της ζωή από άποψη, και έχει μεγάλη αγάπη για τα δυο της ανίψια, τον 12χρονο Δημήτρη και την 8χρονη Ελενα, παιδιά των δύο αδελφών της. Τα μικρά «τερατάκια», όπως τα χαρακτηρίζει χαριτολογώντας, που την καταδυναστεύουν ευχάριστα. Κι όταν θέλει να «αδειάσει» από το άγχος και την πίεση της μέρας, φοράει τα ακουστικά της, βάζει μουσική και περπατάει χιλιόμετρα.

Πώς προετοιμάζεσαι για την υποψηφιότητά σου και πώς νιώθεις λίγο προτού μπεις σε αυτή τη μάχη; Εχει ψυχικό κόστος η προεκλογική περίοδος;

Οσα χρόνια και να ασχολείσαι με τα κοινά από διάφορες θέσεις, η διεκδίκηση του σταυρού είναι μία πολύ διαφορετική λειτουργία. Μπαίνοντας στη μάχη αυτή, είμαι πολύ αισιόδοξη γιατί είναι μεγάλη η διάθεσή μου για προσφορά, κάτι που ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Αλλωστε μπορεί καθένας να κρίνει τις πραγματικές μου προθέσεις από τη μακρά πολιτική και κοινωνική μου πορεία, αλλά και τα απτά αποτελέσματα αυτής. Θα σου πω, ότι ναι, έχει δυσκολίες και μεγάλο ψυχικό κόστος, καθώς διανύουμε μια περίοδο που ο κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός απέναντι στους πολιτικούς και στην πολιτική. Και επίσης αντιλαμβάνεσαι ότι ο σκληρός ανταγωνισμός είναι μέσα στο ίδιο σου το κόμμα και όχι με τους απέναντι τελικά, όπως και θα έπρεπε να είναι. Αλλωστε, η εμφύλια, αν μπορούσαμε να την πούμε, μάχη είναι η σκληρότερη.

Γιατί υποψήφια στην Ανατολική Αττική;

Γιατί εδώ γεννήθηκα και μεγάλωσα. Στον Βαρνάβα. Πήγα σχολείο στο Καπανδρίτι. Στις γειτονιές της Ανατολικής Αττικής δραστηριοποιήθηκα κοινωνικά και πολιτικά. Στις γειτονιές αυτές είναι οι φίλοι μου, οι συγγενείς μου, οι άνθρωποι με τους οποίους χρόνια τώρα πορευόμαστε μαζί σε κοινούς αγώνες. Στις γειτονιές αυτές είναι οι ρίζες των παππούδων και των γιαγιάδων μου. Γιατί αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, από τις πυρκαγιές και τα δασικά, μέχρι την έλλειψη συγκοινωνιών και νοσοκομείων. Γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας ότι η Ανατολική Αττική έχει απίστευτες δυνατότητες ανάπτυξης που σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους αρμόδιους τοπικούς φορείς μπορούν να γίνουν πράξη. Από την επιχειρηματικότητα μέχρι και τον πολιτισμό. Από τη γεωργία μέχρι τον κλάδο των υπηρεσιών και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ομως χρειάζονται δουλειά, αφοσίωση, πάθος και αγάπη για τις γειτονιές όπου έχουμε παίξει, για τους δρόμους όπου έχουμε περπατήσει, για τις θάλασσες όπου έχουμε κολυμπήσει, για τις πλατείες στις οποίες κάναμε τα πρώτα μας όνειρα ως έφηβοι. Χρειάζονται αγάπη, ειλικρίνεια και ρεαλισμός για την περιοχή μας, την ιδιαίτερη πατρίδα μας, για να την παραδώσουμε καλύτερη στα παιδιά μας.

Δύσκολη ή εύκολη αυτή η περιφέρεια;

Η αλήθεια είναι ότι η Ανατολική Αττική είναι μια δύσκολη περιφέρεια. Δύσκολη από πολλές απόψεις. Είναι μια μεγάλη περιοχή, ανομοιογενής, θα έλεγα, με πολλά και διαφορετικά προβλήματα. Αλλά συνάμα είναι και μια πανέμορφη περιοχή, όπου μπορούν να γίνουν πολλά. Ομως είναι η περιοχή όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζω και αγαπώ, όπως σου είπα και στην προηγούμενη ερώτησή σου. Επομένως, είναι λογικό να επιθυμώ και να θέλω να την εκπροσωπήσω αύριο στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να δουλέψω γι’ αυτή και τους συντοπίτες μου.

Τι έγνοιες έχει αυτή την περίοδο ο κόσμος που συναντάς; Τι σου λένε;

Η κοινωνία μας βγήκε από μια μακρά και σκληρή οικονομική κρίση και εκεί που ο κόσμος αισιοδοξούσε για το μέλλον του μετά την εκλογή της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολούθησε η πανδημική κρίση με τα επακόλουθα αυτά. Γνωρίζαμε καλά ότι μετά την περίοδο του Covid-19 η παγκόσμια οικονομία, κατά συνέπεια και η δική μας, θα αντιμετώπιζε προβλήματα. Σε αυτά τα προβλήματα όμως ήρθαν να προστεθούν και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Οι μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, στα καύσιμα προβληματίζουν και δυσκολεύουν όλους μας. Και βέβαια η ανεργία, η ασφάλεια και το μέλλον των παιδιών τους παραμένουν οι βασικές έγνοιες των ανθρώπων.

Η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, η ανασφάλεια και η εγκληματικότητα που ζούμε θα κοστίσουν εκλογικά, πιστεύεις;

Ο κόσμος πράγματι περνάει δύσκολα. Τα ίδια προβλήματα άλλωστε ζούμε κι εμείς, γιατί κι εμείς πάνω απ’ όλα είμαστε απλοί καθημερινοί πολίτες. Ο κόσμος βλέπει και κρίνει, όμως. Βλέπει ότι σήμερα έχει έναν πρωθυπουργό που δουλεύει ασταμάτητα χωρίς εμμονές και ιδεοληψίες και στέκεται με λύσεις δίπλα στα προβλήματά του.

Τι εισπράττεις από την πολιτική σε προσωπικό επίπεδο;

Οσο ρομαντικό και αν ακούγεται στις μέρες μας, η πολιτική για εμένα είναι προσφορά στον συνάνθρωπο, προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Η πολιτική για εμένα είναι αποτέλεσμα και ουσιαστική δράση και όχι επικοινωνία. Η πολιτική για εμένα δεν είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά η σκληρή δουλειά για να κάνεις το ανέφικτο εφικτό. Η ενασχόληση με την πολιτική σίγουρα σου αφαιρεί πολλά, όπως, για παράδειγμα, τον αυθορμητισμό, αλλά σίγουρα σου προσθέτει και πολλά, αρκεί να είσαι διατεθειμένος να τα δεχτείς. Θα τολμούσα να σου πω πως νιώθω ότι με έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο, σίγουρα με έχει εξοπλίσει με περισσότερη υπομονή και ψυχραιμία. Ξέρω ότι κάποιοι θα σπεύσουν να σχολιάσουν ότι αυτά που λέω για την πολιτική δεν ισχύουν, γιατί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα καλό στην πολιτική ή ότι δεν υπάρχει ηθική στην πολιτική και την εξουσία. Αυτό θα το πίστευε όμως ο Μακιαβέλι. Αλλά ο Μακιαβέλι δεν πίστευε στη δημοκρατία. Στη δημοκρατία, στην οποία έχω βαθιά πίστη, υπάρχει ηθική και κατά συνέπεια η εξουσία που πηγάζει από αυτήν ενέχει την ηθική.

Πώς θα χαρακτήριζες την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό στα χρόνια αυτά που κυβέρνησε;

Είναι ξεκάθαρο και νομίζω το παραδέχεται αναντίρρητα όλος ο πολιτικός κόσμος πως η Ν.Δ. εξακολουθεί να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει και αυτός υψηλά ποσοστά αποδοχής, μεγαλύτερα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αλλά και από οποιονδήποτε άλλον πολιτικό αρχηγό. Οι πολίτες κατά πλειοψηφία αξιολογούν θετικά το έργο της κυβέρνησης. Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, η κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια όσα έχει πει. Νομίζω ότι δεν χρειάζονται άλλα στοιχεία ή επιχειρήματα για να σας πείσω πως μιλάμε για μία εκ των αποδοτικότερων και καλύτερων κυβερνήσεων στην Ιστορία του τόπου.

Γιατί τόση βία μέσα στις οικογένειες;

Δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά για όσους ασχολούμαστε επί σειρά ετών με θέματα ισότητας και βίας κατά των γυναικών δεν είναι πρωτόγνωρα ή καινούργια. Συνεπώς, δεν μας σοκάρουν τόσο όσο κάποιους που τώρα συνειδητοποιούν τη σκληρότητα και την πραγματική διάσταση των προβλημάτων αυτών λόγω μιας εφήμερης μεγαλύτερης δημοσιότητας. Η διαχρονικότητά τους ως κοινωνική μάστιγα είναι μία χρόνια πραγματικότητα και η προσπάθεια για την πρόληψη και την καταπολέμησή τους διαρκής. Σίγουρα έχουν γίνει αρκετά βήματα και έχουν ληφθεί πολλά μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινομένου, αλλά, όπως φαίνεται, οι συνθήκες ωρίμανσης και μετάλλαξης του προβλήματος αλλάζουν διαρκώς. Η κατάσταση αυτή όμως χειροτέρεψε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής πανδημίας, η οποία αποκάλυψε σε όλη την κοινωνία και σε όλη της τη διάσταση αυτήν την παράλληλη πανδημία. Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε και να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες πως σήμερα υπάρχουν η γραμμή στήριξης 15900 και 60 συμβουλευτικά κέντρα, αλλά και ξενώνες φιλοξενίας για όσες πέφτουν θύματα βίας. Τελειώνοντας τη θητεία μου ως γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων έχω να ομολογήσω πως ένιωσα την ικανοποίηση ότι μέσα από το έργο μου έβαλα ακόμα ένα λιθαράκι στο τείχος προστασίας των γυναικών και είχα καταφέρει να αναδείξω μέσα από μια άριστη συνεργασία με τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων αλλά και τις γυναικείες οργανώσεις το προφίλ και το πρόσωπο των γυναικών που οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν ανάγκη.

Τι παιδικά χρόνια είχες; Τι έχεις πάρει από τους γονείς σου ως συστατικό στοιχείο σου;

Είχα πολύ ωραία παιδικά χρόνια. Ομορφα και ανέμελα χρόνια που δυστυχώς στιγματίστηκαν πολύ νωρίς με τον αναπάντεχο και πρόωρο θάνατο του πατέρα μας. Από τους γονείς μου έχω πάρει τη διάθεση για προσφορά, τη σκληρή δουλειά, την επιμονή, την υπομονή, τον σεβασμό στον συνάνθρωπο. Την πίστη σε αξίες όπως η πατρίδα, η παιδεία, αλλά και πολλά άλλα. Νομίζω ότι μεγαλώνοντας ανακαλύπτουμε συνεχώς σε πόσα πολλά μας έχει επηρεάσει η οικογένειά μας. Αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικός είναι ως θεσμός στη διαμόρφωση των ανθρώπων και των πολιτών και εν τέλει της ίδιας της κοινωνίας.

Δεν προβάλλεις ιδιαίτερα την προσωπική σου ζωή. Μόνο τα ανιψάκια βλέπουμε. Γιατί αυτό;

Δεν προβάλλω ιδιαίτερα την προσωπική μου ζωή γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι ένας πολιτικός πρέπει να αναδεικνύει το έργο του και το όραμά του και όχι το πού τρώει, πού πίνει, με ποιον βγαίνει, πού πάει εκδρομή κ.λπ. Νομίζω ότι κουράζουμε τους πολίτες με το να ασχολούμαστε με τα προσωπικά μας. Οσο τώρα για τα ανίψια, τι να σου πει μια… χαζοθεία, την οποία δύο μικρά «τερατάκια» την κάνουν ό,τι θέλουν.

Τι καλό προσφέρεις στον εαυτό σου, όταν μπορείς;

Σίγουρα λατρεύω το καλό φαγητό, το καλό κρασί και ένα καλό -πάντα όμως- σοκολατένιο γλυκό. Θα βρω πάντα χρόνο για μια θεατρική παράσταση ή μια συναυλία. Οι εκδρομές και τα ταξίδια αποτελούν για εμένα τη θεραπεία της ψυχής και του μυαλού. Οι καινούργιες εικόνες, η γνωριμία με νέους και διαφορετικούς πολιτισμούς μού ανοίγουν τους ορίζοντες και τη σκέψη και με ξεκουράζουν. Και όταν θέλω να «αδειάσω» από το άγχος και την πίεση της μέρας, βάζω τα ακουστικά μου με καλή μουσική και περπατάω όσο περισσότερη ώρα μπορώ.

Σε ποιον γκρινιάζεις, όταν έχεις μια δύσκολη μέρα;

Νομίζω σε όποιον δικό μου άνθρωπο δω πρώτο μπροστά μου.

Τι συν και τι πλην βρίσκεις στον χαρακτήρα σου; Κάνεις αυτοκριτική;

Είμαι βαθύτατα ρεαλίστρια με συγκεκριμένο αξιακό και ηθικό προσανατολισμό και πιστεύω στη δύναμη της αλήθειας, όσο σκληρή κι αν είναι. Με την αλήθεια και την αυτοκριτική μπορείς να διορθώσεις και να διορθωθείς, να προλάβεις λάθη, αλλά και να προβλέψεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This