Σταύρος Τσίρμπας: Ο δήμαρχος «σίφουνας» που μεταμόρφωσε την πόλη του

Ο Σταύρος Τσίρμπας έχει πάρει το μαγικό... ραβδάκι του και έχει αλλάξει την καθημερινότητα στον Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού

Must Read

Θα διεκδικήσει ξανά τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, και πολύ καλά θα κάνει, καθώς η δημαρχία του μεταμόρφωσε και μεταμορφώνει την πόλη του. Ο Σταύρος Τσίρμπας, δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κινείται στη ζωή του με «ταχύτητες φωτός» σε όλα.

  • Aπό τη Βίβιαν Μπενέκου

Εγινε δήμαρχος, παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά μέσα σε λιγότερο από μία τριετία. Με την ίδια ταχύτητα αλλά και με πίστη στις δυνατότητες του τόπου του, κατάφερε κάτι που οι προκάτοχοί του ούτε να το σκεφτούν δεν τολμούσαν.Το να αποδοθεί ο χώρος του παλαιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ, που διαπερνά τους Αγίους Αναργύρους, στον δήμο. Πρόκειται για μία έκταση 65 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης του, που θα γίνει ένα τεράστιο τεχνολογικό και οικολογικό πάρκο, ανάσα για τη δυτική Αθήνα.

Ηδη έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις ύψους 10.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για αυτό το έργο. Επίσης, τα εργοτάξια για τα έργα υποδομών και βιώσιμης αστικής κινητικότητας που θα βοηθήσουν τις γειτονιές να αλλάξουν όψη και καθημερινότητα είναι σε εξέλιξη, με επιλογή του δημάρχου. «Η ασφάλεια, η φωτεινότητα, η καθαριότητα είναι αναγκαία συστατικά για να μιλήσεις για ανάπτυξη» λέει στην «Espresso» ο Σταύρος Τσίρμπας.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας του περιλαμβάνει την «πίεση, το μεράκι και την αυταπάρνηση». Αυτή η αφοσίωση στον δήμο κάνει πολλές φορές την ωραία σύζυγό του Βαλάντα Αρχοντάκη να του γκρινιάζει…Για εκείνον όμως η Βαλάντα, ο Ανδρέας και η νεογέννητη Κατερίνα είναι όλη του η ζωή. Αυτό το καλοκαίρι θα ξεκλέψει λίγο χρόνο για την οικογένεια σε μέρος που να έχει καλό σήμα κινητού!

Δήμαρχε, η θητεία σας φτάνει στο τέλος της. Τι καλό και τι άσχημο σας αφήνει αυτή η εμπειρία;

Η αλήθεια είναι ότι πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια, όμως δεν νιώθω ότι φτάνει στο τέλος της. Αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι είναι η κορύφωσή μας, με πάρα πολλά έργα που βρίσκονται είτε σε εξέλιξη είτε θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, οπότε η ψυχολογία δεν φθίνει, αντίθετα ολοένα και ανεβαίνει, αφού ο ρυθμός που κινούμαστε είναι ακόμη πιο δυνατός, γρήγορος και αποτελεσματικός. Είναι σίγουρα μια εμπειρία με θετικό πρόσημο, παρά τις αντιξοότητες, τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά, όταν βλέπεις τους καρπούς μιας τέτοιας προσπάθειας να ωριμάζουν, σίγουρα η γεύση που μένει είναι γλυκιά.

Θα βάλετε ξανά υποψηφιότητα για τον δήμο ή έχετε άλλες πολιτικές βλέψεις;

Νομίζω ότι η πρώτη θητεία ενός δημάρχου είναι απλά η βάση. Για να θέσει τα σχέδια και το όραμα για την πόλη του, που είναι ένας συνδυασμός βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων, φυσικά μια τετραετία είναι πολύ σύντομη για να τα δεις να εκπληρώνονται. Οπότε ναι, θα διεκδικήσω τη συνέχιση αυτής της θητείας και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με σκοπό να προχωρήσουμε ακόμα πιο δυνατά τα σχέδιά μας για τον τόπο μας.

Τι άλλαξε στην πόλη επί δημαρχίας σας και τι σχέδιο έχετε για τη συνέχεια;

Γνωρίζετε ότι αυτό ήταν το προεκλογικό μας σύνθημα; «Δεν αλλάζουμε πόλη, αλλάζουμε την πόλη»; Νομίζω ότι πέρα από τη διεκδίκηση και τον σχεδιασμό μεγάλων έργων, την τοποθέτηση των αναγκών του δήμου μέσα στα κέντρα αποφάσεων, καθώς και τη διευθέτηση χρόνιων ζητημάτων και αναγκών των γειτονιών, καταφέραμε να αλλάξουμε κάτι βασικό: την ψυχολογία του κόσμου. Να είμαστε περήφανοι για την πόλη μας. Και αυτό είναι κάτι αναντικατάστατο, κατά τη γνώμη μου.

Οι Αγιοι Ανάργυροι και το Καματερό είναι μια περιοχή με πολλές δυνατότητες, πλην όμως αναξιοποίητες. Πώς αυτό θα μπορούσε να αλλάξει;

Οπως σας είπα, έχουμε κάνει το πρώτο. Να πιστέψουμε στον εαυτό μας και τον τόπο μας. Το επόμενο είναι να γίνουν σε ένα κομμάτι της πόλης έργα υποδομών, βιώσιμης αστικής κινητικότητας που θα βοηθήσουν τις γειτονιές να αλλάξουν όψη και καθημερινότητα. Η ασφάλεια, η φωτεινότητα, η καθαριότητα είναι αναγκαία συστατικά για να μιλήσεις για ανάπτυξη. Εμείς έχουμε κάνει τεράστια βήματα προς τα εμπρός και θα συνεχίσουμε. Το επόμενο βήμα είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας ώστε να αναπτυχθεί εμπορικά ολόκληρη η πόλη. Και αυτό το έχουμε συμπεριλάβει στη στρατηγική μας και μάλιστα έχουμε ήδη εξασφαλίσει και χρήματα. Μιλώ για τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου στο παλαιό αμαξοστάσιο του ΟΣΕ, που αποτελεί μια απίστευτη επιτυχία της διοίκησής μας, αλλά και ένα προσωπικό μου στοίχημα για την πορεία του δήμου.

Ο χώρος του ΟΣΕ πέρασε τελικά στην κατοχή σας;

Επειτα από δεκαετίες ανεπιτυχών διεκδικήσεων η διοίκησή μας κατάφερε αυτό που κανείς μέχρι τώρα δεν είχε πλησιάσει: να αποδοθεί ο χώρος του παλαιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ στον δήμο. Μια έκταση 65 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης των Αγίων Αναργύρων, που θα γίνει κυριολεκτικά ο μοχλός ανάπτυξης της περιοχής μας. Πριν από περίπου έναν χρόνο, παρουσία του πρωθυπουργού, υπογράψαμε τη συμφωνία της παραχώρησης, «τρέξαμε» τις μελέτες με ρυθμούς πρωτοφανείς και ήδη εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις ύψους 10.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να προχωρήσουμε στην αξιοποίησή του. Είναι πραγματικά ένα έργο-σταθμός για την περιοχή μας, αλλά και για ολόκληρη τη δυτική Αθήνα. Στην πρώτη φάση θα προχωρήσουμε στη διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων, δημιουργώντας μία τεράστια εστία πρασίνου, περιπάτου και αθλοπαιδιών για τους πολίτες. Παράλληλα, σχεδιάζουμε και τα επόμενα βήματα, ώστε να προχωρήσουμε τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου που έχουμε οραματιστεί και που θα αλλάξει για πάντα το πρόσημο αυτής της πόλης.

Πώς νιώθετε ακούγοντας το κλασικό «τα παράπονα στον δήμαρχο»;

Ξέρετε κάτι; Ενας δήμαρχος τις περισσότερες φορές καλείται να αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις σε πολύ περισσότερα θέματα από όσα ευθύνεται. Ωστόσο η δική μου οπτική και η δική μου συνείδηση προστάζουν ότι ο πρώτος πολίτης μιας πόλης πρέπει να μπαίνει μπροστά, να διεκδικεί, να σκέφτεται και να ενεργεί ανεξάρτητα, χωρίς να λογαριάζει το κόστος. Κι έτσι κινούμαστε όλη η διοίκηση καθημερινά. Δίνουμε τη δική μας μάχη, πολλές φορές άνιση, όμως μπορώ να σας πω ότι μόνο έτσι έρχεται το αποτέλεσμα. Με πίεση, με μεράκι, με ιδέες και με αυταπάρνηση. Τώρα, ποιος ευθύνεται είναι άλλη κουβέντα, που στο κάτω κάτω δεν ενδιαφέρει τον απλό δημότη.

Σας έχει επισκεφθεί αρκετές φορές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ποια η σχέση σας; Σας βοηθάει; Τι σας πρωτοείπε όταν μιλήσατε;

Οντως ο πρωθυπουργός έχει δείξει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή μας. Εχουμε μια πολύ καλή συνεργασία που αποτυπώνεται και εμπράκτως, καθώς είναι πάντα πρόθυμος και ανταποκρίνεται σε κάθε κάλεσμά μας για να ενημερωθεί και να προσπαθήσει να βρει λύσεις στα προβλήματα. Είναι άλλωστε και η εκλογική του περιφέρεια, καθώς είναι και βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αθηνών.

Μπαμπάς για δεύτερη φορά αλλά και νιόπαντρος. Πώς νιώθετε;

Νέος μπαμπάς, σύζυγος και δήμαρχος ταυτόχρονα. Το «έτρεξα» αρκετά, νομίζω! Η οικογένειά μου είναι το στήριγμά μου σε κάθε βήμα. Εχει πέσει λίγο παραπάνω βάρος στη σύζυγο λόγω των πολλών υποχρεώσεών μου, αλλά προχωράμε στη ζωή αγαπημένοι και χαρούμενοι. Εχουμε δυο υπέροχα παιδάκια που μας γεμίζουν ζωντάνια, αγάπη και χαρά κάθε μέρα. Για να είμαι ειλικρινής, θα ήθελα να περνάω περισσότερο χρόνο μαζί τους, αλλά δυστυχώς οι απαιτήσεις στον δήμο είναι πολλές, οπότε προσπαθώ να τα μοιράσω.

Ποιο όνομα θα πάρει η μικρούλα;

Κατερίνα, το όνομα της πεθεράς μου.

Ποιο κουσούρι σας εκνευρίζει τη σύζυγο;

Πολλές φορές είμαι σκεπτικός και δίνω την εντύπωση ότι δεν ακούω. Ομως δεν είναι αλήθεια, ακούω και παρατηρώ τα πάντα.

Τι καλό προσφέρετε στον εαυτό σας, όταν έχετε χρόνο;

Λίγο δημιουργικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Είμαι αρκετά κοινωνικό άτομο και οι στιγμές αυτές με γεμίζουν. Ολοι έχουμε ανάγκη να νιώθουμε τους δικούς μας ανθρώπους κοντά μας κι αυτό είναι το όπλο απέναντι στα προβλήματα και στις αντιξοότητες της καθημερινότητας.

Διακοπές μπορεί να κάνει ένας δήμαρχος; Εσείς;

Εν μέρει μπορεί, αρκεί να πιάνει καλό σήμα το κινητό του. Σίγουρα δεν είναι οι διακοπές που κλείνεις τους διακόπτες πίσω σου, ωστόσο μερικές μέρες χαλάρωσης όλοι τις δικαιούμαστε, οπότε μια βδομάδα θα προσπαθήσω να την κλέψω από τις υποχρεώσεις.

Το τραγούδι που θα σας σήκωνε σε χορό ποιο είναι;

Εχω χάσει λίγο τη φόρμα μου, για να είμαι ειλικρινής, αλλά σίγουρα ένα καλοκαιρινό χιτάκι θα με σήκωνε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This