Κώστας Κουκοδήμος: Ο ολυμπιονίκης που έβγαλε την Κατερίνη από την «αφάνεια»…

Ο Κώστας Κουκοδήμος έβαλε στοίχημα με τον εαυτό του να πετύχει ως δήμαρχος κι ως παλιός πρωταθλητής υλοποίησε έργα βασικών υποδομών και βραβεύτηκε για αυτά στην πρωτεύουσα της Πιερίας

Must Read

«Το τρένο φεύγει στις οχτώ, ταξίδι για την Κατερίνη…»! Οι θρυλικοί στίχοι του Μάνου Ελευθερίου είναι το αγαπημένο τραγούδι του δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια εγκατέλειψε τη Βουλή, την κεντρική πολιτική σκηνή δηλαδή, για να δει την πόλη του να μεγαλουργεί υπό την ηγεσία του. Σήμερα ο δήμαρχος Κατερίνης, που θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, μιλάει στην «Espresso» για την εμπειρία του ως δημάρχου.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Ο ολυμπιονίκης Κώστας Κουκοδήμος έβαλε στοίχημα με τον εαυτό του να πετύχει, κι ως παλιός πρωταθλητής πέτυχε να υλοποιήσει έργα βασικών υποδομών για την Κατερίνη, πέτυχε βραβεία για αυτά τα έργα και τις δράσεις του δήμου, και πέτυχε, με τους πολίτες του να απευθύνονται σε πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή με τον τίτλο «Τα παράπονα στον δήμαρχο», να καινοτομεί στην επικοινωνία του με τους Κατερινιώτες.

«Η ζωή είναι ένας μαραθώνιος, κι εγώ έχω βαθιά πίστη στον Θεό, μέσα από την οποία βρίσκω την ηρεμία και τη δύναμη» εξομολογείται ο δήμαρχος Κατερίνης, που έχει σωτήρα άγιο τον Αγιο Νήφωνα, για τον οποίο πιστεύει ότι τον πήρε από το χέρι και τον ξανατράβηξε στο φως, λίγα χρόνια πριν, όταν κινδύνεψε η ζωή του.

Ο Κώστας Κουκοδήμος καθημερινά βρίσκει χρόνο για περπάτημα, βρίσκει χρόνο να δει από κοντά τα ματς του Πιερικού, προσπαθεί να «θρέφει» τον έρωτα για τη σύζυγό του Λιάνα, και όνειρό του είναι να γίνει κάποια στιγμή παππούς!

Το «δήμαρχος» ή το «βουλευτής» είναι τελικά καλύτερος και πιο δημιουργικός τίτλος;

Δύο τελείως διαφορετικοί ρόλοι, εξίσου δημιουργικοί εφόσον οι άνθρωποι που τους υπηρετούν έχουν τη βούληση, τη διάθεση, τις δυνάμεις. Εχοντας τη μακρόχρονη εμπειρία της Βουλής και την τρίχρονη εμπειρία της Αυτοδιοίκησης, θα έλεγα με βεβαιότητα ότι νιώθω πιο δημιουργικός στον δήμο.

Θα είστε ξανά υποψήφιος για τον δήμο ή θα πάρετε άλλους δρόμους; Η εμπειρία σας ως δημάρχου τι σας πρόσθεσε και τι σας αφαίρεσε;

Φυσικά θα είμαι εκ νέου υποψήφιος. Η απόφαση να μεταπηδήσω από την κεντρική πολιτική σκηνή στην Αυτοδιοίκηση προέκυψε έπειτα από πολλή σκέψη, ήταν απολύτως συνειδητή. Δεν νιώθω ότι μου αφαίρεσε κάτι, το αντίθετο. Πρόσθεσε νέες εμπειρίες, νέες προκλήσεις. Είναι διαφορετική η αίσθηση να εργάζεσαι και να βλέπεις τον τόπο σου να αλλάζει.

Με ποια έργα συνδέετε το όνομά σας στην πόλη σας;

Η θητεία μας συνδέθηκε, δυστυχώς, με μια μακρά περίοδο κρίσης, αναφέρομαι φυσικά στον κορονοϊό. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, όμως, ο δήμος μας πέτυχε πολύ σημαντικές χρηματοδοτήσεις έργων και παρεμβάσεων. Θα ξεχωρίσω δύο από αυτές, για έργα που θα αλλάξουν ουσιαστικά τη ζωή των δημοτών. Το πρώτο αφορά ένα έργο υποδομής, που για πολλά πολλά χρόνια υπήρξε αίτημα κατοίκων της δημοτικής ενότητας Κορινού του Δήμου Κατερίνης. Αναφέρομαι στην έγκριση της χρηματοδότησης 1.700.000 ευρώ για το έργο αντικατάστασης αγωγών ύδρευσης και την επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος της ποιότητας νερού στη συγκεκριμένη περιοχή. Εχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημοπράτησή του. Το δεύτερο, που θεωρώ ότι θα αποτελέσει και τη σφραγίδα μου στην πρώτη αυτή θητεία στον Δήμο Κατερίνης, είναι η πρόταση για την αξιοποίηση 42 στρεμμάτων στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης. Εκεί θα δημιουργήσουμε μία «Τεχνόπολη», έναν πολυχώρο πολιτισμού και δράσεων για τη νεολαία. Ηδη υπογράψαμε το μνημόνιο συνεργασίας με τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΟΣΕ, ένα μνημόνιο που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση μίας μεγάλης αστικής αναβάθμισης, η οποία αναμένεται να αλλάξει τη φυσιογνωμία σε μία ευρύτατη περιοχή της πόλης. Δεν πρέπει να παραλείψω, όμως, και τις σπουδαίες διακρίσεις, τα βραβεία που κέρδισε ο δήμος μας, που «κρύβουν» πολλή δουλειά από πίσω, όπως η ολοκλήρωση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση του δικτύου πεζοδρόμων του κέντρου της πόλης, δύο βραβεία, χρυσό και ασημένιο, για «πράσινες» δράσεις, ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων και καλών πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, Environmental Αwards 2022, όπως επίσης και το ότι βραβευτήκαμε για το πρόγραμμα αποτύπωσης και ψηφιοποίησης του αστικού πρασίνου στην πόλη. Εκτός από έργα, όμως, τη σφραγίδα της διοίκησής μας φέρει και μια πολύ μεγάλη διοργάνωση, το Φεστιβάλ Πάρκου Κατερίνης, που είχε μια πρωτοφανή υποδοχή με υψηλή επισκεψιμότητα από όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Συνήθως οι πολίτες τις περισσότερες φορές γκρινιάζουν, εξ ου και η κλασική φράση «τα παράπονα στον δήμαρχο». Αυτό πώς το προσπερνάτε; Σας ενοχλούν τα παράπονα και οι γκρίνιες;

Δεν με ενοχλούν ούτε τα παράπονα ούτε οι γκρίνιες. Με ενοχλούν η διαστρέβλωση, η απαξίωση, το τσουβάλιασμα. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι η φράση «τα παράπονα στον δήμαρχο» αποτελεί την ουσία της σχέσης που νιώθει ο κάθε δημότης με τον δήμαρχο της πόλης. Η καθημερινότητα και τα προβλήματα σε έναν μεγάλο δήμο δεν θα τελειώσουν ποτέ. Ομως η ευθύνη που νιώθεις ότι κάθε μέρα βάζεις ένα λιθαράκι για να γίνει μια γειτονιά πιο όμορφη, πιο καθαρή, να βλέπεις την πόλη να αλλάζει… είναι μοναδικά συναισθήματα. Καμία γκρίνια και κανένα παράπονο δεν μετριάζει τη χαρά αυτή. Γι’ αυτό και από την πρώτη κιόλας χρονιά που ανέλαβα θέσαμε, σε συνεργασία με τη Novoville, σε λειτουργία την πλατφόρμα μέσω της οποίας ο κάθε δημότης από το κινητό του στέλνει φωτογραφίες και αιτήματα για προβλήματα της καθημερινότητας. Μια σπασμένη λάμπα, ένα εγκαταλειμμένο όχημα, θέματα διαχείρισης απορριμμάτων… για ό,τι στραβό εντοπίζει στην πόλη. Η ανταπόκριση εντυπωσιακή. Επίσης, πολύ σύντομα θέτουμε σε λειτουργία τηλεφωνική πενταψήφια γραμμή στο δημαρχείο, που θα έχει τίτλο ακριβώς αυτή τη φράση, «Τα παράπονα στον δήμαρχο», για να επικοινωνούν ακόμη πιο άμεσα οι δημότες.

Είστε ικανοποιημένος από την κεντρική εξουσία. Σας βοηθούν;

Αν και γνωρίζουν όλοι την πολιτική μου ταυτότητα και ίσως το θεωρήσουν «χάιδεμα», θα πω μόνο ότι στην περίοδο της μεγάλης υγειονομικής κρίσης που βιώσαμε, η κυβέρνηση, η κεντρική εξουσία άπλωσε το δίχτυ προστασίας και στους δήμους. Υπήρξε ιδιαίτερα υποστηρικτική με πόρους και κατευθύνσεις για να τους διαχειριστούμε με όφελος για τους πολίτες. Λόγω και της ιδιαίτερα καλής σχέσης που είχα από την κοινοβουλευτική μου θητεία με τους πρώην συναδέλφους μου, εγώ δεν βρήκα ποτέ πόρτα υπουργείου κλειστή. Η κοινοβουλευτική θητεία, επίσης, με εφοδίασε με τη γνώση του τρόπου λειτουργίας των υπουργείων, των υπηρεσιών τους, της Δημόσιας Διοίκησης γενικότερα. Πιστέψτε με, έχουν μεγάλη σημασία και αξία, και αποτελούν βασικά εφόδια για μένα που σήμερα υπηρετώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι πρώην συνάδελφοί σας βουλευτές, σας είδαν ή σας βλέπουν διαφορετικά ως δήμαρχο;

Με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών θητεύσαμε στα ίδια έδρανα, περάσαμε τις ίδιες φουρτούνες, αναπτύξαμε σχέσεις φιλικές, με κάποιους και οικογενειακές. Δεν νιώθω τη διαφορά στην οποία αναφέρεστε. Δεν ένιωσα ποτέ να με αντιμετωπίζουν διαφορετικά ή ότι αισθάνονται πιο πάνω από εμένα.

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διατηρείτε κάποια σχέση;

Εχω συχνή επικοινωνία με το γραφείο του πρωθυπουργού και με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν αυτό είναι επιβεβλημένο.

Τους Τσίπρα και Ανδρουλάκη πώς τους βλέπετε;

Τους βλέπω αντιπολίτευση για πολλά χρόνια ακόμη.

Τι πόλη είναι η Κατερίνη; Πώς τη χαρακτηρίζει ο δήμαρχός της; Ο Ολυμπος, που είναι πάνω σας, τι ρόλο παίζει στις προσωπικότητες των ανθρώπων εκεί;

Η Κατερίνη είναι μια πολύ «ζωντανή» πόλη. Το βουνό και η θάλασσα είναι στη ζωή μας κάθε μέρα. Είτε με το να αντικρίζουμε την ομορφιά τους είτε με μια σύντομη βόλτα, αφού βρίσκονται σε απόσταση λίγων λεπτών από το κέντρο της πόλης. Οι άνθρωποί της είναι και φιλότιμοι και εργατικοί και ιδιαίτερα φιλόξενοι. Αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος, κι ας ακουστεί κλισέ, και με ιδιαίτερα μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και στο βουνό και στη θάλασσα. Ο δήμος μας ήδη πέτυχε πολλά και σημαντικά στην κατεύθυνση αυτή και έβγαλε από την «αφάνεια» την τουριστική φυσιογνωμία του. Συστήσαμε για πρώτη φορά αντιδημαρχία Τουρισμού στον Δήμο Κατερίνης. Οξύμωρο; Ενας δήμος με βουνό και θάλασσα, με ατέλειωτες ακτές και υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν χιλιάδες επισκέπτες χειμώνα καλοκαίρι, δεν είχε ούτε τουριστικό χάρτη να προσφέρει. Μέσα σε τρία χρόνια και παρά τον κορονοιό πετύχαμε να δείξουμε το τουριστικό μας προφίλ. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές τουρισμού, η Παραλία, ο Κορινός και η Ολυμπιακή Ακτή βρίσκονται στη λίστα των προτεραιοτήτων μας και εκτελούνται έργα αυτή την περίοδο, όπως η αντιπλημμυρική θωράκιση, η αναβάθμιση με έργα πεζοδρόμησης, σύνδεσης παραλιακών οικισμών.

Ο άγιος που κάποτε σας έσωσε, ο Αγιος Νήφωνας, τι θέση έχει σήμερα στη ζωή σας;

Εχω βαθιά πίστη. Είμαι άνθρωπος που αναζητώ την ηρεμία και τη βρίσκω μέσα από τη δύναμη της πίστης μου. Ο Αγιος Νήφωνας είναι στην καρδιά μου.

Μια ελεύθερη ημέρα σας τι περιλαμβάνει;

Αν και πλέον δύσκολα έχω ελεύθερη ημέρα, όταν προκύπτει απολαμβάνω αποδράσεις με την παρέα καλών φίλων, δραστηριότητες με τα παιδιά μου, αθλητικές δραστηριότητες.

Αθλητισμό κάνετε; Ανακατεύεστε με τα αθλητικά γενικώς;

Αθλούμαι σχεδόν καθημερινά, περπατάω πολύ, φροντίζω τη φυσική μου κατάσταση. Είναι τρόπος και συνήθεια ζωής. Ο αθλητισμός υπήρχε πάντα στη ζωή μου. Σε ό,τι αφορά την ανάμειξή μου με αθλητικά γεγονότα, έχω θέσει στόχο, και μέχρι στιγμής τα καταφέραμε, να φιλοξενήσουμε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στον δήμο μας. Στηρίζω και βοηθώ όσο μπορώ όλα τα αθλητικά σωματεία της Κατερίνης, στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την ιστορική μας ομάδα, τον Πιερικό.

Τώρα που βλέπετε τα αθλητικά από απόσταση, ο πρωταθλητισμός είναι καλό πράγμα τελικά ή ζορίζει τους αθλητές πολύ;

Οταν κάνεις πρωταθλητισμό έρχεσαι αντιμέτωπος με τον ίδιο σου τον εαυτό. Δοκιμάζεις τις αντοχές σου. Φυσικά και ζορίζεται ο αθλητής που κάνει πρωταθλητισμό. Αλλά ταυτόχρονα σου διαμορφώνει χαρακτήρα και στάση ζωής. Σε εφοδιάζει με αρετές όπως μεθοδικότητα, υπομονή, προγραμματισμό, ομαδικότητα, με πείσμα να ξεκινάς από την αρχή και να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες. Η ζωή είναι ένας μαραθώνιος.

Πώς σας φαντάζεστε έπειτα από μια δεκαετία;

Πιο έμπειρο, πιο ώριμο, μακάρι να έχω γίνει και παππούς.

Ο έρωτας υπάρχει ακόμη στη ζωή σας με τη σύζυγο ή ατόνησε με τα χρόνια;

Φυσικά υπάρχει. Ατονεί κάτι όταν το εγκαταλείψεις, όταν το παραμελήσεις, όταν σταματήσεις να το τρέφεις. Παρά το βεβαρημένο μας πρόγραμμα, όμως, δεν έχουμε επιτρέψει να μας συμβεί τίποτα από τα παραπάνω.

Ποιοι στίχοι τραγουδιού σάς εκφράζουν;

Μα ποιο άλλο τραγούδι θα μπορούσε να εκφράζει τον δήμαρχο Κατερίνης; …«Να πίνεις ούζο στου Λευτέρη»… «Το τρένο για την Κατερίνη» φυσικά.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This