Φωτεινή Πιπιλή: «Ξεπερασμένη η τσαντίλα Τσίπρα και Ανδρουλάκη»

Η τεράστια και επιτυχημένη πορεία της στη δημοσιογραφία, η δεδομένη υποψηφιότητά της στις επόμενες εκλογές και η αγάπη της για τις γάτες

Must Read

Μια κυρία με βαθιές αστικές αθηναϊκές ρίζες, που αγαπάει κάθε πεζοδρόμιο της Αθήνας, που λατρεύει τις γάτες -και κινήθηκε ακριβώς όπως αυτές, με εξυπνάδα και ενσυναίσθηση, μεταξύ δημοσιογραφίας και πολιτικής, πετυχαίνοντας και στα δύο- είναι σε αδρές γραμμές η βουλευτής Α΄ Αθηνών της Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Ως πολιτικός δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στις λαϊκιστικές φωνές που λένε «Κυριάκο, δώσ’ τα όλα» και λέει ξεκάθαρα ότι η ακρίβεια και η φτώχεια έχουν το ονοματεπώνυμο «Βλαντιμίρ Πούτιν». Χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «μόνιμα αγανακτισμένο διαδηλωτή» και τον Νίκο Ανδρουλάκη συνεχιστή ενός ΠΑΣΟΚ που στην ουσία δεν υπάρχει. Πάντως, θεωρεί ξεπερασμένη… τη γενική τσαντίλα τους! Χρωστάει την αρχή της τηλεοπτικής καριέρας της στον Νίκο Μαστοράκη και τον Νάσο Αθανασίου, ενώ και οι τέσσερις δημοσιογράφοι που δούλευαν κάποτε για τον Μαστοράκη, ο Νάσος Αθανασίου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Τέρενς Κουίκ (ΑΝ.ΕΛ.), η Λιάνα Κανέλη (ΚΚΕ) και η ίδια έγιναν όλοι τους βουλευτές και κάθισαν πλάι πλάι στα έδρανα μετέπειτα. Η Φωτεινή Πιπιλή δηλώνει σκληρή με τον εαυτό της, δεν μιλάει ποτέ για τα προσωπικά της, είναι καλή μαγείρισσα, έχει έμφυτη την καλαισθησία, θεωρεί τις γάτες της το πιο ακίνδυνο ηρεμιστικό, και της λείπουν μόνον οι δικοί της άνθρωποι που έφυγαν από τη ζωή και τίποτε άλλο.

Πώς βλέπετε να εξελίσσονται για την κυβέρνηση το θέμα των παρακολουθήσεων, η ακρίβεια και η φτώχεια λόγω Ενεργειακού; Θα της κοστίσουν;

Το καλό με αυτή την κυβέρνηση και προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι, παρά όσα τρομερά, παγκόσμια ή εσωτερικά, του έχουν τύχει, καταφέρνει και τα τιθασεύει με επιτυχία, κάτι που στις δημοσκοπήσεις το αναγνωρίζει η πλειονότητα του ελληνικού λαού. Το θέμα των παρακολουθήσεων πρέπει να ξεκαθαριστεί με ακρίβεια, άλλωστε πολιτικά ο πρωθυπουργός έκανε σημαντικές κινήσεις, αλλά δεν αρκεί. Στης Δικαιοσύνης τα χέρια είναι τώρα πια ο πέλεκυς. Με ταχύτατους ρυθμούς και σε βάθος, οι αρμόδιοι δικαστικοί θα πρέπει, για το πολιτικό και κοινωνικό καλό, να ξεκαθαρίσουν τη βρόμικη ιστορία, διότι δεν επιτρέπεται να επικρατήσει η θολούρα που δημιουργεί κάθε δημοσιογραφική, δικτυακή, ξενόφερτη και εγχώρια πολιτική αλητεία. Η ακρίβεια και η φτώχεια λόγω Ενεργειακού αντιμετωπίζονται και θα αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Στηρίζω κάθε εξειδικευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης σε στοχευμένο κοινωνικό επίπεδο, και είμαι κατηγορηματικά αντίθετη στις λαϊκιστικές φωνές «Κυριάκο, δώσ’ τα όλα». Ο προϋπολογισμός της χώρας είναι συγκεκριμένος, μικρός, και δεν θα θυσιαστούν οι προσπάθειες για την οικονομική ανάκαμψη και τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης μοιράζοντας χρήματα, που άλλωστε δεν υπάρχουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ακρίβεια και η φτώχεια έχουν ονοματεπώνυμο «Βλαντιμίρ Πούτιν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή πράττει άριστα με το να πιέζει την αργόσυρτη Ευρώπη ώστε να αντιμετωπιστεί συνολικά η οικονομική λαίλαπα, γιατί η ακρίβεια και η φτώχεια είναι ευρωπαϊκή και δεν έχει ταξικούς διαχωρισμούς μεταξύ πλουσίων χωρών -βλέπε Γερμανία και Βρετανία- και μικρών.

Θα είστε ξανά υποψήφια; Το θέλετε;

Φυσικά και θα είμαι πάλι υποψήφια! Αλλωστε κανείς δεν θέλει να αφήνει μια δουλειά στην οποία έχει πετύχει στη μέση. Βέβαια, την τελική επιλογή υποψηφίων την κάνει αποκλειστικά ο πρόεδρος του κόμματος, αλλά από την πλευρά μου γνωρίζω και μπορώ να αποδείξω ότι αφιέρωσα όλα αυτά τα χρόνια στον αγώνα για να γίνει το «χωριό μου», η Αθήνα, μια πόλη με καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τι σκέφτεστε για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, όταν τους παρακολουθείτε στη Βουλή;

Οτι είναι κρίμα νέοι άνθρωποι να συμπεριφέρονται ο μεν πρώτος σαν μόνιμα αγανακτισμένος διαδηλωτής περασμένων αιώνων και ο δε δεύτερος σαν συνεχιστής ενός ΠΑΣΟΚ άλλων, παλαιότερων εποχών. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι στην εποχή μας μετράνε πολύ το επίπεδο της προσωπικότητας, η διεθνής της ακτινοβολία, οι τεκμηριωμένες προτάσεις, και πολύ λιγότερο ο λαϊκισμός και η γενική τσαντίλα.

Από τη θρυλική εκπομπή της «Αυτά και άλλα» στον ΑΝΤ1

Τι καλό σας έχει προσφέρει η πολιτική και τι κακό σας έχει κάνει; Τι θυσιάσατε για αυτή;

Το καλό είναι ότι μου έδωσε τη δυνατότητα να παραμείνω ενεργή, δραστήρια και αποτελεσματική με ό,τι καταπιάνομαι. Οσο για το αν μου έχει κάνει κακό, μπορώ να πω ότι, όσο και να προσπάθησε το κακό να με αγγίξει, δεν τα κατάφερε, γιατί ήμουν από πριν αποφασισμένη πως η πολιτική συχνά μετατρέπεται σε αρένα με θύματα. Αφενός προέρχομαι από παλιά πολιτική οικογένεια -ο παππούς μου, Μενέλαος Πιπιλής, ήταν βουλευτής Μεσσηνίας, του Ελευθέριου Βενιζέλου, και ο αδερφός του πατέρα μου, Χρήστος, βουλευτής Ηλείας με την ΕΡΕ-ΝΔ- και από μικρή ζούσα παραστάσεις αυτής της αρένας, και αφετέρου κατάφερα και επέζησα σε ένα εξίσου σκληρό και ανταγωνιστικό επάγγελμα, όπως η τηλεοπτική δημοσιογραφία. Το μόνο που θυσίασα είναι ότι τώρα, ως βουλευτής, είμαι πολύ, πολύ, πολύ προσεκτική.

Προσφάτως, το θέμα ομιλίας σας στην Κύπρο ήταν «Ποια είναι η θέση της γυναίκας στην πολιτική». Μπορείτε να μου πείτε εάν η γυναίκα έχει βρει τη θέση που της αξίζει στην πολιτική και τη ζωή, ή ακόμη την ψάχνει;

Η θέση της γυναίκας γενικότερα, για τις περισσότερες, είναι η θέση που της αξίζει. Και τη θέση τη διεκδικείς, δεν περιμένεις να σ’ τη δώσουν. Το μόνο πρόβλημα στην πολιτική είναι ότι πολλές άξιες γυναίκες προτιμούν να διαπρέψουν -και το πετυχαίνουν- στο επάγγελμά τους και στην επιστήμη τους και όχι στην πολιτική αρένα, και ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό γυναικών που ακόμη ψηφίζουν περισσότερο άντρες.

Παρατηρεί κανείς ότι για να σταθεί μια γυναίκα σήμερα οπουδήποτε και να αξιώσει διευθυντικές θέσεις μετατρέπεται σε ένα είδος… ανδρογυναίκας. Χάνει, δηλαδή, τα θηλυκά χαρακτηριστικά της. Προστασία είναι αυτό; Αμυνα στο μπούλινγκ;

Ισχύουν και τα δύο της ερώτησής σας. Η γυναίκα που φτάνει ψηλά παγκοσμίως παραμένει ένα ευάλωτο είδος, που την παρακολουθούν με μεγεθυντικό και ανθρωποφαγικό φακό -όπως η περιπέτεια της Φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν-, ενώ από τους άντρες πολιτικούς, π.χ., έχει μάθει να μην εκπλήσσεται. Το σίγουρο είναι ότι οι γυναίκες που φτάνουν ψηλά γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού και ξεπερνούν με πείσμα όλα τα εμπόδια.

Γιατί τόση βία, κακοποιήσεις, εγκλήματα, σεξουαλικές επιθέσεις και άλλα κακά στην κοινωνία μας σήμερα; Τι φταίει;

Ολα αυτά συνέβαιναν -και σε μεγαλύτερο βαθμό-, αλλά δεν τα γνωρίζαμε ή τα κουκουλώναμε. Απλώς σήμερα, κυρίως μέσω των ΜΜΕ και του διαδικτύου, όλα γίνονται γνωστά στο δευτερόλεπτο. Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχει πια ατιμωρησία ή αδράνεια, π.χ. από την Αστυνομία.

Δημοσιογραφία ή πολιτική η πιο ωραία πλευρά της ζωής σας;

Οπωσδήποτε το ελεύθερο επάγγελμα, της επιτυχημένης δημοσιογραφίας, παραμένει ως η πιο ωραία πλευρά της ζωής. Η πολιτική, αν θέλεις να την υπηρετήσεις όχι ως επάγγελμα, αλλά ως καθήκον, όπως κάνω εγώ, σου ανοίγει περισσότερους δρόμους, απλώς πιο δύσκολους.

Νίκος Μαστοράκης και Νάσος Αθανασίου: σταθμοί για εσάς;

Χρωστάω και στους δύο την έναρξη της τηλεοπτικής καριέρας μου. Ο Νάσος Αθανασίου την εποχή που ήμουν φοιτήτρια της Νομικής Θεσσαλονίκης και μόλις είχα ξεκινήσει από πολύ νέα να συνεργάζομαι με το γυναικείο περιοδικό «Πάνθεον» μου πρότεινε να με πάει στον Νίκο Μαστοράκη και να μπω και εγώ στην ομάδα των ρεπόρτερ στην εξαιρετικά πετυχημένη τότε εκπομπή «Σήμερα – Σήμερα», μια ιδιωτική παραγωγή της εταιρίας του Νίκου Μαστοράκη που προβαλλόταν από την ΥΕΝΕΔ. Η μεγάλη πλάκα είναι ότι τέσσερα από τα τότε παιδιά – ρεπόρτερ του «Σήμερα» βρεθήκαμε ως βουλευτές τεσσάρων διαφορετικών κομμάτων στη Βουλή του 2012-2015, ο Νάσος Αθανασίου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τέρενς Κουίκ με τους ΑΝ.ΕΛ., η Λιάνα Κανέλη, που πέρασε για ένα διάστημα από την εκπομπή, με το ΚΚΕ και η Φωτεινή Πιπιλή – Νέα Δημοκρατία.

Υπήρξατε δασκάλα και πρότυπο δημοσιογραφίας για πολλά παιδιά. Καταλαβαίνατε ποια από αυτά θα προχωρήσουν και ποια δεν κάνουν για το επάγγελμα; Τους το λέγατε;

Κατάμουτρα! Και δεν έπεσα ποτέ έξω, ούτε σε αυτούς που πέτυχαν αλλά ούτε και σε αυτούς που απέτυχαν.

Πώς αυτοχαρακτηρίζεστε;

Πολύ αποφασιστική και πολύ σκληρή με τον εαυτό μου για να αντιμετωπίζω τους άλλους.

Πώς διαλέγετε τα κομψότατα ρούχα που φοράτε; Είναι έμφυτη η τάση των ανθρώπων στην καλαισθησία ή καλλιεργείται με τα χρόνια;

Θεωρώ ότι είναι έμφυτη, έχει οικογενειακές ρίζες, έχει μορφωτική διάσταση και, να ξέρετε, δεν έχει καμία σχέση με το χρήμα.

Στο Προεδρικό Μέγαρο στις 21-5-1990, ημέρα γιορτής του Καραμανλή

Αγαπάτε πολύ τις γάτες και είναι γνωστό. Τι έχουν οι γάτες που σας ιντριγκάρει;

Μεγάλωσα πάντα με γατιά, τα λάτρευαν οι γονείς μου και τα είχαμε στο σπίτι, κάτι που τότε, εκείνες τις εποχές, ήταν εξαιρετικά σπάνιο. Οι γάτες είναι το πιο κατάλληλο ζωάκι για δραστήριους ανθρώπους, γιατί δεν έχουν τις απαιτήσεις ενός σκύλου, π.χ., και είναι δεδομένο αυτό που θα σας πω: είναι η καλύτερη λύση για τους αγχωτικούς, διότι η συμπεριφορά της γάτας -που δεν υπάρχει περίπτωση να μην κοιμηθεί στο κρεβάτι σου- είναι το πιο ακίνδυνο ηρεμιστικό.

Εάν καλούσατε σε τραπέζι Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη, τι θα ετοιμάζατε για τον καθένα τους;

Σιγά που ως μαγείρισσα -που είμαι και καλή- θα ετοίμαζα ξεχωριστό τραπέζι για τον καθένα τους. Το μενού θα είχε: Σολομό τυλιχτό σε ανθότυρο με πάρα πολύ άνηθο και μυρωδικά, ντολμαδάκια από τη Σμυρνιά μάνα μου, ελευθέρας βοσκής κατσικάκι από τον τόπο καταγωγής του πατέρα μου, τη Νέα Φιγαλεία, αυθεντική λιβανέζικη σαλάτα ταμπούλι (μία ώρα προετοιμασία για να κόψεις τον μαϊντανό) και για γλυκό γιαούρτι ή παγωτό με σπιτικά γλυκά του κουταλιού. Το μόνο που ρωτάω σε καλεσμένους είναι αν είναι αλλεργικοί σε κάποιο φαγητό, σε κάποιο μπαχαρικό και, κυρίως, αν είναι αλλεργικοί στις γάτες. Μου έχει συμβεί καλεσμένος μου να φύγει για νοσοκομείο λόγω των γατιών μου.

Ποιο σίριαλ βλέπετε εσείς στην τηλεόραση;

Ειδήσεις.

Από ποιον θα χαιρόσασταν πολύ να παίρνατε ένα μπουκέτο λουλούδια;

Φυσικά από έναν άνθρωπο για τον οποίο έκανα κάποιο καλό ή του έλυσα ένα πρόβλημά του. Μου έχει συμβεί, και όχι μία φορά.

Eρωτας υπάρχει σήμερα; Αν και ξέρω ότι δεν είστε πολύ αυτού του κομματιού. Αλλά χωρίς έρωτα είναι ωραία η ζωή;

Πολύ καλά γνωρίζετε ότι δεν είμαι πολύ του κομματιού και ειδικά να μιλάω για τέτοιου είδους θέματα, που μπαίνουν στην πολύ προσωπική ζωή μου. Αλλωστε, δεν έχουμε και πολύ χρόνο για να σας τα αναλύσω.

Τι σας λείπει στη ζωή;

Οι αγαπημένοι μου άνθρωποι που φύγανε…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This