Ανδρέας Τσούνης: Ο χρόνος δεν γιατρεύει… Κλαίω για τη Φώφη

Ο Ανδρέας Τσούνης, σύζυγος της αείμνηστης Γεννηματά, ανοίγει την καρδιά του για τον έναν χρόνο από τον θάνατό της, την αισθητή απουσία της από την οικογένειά τους και την πολιτική

Must Read

«Η πληγή είναι πάντα εδώ, ανοιχτή» για τον Ανδρέα Τσούνη, σύζυγο της αείμνηστης προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, ο οποίος δεν πιστεύει ότι ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει τον δικό του πόνο. Η Φώφη έφυγε από τη ζωή πέρυσι τον Οκτώβριο και μέχρι την τελευταία στιγμή εκείνη πίστευε ότι θα τα κατάφερνε, αναφέρει σήμερα στην «Espresso» ο Ανδρέας Τσούνης.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

«Η απουσία της Φώφης είναι αισθητή κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα που περνάει. Μου λείπει η συντροφικότητα, μου λείπει πάρα πολύ η αίσθηση της ομάδας που είχαμε δημιουργήσει» αποκαλύπτει ο ίδιος, με πίκρα που εκείνη, η αγαπημένη του σύζυγος, έχασε τη φετινή πρώτη μέρα που ξαναπήγε σχολείο η κόρη της, η Κατερίνα, και τη μέρα που ο Γιώργος της είδε τα αποτελέσματα των πανελλαδικών και είχε μπει στη Νομική.

Έναν ολόκληρο χρόνο ο Ανδρέας Τσούνης παλεύει μόνος του να ισορροπήσει τον εαυτό του αλλά και τα παιδιά που έχασαν τη μητέρα τους. Δεν διστάζει να αποκαλύψει ότι έκλαψε και κλαίει στη θύμησή της.

«Για να είμαι ειλικρινής απέναντί σας, δεν ξέρω αν έχω ισορροπήσει σε προσωπικό επίπεδο, ούτε και είμαι βέβαιος αν θα γίνει αυτό ποτέ ή πότε» λέει, ανοίγοντας την καρδιά του, ο οδοντίατρος που κάποτε έκλεψε την καρδιά της Φώφης Γεννηματά.

Όσον αφορά τα πολιτικά, αποφεύγει να τοποθετηθεί ευρέως. Υποστηρίζει, όμως, ξεκάθαρα ότι το 2015 η Γεννηματά ήταν αυτή που πήρε το κόμμα από το 3% και το ανέστησε και πως αν δεν υπήρχε η Φώφη, δεν θα υπήρχε σήμερα ΠΑΣΟΚ.

Και επειδή πολλά λέγονται για τις πολιτικές προθέσεις του, εκείνος ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική, τουλάχιστον όχι ακόμη, αφού δεν έχει την κατάλληλη ψυχολογία για αυτό. Επιπλέον θα θεωρούσε προσβλητική οποιαδήποτε πρόταση που ενδεχομένως θα του γινόταν από άλλο κόμμα.

Ο Ανδρέας Τσούνης με τη Φώφη και τα παιδιά τους Γιώργο και Κατερίνα

Πώς ήταν και πώς είναι αυτός ο πρώτος χρόνος χωρίς τη σύζυγό σας;

Πολύ δύσκολη χρονιά, για όλους μας και για εμένα προσωπικά και για τα παιδιά μας. Η απουσία της Φώφης είναι αισθητή κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα που περνάει.

Ο πόνος και η έλλειψη ήταν μεγαλύτερα το πρώτο διάστημα απουσίας ή τώρα; Ισχύει, δηλαδή, αυτό που λέει ο λαός, ότι ο «χρόνος γιατρεύει»;

Όχι, δεν πιστεύω ότι ισχύει κάτι τέτοιο, ότι ο χρόνος γιατρεύει. Η πληγή είναι πάντα εδώ, ανοιχτή. Αυτό που πιστεύω ότι μπορεί να συμβαίνει είναι ότι με τον χρόνο μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καλύτερα τον πόνο. Ο πόνος δεν φεύγει, όμως, ποτέ.

Τι είναι αυτό που σας λείπει περισσότερο στην καθημερινότητά σας από εκείνη;

Η συντροφικότητα που είχαμε σε όλα σε ζητήματα. Οι διάλογοί μας, η κοινή μας στάση σε όλα τα θέματα του σπιτιού και της οικογένειάς μας, η συντροφικότητα και η αγάπη. Μου λείπει πάρα πολύ η αίσθηση της ομάδας που είχαμε δημιουργήσει με τη Φώφη, η πεποίθηση ότι είμαστε ένα ισχυρό σύνολο.

Τα παιδιά πώς δέχτηκαν αυτήν την απώλεια της μητέρας τους, χρειάστηκαν ψυχολογική στήριξη και ποια στιγμή ή ποια ημέρα ήταν η πιο δύσκολη μέσα σε αυτούς τους 12 μήνες;

Όλοι χρειαστήκαμε κάποια στιγμή την ανάγκη να μοιραστούμε τον πόνο μας με κάποιον φίλο. Ειδικά μέρες που θεωρούνται οικογενειακές, όπως, για παράδειγμα, σε γιορτές και αργίες. Η ημέρα της ονομαστικής εορτής της Φώφης, 6 Ιανουαρίου, ήταν πολύ δύσκολη, όπως και η πρώτη μέρα που ξαναπήγε σχολείο η Κατερίνα ή η πρώτη μέρα που πήγε πανεπιστήμιο ο Γιώργος.

Καλείστε να μεγαλώσετε δύο παιδιά μόνος σας. Αυτό πώς το καταφέρνετε;

Δεν είχα φανταστεί ποτέ μου πώς θα ήταν να είμαι μονογονεϊκή οικογένεια. Είναι πολύ δύσκολος ρόλος, πολύ απαιτητικός, όλα περνούν από εσένα, αλλά δεν με φοβίζει. Πιστεύω ότι με τη βοήθεια και τη συνεργασία των παιδιών μας θα τα καταφέρουμε. Πιστεύω ότι κερδίζουμε το στοίχημα.

Όταν τη θυμάστε, τι σας έρχεται πρώτο στον νου; Σε προσωπικό επίπεδο πώς ισορροπήσατε;

Όταν θυμάμαι τη Φώφη, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στον νου είναι το χαμόγελό της. Αυτό το φωτεινό χαμόγελο που έδιωχνε όλες τις σκιές και τις σκοτούρες. Η Φώφη ήταν ένας πολύ γλυκός άνθρωπος. Λείπει πολύ σε όλους μας. Για να είμαι ειλικρινής απέναντί σας, δεν ξέρω αν έχω ισορροπήσει σε προσωπικό επίπεδο, ούτε και είμαι βέβαιος αν θα γίνει αυτό ποτέ ή πότε.

Τι πρόλαβε να σας πει προτού φύγει; Ποιες οι τελευταίες της κουβέντες, εάν θα θέλατε να τις μοιραστείτε μαζί μας;

Η Φώφη ήταν πολύ γενναία, πίστευε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα τα κατάφερνε. Τις δύο εβδομάδες που ήταν στο νοσοκομείο όλοι όσοι ήμασταν κοντά της προσπαθούσαμε να της δώσουμε θάρρος. Πρέπει να σας πω, όμως, ότι πιο πολύ η Φώφη κατάφερνε να εμψυχώνει εμάς παρά εμείς τη Φώφη.

Σας στάθηκαν οι φίλοι ή χάθηκαν μετά την απώλειά της. Τα τηλέφωνα συνεχίζουν να χτυπούν ή όχι;

Οι φίλοι που υπήρχαν και πριν γίνει η Φώφη πρόεδρος συνέχισαν να υπάρχουν.

Λείπει η Φώφη Γεννηματά από την πολιτική; Δηλώσατε πρόσφατα ότι «λείπει από όλους όσοι πιστεύουν σε μια πολιτική με ανθρωπιά». Δεν υπάρχει σήμερα πολιτική με ανθρωπιά;

Για εμένα η Φώφη ήταν όπως οι «καλοί» που βλέπουμε στις ταινίες. Πάντα καταφέρνουν να κάνουν το καλό και να κερδίζουν στο τέλος. Ναι, οι πολίτες νιώθουν ότι οι πολιτικοί είναι αποστασιοποιημένοι από τα προβλήματά τους, τις αγωνίες τους, ότι δεν τους καταλαβαίνουν. Για τη Φώφη αντίθετα υπήρχε πάντα ένα κλίμα συμπάθειας, ακόμα κι αν δεν την ψήφιζαν. Κι αυτό γιατί ένιωθαν ότι η Φώφη είναι και αληθινή και άνθρωπος. Κι αυτό φάνηκε από τα ρίγη συγκίνησης που σκόρπισε ο θάνατός της.

Θα τα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να πάρει τα πάνω του στις εκλογές; Τι λέτε;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είχε ήδη πάρει τα πάνω του με την εκλογή της Φώφης στην προεδρία του κόμματος το 2015. Όταν ανέλαβε η Φώφη, δημοσκοπικά το κόμμα ήταν κάτω από το 3%, το όριο εισόδου στη Βουλή. Όλοι οι δημοσιογράφοι τότε στην πρώτη ερώτηση που της έκαναν ήταν αν θα τα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να μπει στη Βουλή. Η Φώφη κατάφερε να ενώσει τον χώρο με τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής και να χτίσει γερά θεμέλια. Ανέδειξε μια γενιά νέων στελεχών και έδειξε ότι το κόμμα μας έχει βάθος και προοπτική. Ο αντίκτυπος του θανάτου της συγκλόνισε το πανελλήνιο και δημιούργησε μια συμπάθεια για το κόμμα μας, που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα πιστεύω ότι συνεχίζεται η πολιτική παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για πρωταγωνιστικό ρόλο της παράταξής μας με αυτονομία, προοδευτικό πρόσημο και ενότητα. Η ανοδική πορεία του κόμματος συνεχίζεται καθημερινά και δεν πιστεύω ότι μπορεί να ανακοπεί. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον του κόμματος και η ίδια η Φώφη θα χαιρόταν πάρα πολύ. Όλοι ξέρουν και λένε ότι αν δεν υπήρχε η Φώφη, σήμερα δεν θα υπήρχε το κόμμα μας. Κι αυτό πιστεύω είναι η μεγαλύτερη δικαίωση της Φώφης Γεννηματά.

Εσείς έχετε κάποια διαδικτυακή δραστηριότητα σε σχέση με τα πολιτικά. Θα σας άρεσε να πολιτευτείτε στο μέλλον; Σας έχει γίνει πρόταση από κάποιο κόμμα;

Όχι, δεν έχω τέτοιον σκοπό. Ξέρω πολύ καλά τις απαιτήσεις ενός τέτοιου ρόλου και εκτός του ότι δεν πιστεύω ότι διαθέτω τέτοιες ικανότητες, δεν βρίσκομαι και σε ψυχική κατάσταση για κάτι ανάλογο. Προφανώς στηρίζω το κόμμα μας, όπως μπορώ. Οποιαδήποτε πρόταση από άλλο κόμμα θα ήταν προσβλητική και για μένα προσωπικά αλλά και για τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά.

Έχετε άποψη για την κυβέρνηση;

Με καλύπτει απόλυτα αυτό που έλεγε η Φώφη, ότι με τη Νέα Δημοκρατία μάς χωρίζει πολιτική άβυσσος και νομίζω ότι σήμερα πλέον, με την υπόθεση της παράνομης παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, η θέση της επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι το μετριοπαθές, μεταρρυθμιστικό κόμμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, είναι το κράτος της σκληρής Δεξιάς.

Κλάψατε ή πιστεύετε αυτό που λένε ότι «οι άνδρες δεν κλαίνε»;

Ναι, πολλές φορές, νομίζω ότι και στην εξόδιο ακολουθία ήταν εμφανές.

Μια καλή ημέρα σας τι περιλαμβάνει σήμερα έναν χρόνο μετά;

Απλά πράγματα: Να έχω φέρει εις πέρας τις απαιτήσεις του σπιτιού και έναν ευχάριστο διάλογο με τα παιδιά μας για την καθημερινότητά μας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This